12 essentiële oliën om zwangerschapsstriemen te helpen genezen of voorkomen

zwangere vrouw

Zullen essentiële oliën werken?

Striemen komen vaak voor en zijn het gevolg van allerlei factoren, van groeispurten en gewichtsveranderingen tot zwangerschap. Ze kunnen verschijnen op je buik, billen, dijen en borsten. Ze variëren in kleur van rood en roze tot paars en blauw. Zwangerschapsstriemen vervagen meestal vanzelf na verloop van tijd. Hoewel er geen behandeling is die je volledig van striae afhelpt, zijn er wel dingen die je kunt doen om het uiterlijk en de textuur ervan te verminderen.

Lees verder om te leren hoe je essentiële oliën kunt gebruiken om een serum te maken om striae te helpen verlichten.

Sommige essentiële oliën hebben aangetoond een duidelijk effect op striae. Etherische oliën, indien plaatselijk toegepast, moeten worden verdund in een dragerolie. Meer studies met een grotere onderzoeksgrootte zijn nodig, maar dit is wat het onderzoek tot nu toe heeft aangetoond:

1. Arganolie

Arganolie wordt gemaakt van de pitten van de arganboom. Het is een van de nieuwere huidverzorgingsoliën op het blok.

Volgens een kleine studie uit 2016, helpt arganolie de elasticiteit van de huid te verhogen. Onderzoekers denken dat het striae kan helpen voorkomen of verminderen. Een studie uit 2015 ontdekte dat zowel het consumeren van arganolie als het plaatselijk aanbrengen ervan de huid elastischer maakte bij postmenopauzale vrouwen.

2. Gotu kola

Gotu kola wordt in de traditionele Chinese geneeskunde en Ayurveda gebruikt om een breed scala aan huidproblemen te behandelen. Volgens onderzoek uit 2013 helpen verbindingen in gotu kola de collageenproductie te verhogen en de spankracht van de huid te verbeteren.

In een oudere studie uit 1991 bij 100 vrouwen die zwanger waren, kregen 50 vrouwen een topische crème met gotu kola, terwijl de andere 50 vrouwen een placebocrème kregen. Van de 80 vrouwen die het onderzoek afmaakten, ontwikkelden slechts 14 vrouwen in de gotu kola groep striae, vergeleken met de 22 vrouwen in de placebogroep.

Gotu kola kopen.

3. Rozenbottelolie

Rozenbottelolie wordt gemaakt van de vruchten of “zaden” van rozen. Volgens een onderzoek uit 2013 hielp een moisturizer met rozenbottelolie de ernst van striae te voorkomen bij zwangere vrouwen met eerdere striae. Het was ook aanzienlijk effectiever dan de placebo in het voorkomen van nieuwe striae.

4. Bittere amandelolie

Bittere amandelolie is afkomstig van een ander soort amandelboom dan de zoete amandelen die wij eten. Dat komt doordat bittere amandelen  giftige bestanddelen bevatten die bij inname cyanidevergiftiging kunnen nabootsen. Het is onduidelijk hoeveel bittere amandelolie door de huid kan worden opgenomen.

In een onderzoek uit 2012 naar de effecten van bittere amandelolie op striae, pasten zwangere vrouwen alleen bittere amandelolie toe, kregen een 15 minuten durende massage met bittere amandelolie, of zaten in de controlegroep.

Slechts 20 procent van de vrouwen in de massagegroep kreeg zwangerschapsstriemen. Bij 38,8 procent van de vrouwen die alleen bittere amandelolie gebruikten, en bij 41,2 procent van de vrouwen in de controlegroep, ontstonden striae. Er zijn meer studies nodig om te bepalen hoe bittere amandelolie en massage precies werken en of het veilig is.

5. Granaatappelolie en drakenbloed extract

Granaatappelolie wordt gemaakt van granaatappelpitten. Drakenbloed extract komt van de hars van dracaena bomen, ook wel bekend als Madagaskar drakenbomen. Van beide ingrediënten wordt gedacht dat ze antioxidanten en ontstekingsremmers zijn.

Volgens een onderzoek uit 2017 bij 10 vrouwen met striae en 10 vrouwen zonder striae, verhoogde een crème gemaakt van granaatappelolie en drakenbloed extract de dikte, elasticiteit en hydratatie van de huid bij alle vrijwilligers. Onderzoekers suggereren dat de crème kan helpen bij het voorkomen of verbeteren van striae.

Onderzoek naar sommige essentiële oliën heeft gemengde resultaten opgeleverd. Meer onderzoek is nodig, maar deze oliën kunnen het proberen waard zijn.

6. Neroli

Neroli, een lid van de Rutaceae familie, wordt gemaakt van de bloesem van de bittere sinaasappelboom. Het wordt gebruikt als een volksremedie om de huid lichter te maken en de zichtbaarheid van littekens en striae te verbeteren.

Volgens onderzoek uit 2008 van heeft neroli olie krachtige antioxiderende eigenschappen die de regeneratie van huidcellen kunnen bevorderen en het uiterlijk van de huid kunnen verbeteren.

7. Sheaboter

Sheaboter wordt gemaakt van de noten van de sheaboom. Het is geen essentiële olie, maar een draagolie. Het kan alleen worden gebruikt of om essentiële oliën te verdunnen. Sheaboter wordt vaak gebruikt om de huid te hydrateren. Veel vrouwen beweren dat het striae helpt voorkomen, maar de meeste onderzoeken zijn anekdotisch.

Sheaboter bevat vitamine A. Er wordt gezegd dat het de bloedcirculatie naar de huid helpt verbeteren en de wondgenezing bevordert. Toch is er meer onderzoek nodig om te bewijzen dat het helpt tegen striae.

8. Olijfolie

Olijfolie is een andere dragerolie die wordt gebruikt om essentiële oliën te verdunnen. Het kan ook op zichzelf worden gebruikt. Olijfolie krijgt huidverzorgingskudo’s vanwege zijn antioxiderende en hydraterende eigenschappen. Maar volgens een onderzoek uit 2011 bij vrouwen in het tweede trimester van hun zwangerschap, voorkomt het tweemaal daags aanbrengen van olijfolie op de buik geen striae.

Vitamine E is een antioxidant die bekend staat om zijn anti-aging en huidregenererende voordelen. Het wordt vaak gebruikt om de zichtbaarheid van striae en littekens te verminderen. Door vitamine E te combineren met deze essentiële oliën die andere huidverjongende voordelen hebben, kan je behandeling van striae een boost krijgen.

9. Lavendel om de huid te helpen versterken

Lavendelolie is afkomstig van lavendelbloemen. Het staat bekend om zijn wondhelende vermogen. Volgens onderzoek uit 2016 kan lavendelolie de collageenproductie verhogen, wonden helpen krimpen en helpen granulatieweefsel te vormen dat de wondgenezing bevordert.

10. Patchouli om de huid te helpen versterken

Er is weinig onderzoek gedaan naar patchouli olie voor striae. Het toonde echter antioxiderende eigenschappen en bevorderde de collageensynthese in een dierstudie uit 2013. In theorie zou patchouli olie kunnen helpen de huid te versterken en striae te minimaliseren.Gotu Kola 60 capsules

11. Bittere sinaasappel om de huid te helpen versterken

Bittere sinaasappelolie wordt gemaakt van de schil van bittere sinaasappels. Volgens onderzoek uit 2011 kan het helpen om de huid strakker en steviger te maken. Bittere sinaasappel kan echter ook de huid irriteren vanwege het methanolgehalte.

12. Rozenbottel om de keratinocytenproductie te helpen stimuleren

Naast het hydrateren van de huid, hielp rozenbottel olie de keratinocyte differentiatie te stimuleren in een 2011 muisstudie. Keratinocyten zijn dicht opeengepakte cellen in de epidermis van je huid die keratine produceren. Keratine helpt de huid te versterken en stimuleert de collageenproductie.

Hoe te gebruiken

Etherische oliën worden niet gereguleerd door de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Het is moeilijk om te weten wat je koopt.

Je moet alleen oliën kopen van een fabrikant die:

 • bereid is om veiligheidsinformatiebladen te verstrekken
 • bekend is in de professionele aromatherapie wereld
 • de prijs van zijn oliën varieert naar gelang het type olie en de zeldzaamheid ervan
 • op zijn minst het land van herkomst en de extractiemethode op het etiket vermeldt
 • voegt geen synthetische ingrediënten toe aan zijn oliën

Etherische oliën zijn krachtig en kunnen je huid irriteren. Ze moeten verdund worden met een dragende olie alvorens ze op de huid te gebruiken.

Sommige draagoliën zijn:

 • zoete amandelolie
 • jojoba-olie
 • olijfolie
 • kokosolie
 • druivenpitolie
 • abrikozenpit-olie
 • tarwekiemolie

De National Association for Holistic Aromatherapy beveelt deze essentiële olie verdunningen aan voor volwassenen:

 • 2,5 procent verdunning, of 15 druppels etherische olie per ounce draagolie
 • 3 procent verdunning, of 20 druppels etherische olie per ounce draagolie
 • 5 procent verdunning, of 30 druppels etherische olie per ons draagolie
 • 10% verdunning, of 60 druppels etherische olie per ons draagolie

Begin met de laagste verdunning een- of tweemaal daags. Als het niet werkt – en er geen irritatie optreedt – probeer dan de volgende hoogste verdunning en zo verder.

Het is slim om een patch test te doen om te controleren op allergische reacties voordat je essentiële oliën op je huid aanbrengt.

Om een patch test te doen:

 • Voeg een of twee druppels essentiële olie toe aan een theelepel draagolie.
 • Breng de verdunde olie aan op je binnenkant van je pols of elleboog en laat het 24 uur zitten.
 • Als er irritatie optreedt, is de etherische olie niet veilig om te gebruiken.

Zijn etherische oliën veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Het is logisch dat als je zwangerschapsstriemen probeert te voorkomen, je essentiële oliën zou gebruiken tijdens de zwangerschap. Maar er is weinig onderzoek gedaan naar de veiligheid van uitwendige essentiële oliën tijdens zwangerschap of borstvoeding. Het is onduidelijk hoeveel essentiële olie door de huid wordt opgenomen en wat de invloed op je baby kan zijn.

Totdat er meer onderzoek is gedaan, kunnen vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven essentiële oliën beter niet gebruiken, tenzij onder toezicht van een arts of gekwalificeerde natuurgeneeskundige.

Mogelijke bijwerkingen en risico’s

De meest voorkomende bijwerking van het gebruik van topische essentiële oliën is een allergische reactie. De symptomen van een allergische reactie zijn bijvoorbeeld:

 • huiduitslag
 • netelroos
 • roodheid
 • jeuk

Om het risico op bijwerkingen te verminderen, mag je alleen essentiële oliën van professionele kwaliteit gebruiken en moet je essentiële oliën altijd verdunnen met een dragerolie.

Citroenolie en andere citrusoliën kunnen je gevoeliger maken voor de zon en huiduitslag of zonnebrand veroorzaken. Vermijd direct zonlicht gedurende ten minste 24 uur na het gebruik van citrusoliën.

Er is niet genoeg onderzoek gedaan naar het uitwendig gebruik van bittere amandelolie om de veiligheid ervan vast te stellen, dus overleg voor gebruik met je arts.

Gebruik etherische oliën niet samen met uitwendige medicatie, tenzij onder toezicht van je arts of een gekwalificeerde natuurgeneeskundige.

De conclusie

Hoewel striae niet volledig kan worden verwijderd, heeft onderzoek aangetoond dat sommige essentiële oliën kunnen helpen om ze minder zichtbaar te maken en de huid eromheen gezond te houden.

De ernst van striae is vooral afhankelijk van genetica, hormoonspiegels, en de mate van stress op je huid. De beste preventie is om gezond te eten en regelmatig te sporten om een gezond gewicht te behouden en je hormoonspiegels optimaal te houden. Overweeg dan essentiële oliën als een aanvullende therapie op je gezonde levensstijl om je huid te voeden.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.