Kruiden om je energie en focus te verbeteren

De 10 beste kruiden om je energie en focus te verbeteren

Door de stress van tegenwoordig en de hectische agenda’s zijn veel mensen uitgeput en op zoek naar manieren om zich energieker en alerter te voelen.

Hoewel voldoende slaap, een voedzaam dieet, een gezond lichaamsgewicht en zelfzorg de belangrijkste factoren zijn om je op je best te voelen, is van sommige supplementen, waaronder kruidensupplementen, aangetoond dat ze je energie en cognitieve gezondheid een boost geven.

Houd in gedachten dat veel kruiden kunnen interageren met algemeen voorgeschreven medicijnen en andere bijwerkingen kunnen veroorzaken, dus het is belangrijk om met je zorgverlener te overleggen voordat je een van de volgende kruiden gebruikt.

Hier zijn de 10 beste kruiden die volgens wetenschappelijk onderzoek kunnen helpen alertheid en energieniveaus te verhogen.

 

Kruiden om je energie en focus te verbeteren

 

1. Ginseng

Ginseng is een populair kruidensupplement, dat bekend staat om zijn energieverhogende eigenschappen. Het is ook aangetoond dat het de hersenfunctie stimuleert, waardoor het een gewild kruid is voor het verbeteren van sport en mentale prestaties. Panax ginseng is de meest bestudeerde soort in proeven met mensen.

Ginseng bevat verbindingen, waaronder ginsenosides, eleutherosides en ciwujianosides, waarvan wordt gedacht dat ze ginseng zijn prestatie- en energiebevorderende effecten geven.

In een aantal studies bij mensen is aangetoond dat suppletie met ginseng de fysieke prestaties van sedentaire en actieve mensen verbetert, vermoeidheid tegengaat en de mentale alertheid verhoogt.

Doseringen van 200-1.000 mg per dag worden in verband gebracht met gunstige effecten op het energieniveau, de concentratie en de stemming bij volwassenen.

Onthoud dat het gebruik van ginseng gepaard kan gaan met mogelijke bijwerkingen, zoals slapeloosheid, diarree, en een verhoogde hartslag en bloeddruk. Bovendien kan dit kruid interfereren met veelgebruikte medicijnen, zoals die gebruikt worden voor de behandeling van diabetes, depressie, en hart-en vaatziekten.

 

2. Salie

Onderzoek toont aan dat salie indrukwekkende cognitieve stimulerende effecten kan hebben bij volwassenen. Het bevat veel krachtige plantaardige verbindingen, waaronder luteoline, rozemarijnzuur, kamfer, quercetine en apigenine, die het zijn indrukwekkende medicinale eigenschappen geven.

Bij gebruik als supplement is aangetoond dat salie de stemming, alertheid, aandacht, geheugen en woordherinnering verbetert bij gezonde jongere en oudere volwassenen.

Uit een onderzoek bij 36 gezonde volwassenen bleek bijvoorbeeld dat behandeling met 50 microliter (uL) essentiële olie van salie leidde tot verbeteringen in geheugen- en aandachtstaken. Bovendien verminderde het mentale vermoeidheid en verhoogde het de alertheid over een periode van 4 uur.

Interessant is dat Salie werkt als een krachtige remmer van acetylcholinesterase (AChE). Dit enzym breekt acetylcholine af, een neurotransmitter die een belangrijke rol speelt in de hersenfunctie, waaronder geheugen, aandacht en motivatie.

AChE remmers helpen de beschikbaarheid van acetylcholine in de hersenen te verhogen, waardoor de cognitieve functie verbetert.

 

3. Guarana

Guarana wordt vaak gebruikt als ingrediënt in energiedrankjes en supplementen vanwege de stimulerende effecten. Het bevat een scala aan chemische stoffen, waaronder cafeïne, saponinen en tanninen, waarvan gedacht wordt dat ze gunstige effecten hebben op de energie- en hersenfunctie.

Hoewel studies bij mensen gemengde resultaten hebben gevonden, hebben andere studies aangetoond dat suppletie met guarana-extract alleen of in combinatie met andere voedingsstoffen in doses variërend van 37,5-300 mg kan helpen de aandacht, alertheid en geheugenprestaties te verbeteren.

Een kleine studie bij 10 vijfkamp atleten toonde ook aan dat een supplement van 300 mg guarana kan helpen de waargenomen inspanning te verminderen en de atletische en cognitieve prestaties te verbeteren.

Hoewel Guaraná over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan het innemen van hoge doses leiden tot bijwerkingen als een verhoogde hartslag en angstgevoelens.

 

4. Bacopa monnieri

Bacopa monnieri is een plant die groeit in natte, moerassige gebieden in heel Zuid-Azië. Het wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde om een verscheidenheid aan kwalen te behandelen, waaronder angst, slapeloosheid en geheugenproblemen.

De cognitieve stimulerende effecten van Bacopa monnieri worden toegeschreven aan de concentratie triterpenoïde saponinen, die bekend staan als bacosiden en neuroprotectieve en cognitieve stimulerende eigenschappen hebben.

Studies tonen aan dat de plant kan helpen de hersenfunctie en alertheid te verbeteren.

Een review van 9 studies waaraan 518 mensen deelnamen, toonde aan dat het dagelijks supplementeren met ongeveer 300 mg Bacopa monnieri extract de hersenfunctie verbeterde, vooral de snelheid van informatieverwerking en de reactietijd.

Bacopa monnieri wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar het kan bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken zoals spijsverteringsproblemen en reageren met bepaalde medicijnen.

 

5. Pepermunt

Het inhaleren van de aangename geur van de essentiële olie van pepermunt, een kruising van groene munt (Mentha spicata) en watermunt (Mentha aquatica), kan helpen om energie, stemming, sportprestaties en alertheid te verbeteren.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het inhaleren van essentiële pepermuntolie vermoeidheid vermindert en de alertheid, het geheugen en de energie stimuleert.

Uit één onderzoek, waaraan 144 mensen deelnamen, bleek dat blootstelling aan het aroma van essentiële pepermuntolie de alertheid verhoogde en het geheugen verbeterde.

Pepermunt essentiële olie heeft een goed veiligheidsprofiel. Toch moet u nooit een essentiële olie innemen, tenzij u dit heeft besproken met uw zorgverlener, omdat het innemen van te veel pepermunt essentiële olie giftig kan zijn.

 

6. Maca

Maca (Lepidium meyenii) is een inheemse plant uit Peru die wordt gewaardeerd om zijn energieverhogende potentie. Menselijke studies tonen aan dat het nemen ervan als supplement kan helpen energieniveaus te verhogen, angst te verminderen, en atletische prestaties te verbeteren.

Een studie bij 50 mannen met erectiestoornissen toonde aan dat een behandeling met 2.400 mg droog maca-extract gedurende 12 weken de fysieke en sociale prestaties aanzienlijk verbeterde, vergeleken met een placebo.

Maca heeft ook aangetoond atletische prestaties te verbeteren en heeft positieve effecten op de stemming en energieniveaus in menselijke studies.

 

7. Rhodiola rosea

Rhodiola rosea is een plant die al eeuwenlang wereldwijd in traditionele geneeskundige systemen wordt gebruikt om het geheugen, de alertheid en het uithoudingsvermogen te verbeteren.

Het is aangetoond dat het mentale vermoeidheid vermindert, de hersenfunctie en stemming stimuleert, en de trainingsprestaties verhoogt in menselijke en dierlijke studies.

Rhodiola rosea kan vooral nuttig zijn voor mensen die burn-out ervaren, wat wordt gedefinieerd als “emotionele, motivationele en fysieke uitputting als gevolg van chronische beroepsmatige stress”.

Een 12 weken durend onderzoek bij 118 mensen met burnout toonde aan dat een supplement van 400 mg Rhodiola rosea extract per dag een significante verbetering gaf van gevoelens van uitputting, verminderde concentratie en gebrek aan vreugde, vergeleken met hun baseline.

Supplementen met Rhodiola rosea kunnen ook gunstig zijn voor mensen met chronische vermoeidheid en de sportprestaties verbeteren.

 

8. Ashwagandha

Een aantal studies hebben aangetoond dat ashwagandha (Withania somnifera), een kruid dat al sinds de oudheid als Ayurvedisch geneesmiddel wordt gebruikt, krachtige gunstige effecten heeft op de hersenfunctie.

Een 8 weken durende studie bij 50 mensen toonde aan dat een supplement van 600 mg ashwagandha-wortelextract per dag het geheugen, de aandacht en de informatieverwerking aanzienlijk verbeterde, vergeleken met een placebo.

Een review die vijf studies omvatte vond dat suppletie met ashwagandha goed werd verdragen en leidde tot verbeterde prestaties op cognitieve taken, aandacht, en reactietijd.

Een ander onderzoek van 12 weken bij 50 oudere volwassenen toonde aan dat het dagelijks innemen van 600 mg extract van de ashwagandha wortel de slaapkwaliteit, mentale alertheid en algemene kwaliteit van leven verbeterde, vergeleken met een placebogroep.

Onderzoek toont aan dat ashwagandha gunstige effecten kan hebben op de cellulaire energieproductie en een nuttig hulpmiddel kan zijn bij het verbeteren van atletische prestaties.

Wil jij ashwagandha kopen? Neem dan een kijkje in onze webshop.

 

Ashwagandha in potje

 

9. Centella asiatica (gotu kola)

Gotu kola wordt in traditionele geneeskundige systemen gebruikt om de hersenfunctie te helpen verbeteren, en is ook onderzocht op zijn gunstige effecten op alertheid en stemming.

Een 2-maanden durende studie bij 28 oudere volwassenen die 250-750 mg gotu kola extract per dag kregen, toonde aan dat degenen die de hoogste dosis innamen verbeteringen ondervonden in het werkgeheugen, alertheid en zelfbeoordeling van de stemming, vergeleken met een controlegroep.

Een andere studie van 3 maanden bij 80 oudere volwassenen toonde aan dat supplementatie met 500 mg en 750 mg gotu kola extract per dag de kracht en het fysiek functioneren aanzienlijk verbeterde, vergeleken met een placebogroep.

Bovendien bleek uit een onderzoek met 33 mensen met angst dat supplementatie met 1000 mg gotu kola extract per dag gedurende 2 maanden hielp om de aandacht te verbeteren en hun angst en mentale vermoeidheid te verminderen, vergeleken met hun baseline.

 

10. Rozemarijn

Net als pepermunt kan het aroma van essentiële olie van rozemarijn helpen bij het verbeteren van cognitieve prestaties.

Het inhaleren van essentiële olie van rozemarijn zorgt ervoor dat verbindingen in de olie, terpenen genaamd, in je bloedbaan terechtkomen, van waaruit ze direct invloed kunnen hebben op je hersenen.

Een studie bij 20 volwassenen toonde aan dat blootstelling aan essentiële olie van rozemarijn die in de lucht werd verspreid, leidde tot betere prestaties op cognitieve taken, waaronder die waarbij snelheid en nauwkeurigheid een rol speelden.

Een andere kleine studie bij 8 volwassenen toonde aan dat het consumeren van 250 mL water met rozemarijnextract leidde tot betere prestaties op computergestuurde cognitieve taken.

 

Conclusie

De beste manier om ervoor te zorgen dat u energiek en geconcentreerd blijft, is door een gezonde levensstijl te volgen met een voedzaam dieet, voldoende slaap en stressverminderingstechnieken zoals het beoefenen van plezierige lichaamsbeweging.

Daarnaast kunnen bepaalde kruidensupplementen, waaronder de hierboven genoemde, uw energie en hersenfunctie een boost geven.

Als u geïnteresseerd bent in het toevoegen van een of meer van de kruiden op deze lijst aan uw dieet, zorg ervoor dat u eerst uw arts raadpleegt, omdat veel kruiden bijwerkingen kunnen hebben als ze niet op de juiste manier worden ingenomen en kunnen interageren met gangbare medicijnen.

Gemberthee maken

Gemberthee, een kruidige drank, is een verwarmend, verkwikkend, cafeïnevrij alternatief voor zwarte thee of koffie, en heeft talrijke gezondheidsvoordelen. Gemberwortel wordt in verschillende culturen gebruikt om keelpijn of hoest te verlichten, verkoudheid te bestrijden en indigestie, misselijkheid en reisziekte te verlichten, en blijkt ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen te hebben.

Gemberthee wordt soms ook gemberwater genoemd. Het is heel simpel, heet water met verse gember. Het is een pittige drank die naar smaak kan worden aangepast door meer gember toe te voegen of het langer te laten trekken. In dit artikel geven we een aantal recepten zodat je zelf gemberthee kunt maken.

 

Gemberthee maken

 

Voordelen van gemberthee

Als we het hebben over de gezondheidsvoordelen van gember, is het zeker geen korte lijst. Niet alleen is gemberwortel fantastisch voor het verzachten van keelpijn en als een algemene verkoudheid / griep verlichting, maar het heeft verschillende voordelen, waaronder:

 • Anti-inflammatoire en antibacteriële eigenschappen
 • Bevat antioxidanten
 • Verlicht misselijkheid en bevordert de spijsvertering
 • Verbetert de bloedcirculatie
 • Kan spierpijn en spierpijn verminderen
 • Verlaagt de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte
 • Verlaagt het risico op hartaandoeningen
 • Bevat zelfs anti-kanker eigenschappen

 

Gemberthee recepten

Hier is een gemakkelijk te volgen recept voor gemberthee met heerlijke variaties. Als een van de recepten te pittig of te sterk voor u is, kunt u proberen er meer heet water aan toe te voegen.

 

Gemakkelijk gemberthee recept

Voor 1 portie

 

Ingrediënten:

1 of 2 plakjes gemberwortel

1 kop kokend water

honing (optioneel)

 

Aanwijzingen:

Doe de plakjes gemberwortel direct in een mok.

Voeg het kokende water toe en laat het 5 tot 10 minuten trekken.

Voeg honing naar smaak toe, indien gewenst.

 

Kurkuma Gember Thee

Voor 1 portie

 

Ingrediënten:

1 of 2 plakjes gemberwortel

1 kop kokend water

1 scheutje gemalen kurkuma

1 scheutje zwarte peper

honing (optioneel)

 

Aanwijzingen:

Doe de plakjes gemberwortel direct in een mok.

Voeg het kokende water, de kurkuma en de zwarte peper toe. Goed roeren. Laat de thee 5 tot 10 minuten trekken.

Voeg honing naar smaak toe, indien gewenst.

 

Geraspte Gember Thee

Voor 1 portie

 

Ingrediënten:

1 theelepel gemberwortel, geraspt of fijngehakt

1 kop kokend water

honing (optioneel)

 

Aanwijzingen:

Doe de gemberwortel in een thee-ei en doe het direct in een mok. (In plaats van een thee-ei kunt u ook een afzonderlijk theefilter of een theepot met filter gebruiken, of u kunt de gember zeven met een zeef nadat de thee is getrokken).

Voeg het kokende water toe en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken.

Verwijder de gember.

Voeg honing naar smaak toe, indien gewenst.

 

Gemberthee op fornuis

Voor 4 porties

 

Ingrediënten:

stukje verse gemberwortel van 2 cm

4 kopjes gefilterd water

optioneel: honing, naar smaak

 

Gebruiksaanwijzing:

Schil de gemberwortel en snijd hem in dunne plakjes.

Breng het water in een steelpan aan de kook. Zodra het kookt, voeg je de gember toe.

Dek de pan af en zet het vuur uit. Laat het 10 minuten trekken.

Verwijder de plakjes gember en giet het in uw favoriete mok. Voeg honing naar smaak toe.

Variatie: Citroen of limoen gemberthee

Zet de gemberthee en knijp het sap van een schijfje citroen of limoen in elk theekopje.

 

Gember Groene Thee

Een eenvoudige manier om gemberthee te maken met groene thee of een andere theesoort (witte thee, oolong thee, zwarte thee) is om eerst de gemberthee te zetten en dan de groene thee één à twee minuten in de hete gemberthee te laten trekken.

 

Gemberthee recepten

 

Andere gemberthee variaties

Wil je je gewone gemberthee eens wat anders geven? Hier zijn een paar eenvoudige variaties.

 

Gember-Kaneel Thee

Voor meer opwarmend kruid voeg je een kaneelstokje toe aan je thee voordat je het op een laag pitje brengt.

 

Gember-Turkuma Thee

Kurkuma heeft extra anti-inflammatoire voordelen, plus een leuke oranjeachtige tint en extra pittige, intrigerende smaak. Behandel verse kurkuma op dezelfde manier als verse gember – snijd het in dunne plakjes en voeg het toe aan je gember-water mengsel.

 

Gember-muntthee

Verse munt zorgt voor een verkoelend effect, wat de warmte van verse gember in balans brengt. Voeg een paar takjes verse munt toe aan je mengsel voordat je het aan de kook brengt.

 

Nadelen gemberthee

Een kop gemberthee kan een heerlijk, opwekkend alternatief zijn voor een kop koffie, maar het belangrijkste om in gedachten te houden is om het met mate te drinken. Voor sommige mensen betekent dat niet meer dan één of twee kopjes per dag.

Volgens sommige bronnen wordt 4 gram gember (of minder dan 2 eetlepels) per dag beschouwd als het dagelijkse maximum. Dit is inclusief alle bronnen, inclusief voedsel en thee. Als u last heeft van zure reflux of andere aandoeningen of medicijnen gebruikt, moet u wellicht minder gember consumeren of het helemaal vermijden.

Hoewel gember naar verluidt de spijsvertering bevordert, kan het drinken van te veel gemberthee bij sommige mensen maagklachten en losse ontlasting veroorzaken. Vermijd het drinken van gemberthee voor het slapen gaan of ’s avonds als u slapeloos bent of merkt dat het u wakker houdt.

Gember kan de bloedstolling vertragen, dus het moet worden vermeden ten minste twee weken voor of na een operatie en mag niet worden ingenomen met anticoagulantia of antiplatelet medicijnen of supplementen (zoals warfarine, aspirine, knoflook, of ginkgo) of door mensen met bloedingsstoornissen. Het is belangrijk om met uw arts te overleggen om een geschikte inname in deze omstandigheden te bepalen.

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten hun arts raadplegen alvorens gemberthee te drinken.

Als u een hoge bloeddruk, galstenen, brandend maagzuur, zure reflux of diabetes heeft, raadpleeg dan ook uw arts voordat u het regelmatig drinkt.

Onthoud dat gemberthee niet mag worden gebruikt als vervanging voor de standaardbehandeling van een gezondheidsprobleem.

 

Wat is een keto-dieet

Een keto-dieet staat bekend als een koolhydraatarm dieet, waarbij het lichaam ketonen aanmaakt in de lever om deze te gebruiken als energie. Het wordt aangeduid met veel verschillende namen – ketogeen dieet, low carb dieet, low carb high fat (LCHF), etc. Maar hoe werkt een keto-dieet?

 

Voorbeeld van een keto dieet

 

Wanneer je iets eet met veel koolhydraten, zal je lichaam glucose en insuline produceren.

Glucose is de gemakkelijkste molecuul voor je lichaam om om te zetten en te gebruiken als energie, zodat het verkozen zal worden boven elke andere energiebron.

Insuline wordt geproduceerd om de glucose in je bloedbaan te verwerken door het door het lichaam te transporteren.

Aangezien de glucose als primaire energie wordt gebruikt, zijn je vetten niet nodig en worden ze dus opgeslagen. Bij een normaal, koolhydraatrijk dieet, gebruikt het lichaam glucose als voornaamste energiebron. Door de inname van koolhydraten te verlagen, wordt het lichaam in een toestand gebracht die bekend staat als ketose.

Ketose is een natuurlijk proces dat het lichaam initieert om ons te helpen overleven wanneer de voedselinname laag is. Tijdens deze toestand produceren we ketonen, die ontstaan bij de afbraak van vetten in de lever.

Het einddoel van een goed volgehouden keto-dieet is om je lichaam in deze metabolische toestand te dwingen. We doen dit niet door het uithongeren van calorieën, maar door het uithongeren van koolhydraten.

Ons lichaam past zich ongelooflijk goed aan aan wat je erin stopt – wanneer je het overlaadt met vetten en koolhydraten weghaalt, zullen de ketonen beginnen te verbranden als primaire energiebron. Optimale ketonen niveaus bieden veel voordelen voor de gezondheid, gewichtsverlies, fysieke en mentale prestaties.

Wat eet je bij een keto-dieet?

Om met een keto-dieet te beginnen, zul je vooruit willen plannen. Dat betekent dat je een levensvatbaar dieetplan klaar moet hebben liggen. Wat je eet hangt af van hoe snel je in een ketogene toestand (ketose) wilt komen. Hoe restrictiever je bent op je koolhydraten (minder dan 25g netto koolhydraten per dag), hoe sneller je in ketose zult komen.

Je wilt je koolhydraten beperkt houden, voornamelijk uit groenten, noten en zuivel. Eet geen geraffineerde koolhydraten zoals tarwe (brood, pasta, granen), zetmeel (aardappelen, bonen, peulvruchten) of fruit. De kleine uitzonderingen hierop zijn avocado, sterfruit en bessen, die met mate kunnen worden geconsumeerd.

 

Wat niet te eten

 • Granen – tarwe, maïs, rijst, granen, enz.
 • Suiker – honing, agave, ahornsiroop, etc.
 • Fruit – appels, bananen, sinaasappels, enz.
 • Knollen – aardappel, yamswortel, enz.

 

Wat wel te eten

 • Vlees – vis, rundvlees, lam, gevogelte, eieren, enz.
 • Bladgroenten – spinazie, boerenkool, enz.
 • Bovengrondse groenten – broccoli, bloemkool, enz.
 • Vette zuivel – harde kazen, vette room, boter, enz.
 • Noten en zaden – macadamia’s, walnoten, zonnebloempitten, enz.
 • Avocado en bessen – frambozen, bramen, en andere bessen met een lage glycemische impact
 • Zoetstoffen – stevia, erythritol, monniksvrucht, en andere koolhydraatarme zoetstoffen >
 • Andere vetten – kokosolie, salade dressing met veel vet, verzadigde vetten, enz.

 

Onthoud dat keto rijk is aan vet, matig in eiwitten, en zeer laag in koolhydraten. Je inname van voedingsstoffen moet ongeveer 70% vetten, 25% eiwitten en 5% koolhydraten zijn.

Normaal gesproken wordt ergens tussen de 20-30g netto koolhydraten aanbevolen voor een dagelijks dieet – maar hoe lager je je koolhydraatinname en glucoseniveaus houdt, hoe beter de algemene resultaten zullen zijn. Als je keto doet om af te vallen, is het een goed idee om zowel je totale koolhydraten als je netto koolhydraten bij te houden.

Eiwit moet altijd worden geconsumeerd als dat nodig is met vet om de rest van de calorieën in je dag op te vullen.

Je vraagt je misschien af: “Wat is een netto koolhydraat?” Het is eigenlijk heel simpel! De netto koolhydraten zijn de totale hoeveelheid koolhydraten die je eet, min de totale hoeveelheid vezels. Wij zouden adviseren om de totale koolhydraten onder de 35 gram te houden en de netto koolhydraten onder de 25 gram (idealiter onder de 20 gram).

Als u in de loop van de dag honger krijgt, kan je een snack nemen van noten, zaden, kaas of amandelboter om uw eetlust te stillen (hoewel snacken de vooruitgang op de lange termijn kan vertragen). Soms verwarren we de behoefte aan een snack met de behoefte aan een maaltijd. Als je haast hebt en een keto fast food optie nodig hebt, zijn er een aantal beschikbaar.

 

Groenten op een Ketogeen dieet

Donkergroen en bladgroente is altijd de beste keuze voor groenten. De meeste van uw maaltijden moeten bestaan uit een eiwit met groenten, en een extra kant van vet. Kippendijen gebakken in olijfolie, met broccoli en kaas. Biefstuk met een klontje boter, en spinazie gesauteerd in olijfolie.

Als je nog steeds in de war bent over wat een netto koolhydraat is, maak je geen zorgen – ik zal het verder uitleggen. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je wat broccoli wilt eten (1 kopje) – een van mijn favoriete keto groenten die er zijn.

Er zitten in totaal 6g koolhydraten in 1 kopje.

Er zit ook 2g vezels in 1 kopje.

Dus, we nemen de 6g (totaal koolhydraten) en trekken de 2g (voedingsvezels) er vanaf.

Dit geeft ons onze netto koolhydraten van 4g.

Opmerking: Ben je vegetariër of veganist en wil je een ketogeen dieet volgen? Het is nog steeds mogelijk! Houd er alleen rekening mee dat de dieetrestricties soms een beetje heftig kunnen zijn. Zorg ervoor dat je vooruit plant en bereid je voor om je succes te bevorderen. Om u te helpen, hebben we artikelen gepubliceerd (met 7-daagse maaltijd plannen inbegrepen) voor zowel het vegetarische ketogeen dieet en het veganistische ketogeen dieet.

 

Ketogenen gerechten

 

Voorbeeld recepten

Ben je op zoek naar een aantal goede ketogenen gerechten? Hieronder vind je verschillende websites die wij aanraden als je een ketogeen gerecht wilt maken:

Ketogeen ontbijten

Ketogeen zalm gerecht

200 ketogene gerechten

Ketogene mayonaise

 

Voordelen van een ketogeen dieet

Er zijn talloze voordelen verbonden aan het volgen van een keto-dieet: van gewichtsverlies en een verhoogd energieniveau tot therapeutische medische toepassingen. Bijna iedereen kan veilig profiteren van het eten van een koolhydraatarm, vetrijk dieet. Hieronder vindt u een korte lijst van de voordelen die u kunt krijgen van een ketogeen dieet.

 

Gewichtsverlies

Het ketogeen dieet gebruikt in wezen je lichaamsvet als energiebron – dus er zijn duidelijke gewichtsverlies voordelen. Op keto, uw insuline (het vet-opslag hormoon) niveaus dalen sterk die je lichaam verandert in een vet-verbranding machine.

Wetenschappelijk gezien heeft het ketogeen dieet betere resultaten laten zien in vergelijking met vetarme en koolhydraatrijke diëten; zelfs op de lange termijn.

 

Controle bloedsuiker

Keto verlaagt op natuurlijke wijze de bloedsuikerspiegel door het soort voedsel dat je eet. Studies tonen zelfs aan dat het ketogeen dieet een effectievere manier is om diabetes te beheren en te voorkomen in vergelijking met caloriearme diëten.

Als je pre-diabetisch bent of diabetes type II hebt, zou je serieus een ketogeen dieet moeten overwegen. We hebben veel lezers die succes hebben gehad met hun bloedsuikercontrole op keto.

 

Mentale Focus

Veel mensen gebruiken het ketogeen dieet specifiek voor betere mentale prestaties.

Ketonen zijn een geweldige bron van brandstof voor de hersenen. Wanneer u de inname van koolhydraten verlaagt, vermijdt u grote pieken in de bloedsuikerspiegel. Samen kan dit resulteren in een verbeterde focus en concentratie.

Studies tonen aan dat een verhoogde inname van vetzuren van invloed kan zijn op de werking van onze hersenen.

 

Meer energie en genormaliseerd hongergevoel

Door uw lichaam een betere en meer betrouwbare energiebron te geven, zult u zich gedurende de dag energieker voelen. Het is aangetoond dat vetten de meest effectieve molecule zijn om als brandstof te verbranden.

Bovendien geeft vet van nature meer voldoening en laat het ons langer in een verzadigde (“volle”) toestand achter.

 

Cholesterol en bloeddruk

Een keto-dieet heeft aangetoond dat het triglyceriden- en cholesterolgehalte, die het meest in verband worden gebracht met de opbouw van slagaders, verbetert. Meer vetrijke diëten met weinig koolhydraten tonen een dramatische toename van HDL en een daling van de concentratie LDL-deeltjes in vergelijking met vetarme diëten.

Veel studies over ketogeen diëten laten ook een betere verbetering van de bloeddruk zien dan andere diëten. Sommige bloeddrukproblemen worden in verband gebracht met overgewicht, wat een bonus is omdat keto de neiging heeft tot gewichtsverlies te leiden.

 

Insulineresistentie

Insulineresistentie kan leiden tot type II diabetes als het niet wordt beheerd. Een overvloed aan onderzoek toont aan dat een koolhydraatarm, ketogeen dieet mensen kan helpen hun insulinegehalte te verlagen tot gezonde waarden.

Zelfs als je atletisch bent, kun je profiteren van insuline optimalisatie op keto door het eten van voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren.

 

Acne

Het is gebruikelijk om verbeteringen in je huid te ervaren wanneer je overschakelt op een keto-dieet.

Hier is een studie die dalingen in laesies en huidontsteking aantoont wanneer je overschakelt op een koolhydraatarm dieet. Een andere studie toont een waarschijnlijk verband aan tussen het eten van veel koolhydraten en verhoogde acne, dus het is waarschijnlijk dat keto kan helpen.

Voor acne kan het gunstig zijn om de zuivelinname te verminderen en een strikt huidreinigingsregime te volgen.

 

Veel voorkomende bijwerkingen van een Keto Dieet

Ook zijn er een aantal bijwerkingen die voor kunnen komen tijdens het volgen van een Keto-dieet. Hier zijn een paar van de meest voorkomende bijwerkingen die ik tegenkom wanneer mensen voor het eerst beginnen met keto. Vaak hebben de problemen te maken met uitdroging of gebrek aan micronutriënten (vitaminen) in het lichaam. Zorg ervoor dat je genoeg water drinkt (bijna een liter per dag) en voedsel eet met goede bronnen van micronutriënten.

 

Krampen

Krampen (en meer specifiek krampen in de benen) zijn een vrij gebruikelijke zaak bij het starten van een ketogeen dieet. Het treedt meestal op in de ochtend of ’s nachts, maar het is een vrij klein probleem in het algemeen. Het is een teken dat er een tekort is aan mineralen, specifiek magnesium, in het lichaam.

Zorg ervoor dat je veel vocht drinkt en zout op je eten doet. Dit kan helpen om het verlies van magnesium te verminderen en het probleem op te lossen.

 

Constipatie

De meest voorkomende oorzaak van constipatie is uitdroging. Een eenvoudige oplossing is om de waterinname te verhogen en te proberen zo dicht mogelijk bij een liter per dag te komen.

Ervoor zorgen dat groenten wat vezels bevatten zal ook meestal helpen. Het binnenkrijgen van goede kwaliteit vezels uit niet-zetmeelrijke groenten kan dit probleem oplossen. Maar als dat niet genoeg is, kan psyllium husk poeder of een probioticum helpen.

 

Hartkloppingen

Bij de overgang naar keto, kun je merken dat je hart zowel sneller als harder gaat kloppen. Het is vrij standaard, dus maak je er geen zorgen over.

Als het probleem aanhoudt, zorg er dan voor dat je veel vocht drinkt en genoeg zout eet. Meestal is dit voldoende om het probleem meteen te verhelpen. Maar als het probleem aanhoudt, kan het de moeite waard zijn om één keer per dag een kaliumsupplement te nemen.

 

Starten met een Keto-dieet

Een keto-dieet kan goed helpen met afvallen. Wanneer je begint aan een keto-dieet kan je altijd het beste een diëtiste inschakelen. Zo weet je zeker dat je de goede stappen volgt waardoor je snelle resultaten zult zien.

Valeriaan ervaringen

Valeriaan ervaringen

Ben je opzoek naar meer informatie over valeriaan en welke ervaringen mensen hebben met deze kruid? In dit artikel leggen we je uit wat valeriaan is, wat de effecten zijn van deze kruid, welke bijwerkingen dit eventueel met zich mee brengt en welke ervaringen mensen hebben met Valeriaan.

 

Valeriaan ervaringen

Wat is Valeriaan

Valeriaan is afkomstig van de kruidachtige Valeriaan plant. Deze plant werd al in de Griekse oudheid gebruikt als geneesmiddel en wordt nu vooral nog gebruikt als kalmeringsmiddel. Deze kruid groeit voornamelijk in Azië en Europa in gebieden met een gematigd klimaat met duidelijke seizoenen.

Valeriaan zoals je het koopt in de winkel komt het vaakst voor in de vorm van tabletten, capsules of pillen. Ook kan verschillende soorten Valeriaan thee kopen.

 

Welke effecten heeft Valeriaan

Valeriaan heeft verschillende effecten. Zo kan het een uitkomst zijn voor slapeloosheid, stress en spanning. Wanneer u last heeft van een van deze kwalen kan een dosis Valeriaan wellicht helpen. Het is helaas niet uit te sluiten of Valeriaan even goed bij iedereen werkt. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar dit middel en niet elk onderzoek komt uit op dezelfde resultaten. Bij de ene persoon werkt het wel en bij de ander niet of matig. Dit maakt dat de gezondheidsclaims van dit middel nog in afwachting van goedkeuring zijn bij de Europese Commissie.

Een ander middel wat ook kan helpen bij het verminderen van stress is Ashwagandha. Dit middel helpt ook tegen stress, angst en spanningen.

Bijwerkingen

De bijwerkingen van Valeriaan zijn nihil. Het is een natuurlijk kruid wat kan helpen tegen de eerder genoemde klachten als stress en slapeloosheid. Enige bijwerkingen die kunnen optreden zijn lichte klachten zoals buikpijn, misselijkheid en slaperigheid. Wanneer je het middel voor het eerst inneemt raden we daarom aan om de eerste paar uur niet te rijden. Zo kan je zelf eerst zien welke effecten het middel op jou heeft.

 

Ervaringen met Valeriaan

De ervaringen met Valeriaan verschillen enorm. Omdat de ene persoon beter reageert op de effecten van dit middel zal het geen garantie zijn dat dit middel jou zal helpen. Wel zijn er erg goede verhalen van mensen waarbij dit middel wél werkt. Zo zijn er veel verhalen te vinden over gebruikers van Valeriaan die door dit middel goed in slaap komen en zo van hun slaapproblemen af zijn gekomen.

Ook zijn er veel ervaringen te vinden over mensen die baadt bij dit middel hebben wanneer ze veel piekeren. Dit middel kan dus zorgen voor meer rust in je hoofd en minder stress of onrustige gevoelens.

 

Conclusie

Valeriaan is dus een middel wat helpt tegen angsten, stress, spanningen en helpt met slapen. Het werd al gebruikt in de Griekse oudheid en wordt nu nog gebruikt om kleine klachten te verhelpen.

Het middel heeft bijna geen bijwerkingen en is daarom veilig om te gebruiken.

Uit onderzoek is gebleken dat Valeriaan bij de ene persoon beter werkt dan bij de ander. Daarom geeft dit middel geen zekerheid in de werking en zijn de gezondheidsclaims nog in onderzoek bij de Europese Commissie.

Saffraan in bakje

Saffraan, wat is het en waarom is het zo duur?

Saffraan is een van de duurste specerijen op de wereld. Voor 1 gram Saffraan betaal je al snel zo’n 8 euro! Het heeft hierdoor zelfs de bijnaam “rood goud” gekregen.

Saffraan wordt vooral gebruikt in bepaalde gerechten om deze meer smaak te geven. Maar de laatste jaren is er ook meer bekend geworden over de geneeskrachten van deze kruid.

Maar wat is Saffraan nu echt, waar komt het vandaan en waarom is het zo duur? Dat gaan we je in dit artikel uitleggen!

 

Saffraan in bakje

 

Wat is Saffraan?

Saffraan is een specerij dat wordt gewonnen uit de bloem van een Saffraankrokus bloem, de Crocus Sativus. Deze bloem groeit voornamelijk in warmere landen en bloeit maar een aantal dagen in het jaar. Hierover straks meer.

Zoals je kunt zien op de afbeelding is de Saffraan bloem een mooie en kleurrijke bloem. De bloem is zo’n 20 tot 30 centimeter lang. Elke bloem heeft drie rode stampers (stigma’s). Wanneer je deze zorgvuldig uit de bloem haalt worden deze gedroogd in droogkassen met warme luchtstromen of in de zon. Wanneer de draden goed gedroogd zijn krijg je Saffraan.Saffraan bloem

De gele meeldraden in de bloem hebben geen culinaire waarde en worden daarom niet gebruikt.

Het winnen van de Saffraan uit de bloem is erg zorgvuldig werk en wordt daarom altijd met de hand gedaan. Dit maakt het oogsten van Saffraan erg arbeidsintensief.

Naast dat het oogsten van de Saffraan erg arbeids- en tijdsintensief is heb je ook erg veel bloemen nodig om een aantal gram van deze specerij te verkrijgen. Elke bloem bevat maar drie stigma’s waardoor je maar liefst 750 van deze bloemen nodig hebt om 5 gram Saffraan te kunnen oogsten.

Je kunt je zo wel voorstelling geven hoelang het duurt om deze 5 gram te oogsten.

Naast de draadvorm komt Saffraan ook voor in poedervorm. Bij de poedervorm zijn de Saffraan draadjes gedroogd en gestampt tot een poeder. Deze poedervorm is makkelijker te gebruiken bij het maken van gerechten.

 

Waar komt Saffraan vandaan?

Saffraan wordt slechts in een aantal landen verbouwd die voldoen aan de specifieke klimaat omstandigheden waar de Saffraan bloem in kan groeien. Dit zijn vooral landen met een mediterrane maquis, een ecotype dat oppervlakkig lijkt op de Noord-Amerikaanse chaparral, en soortgelijke klimaten waar hete en droge zomerwinden semi-aride gebieden doorkruisen. De plant kan echter koude winters overleven en verdraagt vorst tot -10 ° en korte perioden van sneeuwbedekking. Wel zijn kou en regen niet bevorderlijk voor de opbrengst van de oogst. Er wordt aangenomen dat Saffraan oorspronkelijk uit Griekenland komt. Momenteel wordt Saffraan vooral geteeld in landen zoals: Iran, Spanje, Marokko, Afghanistan, India en Griekenland. Van al deze landen produceert Iran maar liefst zo’n 90% van alle Saffraan!

 

Waarom zo duur?

Zoals je tot nu toe hebt kunnen lezen komt Saffraan niet veel voor in de wereld en is het erg arbeidsintensief om het kruid te oogsten. Alle stampers moeten zorgvuldig met de hand worden verwijderd. Omdat dit zo zorgvuldig gedaan moet worden kan dit werk niet worden overgenomen door machines. Hierdoor kan het werk dus niet worden geautomatiseerd en zal het altijd veel tijd kosten om Saffraan te oogsten. Ook is er erg veel vraag naar Saffraan.

Deze drie factoren: Schaarste, handwerk en veel vraag naar Saffraan maakt dat Saffraan zo ontzettend duur is. Het “rode goud”. Voor een kilo Saffraan betaal je momenteel zo’n €4.500!

 

Waar wordt Saffraan voor gebruikt?

Saffraan kan worden gebruikt als smaakversterker in bepaalde gerechten maar kan in sommige gevallen ook worden gebruikt als geneesmiddel.

 

Recepten

Saffraan is uiterst subtiel en geurig. De lichtzoete, luxueuze smaak is volstrekt raadselachtig – moeilijk te omschrijven maar in een gerecht direct herkenbaar.

Saffraan wordt gebruikt in verschillende gerechten en desserts. Een aantal van deze gerechten zijn bouillabaisse, paella, rouille, biryanim risotto en saffraanbroodjes.

 

Hoe gebruik je Saffraan in gerechten?

Saffraandraadjes moeten worden gekneusd voordat ze in recepten worden gebruikt. Voor gemalen saffraan kunt u het beste beginnen met saffraandraadjes en deze zelf licht roosteren en malen. Pas wel op dat ze niet verbranden, anders zijn ze niet bruikbaar. In recepten wordt vaak maar een snufje saffraan gevraagd, dus met een beetje kom je een heel eind.

Een veelgebruikte methode is om de saffraandraadjes in het kookvocht te laten weken voordat je ze gebruikt. Hoe langer je de saffraandraadjes laat weken, hoe sterker de smaak en de kleur van het kookvocht. Sommige zuinige koks laten de saffraandraadjes weken en gebruiken het kookvocht in het recept, waarna ze de draadjes drogen en een tweede keer gebruiken.

 

Geneesmiddel

In veel studies is naar voren gekomen dat Saffraan bepaalde werkingen heeft die helpen bij het verhelpen of voorkomen van bepaalde kwalen.

Het leveren van antioxidanten

Het merendeel van de gezondheidsclaims rond saffraan heeft betrekking op de hoge niveaus van specifieke antioxidanten.

Volgens een review uit 2015 zijn de belangrijkste actieve antioxidanten:

 • crocin
 • picrocrocin
 • safranal

Andere verbindingen zijn kaempferol en crocetine.

Deze antioxidanten helpen bij de bestrijding van oxidatieve stress en vrije radicalen in het lichaam.

Aangezien oxidatieve stress en vrije radicalen een rol spelen bij de ontwikkeling van veel gezondheidsproblemen, waaronder kanker en hartaandoeningen, kunnen antioxidanten zoals deze helpen de gezondheid van een persoon te beschermen.

 

Voorkomen van aandoeningen van het zenuwstelsel

De antioxidanten in saffraan kunnen een rol spelen bij het beschermen van het lichaam tegen aandoeningen die het zenuwstelsel aantasten.

Onderzoek uit 2015 merkt op dat verbindingen in saffraan, zoals crocine, ontsteking en oxidatieve schade in de hersenen lijken te verminderen, wat kan leiden tot gunstige effecten.

Een studie in het tijdschrift Antioxidants merkte op dat saffraan theoretisch zou kunnen helpen bij de symptomen van Alzheimer door zowel de geheugenverbeterende eigenschappen als de antioxiderende en ontstekingsremmende effecten.

Mensen met milde tot matige Alzheimer die gedurende 22 weken saffraan innamen, vertoonden cognitieve verbeteringen die vergelijkbaar waren met die van mensen die het medicijn donepezil innamen, en zij ondervonden ook minder bijwerkingen.

Hoewel dit vroege bewijzen zijn die het medicinale gebruik van saffraan ondersteunen, suggereerden onderzoekers dat toekomstige klinische studies deze beweringen zouden kunnen staven.

 

Bevorderen van libido

Saffraan kan ook de geslachtsdrift en seksuele functie bij zowel mannen als vrouwen verhogen.

Onderzoekers bekeken de effecten van saffraan op mannelijke onvruchtbaarheidsproblemen en merkten op dat het weliswaar een positief effect had op erectiestoornissen en de algehele geslachtsdrift, maar dat het de levensvatbaarheid van het sperma niet veranderde.

Een oudere studie uit 2012 keek naar de effecten bij vrouwen die hadden gemeld seksuele disfunctie te ondervinden als gevolg van het nemen van het antidepressivum fluoxetine.

Vrouwen die gedurende 4 weken elke dag 30 mg saffraan innamen, hadden een toegenomen seksueel verlangen en vaginale smering in vergelijking met vrouwen die in plaats daarvan een placebo innamen.

kopje kruiden thee

9 redenen waarom jasmijnthee goed voor je is

Jasmijnthee is een theesoort die geparfumeerd is met het aroma van bloesems van de jasmijnplant.

Het is meestal gebaseerd op groene thee, maar soms wordt in plaats daarvan zwarte of witte thee gebruikt.

Bloesems van gewone jasmijn (Jasminum officinale) of sampaguita (Jasminum sambac) worden samen met theebladeren opgeslagen of vermengd met opgeslagen thee, zodat het aroma kan trekken.

Omdat jasmijnthee meestal wordt gemaakt van groene theebladeren, biedt het veel van dezelfde krachtige gezondheidsvoordelen die je zou krijgen van het drinken van groene thee.

9 redenen waarom jasmijnthee goed is voor jouw gezondheid

Wij nemen producten op waarvan wij denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze pagina, kunnen we een kleine commissie verdienen. Hier is ons proces.

1. Barstensvol antioxidanten

Jasmijnthee zit boordevol krachtige plantaardige verbindingen die bekend staan als polyfenolen.

Deze werken als antioxidanten in je lichaam en beschermen je cellen tegen schade door vrije radicalen. Studies hebben schade door vrije radicalen in verband gebracht met hartaandoeningen en verschillende vormen van kanker.

Jasmijnthee gemaakt van groene thee bevat veel polyfenolen, catechinen genaamd.

Een bijzonder krachtige catechine in groene thee is epigallocatechine gallate (EGCG), dat in verband is gebracht met vele voordelen, waaronder gewichtsverlies en verbeterde bloedsuikercontrole, evenals gezondheid van hart en mond.

Bovendien hebben catechinen uit groene thee zoals EGCG aangetoond ontstekingsremmende en bloedlipidenverlagende effecten te hebben, wat je risico op hartaandoeningen kan verlagen.

Jasmijnthee is rijk aan polyfenolen die als antioxidanten in je lichaam werken. Het bevat ook het krachtige polyfenol EGCG, dat in verband wordt gebracht met vele gezondheidsvoordelen zoals een verminderd risico op hartaandoeningen.

2. Kan helpen bij gewichtsverlies

Het drinken van jasmijnthee kan je helpen gewicht te verliezen door het versnellen van je stofwisseling.

In feite suggereert een review van verschillende studies dat groene thee – de meest voorkomende basis voor jasmijnthee – je stofwisseling met 4-5% kan versnellen en de vetverbranding met 10-16% kan verhogen.

Hoewel 4-5% misschien onbeduidend lijkt, kan het betekenen dat je 70-100 calorieën per dag extra verbrandt.

De vetverbrandende eigenschappen van jasmijnthee zijn gerelateerd aan het gehalte aan cafeïne en het polyfenol EGCG. Deze verbindingen kunnen ook elkaars vetverbrandende effecten versterken.

Jasmijnthee op basis van groene thee kan helpen bij gewichtsverlies door je stofwisseling een boost te geven.

3. Kan je hart beschermen

Jasmijnthee is rijk aan polyfenolen, die kunnen helpen beschermen tegen hartaandoeningen.

In dier- en testbuisstudies is aangetoond dat theepolyfenolen het (slechte) LDL-cholesterol beschermen tegen oxidatie – een proces dat het risico op hartaandoeningen verhoogt.

Geoxideerd LDL-cholesterol is potentieel schadelijk, omdat het meer kans heeft om zich aan de wanden van je slagaders te hechten en plaques te vormen. Dit kan je bloedvaten vernauwen of verstoppen.

In een onderzoek verminderde suppletie met groene thee polyfenolen – wat ook voorkomt in jasmijnthee op basis van groene thee – de vorming van plaque tot 68% bij hamsters. Het verlaagde ook de risicofactoren voor hartziekten, zoals het LDL-cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte.

Ook andere studies leggen een verband tussen theeconsumptie en een lager risico op hartaandoeningen.

Zo ontdekte een analyse van 5 studies dat mensen die dagelijks 3 koppen (710 ml) of meer groene of zwarte thee dronken gemiddeld 21% minder kans hadden op hartaandoeningen.

Uit een andere studie bleek dat mensen die 1-3 koppen (237-710 ml) groene thee per dag dronken een 19% lager risico op hartaanvallen hadden en een 36% lager risico op beroertes, vergeleken met mensen die minder dan 1 kop (237 ml) per dag dronken.Polyfenolen uit jasmijnthee kunnen helpen beschermen tegen hartaandoeningen door te voorkomen dat LDL (slecht) cholesterol oxideert en mogelijk je slagaders verstopt.

4. Bevordert een goede mondgezondheid

Jasmijnthee is meestal gebaseerd op groene thee, die vol zit met catechinen. Catechinen zijn een groep polyfenolen die kunnen helpen beschermen tegen tandbederf – of gaatjes – door het doden van tandplakvormende bacteriën zoals Streptococcus mutans.

In een onderzoek bij 15 mensen stopte een oplossing met groene thee catechinen de zuurproductie van Streptococcus mutans wanneer deze op de tanden werd aangebracht. Te veel zuur kan het glazuur van je tanden – het harde oppervlak van je tanden – aantasten.

Een ander onderzoek bij 30 mensen wees uit dat het gebruik van een mondspoelmiddel op basis van groene thee en catechine gedurende 1 week net zo effectief was bij het verminderen van tandplak als een antiseptisch mondspoelmiddel.

En niet te vergeten, sommige onderzoeken suggereren dat jasmijnthee een slechte adem kan tegengaan door geur-veroorzakende bacteriën te verminderen.

Polyfenolen uit jasmijnthee kunnen helpen tandplakvormende bacteriën zoals Streptococcus mutans te neutraliseren. Daarnaast kan het een slechte adem tegengaan.

5. Kan de hersenfunctie stimuleren

Jasmijnthee heeft verschillende eigenschappen die de hersenfunctie kunnen helpen stimuleren.

Om te beginnen bevat het 15-60 mg cafeïne per kopje (237 ml) – afhankelijk van hoe lang de theeblaadjes trekken en welke theesoort als basis wordt gebruikt.

Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel door de remmende neurotransmitter adenosine te blokkeren – een chemische stof die signalen doorgeeft tussen je hersenen en lichaam. Normaal gesproken helpt adenosine je lichaam te ontspannen.

Daarnaast verhoogt cafeïne de hersenactiviteit en helpt het bij het vrijkomen van andere stemmingsbevorderende neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.

Collectief zorgt dit ervoor dat je je alerter en energieker voelt en het kortetermijngeheugen verbetert (18).

Jasmijnthee bevat ook het aminozuur L-theanine, dat de afgifte van gamma-aminoboterzuur (GABA) op gang brengt – een remmende neurotransmitter die je in een ontspannen en aandachtige toestand brengt.

Wanneer L-theanine en cafeïne samen worden ingenomen, lijken ze effectiever te zijn bij het stimuleren van de hersenfunctie. Jasmijnthee bevat cafeïne en L-theanine, die je kunnen helpen alerter en waakzamer te blijven. Plus, het kan het kortetermijngeheugen verbeteren.

6. Kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson

Jasmijnthee zit vol met krachtige polyfenolen, die je risico op Alzheimer en Parkinson kunnen verlagen.

In het bijzonder bevat jasmijnthee gemaakt van groene thee veel EGCG, dat ontstekingen kan onderdrukken en schade door vrije radicalen kan neutraliseren – twee belangrijke factoren die in verband worden gebracht met de progressie van de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Test-buis studies tonen aan dat EGCG voorkomt dat eiwitten in de hersenen verkeerd worden gevouwen en samenklonteren. Dit zou je risico op de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer kunnen verminderen, omdat verkeerd gevouwen eiwitten ontstekingen kunnen bevorderen en hersenzenuwen kunnen beschadigen.

Een review van 8 studies bij meer dan 5600 mensen ontdekte dat mensen die regelmatig thee zoals groene thee dronken – de meest voorkomende basis voor jasmijnthee – een 15% lager risico op de ziekte van Parkinson hadden dan niet-theedrinkers.

Een analyse van 26 studies bij meer dan 52.500 mensen koppelde de dagelijkse consumptie van theeën met een hoog EGCG-gehalte – zoals groene thee – aan een 35% lager risico op hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Het drinken van groene thee – wat gewoonlijk de basis is voor jasmijnthee – is in verband gebracht met een lager risico op de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

7. Kan je risico op diabetes type 2 verlagen

Wereldwijd hebben meer dan 422 miljoen mensen diabetes.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm en treedt op wanneer je lichaam insuline niet effectief kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat helpt suiker uit het bloed in de cellen te brengen.

Jasmijnthee gemaakt van groene thee kan je risico op diabetes type 2 verlagen. Het bevat de verbinding EGCG, die je lichaam kan helpen insuline effectiever te gebruiken en de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Een analyse van 17 studies bij 1.133 mensen toonde aan dat de consumptie van groene thee de nuchtere bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel aanzienlijk verlaagde.

Een andere analyse van 12 studies bij meer dan 760.000 mensen wees uit dat het dagelijks drinken van 3 kopjes (710 ml) of meer thee gekoppeld was aan een 16% lager risico op diabetes type 2. Studies tonen aan dat het drinken van jasmijn groene thee je lichaam kan helpen efficiënter gebruik te maken van insuline en de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit kan helpen je risico op diabetes type 2 te verlagen.

8. Kan je risico op bepaalde kankers verminderen

Jasmijnthee is rijk aan antioxidanten die de schade door vrije radicalen helpen verminderen en mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

Testbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat polyfenolen – zoals de ECGC in groene thee – de grootte van tumoren verminderen, de dood van kankercellen stimuleren en de groei en verspreiding van kankercellen onderdrukken.

In een overzicht stopten groene thee polyfenolen de groei en verspreiding van blaaskankercellen en induceerden kankercelsterfte in dier- en reageerbuisonderzoek. Menselijke studies naar groene thee polyfenolen en blaaskanker lieten echter inconsistente resultaten zien.

Bovendien werd in een studie vastgesteld dat het dagelijks drinken van 10 kopjes groene thee (40,6 ounces of 1,2 liter) van Japanse grootte, aangevuld met tabletten met groene thee-extract, de terugkeer van darmkankercellen bij mensen met darmkanker met 51,6% verminderde.

Bovendien is het drinken van groene thee in verband gebracht met een lager risico op prostaat- en borstkanker.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer studies van hoge kwaliteit bij mensen naar jasmijnthee en kankerrisico nodig voordat het met vertrouwen kan worden aanbevolen.

Uit dier-, proefbuis- en humaan onderzoek blijkt dat jasmijntheepolyfenolen de groei en verspreiding van kankercellen kunnen helpen onderdrukken – maar meer onderzoek op dit gebied is nodig.

9. Heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan je dieet

Jasmijnthee is niet alleen heel gezond, maar ook lekker en makkelijk toe te voegen aan je dieet. Het heeft een geurig bloemenaroma met een zoete, subtiele smaak.

De thee is te koop als theezakjes, losse blaadjes en parels. Toch is het het beste losse blaadjes of parels te kiezen, omdat theezakjes meestal gebroken blaadjes en andere ongewenste delen van de plant bevatten die de smaak van de thee kunnen beïnvloeden.

Om de blaadjes of parels te bereiden, doe je ze gewoon in een pot en voeg je heet water van 70-80°C (160-180°F) toe. Vermijd het gebruik van kokend water omdat dit de delicate smaak van de thee kan ruïneren. Laat de thee 3-5 minuten trekken, zeef hem dan en serveer.

Jasmijnthee is overal verkrijgbaar en kan worden gekocht bij je plaatselijke natuurvoedingswinkel of online.Jasmijnthee is heerlijk en heeft een zoete, subtiele en verfrissende smaak. Het is gemakkelijk te bereiden en kan bij plaatselijke natuurvoedingswinkels of online worden gekocht.

Veiligheid en bijwerkingen

Over het algemeen is jasmijnthee ontzettend gezond met weinig tot geen bijwerkingen.

Het bevat echter wel cafeïne, wat voor sommige mensen problemen kan opleveren. Bijwerkingen van het innemen van te veel cafeïne zijn angst, rusteloosheid, kriebels en maagklachten.

Zwangere vrouwen moeten hun cafeïne-inname beperken, omdat het risico op een miskraam kan verhogen.

Jasmijnthee bevat ook catechinen, die het vermogen van je lichaam om ijzer uit voedsel te absorberen kunnen verminderen. In grote hoeveelheden kunnen catechinen het risico op bloedarmoede door ijzertekort verhogen.

Dit geldt echter vooral voor mensen met een verhoogd risico op ijzertekort, zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met dieetbeperkingen.

Dat gezegd hebbende, als je risico loopt op ijzertekort, overweeg dan jasmijnthee te drinken tussen de maaltijden door in plaats van bij de maaltijd – of wacht minstens een uur na het eten om de thee te drinken.

Jasmijnthee is over het algemeen veilig, maar mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of mensen met een risico op ijzertekort moeten misschien op hun inname letten.

De conclusie

Jasmijnthee is een ongelooflijk gezonde thee, meestal op basis van groene of zwarte theebladeren.

Het zit boordevol antioxidanten en is in verband gebracht met vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Zo kan het drinken van jasmijnthee het risico op hartaandoeningen, mentale achteruitgang en bepaalde vormen van kanker verlagen. Het kan je ook helpen gewicht te verliezen, de mondhygiëne te verbeteren en de hersenfunctie te stimuleren.

Het beste van alles is dat jasmijnthee heerlijk is en gemakkelijk toe te voegen aan je dieet. Probeer de thee aan je dieet toe te voegen om van de indrukwekkende gezondheidsvoordelen te profiteren.

losse groene thee

Hoeveel groene thee moet je per dag drinken?

Groene thee is een populaire drank die wereldwijd wordt gedronken.

De laatste jaren heeft het ook aan populariteit gewonnen als gezondheidsdrank.

Groene thee is afkomstig van de bladeren van de Camellia sinensis plant en is verkrijgbaar in verschillende soorten.

Groene thee kan warm, koud of zelfs in poedervorm gedronken worden en staat bekend om zijn hoge gehalte aan antioxidanten en gezondheidsvoordelen.

Maar hoeveel groene thee moet je drinken om deze voordelen te bereiken? En kan te veel drinken gevaarlijk zijn?

Dit artikel duikt in het onderzoek om uit te vinden hoeveel groene thee je zou moeten drinken.

Groene thee is gekoppeld aan vele gezondheidsvoordelen

Groene thee zit boordevol voedingsstoffen en plantaardige verbindingen die positieve gezondheidseffecten kunnen hebben.

Hieronder vallen krachtige antioxidanten, catechinen genaamd, die kunnen helpen bij de bescherming tegen kanker.

In feite tonen meerdere studies aan dat mensen die groene thee drinken aanzienlijk minder kans hebben om vele soorten kanker te krijgen, vergeleken met degenen die het niet drinken (1, 2).

De kankers waartegen groene thee kan helpen beschermen zijn prostaat- en borstkanker, de twee meest voorkomende kankers bij respectievelijk mannen en vrouwen.

Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat groene thee het risico op diabetes type 2 en hartziekten kan verlagen .

En het drinken van groene thee kan je zelfs helpen gewicht te verliezen.

Van de cafeïne en catechinen die het bevat is aangetoond dat ze je stofwisseling stimuleren en de vetverbranding verhogen.

Onderzoeken wijzen uit dat het consumeren van groene thee je kan helpen 75-100 extra calorieën per dag te verbranden.

Hoewel dit misschien een kleine hoeveelheid lijkt, kan het op de lange termijn bijdragen aan een aanzienlijk gewichtsverlies.

Andere mogelijke voordelen van het drinken van groene thee zijn ondersteuning van het immuunsysteem, verbeterde hersenfunctie, verbeterde tandheelkundige gezondheid en een lager risico op artritis, Alzheimer en Parkinson.De verbindingen in groene thee kunnen krachtige effecten hebben op de gezondheid, waaronder een verlaagd risico op kanker, diabetes en hartaandoeningen.

Hoeveel groene thee is optimaal?

Studies die de voordelen van groene thee onderzoeken tonen tegenstrijdig bewijs aan over hoeveel je precies per dag zou moeten drinken.

Sommige studies tonen gezondheidsvoordelen aan bij mensen die slechts één kopje per dag drinken, terwijl andere studies vijf of meer kopjes per dag als optimaal beschouwen.

Groene thee kan helpen het risico op verschillende ziekten te verlagen. De optimale hoeveelheid om te drinken kan echter afhangen van de ziekte.

Mondkanker: In een grote observationele studie hadden vrouwen die dagelijks drie tot vier kopjes groene thee dronken de minste kans op het ontwikkelen van mondkanker.

Prostaatkanker: Een grote observationele studie wees uit dat mannen die dagelijks vijf of meer kopjes groene thee dronken een lager risico hadden op het ontwikkelen van prostaatkanker, in vergelijking met degenen die minder dan één kopje per dag dronken.

Maagkanker: Een andere grote observationele studie toonde een verminderd risico op maagkanker aan bij vrouwen die vijf of meer kopjes groene thee per dag consumeerden.

Borstkanker: Twee observationele studies toonden verminderde recidieven van borstkanker aan bij vrouwen die dagelijks meer dan drie koppen groene thee dronken.

Alvleesklierkanker: Eén observationele studie toonde aan dat het drinken van vijf of meer kopjes groene thee per dag verband hield met een verminderd risico op alvleesklierkanker.

Diabetes: In een retrospectieve observationele studie hadden mensen die dagelijks zes of meer kopjes groene thee consumeerden een 33% lager risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, in vergelijking met degenen die minder dan één kopje per week consumeerden.

Hartziekten: Een analyse van negen studies wees uit dat mensen die dagelijks één tot drie koppen groene thee consumeerden een lager risico hadden op een hartaanval en beroerte, in vergelijking met degenen die minder dan één kop dronken.

Gebaseerd op de bovenstaande studies, is het optimaal om drie tot vijf koppen groene thee per dag te drinken.

Het is echter belangrijk op te merken dat sommige studies geen verband vonden tussen het drinken van groene thee en ziekterisico’s, dus deze effecten kunnen variëren van persoon tot persoon.

Een ding hebben de meeste studies gevonden is dat groene thee drinkers in een betere gezondheid verkeren dan degenen die helemaal geen thee drinken.

De hoeveelheid thee die nodig is voor gezondheidsvoordelen varieert sterk tussen de studies. Het drinken van minimaal drie tot vijf koppen groene thee per dag lijkt goed te werken, maar de optimale hoeveelheid kan van persoon tot persoon verschillen.

Mogelijke bijwerkingen van het drinken van groene thee

De cafeïne en catechinen in groene thee staan bekend om hun gezondheidsvoordelen, maar ze kunnen bij sommige mensen ook bijwerkingen veroorzaken, vooral in grote doses.

Effecten van cafeïne

Het consumeren van te veel cafeïne kan gevoelens van angst verhogen, de slaap verstoren en bij sommige mensen maagklachten en hoofdpijn veroorzaken.

Het consumeren van grote hoeveelheden cafeïne tijdens de zwangerschap kan zelfs het risico op geboorteafwijkingen en een miskraam verhogen.

Op basis van het huidige onderzoek zou iedereen, ook zwangere vrouwen, niet meer dan 300 mg cafeïne per dag moeten consumeren.

Echter, een review keek naar meer dan 400 studies en vond dat gezonde volwassenen die tot 400 mg cafeïne per dag consumeerden geen nadelige effecten ondervonden.

De hoeveelheid cafeïne in een kop groene thee varieert, afhankelijk van de gebruikte hoeveelheid thee en de duur van het trekken van de bladeren.

Uit één onderzoek bleek dat het cafeïnegehalte van 1 gram groene thee varieerde van 11-20 mga.

Een eenmalige portie wordt meestal gemeten op 1 eetlepel (2 gram) theebladeren per 1 kop (240 ml) water. Ervan uitgaande dat elk kopje thee ongeveer 1 kop (240 ml) is, betekent dit dat het gemiddelde kopje groene thee ongeveer 22-40 mg cafeïne bevat.

Catechinen kunnen de ijzeropname verminderen

De catechinen in groene thee kunnen je vermogen om ijzer uit voedsel te absorberen verminderen.

In feite kan het consumeren van catechinen in grote hoeveelheden leiden tot bloedarmoede door ijzertekort.

Hoewel het regelmatig drinken van groene thee geen probleem is voor de meeste gezonde mensen, moeten mensen met een risico op ijzertekort overwegen om thee tussen de maaltijden door te drinken en minstens een uur na het eten te wachten met het drinken van thee.

Zuigelingen, jonge kinderen, vrouwen die zwanger zijn of menstrueren en mensen die inwendige bloedingen hebben of dialyse ondergaan lopen allemaal een verhoogd risico op ijzertekort.

De catechinen in groene thee kunnen ook interfereren met bepaalde medicijnen en hun effectiviteit verminderen.

Studies wijzen bijvoorbeeld uit dat groene thee de effectiviteit van bepaalde medicijnen voor hart en bloeddruk kan remmen.

Het drinken van groene thee kan ook de effecten verminderen van bepaalde medicijnen die worden gebruikt om angst en depressie te behandelen.

Giftige effecten komen het meest voor wanneer mensen groene thee supplementen nemen, die een veel hogere concentratie catechinen hebben dan groene thee zelf.

Wanneer groene thee met mate wordt geconsumeerd, is het veilig voor de meeste mensen. Je kan het beter beperken of vermijden als je een ijzertekort heeft, zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt voor angststoornissen of hartaandoeningen.

De kern van de zaak

Groene thee zit boordevol gezondheidsbevorderende bestanddelen.

Regelmatig groene thee drinken kan je helpen gewicht te verliezen en je risico op verschillende ziekten verminderen, waaronder diabetes, hartziekten en kanker.

Het drinken van drie tot vijf koppen groene thee per dag lijkt optimaal te zijn om de meeste gezondheidsvoordelen te oogsten.

Zeer hoge doses kunnen voor sommigen problematisch zijn, maar over het algemeen wegen de voordelen van groene thee ruimschoots op tegen de risico’s.

Meer groene thee drinken kan je gezondheid zelfs aanzienlijk verbeteren.

groeiende basilicum plant

12 fascinerende voordelen en toepassingen van Basilicumzaden

Basilicumzaadjes zijn niet alleen bedoeld om basilicumplanten te kweken – je kunt ze ook eten.

Ze lijken op sesamzaadjes, maar zijn zwart. Het soort dat je eet, is meestal afkomstig van basilicum, Ocimum basilicum, de plant die vaak wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen.

Daarom worden de zaden meestal basilicumzaadjes genoemd. Ze hebben ook vele andere namen, waaronder sabja en tukmaria zaden.

Basilicumzaden worden al heel lang gebruikt in de Ayurvedische en Chinese geneeskunde, maar de gezondheidseffecten ervan zijn slechts in enkele studies getest.

Hier zijn 12 fascinerende voordelen en toepassingen van basilicumzaden.

1. Goede bron van mineralen

Gebaseerd op de voedingswaarde-etiketten van Amerikaanse producten, levert 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ounce) basilicumzaad 15% van de Dagelijkse Referentie Inname (ADH) voor calcium en 10% van de ADH voor magnesium en ijzer.

Calcium en magnesium zijn essentieel voor de gezondheid van de botten en de spierfunctie, terwijl ijzer van vitaal belang is voor de productie van rode bloedcellen.

Veel mensen krijgen niet genoeg calcium en magnesium binnen via hun voeding. Het eten van basilicumzaadjes kan je helpen aan je dagelijkse behoefte van deze voedingsstoffen te voldoen.

Bovendien kunnen basilicumzaadjes een belangrijke bron van ijzer en calcium zijn voor mensen die geen vlees of zuivelproducten eten.

Slechts 1 eetlepel (0,5 ounce of 13 gram) basilicumzaadjes is een goede bron van ijzer, calcium en magnesium – wat kan helpen belangrijke tekorten in jouw dieet aan te vullen.

2–6. Bomvol vezels

Basilicumzaadjes bevatten veel vezels, vooral oplosbare vezels, waaronder pectine.

Hier zijn enkele manieren waarop de vezels in basilicumzaadjes je gezondheid ten goede kunnen komen:

Helpt je jouw vezelquota te halen. Slechts 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ounce) basilicumzaadjes levert 7 gram vezels – 25% van de ADH. Slechts ongeveer 5% van de Amerikanen eet voldoende vezels.

Kan de darmgezondheid ondersteunen. Test-buis studies suggereren dat pectine prebiotische voordelen heeft, wat betekent dat het gunstige darmbacteriën kan voeden en verhogen. Dit kan ontstekingsremmende bacteriën omvatten die de darmgezondheid ondersteunen.

Kan je helpen een vol gevoel te krijgen. Pectine kan het legen van de maag vertragen en de hormoonspiegels verhogen die een vol gevoel bevorderen. Het is echter niet zeker of het eten van basilicumzaadjes om de eetlust te remmen een effectieve afslankstrategie is.

Kan helpen bij de bloedsuikercontrole. Toen mensen met type 2 diabetes een maand lang 10 gram (3/4 eetlepel) basilicumzaadjes in water aten na elke maaltijd, was hun bloedsuiker na de maaltijd 17% lager dan aan het begin van het onderzoek.

Kan het cholesterolgehalte verbeteren. Pectine kan het bloedcholesterol verlagen door de cholesterolabsorptie in je darmen te remmen. Mensen die een maand lang dagelijks 30 gram (7 theelepels) basilicumzaadjes aten, hadden een daling van 8% in totaal cholesterol.

Door een gebrek aan recent wetenschappelijk onderzoek naar basilicumzaadjes, zijn er meer studies nodig om deze gezondheidsvoordelen te bevestigen.

Basilicumzaad bevat oplosbare vezels, die de gezondheid van de darmen, de bloedsuikerspiegel, een gezond cholesterolgehalte en de eetlust kunnen bevorderen. Meer onderzoek op deze gebieden is echter nodig.

7. Smaakloos verdikkingsmiddel en stabilisator

De vezelige, pectinerijke gom uit basilicumzaadjes kan een waardevol ingrediënt zijn in de voedingsindustrie, omdat het smaakloos is en kan helpen bij het verdikken en stabiliseren van mengsels

Het kan bijvoorbeeld ijs stabiliseren en de groei van ongewenste ijskristallen met 30-40% verminderen in vergelijking met standaard ijsformules.

Basilicumzaadgom kan ook sladressing, magere slagroom en gelei stabiliseren, en kan dienen als vetvervanger in yoghurt en mayonaise.

Thuiskoks kunnen deze zaden ook gebruiken om recepten zoals desserts, soepen en sauzen dikker te maken. In de voedingsindustrie kan de pectinerijke gom uit basilicumzaadjes helpen om voedselmengsels zoals saladedressings en ijs dikker te maken en te stabiliseren. Het kan ook thuis worden gebruikt.

8. Rijk aan plantaardige verbindingen

Basilicumzaden / Tulsi zijn rijk aan plantaardige verbindingen, waaronder flavonoïden en andere polyfenolen.

Flavonoïden zijn antioxidanten, wat betekent dat ze je cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Deze plantaardige verbindingen hebben ook ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen.

Verschillende observationele studies leggen een verband tussen een hogere inname van flavonoïden en een lager risico op hartaandoeningen.

In een reageerbuisstudie doodde het extract van basilicumzaad bovendien schadelijke bacteriën en veroorzaakte het de dood van kankercellen (20).

Onderzoek naar de potentiële gezondheidsvoordelen van basilicumzaad ontbreekt echter. Deze voordelen zijn niet getest bij mensen, noch met hele zaden.

Basilicumzaden zijn rijk aan plantaardige verbindingen, waaronder flavonoïden, die antioxiderende, ontstekingsremmende, antibacteriële en kankerbestrijdende voordelen kunnen bieden. Studies bij mensen zijn echter nodig.

9. Leuk en vezelrijk ingrediënt voor dranken

Basilicumzaden worden in India en Zuidoost-Azië al lang gebruikt in dranken.

Een populair koud drankje-achtig dessert in India is falooda, gemaakt van basilicumzaadjes, siroop met rozensmaak, en melk. Sommige versies voegen ijs, noedels of fruit toe.

Bovendien verkopen enkele levensmiddelenfabrikanten in de Verenigde Staten en Europa nu gebottelde dranken op basis van basilicumzaadjes.

De zaden maken de drankjes een beetje kauwbaar en voegen veel gezonde vezels toe – iets waar het bij dranken meestal aan ontbreekt.

Basilicumzaadjes zijn in India en Zuidoost-Azië al lang een populair ingrediënt in drankjes. Nu beginnen andere delen van de wereld – waaronder de Verenigde Staten – gebottelde basilicumzaaddrankjes te verkopen, die rijk zijn aan gezonde vezels.

10. Plantaardige bron van omega-3 vetten

Basilicum zaden bevatten gemiddeld 2,5 gram vet per 1 eetlepel (13-gram of 0,5-ounce) portie. Dit varieert afhankelijk van de groeiomstandigheden.

Van dit vet is ongeveer de helft – 1.240 mg per eetlepel – alfa-linoleenzuur (ALA), een omega-3 vet.

Er is geen ADH voor ALA, maar 1.100 mg of 1.600 mg per dag voor respectievelijk vrouwen en mannen wordt beschouwd als een adequate inname van dit essentiële vetzuur.

Daarom kan één eetlepel basilicumzaadjes al voorzien in je dagelijkse behoefte aan ALA, of zelfs helemaal.

Je lichaam gebruikt ALA voornamelijk om energie te produceren. Het kan ook ontstekingsremmende voordelen hebben en je risico op bepaalde aandoeningen verminderen, waaronder hartaandoeningen en diabetes type 2.

Slechts 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ounce) basilicumzaadjes kan voorzien in je meeste of al je dagelijkse behoefte aan ALA omega-3 vetten.

11. Geweldig alternatief voor chiazaden

Basilicumzaadjes zijn iets groter dan chiazaadjes, maar hebben een vergelijkbaar voedingsprofiel.

Hier is hoe 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ounce) van de zaden zich tot elkaar verhouden:

 • Basilicum zaden Chia zaden
 • Calorieën 60 60
 • Totaal vet 2,5 gram 3 gram
 • Omega-3 vet 1.240 mg 2.880 mg
 • Totaal koolhydraten 7 gram 5 gram
 • Voedingsvezels 7 gram 5 gram
 • Eiwit 2 gram 3 gram
 • Calcium 15% van de ADH 8% van de ADH
 • IJzer 10% van de ADH 9% van de ADH
 • Magnesium 10% van de ADH 8% van de ADH

De meest opvallende verschillen in voedingswaarde zijn dat chiazaad meer dan twee keer zoveel omega-3 vetten bevat als basilicumzaad, maar iets minder vezels.

Chiazaad en basilicumzaad zwellen op en vormen een gel als ze geweekt worden. Basilicumzaadjes zwellen echter sneller op en worden groter dan chiazaadjes.

Beide zaden hebben een milde smaak, dus ze kunnen in veel van dezelfde recepten worden gebruikt, zoals smoothies en baksels.

Chiazaadjes kunnen ook droog worden gegeten – bijvoorbeeld over een salade – terwijl basilicumzaadjes meestal niet droog worden gegeten, omdat ze moeilijk te kauwen zijn.

Basilicumzaad en chiazaad vormen beide een gel wanneer ze geweekt worden en zijn qua voedingswaarde vergelijkbaar. Chiazaad bevat echter twee keer zoveel omega-3 vetten maar iets minder vezels dan basilicumzaad.

12. Gemakkelijk te gebruiken

Je kan basilicumzaadjes kopen in Aziatische levensmiddelenwinkels en online – zoek op eetbare basilicumzaadjes. Zaden die verpakt zijn om te planten, kosten meestal meer per ons en kunnen behandeld zijn met pesticiden.

Om basilicumzaadjes te eten, begin je meestal met ze te weken.

Weken van de zaden

Om basilicumzaadjes te weken, voeg je 8 ounces (237 ml of 1 kop) water toe per 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ounce) basilicumzaadjes.

Gebruik meer water indien gewenst, aangezien de zaden slechts zoveel absorberen als nodig is. Als je te weinig water gebruikt, kunnen de zaadjes tijdens het wellen gaan klonteren.

Laat de zaadjes ongeveer 15 minuten weken. Als de zaden opzwellen, verdrievoudigen ze ongeveer in omvang. Bovendien wordt het gelachtige buitenste gedeelte grijs.

Het midden van een geweekt basilicumzaadje blijft zwart. Dit deel is licht knapperig als je erop kauwt – vergelijkbaar met tapioca.

Zeef de geweekte basilicumzaadjes en voeg ze toe aan je recept. Als een recept veel vloeistof bevat, zoals soep, is voorweken niet nodig.

Manieren om ze te gebruiken

Je kan online recepten vinden met basilicumzaadjes. Hun flauwe smaak mengt zich gemakkelijk in gerechten.

Je kan basilicumzaadjes bijvoorbeeld gebruiken in:

 • smoothies
 • milkshakes
 • limonade en andere dranken
 • soepen
 • saladedressings
 • yoghurt
 • pudding
 • warme ontbijtgranen zoals havermout
 • volkoren pannenkoeken
 • volkoren pastagerechten
 • brood en muffins

Als je basilicumzaadjes in baksels gebruikt, kun je ze malen en gebruiken om een deel van het meel te vervangen in plaats van ze geweekt toe te voegen.

Je kunt ook geweekte basilicumzaadjes gebruiken om eieren te vervangen in baksels. Gebruik 1 eetlepel (13 gram of 0,5 ons) basilicumzaadjes geweekt in 3 eetlepels (1,5 ons of 45 ml) water om 1 ei te vervangen. Je kan eetbare basilicumzaadjes kopen in Aziatische levensmiddelenwinkels en online. Week de zaadjes in water voor gebruik of maal ze fijn. Probeer ze in gebakken gerechten, warme ontbijtgranen, dranken of smoothies.

Mogelijke bijwerkingen

Het hoge vezelgehalte van basilicumzaadjes kan bijwerkingen hebben op de spijsvertering, zoals een opgeblazen gevoel. Het is over het algemeen het beste om de vezelinname geleidelijk te verhogen om je darmen de tijd te geven zich aan te passen.

Bovendien beweert een leverancier van basilicumzaadjes dat de zaadjes 185% van de ADH voor vitamine K per eetlepel (0,5 ounce of 13 gram) leveren.

Vitamine K helpt bij de bloedstolling. Daarom zou het eten van basilicumzaadjes kunnen interfereren met behandelingen met warfarine en soortgelijke bloedverdunnende medicijnen (29, 30).

Verhoog je inname van basilicumzaadjes langzaam om je darmen de tijd te geven zich aan te passen aan de vezels. Merk op dat het hoge vitamine K-gehalte van de zaden bloedverdunnende medicijnen zoals warfarine kan verstoren.

De kern van de zaak

Basilicumzaden zijn rijk aan vezels, een goede bron van mineralen, rijk aan plantaardig omega-3 vet en rijk aan heilzame plantaardige verbindingen.

Je kunt ze eten nadat je ze in een vloeistof hebt geweekt. Basilicumzadendranken zijn al lang populair in India en Zuidoost-Azië en vinden nu ook ingang in de Verenigde Staten.

Als je graag nieuwe gezonde voedingstendensen uitprobeert, kijk dan in Aziatische voedingswinkels of online voor eetbare basilicumzaadjes.

basilicum

Basilicum: Voeding, Gezondheidsvoordelen, Gebruik en Meer

Basilicum is een smakelijk, bladgroen kruid dat oorspronkelijk uit Azië en Afrika komt.

Het behoort tot de muntfamilie, en er bestaan veel verschillende variëteiten.

Dit aromatische kruid is populair als smaakmaker in gerechten, maar wordt ook gebruikt in thee en supplementen die een reeks gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

In dit artikel van Cognition Boosters leest u alles wat u moet weten over basilicum, de voordelen en het gebruik ervan.

Meest voorkomende variëteiten

De wetenschappelijke naam van de basilicum die vaak wordt gekocht om mee te koken is Ocimum basilicum (afgekort O. basilicum).

Er zijn veel verschillende variëteiten van O. basilicum, waaronder:

Zoete basilicum: De meest geteelde, populaire basilicum, bekend om zijn gebruik in Italiaanse gerechten. Wordt vaak gedroogd verkocht in supermarkten. Heeft een zoethout-kruidnagelsmaak.

Struikbasilicum of Griekse basilicum: heeft een sterk aroma maar een milde smaak, zodat het kan worden vervangen door zoete basilicum. Vormt een compacte struik met kleine blaadjes en groeit goed in een pot.

Thaise basilicum: Heeft een anijs-licorijssmaak en wordt vaak gebruikt in Thaise en Zuidoost-Aziatische gerechten.
Kaneelbasilicum: Inheems in Mexico. Heeft een kaneelachtige smaak en geur. Wordt vaak geserveerd met peulvruchten of pittige, roergebakken groenten.

Sla basilicum: Heeft grote, gerimpelde, zachte bladeren met een zoethoutachtige smaak. Lekker in salades of in combinatie met tomaten en olijfolie.

De basilicum die vaak in supplementen en kruidenthee wordt gebruikt, is de heilige basilicum – soms tulsi genoemd – van de soort O. tenuiflorum, ook bekend als O. sanctum. Het wordt aan sommige Thaise gerechten toegevoegd omwille van zijn uitgesproken smaak.

Basilicum wordt het meest gebruikt in de keuken, maar er zijn ook andere soorten verkrijgbaar, met een iets ander smaakprofiel. De belangrijkste soort basilicum voor supplementen en kruidenthee is heilige basilicum, een verwante maar andere soort.

Voedingsstoffen en plantaardige verbindingen
Omdat recepten relatief kleine hoeveelheden basilicum vereisen, draagt dit kruid weinig vitaminen en mineralen bij in typische diëten.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen van 1 eetlepel (ongeveer 2 gram) basilicum (2, 3):

Verse bladeren, fijngehakt Gedroogde bladeren, verkruimeld:

 • Calorieën 0,65
 • Vitamine A 3% van de ADH 4% van de ADH
 • Vitamine K 13% van de ADH 43% van de ADH
 • Calcium 0,5% van de ADH 4% van de ADH
 • IJzer 0,5% van de ADH 5% van de ADH
 • Mangaan 1,5% van de ADH 3% van de ADH

Hoewel gedroogde basilicum meer geconcentreerd is in voedingsstoffen, gebruik je er minder van in recepten vergeleken met verse. Daarom is geen van beide een belangrijke bron van de meeste voedingsstoffen – behalve vitamine K.

Basilicum levert ook heilzame plantaardige verbindingen die antioxiderende, ontstekingsremmende en andere gezondheidseigenschappen hebben.

Bovendien geven deze verbindingen basilicum zijn “essentie” – of uitgesproken aroma en smaak. Daarom worden oliën uit basilicum en andere planten essentiële oliën genoemd.

Omdat basilicum over het algemeen in kleine hoeveelheden wordt gebruikt, is de enige belangrijke voedingsstof die het levert vitamine K. Basilicum levert ook plantaardige verbindingen, die bijdragen tot het aroma, de smaak en de gezondheidsvoordelen.

Voordelen voor de gezondheid

Basilicum is niet alleen een populaire volksremedie voor kwalen als misselijkheid en insectenbeten, maar wordt ook veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, de Ayurvedische geneeskunde en andere holistische geneeswijzen.

Vandaag bestuderen wetenschappers de potentiële medicinale voordelen van basilicum. Extracten of essentiële oliën van basilicum, die geconcentreerde hoeveelheden van plantaardige verbindingen leveren, worden meestal getest in plaats van hele bladeren.

Testbuis- of dierstudies worden meestal gedaan om te bepalen of stoffen de moeite waard zijn om te ontwikkelen tot medicijnen en te testen op mensen.

Potentiële voordelen van Basilicum

Hieronder volgt een overzicht van de mogelijke voordelen van extracten van basilicum, voornamelijk gebaseerd op studies in muizen en reageerbuizen. Het is niet zeker of bij mensen dezelfde resultaten worden bereikt.

Voorlopige studies suggereren dat basilicum:

 • Verminderen geheugenverlies geassocieerd met stress en veroudering.
 • Verminder depressie gerelateerd aan chronische stress.
 • Vermindert schade door beroertes en ondersteunt het herstel, of het nu voor of vlak na een beroerte wordt gegeven.
 • Verbetert nuchtere bloedsuikerspiegel, cholesterol en triglyceriden.
 • Verlaagt de bloeddruk bij mensen met hypertensie.
 • Ontspant de bloedvaten en verdunt uw bloed, vergelijkbaar met aspirine.
 • Beschermen tegen de schade van aspirine aan uw darmen, met name het voorkomen van maagzweren.
 • Bepaalde vormen van kanker voorkomen, waaronder die van de borst, dikke darm en alvleesklier.
 • Verhogen de mentale alertheid bij inhalatie als aromatherapie.
 • Remmen de groei van bacteriën die tandbederf veroorzaken.

Heilig basilicum heeft een lange geschiedenis van gebruik voor vele kwalen, waaronder veel van de hierboven genoemde. Hoewel er weinig studies bij mensen beschikbaar zijn, zijn de resultaten bemoedigend.

Toen 60 mensen met diabetes type 2 gedurende drie maanden elke dag voor het ontbijt en het avondeten 250 mg van het extract van heilig basilicum innamen naast een diabetesmedicijn, hadden ze een daling van de gemiddelde bloedsuiker met 18% in vergelijking met degenen die alleen het medicijn innamen (34).

Bovendien, in een studie bij 158 mensen met ten minste drie symptomen van stress, was het nemen van 1.200 mg van het extract van de heilige basilicum dagelijks gedurende zes weken 39% effectiever in het verbeteren van algemene stresssymptomen dan een placebo.

Meer studies bij mensen zijn nodig om de effectiviteit en de dosering te verifiëren.

Zowel zoete als heilige basilicum hebben een lange geschiedenis van medicinaal gebruik. Een paar studies bij mensen suggereren voordelen voor bloedsuiker en stress, maar meer onderzoek is nodig.

Kopen, kweken en bewaren

Hoewel verse basilicum een sterkere smaak geeft, is gedroogde basilicum minder duur en handiger. U kunt basilicum ook bevroren in blokjes kopen in de diepvriesafdeling van winkels.

Zoete basilicum is het meest verspreid, maar u kunt ook andere soorten vinden op boerenmarkten of etnische markten, zoals Aziatische voedingswinkels. U kunt ook proberen uw eigen basilicum te kweken.

U kunt basilicum overal telen waar de nachttemperatuur minstens twee maanden boven de 60℉ (15,5℃) ligt. Basilicum is gevoelig voor kou en staat graag de hele dag in de zon.

U kunt basilicum kweken uit een zaadje dat u in de grond plant of uit een stengel die u van een andere plant hebt afgeknipt en in water legt tot de wortels beginnen te groeien. Basilicum gedijt het best in een tuin- of terraspot die goed kan uitlekken.

Oogst de basilicumblaadjes wanneer u ze nodig hebt, maar pluk ze niet gewoon van uw planten. Om de groei te bevorderen, snijdt u de stengel onderaan af, zodat er nog maar twee tot vier blaadjes aan de plant zitten.

Doe verse basilicumstengels in een pot met kraanwater om de bladeren een paar dagen vers te houden. Het is de vraag of u verse basilicum in de koelkast moet bewaren, aangezien koude temperaturen de blaadjes kunnen doen verkleuren.

Als u veel verse basilicum hebt, kunt u de blaadjes drogen en ze bewaren in een pot met een goed sluitend deksel. Verkruimel de blaadjes niet tot je ze nodig hebt, want zo blijven hun essentiële oliën, aroma en smaak behouden.

U kunt basilicum vers, gedroogd of bevroren kopen, maar verse basilicum heeft de beste smaak. Probeer het zelf te kweken als u tenminste een paar maanden de tijd hebt met warme nachttemperaturen. Om het een paar dagen te bewaren, kunt u de stengels in een pot met water doen.

Culinair gebruik

Basilicum geeft pit aan tomatengerechten, salades, courgettes, aubergines, vleeskruiden, vullingen, soepen, sauzen en meer.

Pesto – een romige, groene saus – is een van de populairste toepassingen van basilicum. Hij wordt meestal gemaakt van fijngestampte basilicum, knoflook, parmezaanse kaas, olijfolie en pijnboompitten, maar er zijn ook zuivelvrije versies verkrijgbaar. Probeer het ook eens als dip of als broodbeleg.

Basilicum is een goede aanvulling op andere kruiden en specerijen, zoals knoflook, marjolein, mosterd, oregano, paprika, peterselie, peper, rozemarijn en salie.

Als u verse basilicum hebt, neem dan alleen de blaadjes – niet de stengel. Over het algemeen is het het beste om verse basilicum pas in de laatste fase van het koken toe te voegen, omdat warmte de smaak en de heldergroene kleur kan verminderen (36).

Als een recept verse basilicum vereist, maar u alleen gedroogde hebt, gebruik dan slechts 1/3 van de hoeveelheid, omdat gedroogde basilicum geconcentreerder is.

Als u zonder recept kookt, gebruik dan de volgende hoeveelheden per 1 pond (450 gram) voedsel als een algemene richtlijn (2, 3):

Gedroogde basilicum Verse basilicum
Groenten, granen of peulvruchten 1,5 theelepel 2 eetlepels
Vlees, gevogelte of vis 2 theelepels 2,5 eetlepels
Gebakken producten 1,5 theelepels 2 eetlepels

Basilicum verlevendigt vele gerechten, waaronder pasta’s, salades en sauzen. Als u verse basilicum gebruikt, voeg deze dan pas aan het eind van het koken toe, omdat de smaak en kleur door de warmte minder worden. Gebruik ongeveer 1/3 van de hoeveelheid gedroogde basilicum in vergelijking met verse.

Veiligheid en bijwerkingen

Basilicum is over het algemeen veilig als het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, maar een paar voorzorgsmaatregelen zijn op zijn plaats.

Basilicumbladeren bevatten veel vitamine K, dat de bloedstolling bevordert. Een hoge inname zou bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine, kunnen verstoren (37).

Als je een bloedverdunner neemt, streef er dan naar om dagelijks consistente hoeveelheden vitamine K in te nemen, zodat je arts je medicatie kan reguleren. Het eten van voedsel dat veel basilicum bevat – zoals pesto – kan dit bemoeilijken.

Basilicum extracten – zoals die in supplementen – kunnen daarentegen uw bloed verdunnen, wat tot problemen kan leiden als u een bloedingsstoornis hebt of een operatie moet ondergaan.

Bovendien moeten mensen die bloeddrukverlagende medicijnen of diabetes medicijnen gebruiken voorzichtig zijn met basilicum supplementen omdat ze de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Uw arts moet mogelijk de dosis van uw medicijn verlagen.

Vermijd basilicum als u zwanger bent of probeert zwanger te worden. Dierstudies suggereren dat heilige basilicum supplementen een negatieve invloed kunnen hebben op sperma en weeën kunnen opwekken tijdens de zwangerschap. Risico’s tijdens borstvoeding zijn onbekend.

Hoewel basilicumallergieën zeldzaam zijn, zijn er een paar gevallen waargenomen bij mensen die reageerden op pesto.

Basilicum is over het algemeen veilig wanneer het in kleine hoeveelheden wordt ingenomen, maar bepaalde gezondheidsaandoeningen en geneesmiddelen nopen tot voorzichtigheid. Stelletjes die een zwangerschap nastreven, dienen basilicum-supplementen te vermijden.

De kern van de zaak

Basilicum is er in vele soorten. Hoewel dit kruid geen belangrijke voedingsstoffen aan uw dieet toevoegt, kan het uw maaltijden wel opleuken.

Hoewel basilicum meestal wordt toegevoegd aan kruidenthee en supplementen, suggereren studies dat zoete basilicum vergelijkbare gezondheidsvoordelen kan bieden, zoals stressreductie en bloedsuikercontrole.

Hou er wel rekening mee dat er meer studies bij mensen nodig zijn naar beide soorten basilicum.

Probeer basilicum zelf te kweken en voeg het toe aan sauzen, salades en soepen – uw smaakpapillen zullen u dankbaar zijn.

Recente beoordelingen

Contact

Cognition Boosters
Laan van Nieuw Oost-Indië 125
2593 BM Den Haag
KVK: 56157525
BTW: NL002206620B79

 

 

Dagelijks: 9:00 - 18:00
Zondag: gesloten

Copyright 2020 Cognition Boosters ©  Alle Rechten Voorbehouden

De waardering van cognitionboosters.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.