Wat is Gotu Kola?

Gotu Kola

Gotu kola wordt ook wel het “kruid van een lang leven” genoemd. Het is een hoofdbestanddeel van de traditionele Chinese, Indonesische en Ayurvedische geneeskunde. Beoefenaars beweren dat de medicinale plant de kracht heeft om hersenkracht te stimuleren, huidproblemen te genezen en de gezondheid van lever en nieren te bevorderen – en sommige studies lijken het daarmee eens te zijn.

Lees verder om te ontdekken hoe gotu kola uw algehele gezondheid en welzijn kan helpen verbeteren.

 

Gotu Kola

 

1. Gotu kola kan helpen de cognitieve functie te stimuleren

Een kleine studie uit 2016 vergeleek de effecten van gotu kola-extract en foliumzuur bij het stimuleren van de cognitieve functie na een beroerte. Deze kleine studie beoordeelde het effect op drie groepen deelnemers: één die 1.000 milligram (mg) gotu kola per dag nam, één die 750 mg gotu kola per dag nam, en één die 3 mg foliumzuur per dag nam.

Hoewel gotu kola en foliumzuur even effectief waren in het verbeteren van de algehele cognitie, was gotu kola effectiever in het verbeteren van het geheugendomein.

Een aparte studie keek naar de cognitieve verbeterende effecten van gotu kola water extract op muizen. Hoewel zowel jonge als oude muizen verbeteringen vertoonden op het gebied van leren en geheugen met behulp van het Morris Water Maze, was het effect groter bij de oudere muizen.

Hoe te gebruiken: Neem 750 tot 1.000 mg per dag gedurende maximaal 14 dagen per keer.

 

2. Het kan helpen bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer

Gotu kola heeft het vermogen om het geheugen en de zenuwfunctie te verbeteren, waardoor het potentieel heeft bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Een studie uit 2012 bij muizen wees uit dat gotu kola extract een positief effect had op gedragsafwijkingen bij muizen met de ziekte van Alzheimer.

Het extract bleek ook, in laboratorium- en dierstudies, een bescheiden effect te hebben op het beschermen van hersencellen tegen toxiciteit. Dit zou de cellen ook kunnen beschermen tegen de vorming van de plaque die met Alzheimer in verband wordt gebracht.

Toch is verder onderzoek nodig om te bepalen hoe gotu kola precies kan worden gebruikt voor de behandeling van Alzheimer. Als je geïnteresseerd bent om dit aan uw behandelplan toe te voegen, overleg dan voor gebruik met uw arts.

Hoe te gebruiken: Neem 30 tot 60 druppels vloeibaar gotu kola extract 3 keer per dag. Doseringen kunnen per fabrikant verschillen, dus volg altijd zorgvuldig de aanwijzingen op het flesje.

 

3. Het kan helpen angst en stress te verminderen

Onderzoekers in een dierenstudie uit 2016 ontdekten dat gotu kola een anti-angst effect had op mannelijke muizen die een slaaptekort hadden van 72 uur. Slaaptekort kan angst, oxidatieve schade en neuro-inflammatie veroorzaken.

Muizen die gotu kola kregen toegediend gedurende vijf opeenvolgende dagen voor ze een slaaptekort kregen, ervaarde aanzienlijk minder angstig gedrag. Ze ervaarde ook een verbeterde locomotorische activiteit en minder oxidatieve schade.

Een review of anti-anxiety herbal medicines uit 2013 concludeerde ook dat gotu kola een acuut anti-angst effect heeft. Er is echter meer onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Hoe te gebruiken: Neem 500 mg gotu kola extract tweemaal daags gedurende maximaal 14 dagen achter elkaar. Je kunt tot 2000 mg per dag nemen in gevallen van extreme angst.

 

4. Het kan werken als een antidepressivum

Het positieve effect van Gotu kola op de hersenfunctie kan het ook een effectief antidepressivum maken.

Een review uit 2016 ondersteunt deze bevindingen, mede door een studie bij 33 mensen met gegeneraliseerde angststoornis. De deelnemers werd gevraagd om gotu kola te nemen in plaats van hun antidepressieve medicatie gedurende 60 dagen. Zij rapporteerden zelf een afname van stress, angst en depressie.

Een andere studie die in het overzicht werd besproken, beoordeelde het effect van gotu kola op ratten met een chronische depressie. Het kruidenmiddel had een positief effect op bepaalde elementen van gedragsmatige depressie, waaronder lichaamsgewicht, lichaamstemperatuur en hartslag.

Hoe te gebruiken: Neem 500 mg gotu kola tweemaal per dag gedurende maximaal 14 dagen achter elkaar. Je kunt tot 2.000 mg per dag nemen in tijden van intensere depressie.

 

5. Het kan de circulatie verbeteren en zwellingen verminderen

Onderzoek uit 2001 wees uit dat gotu kola problemen kan verminderen met het vasthouden van vocht, zwelling van de enkels, en circulatie gekoppeld aan het nemen van vluchten die langer duren dan drie uur.

Deelnemers die last hadden van milde tot matige oppervlakkige veneuze aandoeningen met spataderen werd gevraagd gotu kola te nemen gedurende twee dagen voor hun vlucht. De dag ervoor en na de vlucht.

Onderzoekers ontdekten dat deelnemers die het supplement innamen aanzienlijk minder last hadden van vochtophoping en zwelling van de enkels dan degenen die dat niet deden.

Ouder onderzoek heeft ook aangetoond dat gotu kola nuttig kan zijn bij de behandeling van spataderen. Dit kan komen doordat gotu kola een positief metabolisch effect heeft op het bindweefsel van de vaatwand.

Hoe te gebruiken: Neem 60 tot 100 mg gotu kola extract 3 keer per dag gedurende een week, voor en na eventuele vluchten. Je kunt het getroffen gebied ook masseren met een topische crème met 1 procent gotu kola extract.

Hoe doe je een huidtest? Het is belangrijk om een huidtest te doen voordat je een topisch medicijn gebruikt. Wrijf hiervoor een hoeveelheid ter grootte van een dubbeltje op de binnenkant van je onderarm. Als je binnen 24 uur geen irritatie of ontsteking voelt, zou het veilig moeten zijn om het elders te gebruiken.

 

6. Het kan slapeloosheid tegengaan

Omdat gotu kola angst, stress en depressie kan behandelen, kan het ook worden gebruikt om de slapeloosheid te behandelen die soms met deze aandoeningen samen gaat. Sommigen beschouwen dit kruidenmiddel als een veilig alternatief voor voorgeschreven medicijnen die gebruikt worden om slapeloosheid en andere slaapstoornissen te behandelen.

Hoewel ouder onderzoek suggereert dat gotu kola kan helpen bij de behandeling van slaapstoornissen, zijn aanvullende studies nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Hoe te gebruiken: Neem 300 tot 680 mg gotu kola extract 3 keer per dag gedurende maximaal 14 dagen achter elkaar.

 

7. Gotu kola kan helpen bij het verminderen van striae

Volgens een review uit 2013, kan gotu kola het verschijnen van striae verminderen. Er wordt gedacht dat de terpenoïden in gotu kola de collageenproductie in het lichaam verhogen. Dit kan de vorming van nieuwe striae voorkomen en bestaande striae helpen genezen.

Hoe te gebruiken: Breng een topische crème met 1 procent gotu kola extract meerdere malen per dag aan op het getroffen gebied.

Hoe doe je een huid patch test: Het is belangrijk om een huidtest te doen voordat je een topisch medicijn gebruikt. Wrijf hiervoor een hoeveelheid ter grootte van een dubbeltje op de binnenkant van je onderarm. Als je binnen 24 uur geen irritatie of ontsteking voelt, zou het veilig moeten zijn om het elders te gebruiken.

 

8. Het kan de wondgenezing bevorderen en littekenvorming minimaliseren

Onderzoekers ontdekten in een onderzoek op ratten uit 2015 dat wondverband met gotu kola helende effecten had op meerdere soorten wonden. Dit omvat schone snijwonden door scherpe voorwerpen, onregelmatige scheuren veroorzaakt door trauma met stomp voorwerp, en geïnfecteerd weefsel.

Hoewel veelbelovend, is verder onderzoek nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Hoe te gebruiken: Breng een zalf met 1 procent gotu kola extract meerdere malen per dag aan op het getroffen gebied. Als uw wond diep of anderszins ernstig is, raadpleeg dan uw arts voor gebruik.

Hoe doe je een huidtest? Het is belangrijk om een huidtest te doen voordat u een plaatselijk geneesmiddel gebruikt. Wrijf hiervoor een hoeveelheid ter grootte van een dubbeltje op de binnenkant van uw onderarm. Als u binnen 24 uur geen irritatie of ontsteking voelt, zou het veilig moeten zijn om het elders te gebruiken.

 

9. Gotu kola kan helpen bij het verlichten van gewrichtspijn

De ontstekingsremmende eigenschappen van gotu kola kunnen nuttig zijn bij de behandeling van artritis.

In feite ontdekte een studie uit 2014 over collageen-geïnduceerde artritis bij ratten dat orale toediening hiervan de gewrichtsontsteking, kraakbeenerosie en boterosie verminderde. De antioxiderende werking had ook een positief effect op het immuunsysteem.

Hoe te gebruiken: Neem 300 tot 680 mg gotu kola extract 3 maal per dag gedurende maximaal 14 dagen achtereen.

 

Gotu Kola plantje

 

10. Het kan een detox effect hebben

Nieuwere onderzoeken werpen een blik op het effect van gotu kola op lever- en niertoxiciteit.

Volgens een dierenstudie uit 2017, kan gotu kola worden gebruikt om de toxische bijwerkingen van het antibioticum isoniazid te onderdrukken. Isoniazid wordt gebruikt om tuberculose te behandelen en te voorkomen.

Ratten kregen gedurende 30 dagen 100 mg gotu kola toegediend voordat ze het antibioticum kregen toegediend. Deze ratten ondervonden over het algemeen minder toxiciteit. Ratten die wel toxiciteit in de lever en nieren ondervonden, bereikten weer bijna normale niveaus nadat ze gotu kola hadden gekregen.

Meer onderzoek is nodig om deze bevindingen uit te breiden.

Hoe te gebruiken: Neem 30 tot 60 druppels vloeibaar gotu kola extract 3 keer per dag gedurende maximaal 14 dagen achter elkaar. Doseringen kunnen per fabrikant verschillen, dus volg altijd zorgvuldig de aanwijzingen op het flesje.

 

Mogelijke bijwerkingen en risico’s van Gotu Kola

Over het algemeen is Gotu kola goed te verdragen. In sommige gevallen kan het hoofdpijn, maagklachten en duizeligheid veroorzaken. Beginnen met een lage dosis en geleidelijk toewerken naar een volledige dosis kan helpen om het risico op bijwerkingen te verminderen.

Je dient het slechts twee tot zes weken achtereen in te nemen. Neem een pauze van twee weken voordat u het gebruik hervat.

Bij uitwendig gebruik kan gotu kola huidirritatie veroorzaken. Doe altijd een test voordat je het volledig aanbrengt. Kruiden worden niet gecontroleerd door de FDA. Het blijkt gevaarlijke hoeveelheden zware metalen te bevatten, omdat het in vervuilde grond wordt verbouwd. Kies ervoor om producten van betrouwbare bronnen te kopen.

 

Gebruik geen gotu kola als je:

zwanger bent

borstvoeding geeft

hepatitis of een andere leverziekte hebt

een geplande operatie hebt binnen de komende twee weken

jonger bent dan 18 jaar

een voorgeschiedenis van huidkanker heeft

 

Overleg met uw arts voor gebruik als u

een leverziekte heeft

suikerziekte heeft

een hoog cholesterolgehalte heeft

medicijnen gebruikt zoals kalmerende middelen voor slaap of angst

diuretica gebruiktGotu Kola 60 capsules

De conclusie

Gotu kola wordt als veilig beschouwd. Raadpleeg toch een arts voordat je het gebruikt.  Dit kruidenmiddel is niet bedoeld om een door een arts goedgekeurd behandelplan te vervangen, en in sommige gevallen kan het leiden tot nadelige bijwerkingen.

Met toestemming van jouw arts kan je een orale of uitwendige dosis in je dagelijkse routine opnemen. Je kunt milde bijwerkingen voorkomen door met een kleine hoeveelheid te beginnen en de dosering in de loop van de tijd geleidelijk te verhogen.

Als je ongewone of langdurige bijwerkingen krijgt, stop dan met het gebruik en ga naar uw arts.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.