Wat zijn nootropics en hoe werken ze?

Nootropics is een cognitieve remedie. Ze ondersteunen een gezonde hersenfunctie of verbeteren het mentale vermogen. Je hebt misschien gehoord dat mensen het andere naam geven, zoals “smart drugs” of “de grenzeloze pil”.

Onder nootropics zijn verschillende soorten voedingsmiddelen, supplementen en drugs te verstaan. Gezonde volwassenen gebruiken ze vaak om het geheugen, het leren, de focus, de stemming, de concentratie, de motivatie en de aandacht te verbeteren. Oudere volwassenen gebruiken ze ook om gezonde cognitieve veroudering tegen te gaan.

Wat is de betekenis van de term nootropische? Corneliu Giurgea, een Roemeense psycholoog en chemicus, bedacht de term in 1972. Hij combineerde de Griekse woorden voor “geest” en “draai”. Dus als we de betekenis van “nootropic” naar het Engels vertalen, zou het zoiets zijn als “mind-turner”.

Het klinkt misschien vreemd, maar kunnen recreatieve nootropics je high maken? Over het algemeen niet. Maar dat is ook niet hun doel. Hun doel is veel praktischer.

Giurgea identificeerde stoffen met deze zes kenmerken als nootropics:

 • Makkelijker kunnen lerenen verbetering van het geheugen
 • Weerstand bieden tegen schadelijke stoffen
 • Beter informatie kunnen verwerken
 • Verbeterde weerstand van de hersenen
 • Verhoogde tonicum, cortico-subcorticale controle

Om ssamen te vatten wat Giurgea zei : een nootropic moet de cognitieve prestaties op een veilige manier ondersteunen en verbeteren. Als een stof deze eigenschappen niet heeft, is het geen nootropic.

Geschiedenis van Nootropics

De geschiedenis van de cognitieve supplementen begon al duizenden jaren geleden, voor Giurgea. Waarschijnlijk hebben onze prehistorische voorouders al phsycoactieve middelen gebruikt om hun geest en geheugen te verruimen. De Indiase ayurvedische geneeskunde, die bekend staat om adaptogene kruiden zoals Ashwagandha, kent zijn traditie al van rond 5000 voor Christus.

Gedurende de laatste paar eeuwen hebben onze moderne voorouders gewerkt aan krachtigere, betrouwbaardere en flexibelere manieren om de cognitie te verbeteren. Naarmate de wetenschappelijke methode verbeterden, werden de kruiden ook minder toxisch en te gebruiken voor de moderne mens.

In de twintigste eeuw breidden wetenschappers hun inspanningen om de uitdagingen van de geestelijke gezondheid aan te pakken sterk uit. Dokters begonnen begin deze eeuw de diagnose van Alzheimer. Tegen het midden van de eeuw hadden chemici veel nieuwe medicijnen geïntroduceerd.

Ook in de twintigste eeuw spraken veel onderzoekers van een nieuwe rage. Ze voorspelde dat de mensheid tegen 2016 nootropics (smart drugs) en A.I. zou ontwikkelen. Dit is ook gebeurd.

Voorbeelden van Nootropics

Veel nootropics met het meeste effect en bewijs dat ze werken komen van kruiden, aminozuren, vitaminen en andere natuurlijke stoffen. Als voedingssupplementen zijn deze in Nederland op grote schaal beschikbaar en wettelijk toegestaan. Je kan nootropics onder andere bij ons kopen. Hier zijn enkele voorbeelden van nootropics:

 • Ashwagandha (kan stress verminderen).
 • Bacopa Monnieri (kan het geheugen verhogen).Ashwagandha 120 capsules
 • Creatine (kan de energie verhogen).
 • Koorts (kan migraine verminderen).
 • Visolie (kan de stemming ondersteunen).
 • Ginkgo Biloba (kan een gezonde cognitieve veroudering ondersteunen).
 • Inositol (kan stress verminderen).
 • Melatonine (kan de slaap bevorderen).
 • Rhodiola Rosea (kan de energie verhogen en de focus verbeteren).
 • L Theanine (kan ontspanning bevorderen).

 

Nootropics effecten

Werken nootropics? Iedereen is anders, maar de meeste nootropics werken voor het grootste deel van de bevolking. De meeste studies zijn peer-reviewed, dubbelblind of placebo gecontroleerde studies. Er zijn al een hoop wetenschappers die hier onderzoek naar hebben gedaan.

Hoe werken nootropics? En hoe goed werken ze? Verschillende stoffen hebben verschillende effecten en dit hangt ook af van je genen en je gezondheid. Dus de antwoorden zijn deels afhankelijk van het effect dat je zoekt: focus, geheugen, stemming of anderszins.

De antwoorden zijn ook deels afhankelijk van hoe gedisciplineerd je denkt te kunnen zijn. Sommige stoffen zoals cafeïne, werken het beste als je ze maar voor korte tijd gebruikt. En er zijn andere die je dagelijks kunt nemen, zoals Bacopa, dat op de lange termijn effectiever wordt.

Hoe kan je Nootropics kopen?

Cognition Boosters zijn er in vele formaten. Natuurlijke nootropics zijn beschikbaar in voedingsmiddelen. En zowel kunstmatige als natuurlijke nootropen zijn beschikbaar in poeders, vloeistoffen en pillen, capsules, tabletten, softgels, caplets en kauwtabletten.

Als je op zoek bent naar flexibele dosering en lage kosten, kunnen pillen de beste oplossing zijn. En voor sommige nootropics zoals creatine, die hoge doses nodig hebben, gemeten in gram, zijn poeders ook praktisch. Voor anderen, die kleinere doseringen nodig hebben, kunnen nootropische pillen je veel tijd en frustratie besparen.

Capsules, pillen en tabletten

Mensen combineren vaak twee of meer ingrediënten tot een “stack”. Een stack kan ingrediënten bevatten die samen effectiever zijn, zoals Cafeïne voor energie en Theanine voor ontspanning. Beide zijn componenten van groene thee, bijvoorbeeld. Een stack kan ingrediënten bevatten die elkaar gewoon aanvullen, zoals Bacopa voor het geheugen en Rhodiola voor de focus.

Je kunt jouw eigen stack maken door de ingrediënten apart aan te schaffen. Of je kunt een voorgemaakte stack aanschaffen.

Voorbereide stacks zijn het handigst, maar de markt zit vol met stacks die niet goed zijn voor je gezondheid. Veel van die producten bevatten ingrediënten die niet werken, of waarvoor weinig of geen ondersteunend bewijs is in wetenschappelijke studies.

Sommige bevatten ingrediënten die zouden kunnen werken, maar ze zorgen voor kleine ineffectieve doses. En meestal is het moeilijk, zo niet onmogelijk, om het te zeggen, omdat ze hun dosering verbergen achter geheime formules.

Koop hier een nootropic stack voor een optimale immuniteit

Sidebar banner Cognition Boosters

Contact

Cognition Boosters
Laan van Nieuw Oost-Indië 125
2593 BM Den Haag
KVK: 56157525
BTW: NL002206620B79

 

 

[email protected]

06-40617318

Dagelijks: 9:00 - 18:00
Zondag: gesloten

Copyright 2020 Cognition Boosters ©  Alle Rechten Voorbehouden

De waardering van cognitionboosters.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 20 reviews.