13 opkomende gezondheidsvoordelen van paardenbloem

paardenbloem

Hoewel het vaak wordt afgedaan als weinig meer dan een hardnekkig onkruid in het gazon, wordt paardenbloem al eeuwenlang gebruikt in vele vormen van traditionele geneeskunde.

Hoewel Taraxacum officinale de meest voorkomende soort is, bestaan er nog vele andere paardebloemsoorten.

Niet alleen kunnen de bladeren, wortels en bloemen kleur toevoegen aan je bord, maar ze zijn ook vaak te vinden in kruidenthee en supplementen, waar ze worden gebruikt als een natuurlijke remedie om de bloedsuikerspiegel te ondersteunen en de gezondheid van huid, lever en hart te stimuleren.

Hier zijn 13 potentiële gezondheidsvoordelen van paardenbloemen, samen met een aantal veel voorkomende risico’s en bijwerkingen.

1. Zeer voedzaam

Van wortel tot bloem, paardenbloemen zijn zeer voedzame planten boordevol vitaminen, mineralen en vezels.

Paardenbloem greens kunnen gekookt of rauw gegeten worden en zijn een uitstekende bron van vitamine A, C, en K. Ze bevatten ook vitamine E, foliumzuur, en kleine hoeveelheden van andere B-vitaminen.

Bovendien leveren paardenbloemgroenten een aanzienlijke hoeveelheid mineralen, waaronder ijzer, calcium, magnesium en kalium.

De wortel van de paardenbloem is rijk aan het koolhydraat inuline, een soort oplosbare vezel die in planten voorkomt en die de groei en het onderhoud van gezonde darmbacteriën in je spijsverteringskanaal ondersteunt.

Paardenbloemwortel wordt vaak gedroogd en verwerkt tot thee, maar je kunt het ook in zijn geheel eten, net als andere wortelgroenten.

2. Bevat krachtige antioxidanten

Paardenbloem zit vol met krachtige antioxidanten, wat veel van zijn medicinale eigenschappen kan verklaren.

Antioxidanten zijn verbindingen die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen – moleculen die een product zijn van de normale stofwisseling, maar bijdragen aan het risico op chronische ziekten als de niveaus te hoog worden in je lichaam. Daarom zijn antioxidanten van cruciaal belang om je lichaam gezond te houden.

Paardenbloemen bevatten veel van de antioxidant beta-caroteen, die kan beschermen tegen celschade en oxidatieve stress.

Ze zijn ook rijk aan een ander type antioxidanten, polyfenolen genaamd, die vooral in de bloem zitten, maar ook in de wortels, bladeren en stengels.

3. Kan helpen ontstekingen te bestrijden

Paardenbloem kan ontstekingen verminderen, dankzij bepaalde verbindingen zoals polyfenolen.

Ontsteking is een normale reactie van het immuunsysteem op verwondingen of infecties. Langdurige ontsteking kan echter leiden tot permanente schade aan de weefsels en het DNA van je lichaam.

Sommige reageerbuisstudies laten een aanzienlijke vermindering zien van ontstekingsmarkers in cellen die zijn behandeld met uit paardenbloem geëxtraheerde verbindingen.

Een onderzoek bij muizen met een ontstekingsziekte in de longen toonde een significante vermindering van longontsteking bij degenen die paardenbloem kregen.

Menselijk onderzoek is nog steeds nodig.

4. Kan helpen bij de bloedsuikerspiegel

Chicorinezuur en chlorogeenzuur zijn twee bioactieve verbindingen in paardenbloem die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Testbuis- en dierstudies tonen aan dat deze verbindingen de afscheiding van insuline – een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt – kunnen verbeteren, evenals de absorptie van glucose (suiker) in de spieren.

Dit proces leidt tot een betere insulinegevoeligheid en een lagere bloedsuikerspiegel.

In sommige dierstudies beperkten chicorinezuur en chlorogeenzuur ook de vertering van zetmeelrijk, koolhydraatrijk voedsel, wat verder kan bijdragen aan het vermogen van paardenbloem om de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Hoewel deze resultaten bemoedigend zijn, is meer onderzoek bij mensen nodig.

5. Kan het cholesterol- en triglyceridengehalte verlagen

Sommige verbindingen in paardenbloemen kunnen het triglyceride- en cholesterolgehalte verlagen, beide belangrijke risicofactoren voor hartaandoeningen.

In een reageerbuisstudie verminderden paardenbloemblad- en wortelextract de ophoping van triglyceriden in vetcellen.

Evenzo toonde een 4-weekse dierstudie aan dat toediening van paardenbloemblad extract aan ratten het niveau van totaal cholesterol en triglyceriden aanzienlijk verlaagde.

Bovendien toonde een oudere studie met konijnen aan dat toevoeging van paardenbloemwortels en -bladeren aan een cholesterolrijk dieet het cholesterolgehalte verlaagde.

Het huidige onderzoek is echter beperkt tot reageerbuis- en dierstudies.

6. Kan de bloeddruk verlagen

Hoewel sommige mensen beweren dat paardenbloem de bloeddruk kan verlagen, zijn de studies beperkt.

De traditionele kruidengeneeskunde ayurveda gebruikt paardenbloem voor zijn diuretische werking op basis van de overtuiging dat het bepaalde organen kan ontgiften.

In de westerse geneeskunde worden diuretische medicijnen gebruikt om het lichaam te ontdoen van overtollig vocht, wat kan helpen de bloeddruk te verlagen.

In een oudere studie bij mensen bleek paardenbloem een effectief diureticum te zijn. Dit onderzoek was echter kort en er waren slechts 17 mensen bij betrokken.

Paardenbloem bevat ook kalium, een mineraal dat in verband wordt gebracht met verlaagde bloeddruk bij mensen met eerder verhoogde niveaus. Deze plant kan dus een indirect effect hebben op de bloeddruk vanwege het kaliumgehalte.

Opmerkelijk is dat dit effect niet uniek is voor paardenbloem – het geldt voor elk kaliumrijk voedsel dat wordt gegeten als onderdeel van een gezond dieet.

7. Kan de gezondheid van de lever bevorderen

Sommige dierstudies suggereren dat paardenbloemextract kan beschermen tegen leverschade en leverziekten.

Uit één dierstudie bleek dat het extract hielp leverschade te voorkomen bij muizen die werden blootgesteld aan natriumdichromaat, een stof die wordt gebruikt om leverschade te induceren.

Andere dierstudies hebben aangetoond dat paardenbloemextract het niveau van overtollig vet in de lever kan verlagen en bescherming kan bieden tegen oxidatieve stress.

Menselijk onderzoek is echter nodig.

8. Kan helpen bij gewichtsverlies

Sommige onderzoeken wijzen erop dat paardenbloemen en hun bestanddelen kunnen helpen bij gewichtsbeheersing, hoewel de gegevens niet overtuigend zijn.

Sommige onderzoekers suggereren dat het vermogen van paardenbloemen om de koolhydraatstofwisseling te verbeteren en de vetopname te verminderen, kan leiden tot gewichtsverlies. Deze theorie is echter nog niet wetenschappelijk bewezen.

Een studie bij muizen suggereert ook dat paardenbloemextract kan helpen bij gewichtsbeheersing door de vetabsorptie te verminderen.

Uit een andere studie bij muizen bleek dat chlorogeenzuur, een verbinding die in paardenbloem zit, het lichaamsgewicht verminderde, de vetophoping verminderde en de niveaus van bepaalde eiwitten die betrokken zijn bij gewichtsbeheersing veranderde.

Toch is er meer onderzoek van hoge kwaliteit bij mensen nodig.

9. Kan kankerwerende effecten hebben

Misschien wel een van de meest intrigerende gezondheidsclaims over paardenbloemextract is zijn potentieel om de groei van kankercellen in verschillende orgaansystemen te voorkomen.

Een 4-weekse studie bij ratten toonde aan dat het toedienen van paardenbloemwortelextract specifieke paden wijzigde die betrokken zijn bij het onderdrukken van de groei en verspreiding van borstkankercellen.

Andere reageerbuisstudies hebben aangetoond dat paardenbloemwortelextract de groei van kankercellen in lever-, colon- en maagweefsel kan vertragen.

Deze bevindingen zijn bemoedigend, maar onderzoek bij mensen ontbreekt.

10. Kan een gezonde spijsvertering ondersteunen en constipatie behandelen

Paardenbloem wordt vaak gebruikt in de traditionele geneeskunde om constipatie te behandelen en de spijsvertering te verbeteren.

Een oudere dierstudie vond een significante toename in de snelheid van maagcontracties en maaglediging bij ratten behandeld met paardenbloem extract.

Paardenbloemwortel is ook een rijke bron van de prebiotische vezel inuline, waarvan is aangetoond dat het constipatie vermindert en de beweging van voedsel door het spijsverteringsstelsel bevordert.

Wat meer is, met meer dan 3 gram vezels per gekookt kopje (105 gram), kunnen paardenbloem greens je vezelinname verhogen. Vezels ondersteunen de regelmatigheid van de darmen en beschermen tegen een verscheidenheid aan spijsverteringsaandoeningen, waaronder aambeien en diverticulitis.

11. Kan de gezondheid van het immuunsysteem stimuleren

Sommige onderzoeken wijzen uit dat paardenbloem antimicrobiële en antivirale eigenschappen heeft, wat het vermogen van je lichaam om infecties te bestrijden kan ondersteunen.

Verschillende reageerbuisstudies hebben aangetoond dat paardenbloemextract het vermogen van virussen om zich te vermenigvuldigen aanzienlijk vermindert.

Onderzoek wijst ook uit dat sommige actieve bestanddelen in paardenbloemen beschermen tegen verschillende schadelijke bacteriën.

Uiteindelijk is meer onderzoek bij mensen nodig.

12. Kan een nuttige huidverzorgingsbehandeling zijn

Uit dier- en testbuisonderzoek blijkt dat paardenbloemextract bescherming kan bieden tegen huidbeschadiging door zonlicht, veroudering en acne.

In één onderzoek voorkwamen extracten van paardenbloembladeren en -bloemen huidbeschadiging wanneer ze vlak voor of vlak na blootstelling aan UVB-straling werden aangebracht, de straling die je van zonlicht krijgt. Interessant genoeg had de wortel van de paardenbloem niet hetzelfde effect.

Een oudere reageerbuisstudie toonde aan dat paardenbloemwortelextract de aanmaak van nieuwe huidcellen bevordert, wat het uiterlijk van je huid kan ondersteunen als je ouder wordt.

Daarnaast blijkt uit ouder onderzoek dat paardenbloem extract huidontsteking en irritatie kan verminderen en tegelijkertijd de hydratatie en collageenproductie kan verhogen. Dit kan nuttig zijn bij de preventie en behandeling van bepaalde vormen van acne.

Recent onderzoek naar de effecten van paardenbloem op de gezondheid van de huid ontbreekt echter, en studies zijn beperkt tot reageerbuizen en dieren.

13. Kan gezonde botten ondersteunen

Er is zeer weinig onderzoek gedaan naar het effect van paardenbloemen op de gezondheid van de botten, hoewel sommige van de afzonderlijke voedingsstoffen bijdragen aan het behoud van sterke, gezonde botten.

Paardenbloem greens zijn een goede bron van calcium en vitamine K, die beide een sleutelrol spelen in de gezondheid van de botten.

Een kleine studie heeft een verband gelegd tussen een verhoogde inname van vitamine K-rijke bladgroenten en lagere bloedwaarden van osteocalcine, een eiwit dat in je botten wordt aangetroffen. Dit suggereert dat het eten van meer bladgroenten, zoals paardenbloemgroenten, kan helpen botverlies te voorkomen.

Inuline, een vezel die voorkomt in paardenbloemwortel, kan ook gezonde botten ondersteunen door de spijsvertering en darmgezondheid te verbeteren.

Daarnaast suggereert onderzoek dat de antioxidanten in paardenbloem en andere groene planten een sleutelrol spelen in de gezondheid van botten en beschermen tegen botverlies door oxidatieve stress te verminderen.

Dosering en supplementvormen

Paardenbloembladeren, -stengels en -bloemen worden vaak in hun natuurlijke staat geconsumeerd en kunnen gekookt of rauw worden gegeten. De wortel wordt meestal gedroogd, gemalen en gebruikt als thee of koffievervanger.

Paardenbloem is ook verkrijgbaar als supplement in capsule-, extract-, of tinctuurvorm.

Op dit moment zijn er geen duidelijke doseringsrichtlijnen, omdat er zeer weinig onderzoek bij mensen is gedaan. De beschikbare gegevens suggereren echter de volgende doseringen voor verschillende vormen van paardenbloem:

  • Verse bladeren: 4-10 gram per dag
  • Gedroogde bladeren: 4-10 gram per dag
  • Blad tinctuur: 0,4-1 theelepel (2-5 mL) drie keer per dag
  • Vers bladsap: 1 theelepel (5 mL) tweemaal daags
  • Vloeibaar extract: 1-2 theelepels (5-10 ml) per dag
  • Verse wortels: 2-8 gram per dag
  • Gedroogd poeder: 250-1.000 mg vier keer per dag

Mogelijke risico’s en bijwerkingen

Paardenbloemplanten hebben een lage toxiciteit en zijn waarschijnlijk veilig voor de meeste mensen, vooral wanneer ze als voedsel worden geconsumeerd.

Houd er echter rekening mee dat het onderzoek nog zeer beperkt is en dat paardenbloem niet geheel vrij van risico’s is.

Deze plant kan allergische reacties veroorzaken, vooral bij mensen met allergieën voor aanverwante planten zoals ragweed. Contactdermatitis kan ook optreden bij mensen met een gevoelige huid.

Volgens een oudere review kan paardenbloem ook een wisselwerking hebben met medicijnen, waaronder bepaalde soorten antibiotica, anticoagulantia en bloedsuiker medicijnen. Als je voorgeschreven medicijnen gebruikt, raadpleeg dan eerst een arts voordat je paardenbloemen gaat gebruiken.

De conclusie

Ondanks hun vele potentiële voordelen, moeten paardenbloem planten en supplementen niet worden beschouwd als een vervanging voor een evenwichtige voeding en gezonde levensstijl. In feite ontbreekt onderzoek naar specifieke toepassingen – vooral bij mensen.

Toch, als je de greens, wortels en bloemen in hun geheel eet – in salades, gebakken gerechten, bijgerechten, en snacks – is deze wortelgroente een unieke, voedzame aanvulling op je dieet.

Als je paardenbloem als supplement wilt nemen, kan je het beste eerst een professional in de gezondheidszorg raadplegen.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.