pexels-andrea-piacquadio-3771067

Heeft jouw familie een digitale detox nodig?

Heeft jouw familie een digitale detox nodig?

Het is voor een aantal van ons moeilijk voor te stellen, maar sommige kinderen en tieners hebben zelden of nooit een ononderbroken gesprek met een goede vriend(in). Hoewel ze misschien verlangen naar een echt een-op-een gesprek, wordt het gesprek voortdurend verstoord door binnenkomende teksten.

In haar boek Reclaiming Conversation: The Power of Talk in a Digital Age, onderzoekt de MIT-psycholoog Sherry Turkle het geweld dat de echte vriendschap van mobiele apparaten heeft ondervonden.

Middelbare school

Vanaf de middelbare school, legt Turkle uit, hebben tieners zich verplicht gevoeld om in geval van “nood” altijd te reageren op teksten. Als vrienden afstandelijk zijn, zegt ze, zijn ze hypervigilant in het opletten voor elkaar; als ze samen zijn, zijn ze onoplettend en gaan ze op in hun telefoons – iets wat bekend staat als “phubbing”, d.w.z., iemand negeren die met een mobiele telefoon bezig is. Turkle vertelt dat een student haar vrienden confronteert met hun telefoongebruik: “Soms word ik gewoon gek… omdat je maar blijft sms’en. Ik ben hier hoor, luister je naar me? Ik probeer met je te praten!”

Ouders

Volgens Turkle’s onderzoek hebben ouders misschien per ongeluk deze trend in gang gezet. Vele ouders die vastzitten in 24/7 banen en routinematig de tijd van het gezin verstoren om werkgesprekken en sms’jes aan te nemen, hebben hun kinderen de boodschap gegeven dat niets wat ze te zeggen hebben belangrijk genoeg is om er speciaal voor te blijven zitten. Ouders gaan toch eerst hun telefoon berichten beantwoorden. Voor kinderen met Ongunstige Kindertijdervaringen is deze boodschap bijzonder moeilijk. De reden hiervoor is dat het de gevoelens van veiligheid en verbondenheid die ze nodig hebben om te genezen ondermijnt.

Speeltuin

Andere ouders gebruiken de speeltuin als een tijd om hun Facebook- en Instagram-feeds in te halen, ook al trekken peuters aan hun armen in een dringend verzoek om aandacht – iets wat Turkle verontrustend vindt. “Familiegesprekken zijn de trainingsbasis voor empathie”, vertelde ze aan een interviewer. “Als kinderen niet het deel van hun hersenen gebruiken dat gestimuleerd wordt door gesprekken met een oplettende ouder, zullen ze er niet in slagen om het hersencircuit voor deze vaardigheid te ontwikkelen. In mijn werk met gezinnen kwam ik er steeds weer achter dat kinderen hunkeren naar onverdeelde aandacht van hun ouders. En ze krijgen het gewoon niet.”

Leren hoe je moet verbinden

Een innovatief initiatief om deze trend om te buigen is gestart door Marygrace Sexton, de CEO en oprichter van Natalie’s Orchid Island Juice Company. Na het opmerken van een aanzienlijke daling van de productiviteit onder haar 200 medewerkers – een verandering die ze koppelde aan het gebruik van sociale media – begon ze een non-profit organisatie genaamd A-GAP, ontworpen om mensen te helpen een gezondere relatie met technologie te ontwikkelen.

A-GAP

A-GAP, neemt jeugdgroepen en anderen mee op retraite voor een “digitale detox”, waarvan sommige bestaan uit het achterlaten van telefoons om de Appalachian Trail te bewandelen, zelf gekookte maaltijden te eten in een herberg, basketbal en volleybal te spelen, en ’s avonds samen te zingen en te praten. Volgens de leiders van A-GAP hebben enkelen geprobeerd om binnen te sluipen met een telefoon, maar veel deelnemers hebben gezegd dat de tijd die ze in stilte of buiten het scherm hebben doorgebracht “een van hun meest gekoesterde herinneringen zijn,” zegt Bethany Baker, uitvoerend directeur van A-GAP.

“Een digitale detox is geweldig om te herstarten, maar wat we echt aanmoedigen is een andere levensstijl, een soort spirituele verjonging,” zegt Baker, een Millennial die zowel geloof- als niet-geloofsgebonden retraites helpt leiden. “In mijn generatie heb ik onder andere gemerkt dat mensen steeds meer gestrest en overweldigd zijn door zichzelf te vergelijken met anderen op de sociale media. We eindigen met het verliezen van slaap en voelen ons eenzaam en depressief. We waarderen niet wie we zijn. Bij A-GAP helpen we mensen met het oefenen van manieren om dieper te gaan, om naar buiten te gaan en te spelen. We moeten ons ook comfortabel voelen met stilte en eenzaamheid, om te leren luisteren, te reflecteren en er voor elkaar te zijn”.

Deze doelen worden gedeeld door een aantal leraren, mindfulness-onderzoekers en non-profits die zich zorgen maken over het verminderen van empathie en connectie in verband met het gebruik van sociale media. Samen met A-GAP komen organisaties als Digital Detox en 12-stappengroepen voor “tech-verslaafden” in het hele land op.

Opnieuw verbinding maken met uw kinderen

Als u het gevoel heeft dat er een digitale kloof ontstaat tussen u en uw kinderen, dan zijn hier enkele ideeën die u kunt uitproberen:

Creëer een geen-digitale mediazone bij de familiemaaltijden. Idealiter zou de maaltijd een tijd van verbinding en warmte moeten zijn, niet het schreeuwen of controleren van WhatsApp. Deskundigen raden aan de telefoons uit te schakelen en uit het zicht te houden, aangezien studies aantonen dat zelfs het hebben van een smartphone naast je de kwaliteit van een persoonlijk gesprek verlaagt.

Wees aanwezig

Gebruik je telefoon niet tijdens het buitenspelen. Als je je telefoon niet twee uur lang in het park kunt laten liggen, adviseert Turkle om de kinderen een half uurtje naar de speeltuin te brengen en niet één keer je telefoon in de hand te nemen.

Wees aanwezig. Geef uw kinderen elke dag wat onverdeelde aandacht, en vooral als ze erom vragen. U verdient ook tijd voor uzelf, maar als je met je kinderen praat leg dan de telefoon weg.

Dagelijkse routines

Het hebben van dagelijkse routines bij bedtijd verhaaltjes en familie maaltijden geven kinderen een gevoel van veiligheid en bescherming. Neem de kinderen mee naar de speeltuin, gooi een frisbee of speel een pot voetbal met ze. Doe een avond een kaartspelletjes of een bordspel, lees hardop of doe samen aan vrijwilligers werk.

Leer je kinderen

Sociale media moedigt kinderen (maar ook volwassenen) aan om een vals zelfbeeld te presenteren aan de wereld. Bovendien kunnen verveling en eenzaamheid creativiteit opwekken. Zoals Turkle in een tweet schreef, “Verveling is je verbeelding die naar je roept.”

rustmiddel

Waarom ashwagandha een natuurlijk rustmiddel is

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een kleine houtachtige plant met gele bloemen, afkomstig uit India. De wortel van deze plant is al meer dan 3000 jaar oud. Ashwagandha is een hoofdbestanddeel van de ayurvedische geneeskunde als een manier om verschillende kwalen te helpen genezen. Traditioneel wordt het gebruikt om angst te behandelen, energie te verbeteren, veroudering tegen te gaan, ontstekingen te verminderen en zelfs om infecties te bestrijden.

Dus wat maakt deze oude plant zo geweldig? Ashwagandha valt in een categorie van planten die adaptogenen worden genoemd. Adaptogenen zijn kruiden of andere planten die helpen om onze bijnieren en het zenuwstelsel weer in balans te brengen. Ze helpen ons lichaam beter om te gaan met zowel interne als externe stressfactoren.

Wat studies ons laten zien

De voordelen van ashwagandha zijn meer dan oude folklore. In feite bevestigt de moderne wetenschap veel van de verschillende voordelen van ashwagandha voor de gezondheid.

Ashwagandha is het meest berucht om zijn stressverlagende effecten. (Daar komt ook de bijnaam “rustmiddel van de natuur” vandaan) Verscheidene studies tonen aan dat het effectief symptomen in mensen met stress en angststoornis kan verminderen. Onderzoek ondersteunt ook dat ashwagandha helpt bij het verlagen van de cortisolniveaus. Cortisol is een hormoon dat je bijnieren produceren als reactie op stress. Hoewel een beetje cortisol goed is, veroorzaakt chronische stress continu verhoogde cortisolniveaus.

Het kan ook de lage dichtheid-lipoproteïne cholesterol (LDL-C) verminderen en bronnen van ontstekingen, zoals C-reactief eiwit (CRP), verminderen. Het is een van de belangrijkste dingen die verband houden met een verhoogd risico op hartziekten. Een dagelijkse inname van 250 tot 500 milligram ashwagandha gedurende 60 dagen kan het C-reactief eiwitgehalte met maar liefst 30% verminderen.

Hoe moet je ashwagandha tot je nemen?

Het nemen van 500 tot 1000 milligram ashwagandha-wortelextract is de standaard aanbeveling. Het is het beste om het ’s morgens bij het ontbijt te nemen of om de dosering tijdens een maaltijd te nemen

Ashwagandha is verkrijgbaar in verschillende vormen en is op grote schaal verkrijgbaar als poeder, capsules en poeder. Capsules zijn geweldig omdat je niet de smaak van ashwagndha hoeft te proeven. De smaak wordt namelijk door een hoop mensen niet als aangenaam ervaren.

Het is ook belangrijk om op te merken dat het nemen van ashwagandha niet direct een gevoel van rust geeft. Vergeet niet dat het geen wondersupplement is. Ashwaganda werkt het beste als je het consequent inneemt. Je zou de voordelen ervan binnen een paar weken moeten beginnen op te merken.

De bijwerkingen

Ashwagandha is veilig voor de meeste mensen. Het is echter belangrijk om met je arts te praten voordat je nieuwe kruiden of supplementen gaat gebruiken.

Aangezien dit krachtige kruid een effect kan hebben op de bloedsuikerspiegel, ontstekingen en hormonen, moet het in sommige gevallen met voorzichtigheid worden gebruikt. Personen met auto-immuunziekten zoals lupus, reumatische artritis, type 1-diabetes en Hashimoto’s kunnen het beter vermijden. Als u immunosuppressiva, kalmerende middelen of medicijnen voor bloeddruk of schildklierhormonen gebruikt, kunt u het beste met uw arts spreken voordat u begint om het te gebruiken.

Conclusie

Ashwagandha is een krachtig adaptogeen dat al eeuwenlang wordt gebruikt. Het heeft een breed scala aan voordelen, maar is vooral nuttig voor het verminderen van stress en angst. Hoewel je het niet één keer kunt gebruiken en je direct verlichting kunt verwachten, kan je proberen het in uw dagelijkse routine op te nemen om zo ook de positieve effecten te ervaren!

 

Klik hier om ashwagandha te kopen

ashwagandha

8 natuurlijke manieren om je mannelijkheid te verbeteren

Wat maakt een man een man? Eeuwenlang hebben zowel filosofen als filmmakers over die vraag gedebatteerd. In de ogen van de natuur is het vrij duidelijk. Het mannelijke geslachts hormoon samen met DHT (een afgeleide vorm van het mannelijke hormoon), zorgt ervoor dat jongetjes echte mannen worden.

DHT zet aan tot de ontwikkeling van mannelijke secundaire geslachtskenmerken. Tijdens de puberteit stijgen de mannelijke geslachtshormonen en de DHT, dit kan leiden tot:

 • De groei van het mannelijke geslachtsdeel en de testikels
 • Toename van de spiermassa
 • Verandering van de stem
 • Langer worden
 • Verhoogde seksuele drift en agressie
 • Maar na de puberteit is het werk van de mannelijke testikels nog lang niet gedaan.

Het mannelijke hormoon speelt een belangrijke rol in de gezondheid van mannen gedurende het hele leven, het reguleren van het libido, de kracht om een erectie te krijgen, de productie van sperma, de botdichtheid, de spiermassa, de stabiliteit van de stemming, en nog veel meer.

Helaas begint het hormoongehalte bij oudere mannen te dalen. Vanaf de leeftijd van 30 jaar dalen ze langzaam, ongeveer 1% per jaar. Een laag geslachtshormoongehalte kan leiden tot een lager libido, erectiestoornissen, vermoeidheid, gewichtstoename en een verlies van spiermassa, om maar een paar dingen te noemen.

Volgens een schatting hebben 39% van de mannen boven de 45 jaar een tekort aan het mannelijke geslachtshormoon (Rivas, 2014). Maar onderzoek toont ook aan dat er manieren zijn om het geslachtshormoongehalte op natuurlijke wijze te verhogen, waarbij de gezondheidsvoordelen die het resultaat zijn, worden benut.

Wat is essentieel?

 • Test is het mannelijke geslachtshormoon dat essentieel is voor de algemene gezondheid, inclusief het libido, de
 • Spiermassa, de botdichtheid en de stemming.
 • Het is mogelijk om je test op een natuurlijke wijze te verhogen.
 • Oefening, met name krachttraining, is aangetoond om test te verhogen.
 • Verschillende natuurlijke supplementen kunnen het mannelijke hormoongehalte verhogen.

8 manieren om jouw geslachtshormoon gehalte op een natuurlijke manier te verhogen

Oefening

Jouw eigen lichaam kan er voor zorgen dat je meer test krijgt, daar heb je geen onnatuurlijke middelen voor nodig! Alle vormen van lichaamsbeweging verhogen de mannelijke hormoon productie. Maar het opbouwen van spieren via krachttraining is het meest effectief. Spier vereist het mannelijke hormoon om op te bouwen, en als je het eenmaal hebt, dan blijven je hormonen op een hoog niveau. Concentreer jezelf op samengestelde bewegingen, dat wil zeggen, oefeningen waarbij meer dan één spiergroep betrokken zijn. Dit is de meest effecten manieren om je geslachtshormoon te verhogen.

Intensieve intervaltraining, oftewel HIIT, is de laatste jaren ook een hot topic geworden. Tijdens een HIIT-training ga je in periodes van intense cardio, afgewisseld met periodes van minder intensieve activiteit, aan de slag. Uit een studie van 2017 onder topsporters die HIIT-trainingen uitvoerden, bleek dat ze een kleine toename van het vrije geslachtshormoon ondervonden (Herbert. 2017).

Verbeter je dieet

Het eten van een gezond dieet kan het mannelijke hormoon gehalte van je lichaam verhogen. Waarom? Je hebt meer kans om een gezond gewicht en overtollig lichaamsvet te behouden.

Benadrukken hele voedingsmiddelen, met een evenwicht van mager eiwit, complexe koolhydraten, en hart-gezonde vetten zoals olijfolie en avocado’s. Sla eenvoudige koolhydraten en alles wat verwerkt is over. Maar bespaar niet op de vetten: Studies tonen aan dat olijven en avocado’s oleuropeïne bevatten, een natuurlijke verbinding die is gevonden om je mannelijkheid te stimuleren in dierstudies (Oi-Kano, 2012).

Krijg genoeg kwaliteitsslaap

Lekker slapen voelt goed en de wetenschap ontdekt dat het echt goed voor je is. Helaas voelen te veel van ons zich net als bij seks een beetje schuldig over het slapen, omdat ze geloven dat het een teken van luiheid is of een verspilling van tijd. Maar studies tonen aan dat de hersenen, de stofwisseling en het hart er baat bij hebben; het is cruciaal voor het behoud van uw gezondheid, inclusief uw seksuele gezondheid. Slaap is een natuurlijke hormonenbooster. Het lichaam maakt test aan tijdens de slaap, dus als je niet genoeg krijgt, of je slaap is van lage kwaliteit (bijvoorbeeld, omdat je moeite hebt om in slaap te komen), dan kunnen je levels omlaag gaan.

Uit een studie bleek dat mannen die minder dan vijf uur per nacht sliepen gedurende een week 10% tot 15% minder geslachtshormoon hadden dan wanneer ze een volledige nachtrust kregen (Leproult, 2011). Deskundigen, waaronder de National Sleep Foundation, raden aan dat alle volwassenen ’s nachts zeven tot negen uur slaap krijgen (hoewel de individuele slaapvereisten kunnen variëren).

Minimaliseer stress

Het managen van stress zal niet alleen je geestelijke gezondheid verbeteren, hartgezondheid en relaties beschermen. Wanneer je gestresst bent, pompen de bijnieren cortisol uit, een stresshormoon dat het circulerende test vermindert (Cumming, 1983).

Bovendien moedigen hoge cortisolniveaus het lichaam aan om zich vast te houden aan het vet, met name rond je middengedeelte. Vergeet niet: Overtollig lichaamsvet wordt geassocieerd met lager geslachtshormoon.

Neem natuurlijke supplementen

Testvervangingstherapie is op recept verkrijgbaar. Maar misschien wil je eerst de natuurlijke supplementen onderzoeken. Studies tonen aan dat ashwagandha.

Geef mannen elke dag vijf gram Withania somnifera– beter bekend als Ashwagandha – en monitor hun hormoonspiegels. Hun aanmaak van het geslachtshormoon gaat binnen drie maanden met veertig procent omhoog. Dat ontdekten onderzoekers van de Indiase Chhatrapati Shahuji Maharaj Medical University toen ze proeven deden met 75 mannen die geen kinderen konden krijgen.

Vijftien procent van de paren worstelt met vruchtbaarheidsproblemen. In de helft van de gevallen komt dat doordat de mannen niet voldoende zaadcellen aanmaken. In een land als India is dat probleem nog groter dan hier, want veel mensen hebben daar geen geld voor kostbare voortplantingstechnologie. Vandaar dat de onderzoekers besloten tot een proef waarin 75 onvruchtbare mannen een kruid kregen dat oude Indiase genezers al eeuwenlang gebruiken: Ashwagandha. Dagelijks namen de mannen vijf gram poeder, gemaakt uit de gedroogde wortels van Withania somnifera, in met melk.

Hoe snel werkt Ashwagandha

Hoe snel werkt Ashwagandha?

De dosering van Ashwagandha, hoeveel moet je nemen en hoe snel werkt het? Dit is een grote factor waar het gaat om de werking van Ashwagandha. Dit komt omdat de hoeveelheid bepaald of je sneller of langzamer resultaat zult merken.

Hoe snel werkt Ashwagandha tegen stress en angst?

Ashwagandha staat bekent om de verlagende krachten van stress en angst. Het kruid toont aan de cortisol niveau’s te verlagen. Dit is een hormoon dat geproduceerd wordt door de bijnieren.  Maar hoe snel werkt Ashwaganhda dan eigenlijk. Bij ongeveer 125 tot 5 mg per dag voor een periode van 1 tot 3 maanden kan je het niveau van cortisol met 11 tot 32% laten dalen.

Bovendien, bij het gebruik van 500 – 600 mg in een periode van 6 tot 12 weken kan het ook angst tegen gaan en tegelijkertijd slapeloosheid tegen gaan bij mensen met stress en angstklachten.

En het verlagen bloedsuikerspiegel?

Het kruid kan ook je bloedsuikerspiegel verlagen. Zowel bij gezonde mensen als bij mensen met diabetes.

Er is een onderzoek gedaan wat ongeveer 4 weken duurde, waarbij 25 mensen meededen. Dit onderzoek toont aan dat Ashwagandha 3 keer meer de klachten van hoge bloedsuikerspiegel kan verlagen dan een placebo.

Er is nog een andere studie gedaan die mensen met type 2 diabetes onderzocht. Hieruit bleek dat bij 30 dagen de bloedsuikerspiegel net zoveel was verlaagd als bij het nemen van orale medicijnen. In deze studie werd een dosering van 250 mg tot 3 gram gebruikt, verspreid over dag met 2 à 3 gelijkwaardige doseringen.

Hoe snel werkt Ashwagandha bij het boosten van de vruchtbaarheid?

Het zou kunnen zijn dat Aswagandha helpt bij het verbeteren van de vruchtbaarheid. Met name mannen kunnen hier profijt van hebben.

Een studie waar 75 mannen aan mee deden voor 3 maanden, die 5 gram aan Ashwagandha per dagen innamen, toonde meer zaadcellen en mee motiliteit. Een andere studie daarentegen, waarin zeer gestreste mannen aan mee deden en die ook 5 gram per dag innamen, leidde ook tot betere sperma kwaliteit. Bovendien waren aan het einde van het onderzoek 14% van de partners zwanger.

En bij stimuleren van spiergroei en kracht?

In een 8 weken studie kregen mannen 500 mg Ashwagandha per dag, hierdoor kregen ze 1% meer spierkracht, daarentegen de groep die placebo toegediend kreeg zagen geen verhoging van de spierkracht.

600 mg aan Ashwagandha per dag werd toegediend in een andere studie waarin na 8 weken een 1,5-1,7 keer grotere spierkracht en tussen 1,6 en 2,3 keer grotere spieren in vergelijking met placebo.

Het zelfde effect werd ook gemeten in 30 dagen bij het gebruik van 750 to 1.250 mg van Ashwagandha per dag.

Hoe snel werkt Ashwagandha om ontstekingen en infecties tegen te gaan?

Het is mogelijk dat Ashwagandha helpt tegen ontstekingen en infecties. De vraag is dan hoe snel Ashwagandha werkt om ontstekingen en infecties tegen te gaan.

Onderzoek heeft aangetoond dat 12 ml van het wortel extract per dag de hoeveelheid immune cellen in het lichaam verhoogt. Dit zijn het soort cellen dat tegen infecties vecht.

Bovendien, een dagelijkse inname van 250 tot 500 mg voor een periode van 60 dagen kan c productieve proteïne helpen verlagen tot 30%, wat het teken is van infecties.

Hoe snel werkt Ashwagandha voor je geheugen?

Oorspronkelijk is Ashwagandha gebruikt in de Ayurveda geneeskunde om je geheugen te bevorderen, er zijn ook onderzoeken geweest die dit ondersteunen.

Goed voorbeeld, in een kleine 8 weken studie kregen mensen 300 mg van Ashwagandha wortel extract 2 maal per dag binnen. Dit bevorderde de algemene geheugen, focus en taakuitvoering aanzienlijk beter dan met placebo inname. Bovendien, gezonde mannen die 500 mg van het kruid iedere dag voor 2 weken binnen kregen, scoorde significant beter op tests voor taakuitvoeringen en reactie tijden, dan mensen die placebo toegediend kregen.

Het komt neer op

Ashwagandha is een medisch kruid dat verschillende gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Dit zijn: verbeterde bloedsuikerspiegel, infecties tegengaan, humeur bevorderen, geheugen helpen, spiermassa en kracht verbeteren en tenslotte stress en angst verlagen. Daarnaast zijn er natuurlijk ook bijwerking die sommige mensen kunnen ervaren.

De doseringen die je moet hanteren ligt aan het doel dat je hebt. Daarentegen zal niet iedereen op dezelfde manier reageren en zouden sommige mensen het kruid beter niet kunnen nemen. Daarom raden wij aan niet meer dan 500 tot 1000 mg per dag te gebruiken. Wil je ashwagandha kopen? Kijk dan in onze webshop waar wij pure en hoogwaardige ashwagandha verkopen!

Ashwagandha Thee

Ashwagandha Thee: Gezond en hoe maak je het?

Ashwagandha thee is een thee gemaakt van het extract van de wortel van de gelijknamige plant. Tot voor kort was dit kruid in het westen niet bekend om in thee vorm te consumeren. In Azië daar en tegen is het gebruik van Ashwagandha in thee al eeuwen een gebruik. Ondanks dat het onderzoek naar het kruid schaars zijn, zijn er veel aanwijzingen dat het kruid veel gezondheidsvoordelen met zich mee brengt.

Ingrediënten en smaak

De hoofdingrediënten van de wortel van het kruid zijn saponinen, alkaloïden en steroïde lactonen (ook wel bekend als Withanolides).

Ashwagandha thee heeft een aardse en een licht bittere smaak. Sommige mensen vinden de smaak van de thee een beetje te overweldigend. Om die reden wordt Ashwagandha thee vaak met honing, kardemom of boter melk gedronken. Maar de thee kan ook met kersensap, kurkuma of hazelnoot gecombineerd worden om het smakelijker te maken.

Gezondheidsvoordelen van Ashwagandha thee

Ondanks dat het kruid voornamelijk gebruikt wordt in de Ayurvedische geneeskunde, worden de gezondheidsvoordelen niet erkend door scheikundigen. Daarentegen kan het kruid bij apotheken en drogisterijen gevonden worden als supplement, ondanks dat het algemene overeenstemmingen tussen scheikundigen mist.

Recept Ashwagandha thee

Je kan zelf gemakkelijk ashwagandha thee zetten van de wortel van de plant. Het recept is een heel simpel recept om de thee te zetten. Volg de volgende stappen:

 1. Kook een kop water.
 2. Doe een theelepel gedroogde Ashwagandha wortel poeder erin.
 3. Bedek het kokende water met een deksel en zet het vuur uit.
 4. Laat het water sudderen voor 10 à 15 minuten.
 5. Haal het water van het vuur en laat het afkoelen.
 6. Gebruik een zeef en giet het water voorzichtig in een glas of mok.
 7. Voeg kardemom, agave, kaneel, honing of een andere zoet maker toe aan het water.
 8. Geniet van een heerlijk kopje Ashwagandha Thee

Let op met Ashwagandha thee

Desondanks dat het kruid veel positieve effecten kent, kunnen sommige mensen het beter links laten liggen. Val je in één van onderstaande categorieën dan moet je opletten met het gebruik van Ashwagandha of andere variant van het kruid.

Mensen met auto-immuun ziekte

Indien je lijdt aan auto-immuun ziekte zoals lupus of Reumatoïde artritis dan moet je een dokter raadplegen voordat je het kruid tot je neemt.

Borstvoeding gevende of zwangere vrouwen

Vrouwen die borstvoeding geven of zwanger zijn kunnen beter Ashwagandha thee of variant van het kruid vermijden. Er is niet genoeg bewijs dat het product veilig is voor gebruik in zulk soort omstandigheden. Er zijn zelfs aanwijzingen dat het Ashwagandha extract het risico op complicaties van zwangerschap kan verhogen.

Operaties of medische interactie

Het kan zo zijn dat Ashwagandha reageert op medicijnen. Het is daarom cruciaal dat je contact opneemt met een dokter als je medicijnen neemt, voordat je begint met het slikken van dit supplement. Onderzoeken wijzen ook uit dat Ashwagandha reageert op diabetes en bloeddruk medicatie. Hoewel het product helpt tegen diabetes en hoge bloeddruk, kan de werking met de medicijnen voor complicaties zorgen.

Te hoge dosering Ashwagandha (thee)

Het innemen van de thee is niet slecht voor je (mits je je niet in bovenstaande categorieën bevindt). Daarentegen kan bij sommige mensen met een te hoge dosering misselijkheid, buikpijn, overgeven of diarree ontstaan. Wanneer dit het geval is adviseren wij direct te stoppen met het innemen van het supplement of kruid.

Ashwagandha kopen? Kijken dan op onze productpagina. Daarom raden wij aan om Ashwagandha thee te combineren met iets dat koelt, zoals melk, ruwe suiker of drop.

 

ashwagandha hartkloppingen

Kan je van Ashwagandha hartkloppingen krijgen?

Om deze vraag te beantwoorden moeten we gaan kijken naar de voor- en nadelen van Ashwagandha. Het wordt gebruikt in verschillende geneeskundige praktijken en medicijnen. De mensen die al een van het kruid gehoord hebben, zijn ook bekend met de geruchten omtrent de bijwerkingen. Kan je nou van Ashwagandha hartkloppingen krijgen?

Korte introductie

Ashwagandha is een adaptogeen kruid en vindt zijn herkomst in de Middellandse zeegebieden, Afrika en Zuid-Azië. Al duizenden jaren wordt het kruid gebruik in die Indiase geneeskunde. Tegenwoordig zit in producten van drogisterijen en/of apotheken dit kruid al verwerkt, zonder dat u hier bewust van bent. De reden hiervoor is dat het product veel onderdelen van het menselijk lichaam ondersteunt.

Ashwagandha hartkloppingen

In enkele gevallen is het mogelijk dat ashwagandha hartkloppingen als bijwerking kan veroorzaken. Om te begrijpen waardoor Ashwagandha mogelijk hartkloppingen kan veroorzaken leggen we eerst de voor en nadelen van het kruid aan je uit.

De voordelen van Ashwagandha

Voor duizenden jaren wordt het kruid gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde vanwege de vele positieve effecten die het kruid kent. 8 effecten zijn vanuit onderzoeken daadwerkelijk bewezen. Hierbij gaat het om stress en angst tegen te gaan.

 • Hormoon cortisol

  Dit omdat het kruid het hormoon cortisol reguleert. Het afweersysteem krijgt een boost, dit komt doordat het kruid de hoeveelheid witte bloedcellen in balans brengt en daarbij ook nog de schildklier ondersteunt. Ashwagandha zorgt voor balans in het lichaam. Door de schommeling in bloedsuiker gehalte, kan het lichaam hier als stress op reageren in de vorm van trillen, hartkloppingen en grote bewustwording. Hartkloppingen door Ashwagandha is dus mogelijk.

 • Dendrieten

  Verder wordt de vorming van dendrieten in de hersenen bevordert, wat de hersengezondheid verbetert. Met name mensen met Alzheimer- en parkinson hebben hier baat bij.

 • Diabetes

  Tevens zijn er voorkomens geweest waar de symptomen van diabetes terug gedrongen zijn. Dit komt omdat de gevoeligheid voor insuline verbetert wordt en de bloedsuiker omlaag gaat.

 • Antioxidant

  Vervolgens is Ashwagandha ook een krachtig antioxidant. Het kruid verhoogt de hoeveelheid glutathion en superoxie dismutase, hiermee wordt de hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam vermindert.

 • Ashwagandha hartkloppingen

  Zoals hierboven aangegeven, verhoogt het kruid de schildklierhormonen productie. Als een lichaam te veel schildklierhormonen aanmaakt, kan het lichaam slecht tegen intensieve inspanningen. Daar bovenop neemt de tolerantie van warmte (temperatuur/zon) af. Via deze combinatie zouden mensen overmatige hartkloppingen kunnen ervaren.

  Voorbeeld

  Bodybuilders die dagelijks zware gewichten aan het tillen zijn in een toch al kleine en warme ruimte, zouden deze bijwerking kunnen ervaren. Desondanks is het niet een vaak voorkomende bijwerking. Om een dergelijke reactie op het middel te voorkomen wordt geadviseerd om de dosering niet te overschrijden.

  Is het iets voor jou?

  Of het Ashwagandha kruid iets voor jou is, dat is niet zo te zeggen. Het kruid heeft veel positieve kanten, maar zoals aan alles in de medische wereld is er ook een keerzijde aan verbonden. De kans dat je hartkloppingen krijgt van Ashwagandha is gering, maar wel aanwezig. Wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander of werkt zelfs tegen.

  Wilt je meer lezen over Ashwagandha, kijk dan op onze blog pagina voor meer interessante artikelen. Mocht je vragen hebben neem dan contact met ons op. Gelijk Ashwagandha aanschaffen? Dat kan hier.

Sterkste natuurlijke rustgever

Sterkste natuurlijke rustgever

Ashwa-wat? Weet je al wat Ashwagandha is? Het is een kruid dat al voor duizenden jaren gebruikt wordt in de geneeskunde Ayurveda. Ashwagandha is de sterkste natuurlijke rustgever. Het kruid is een een zogenaamde adaptogeen, het helpt het lichaam met stress en dus ook met rust. Dit is niet het enige wat Ashwagandha tegengaat, er zijn vele toepassingen van dit kruid.

Withania Somnifera

Ashwagandha is niet de officiële naam van het kruid, de officiële naam luidt Withania Somnifera. In de taal Sanskriet betekent het ‘de geur van een paard’. De reden hiervoor is dat de wortel van het kruid ruikt naar een bezweet paard. Het kruid kent nog andere namen, namelijk Indiase ginseng & Winterkers. In het latijn betekent Somnifera slaap verwekkend of rustgevend. De reden hiervoor is dan ook om het product in de avonden in te nemen, voor een goede kalme nachtrust.

Sterkste natuurlijke rustgever? Wat is het?

De Indiase geneeskunst Ayurveda ziet het als een adaptogeen kruid. Dit zijn stoffen en kruiden die weerbaarheid verhogen, zowel mentaal als fysiek, bij korte periodes van stress. Ashwagandha is de sterkste natuurlijke rustgever is, vanuit dit oogpunt zou het in onze maatschappij vooral met veel stress, eigenlijk dagelijks ingenomen moeten worden.

Withanoliden

Withanoliden is een van de belangrijkste en ook meest actieve stoffen in het Ashwagandha kruid. De stof maakt deel uit van de groep Flavonoïden. Deze groep zien we ook vaak terug in fruit, groente, zaden en noten. De Withanoliden zijn een groep van ongeveer 300 natuurlijke voorkomende chemische verbindingen. Andere plantaardige stoffen komen vooral voor van planten uit de nachtschadefamilie.

Ashwagandha als sterkste natuurlijke rustgever

In de Indiase geneeskunde Ayurveda wordt het kruid voornamelijk gebruikt om te ondersteunen en stress tegen te gaan. Hierbij wordt met name de wortel gebruikt. Toch blijft de bekendste toepassing van Ashwagndha dat het een natuurlijke rustgever is, gezien het tegen stress is. Het werkt niet alleen voor mannen maar ook voor vrouwen. De wortel is inzetbaar voor veel  ‘medische’ toepassingen, dit omdat het kruid werkt op zowel de fysieke als geestelijke aspecten van een persoon.

Drukte van de maatschappij

Tegenwoordig hebben veel mensen haast. Ze moeten naar werk of school, snel naar huis om te koken om vervolgens nog een paar uur te sporten. De dagen zijn vol, druk en gehaast. Daarmee kan Ashwagandha goed helpen. Het kruid zorgt namelijk voor een betere gemoedstoestand, helpt bij normale werking van het hart en draagt bij aan de manier hoe je met stressvolle situaties kan omgaan. Kortom, Ashwagandha is de sterkste natuurlijke rustgever en hierom een goed middel om in drukke tijden rust te creëren.

Burnout

Zoals gezegd, is het een drukke maatschappij waarin wij leven. Ten eerst, mensen met een burnout hebben moeite met de energie balans in hun lichaam. Ashwagandha reguleert de waardes in het lichaam. Ten tweede verlaagt het vermoeidheid overdag en bevordert het slaap gedrag ’s nachts. Voornamelijk mensen die moeite hebben met te weinig energie overdag en die ’s nachts zorgen maken over alles.

Onderzoek angst

Een onderzoek naar kalmerende effecten van verschillende supplementen op angst en stress symptomen, heeft verrassende resultaten opgeleverd. Dit onderzoek vergeleek Ashwagandha met het medicijn lorazepam. Het onderzoek concludeerde dat het Ashwagandha kruid het vermogen had om angst en ongerustheid tegen te gaan. Uit de twee behandelingen maakte de onderzoekers op dat het kruid minstens zo krachtig is als lorazepam in het tegengaan van stress en angst.

Sterke natuurlijke rustgever

Concluderend, zoals de lijst hierboven aangeeft zijn er veel effecten van het kruid om het lichaam. Wat opvalt is dat het veel onderdelen van de menselijke gezondheid ondersteunt, maar met name zijn de effecten te zien op mentaal niveau. Het is een sterke natuurlijke rustgever. De effecten die het heeft op het stressniveau zijn significant. Als persoon wordt u kalmer en zult u merken dat de nacht rusten zullen verbeteren.

Rustgever

Als laatste, heeft u vragen over het gebruik van Ashwagandha? Neem dan contact met ons op. Mocht u meer willen weten, check dan onze ander blogs en hier kan je ook ashwagandha kopen. Wilt u Ashwagndha aanschaffen? Klik dan hier.

geschiednis van ashwagandha

Hoe ashwagandha oorspronkelijk werd gebruikt

De geschiedenis van Ashwagandha gaat terug tot ongeveer 6000 jaar voor Christus, waar het benoemt wordt als heilig middel in de Ayurveda geschiedenis, India’s bekende oude traditie van de geneeskunde. Ashwagandha werd toen beschouwd als krachtig kruid dat het systeem verjongt en de levensduur verbetert. En dat is het nu nog steeds.

In de Ayurveda wordt ashwagandha gebruikt om een reeks van gezondheidsproblemen te verhelpen, waaronder angst, tumoren, aandoeningen aan de luchtwegen en nog veel meer. De moderne geneeskunde kijkt echter naar het potentieel van dit kruid om problemen met betrekking tot het geheugen en de cognitie aan te pakken. Bovendien kan ashwagandha, als krachtig middel stress tegengaan. Het helpt dus bij symptomen tegen angst en stress.

Ashwagandha-extract heeft ook veelbelovende resultaten laten zien in het verbeteren van geheugen en psychometrische prestaties.Naarmate meer en meer mensen de gave van oude genezingspraktijken herontdekken, ontdekken ze ook ashwagandha.

Ashwagandha

Ashwagandha is algemeen bekend als de Indiase ginseng of winterkers. Inheems in India is het een kleine bloeiende struik. In het Sanskriet betekent het woord Ashwagandha “geur van het paard”, wat misschien een verwijzing is naar zijn scherpe kleine en potentiële eigenschappen als krachtversterker.

Ashwagandha, vooral de wortel, heeft in de Ayurveda een belangrijke en verheven positie ingenomen, waar het beschreven wordt als een algemeen wondermiddel dat iedereen kan gebruiken.

Tegenwoordig is Ashwagandha commercieel verkrijgbaar als extract of poeder en wordt het gebruikt voor de behandeling van een groot aantal kwalen.

Geschiedenis en belang

De geschiedenis van Ashwagandha is in wezen verweven met de geschiedenis van de Ayurveda, omdat het wordt beschouwd als een van de belangrijkste Ayurvedische kruiden. Ayurveda is een Sanskriet woord waar Ayur ‘leven’ betekent en Veda ‘weten’.

Oude voordelen

Hindoeïstische heiligen hebben hun kennis van de genezingspraktijken vastgelegd in de Veda’s, een verzameling van de oudste bekende heilige teksten van het Hindoeïsme. Het bevat essentiële kennis over planten en hun gebruik in die periode.
De vroegst bekende vermelding van ashwagandha was in de Rig Veda, die rond 6.000 v.Chr. werd samengesteld.

De voordelen en het gebruik van ashwagandha worden vaak genoemd en goed gedocumenteerd in de Veda’s.
Ashwagandha wordt belangrijk geacht vanwege zijn veelzijdige aard en zijn lange lijst van therapeutische voordelen. De kennis van Ayurveda is verspreid over verschillende Veda’s, waarvan er één ashwagandha beschrijft als een gezondheidstonicum, krachtversterker en een afrodisiacum.

Ayurveda predikt een holistische benadering van het leven, die wordt bereikt door het evenwicht van de geest, het lichaam en de geest met behulp van kruidenbestanddelen in combinatie met yoga, meditatie en de juiste voeding. Tegenwoordig wordt het op grote schaal toegepast als een systeem van alternatieve geneeskunde.

Nootropische voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha wordt vandaag de dag nog steeds erkend voor zijn gezondheidsvoordelen. Het kan helpen bij het bestrijden van vermoeidheid, het verlichten van stress en angst, en het stimuleren van uithoudingsvermogen en energie. Met andere woorden, het kan je volledig verjongen.

Het is precies om deze reden dat het bekend staat als een “verjongend kruid.” In de afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken uitgevoerd om de effectiviteit van ashwagandha te evalueren bij de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen. Enkele van de belangrijkste voordelen van ashwagandha zijn de nootropische (cognitieve-verhogende) voordelen.

pexels-qazi-ikram-ul-haq-1297483

Indian Institute Delhi ziet Ashwagandha als medicijn tegen corona

New Delhi [Rahul Manav]. IIT Delhi News:

Hoewel de hele wereld last heeft van de coronacrisis, is er goed nieuws over het medicijn hiervoor. Het instituut in India, in de hoofdstad Delhi (IIT Delhi) heeft dit goede nieuws ontdekt.  Prof. D. Sundar van Biochemical Engineering van het Indian Institute of Technology (IIT), Delhi, heeft samen met het Japanse National Institute of Advanced Industrial Science and Technology ontdekt dat het natuurlijke middel Ashwagandha, covid-19 kan genezen.

Waarom onderzoekers zoveel hoop hebben in Ashawaganda

Een stofje van ashwagandha, kan effectief zijn om te voorkomen dat cellen van het coronavirus zich ontwikkelen. Dit kan het fundament zijn om de ontwikkeling van het coronavirus te voorkomen.

Werkt al 15 jaar in Japan aan Ashwagandha

Prof. D. Sundar die deze ontdekking heeft gedaan werkt al 15 jaar met het Institute of Japan aan Ashwagandha. Hij zei dat het eerste rapport over dit onderzoek is goedgekeurd om te worden gepubliceerd in het internationale onderzoekstijdschrift Journal of Biomolecular Dynamics.

Er zal gewerkt worden aan het maken van covid-19 medicijnen van Ashwagandha

Het onderzoek wordt na verwachting binnen een aantal weken gepubliceerd. Als dit onderzoek verder wordt uitgewerkt, zullen we weten hoe ashwagandha in het covidmedicijn wordt verwerkt. Hij zei dat er veel klinische onderzoeken moeten worden gedaan om covid-19-medicijn van Ashwagandha te maken. Het moet worden geprobeerd in een ultramodern laboratorium. Daar gaan we ook aan werken.

Ashwagandha wordt gebruikt voor ayurvedische behandelingen 

Ashwagandha wordt traditioneel gebruikt voor Ayurvedische behandelingen in India. Hij zei dat de centrale regering een maand geleden een task force vormde die de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek (ICMR), het Ministerie van AYUSH, het Ministerie van Volksgezondheid, het Ministerie van Wetenschap en Technologie en de Indiase Raad voor Medisch Onderzoek (ICMR) met elkaar verbond. Hierin werd hen gevraagd om Ashwagandha, Yashtimadhu, Guduchi met Pippali, Ayurveda-geneesmiddelen zoals AYUSH-64 (Malaria-medicijn) te onderzoeken in de context van Kovid-19.

Veel onderzoekers kunnen er gebruik van maken

Prof. D. Sundar zei dat Ashwagandha-onderzoek onafhankelijk van onze kant is gedaan. Veel andere onderzoekers kunnen ons onderzoek naar Kovid-19 gebruiken.

Supplementen tegen angst

Supplementen tegen angst

Iedereen heeft het, angst. Angst komt met enige regelmaat voor in het normale dagelijkse leven, zoals bij belangrijke toetsen voor studenten of op je trouwdag. Angst kan bij sommige mensen het leven volledig op zijn kop zetten en eenvoudige taken of beslissingen erg moeilijk maken.

Wanneer angst te erg wordt en extreme vormen aanneemt, dan kan het geclassificeerd worden als een psychische stoornis. Uit onderzoek in de Verenigde Staten is gebleken dat deze extreme aandoening 40 miljoen mensen treft. Opmerkelijk is dat het vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen.

Verschillende type angst

Er zijn verschillende soorten angst(stoornissen).

 • Gegeneraliseerde angststoornis
 • Sociale angst
 • Verlatingsangst
 • Specifieke fobieën
 • Posttraumatische stressstoornis (PTSS)
 • Obsessief-compulsieve stoornis
 • Angststoornis

Al deze stoornissen hebben kenmerken dat het functioneren vrijwel onmogelijk maakt.

Dit komt door:

 • Zorgen
 • Angst
 • Vrees
 • Rusteloosheid
 • Overmatige nervositeit

Deze kenmerken kunnen alle aspecten van iemands leven doordringen. Dit kan resulteren in symptomen op fysiek gebied, denk hierbij aan verhoogde bloeddruk, gewichtstoename en gebrek aan slaap.

Maar nu is de vraag of je er iets aan kan doen

Er zijn behandelingen die ernstige angst kunnen verhelpen. Dit kan gedaan worden via een combinatie van psychotherapie en medische middelen. Maar dit is niet de enige wijze waarmee angst bestreden kan worden. Een verandering in levensstijl kan ook angstsymptomen tegen gaan. Deze veranderingen kunnen bestaan uit stressmanagement, sporten, diëten, ontspanningstechnieken en natuurlijk ook supplementen tegen angst, zoals Ashwagandha.

Supplementen zijn er tegen angst

In totaal zijn er 11 supplementen die werken tegen angst. Het gaat om de volgende supplementen:

 • Rhodiola
 • Glutathione
 • L-Theanine
 • GABA
 • Vitamine D
 • Magnesium
 • 5-HTP
 • Chamomile
 • Ashwagandha
 • B-Complex Vitamins
 • Valerian Root

Er zijn dus verschillende supplementen die zouden kunnen werken tegen angst. Ondanks dat steekt er één supplement bovenuit en dat is de Ashwagandha.

Ashwagandha

Ashwagandha wordt soms ook Indiase Ginseng genoemd, dit is een adaptogeen kruid dat al voor veel honderden jaren in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt. Adaptogenen zijn kruiden die angst symptomen in het lichaam tegen kunnen gaan. Niet alleen heeft Ashwagandha het vermogen om ontspanning te creëren in het lichaam om de symptomen tegen te gaan, het kruid kent ook andere voordelen:

 • Geheugen en concentratie verbeteren
 • Ondersteunen gezondheid hersenen
 • Stimuleert immuunsysteem
 • Bevordert gezondheid van het hart

Maar hoe werkt het?

In 2012 werd het Ashwagandha supplement onderzocht onder 64 personen die kampte met chronische stress en angst. In dit onderzoek werden de maten van cortisolspiegels en stressniveaus van de proefpersonen gemeten via zelfevaluatievragenlijsten.

Hierna kreeg ieder proefpersoon 300 mg Ashwagandha voor twee maal per dag. Dit of placebo voor 60 dagen.

Opvallend was dat de proefpersonen die Ashwagandha kregen, aan hadden gegeven dat er een significante verlaging van de stress was ten opzichte van de proefpersonen die placebo toegediend kregen. Zelf de cortisolspiegels (stressniveau indicator) waren verlaagd. Andere studies die de effecten van het Ashwagandha kruid onderzochten hebben ook aangetoond dat het kruid de stress niveaus drastisch verlagen.

 

Klik hier om jouw ashwagandha te kopen

 

Contact

Cognition Boosters
Laan van Nieuw Oost-Indië 125
2593 BM Den Haag
KVK: 56157525
BTW: NL002206620B79

06-40617318
info@cognitionboosters.com

Dagelijks: 9:00 - 18:00
Zondag: Gesloten

Copyright 2020 Cognition Boosters ©  Alle Rechten Voorbehouden

De waardering van cognitionboosters.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.