12 Mogelijke voordelen van Mucuna Pruriens

Mucuna Pruriens

Mucuna pruriens, of fluweelboon, is een tropische peulvrucht die het dopaminegehalte zou kunnen verhogen. Deze “magische boon” wordt al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde. Recente studies suggereren dat het kan helpen bij het verminderen van symptomen van de ziekte van Parkinson en onvruchtbaarheid bij mannen. Er wordt ook onderzoek gedaan naar het verbeteren van depressie, slaap en slangengifvergiftiging. Lees verder om te weten te komen wat het onderzoek zegt over deze merkwaardige plant.

Wat is Mucuna pruriens?

De dopamine boon

Mucuna pruriens is een tropische peulvrucht die ook bekend staat als fluweelboon. In de kruidengeneeskunde en de Ayurveda wordt Mucuna al duizenden jaren gebruikt als remedie tegen mannelijke onvruchtbaarheid, zenuwaandoeningen, de ziekte van Parkinson, en als afrodisiacum.

Net als de magische bonen van Jack in het sprookje, worden mucuna bonen ook wel “magische fluwelen bonen” genoemd. Voor onderzoekers verwijst deze “magie” naar het potentieel van mucuna om de gezondheid van de hersenen te verbeteren. Voor gebruikers hebben de “magische eigenschappen” van deze boon te maken met de vermeende afrodisiacum effecten, terwijl anderen weer zinspelen op de subjectieve gelijktijdig ontspannende en stimulerende effecten van de plant.

Mucuna staat ook bekend als de “dopamine-boon”, omdat het een goede bron is van L-Dopa (4 – 7%), waaruit dopamine in het lichaam wordt gemaakt.

Het hoge L-dopa gehalte biedt de plant zelf nog extra voordelen: het beschermt de zaden tegen insecten en ongedierte. Mucuna-zaden zijn ook een belangrijke bron voor de commerciële extractie van zuivere L-dopa, die wordt gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Hoeveel weten we?

Het National Center for Complementary and Alternative Medicine (NCCIH) stelt dat “Er is enig beperkt bewijs dat Mucuna pruriens gunstige effecten kan hebben op sommige symptomen van de ziekte van Parkinson, zoals de motorische functie.”

Niettemin zijn Mucuna pruriens supplementen niet goedgekeurd door de FDA voor medisch gebruik. Supplementen zoals ashwagandha en moringa zijn dat wel. Regelgeving stelt productienormen voor hen, maar garandeert niet dat ze veilig of effectief zijn.

Mucuna pruriens mag nooit worden gebruikt als vervanging voor goedgekeurde medische therapieën. Overleg met uw arts voordat u supplementen gaat gebruiken.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat mucuna ook antioxidanten kan versterken en vrije radicalen in het lichaam kan neutraliseren, maar dit is nog niet bewezen bij mensen.

Oorsprong van de plant & traditioneel gebruik

Mucuna pruriens komt oorspronkelijk uit Zuid-China en Oost-India, maar wordt nu overal in de tropen geteeld.

In de Himalaya en op Mauritius worden zowel de groene peulen als de rijpe bonen van Mucuna pruriens traditioneel gekookt en gegeten. In Guatemala en Mexico worden ze gebrand en gemalen om er een koffiesurrogaat van te maken dat in de regio wijd en zijd bekend is als “Nescafé”.

De smaak van het poeder van de fluweelboon is bitter en enigszins vergelijkbaar met die van koffie.

Opmerking: De term “mucuna” verwijst naar een plantenfamilie van ongeveer 150 verschillende tropische peulvruchten waarvan Mucuna pruriens de hoogste medicinale waarde heeft. Om het eenvoudig te houden, zullen we in dit artikel “mucuna” gebruiken om alleen naar Mucuna pruriens te verwijzen.

Voedingswaarde & Actieve bestanddelen

Afgezien van het L-dopa gehalte (~5%), heeft de fluweelboon een goede voedingswaarde. Hoewel het een peulvrucht is, is ze licht verteerbaar en rijk aan de volgende voedingsstoffen:

 • Mineralen
 • Voedingsproteïnen (25 – 30% eiwitten) en essentiële aminozuren
 • Vetzuren zoals linolzuur
 • Zetmeel

Mucuna pruriens zaadextracten bevatten ook:

 • Mild-hallucinogene tryptamines
 • Psychoactieve serotonine (5-hydroxytryptamine)
 • D-chiro-inositol

Nieuw ontdekte antioxidanten en mogelijk neuroprotectieve stoffen (van nog onbekende structuur)

Antinutriënten

De tannines in mucuna, zijnde polyfenolen, zijn niet alleen “slecht”. Hoewel ze de absorptie van eiwitten kunnen verminderen en spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken bij gevoelige mensen, kunnen ze heilzaam zijn bij mensen zonder darmproblemen en auto-immuunproblemen.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, denken wetenschappers dat tannines uit mucuna kunnen helpen bij het bestrijden van virussen en andere microben, ontstekingen, en hoge bloeddruk.

Bovendien zijn deze antinutriënten veel lager in gestandaardiseerde extracten dan in de hele boon.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van Mucuna Pruriens

Onvoldoende bewijs voor:

De volgende vermeende voordelen worden alleen ondersteund door beperkte klinische studies van lage kwaliteit.

Er is onvoldoende bewijs om het gebruik van Mucuna Pruriens voor een van de hieronder genoemde toepassingen te ondersteunen.

Vergeet niet om met een arts te overleggen voordat u Mucuna pruriens supplementen neemt. Mucuna mag nooit worden gebruikt als vervanging voor goedgekeurde medische therapieën.

1) Ziekte van Parkinson

Beperkt bewijs suggereert dat Mucuna pruriens gunstige effecten kan hebben op sommige symptomen van de ziekte van Parkinson. Er is echter nog onvoldoende bewijs om de effectiviteit en veiligheid te beoordelen.

L-Dopa in Mucuna pruriens is het belangrijkste actieve bestanddeel dat de symptomen van de ziekte van Parkinson kan verminderen.

Mensen met Parkinson hebben een laag dopaminegehalte in delen van de hersenen als gevolg van een verminderde omzetting van tyrosine in L-dopa.

Studies suggereren dat L-Dopa uit Mucuna de bloed-hersenbarrière kan passeren en gebruikt kan worden om dopamine aan te maken, waardoor het gehalte in de hersenen en de neurotransmissie hersteld worden. Andere antioxidanten in de zaden van deze plant kunnen de hersenen beter beschermen.

Anderen hebben er echter op gewezen dat een groot deel van L-Dopa uit Mucuna kan worden afgebroken voordat het de hersenen bereikt.

Om dit argument te weerleggen, veronderstellen sommige wetenschappers dat Mucuna Pruriens extra routes in de hersenen kan beïnvloeden – in tegenstelling tot zuivere L-Dopa – of dat het verbindingen bevat die de afbraak van L-Dopa helpen voorkomen. Deze hypothesen moeten nog worden bevestigd.

In een klinische studie met 60 proefpersonen verminderde een poeder afgeleid van Mucuna pruriens (HP-200) na 12 weken de symptomen van de ziekte van Parkinson beter dan een standaardbehandeling met levodopa.

In een andere studie was Mucuna pruriens even effectief als levodopa-behandeling, maar werd het sneller geabsorbeerd en bereikte het sneller de piekniveaus.

Evenzo werkte een enkele lagere dosis Mucuna-poeder net zo goed als de standaard geneesmiddelen (levodopa + benserazide) bij 18 Parkinson-patiënten in een gevorderd stadium, maar veroorzaakte minder bijwerkingen. Hogere doses Mucuna waren zelfs effectiever en duurzamer dan de standaard geneesmiddelen.

Deze drie studies suggereren dat Mucuna pruriens kan worden gebruikt als een aanvullende strategie bij de behandeling van de ziekte van Parkinson.

Een gerandomiseerde pilotstudie uit 2018 met 14 Parkinson-patiënten suggereerde echter dat Mucuna pruriens poeder meer bijwerkingen kan hebben dan levodopa/carbidopa, de typische medicamenteuze behandeling.

In de studie leidde dagelijkse inname van Mucuna pruriens bij 50% van de patiënten tot het staken van het gebruik vanwege ofwel gastro-intestinale bijwerkingen of verslechtering van de motorische prestaties. Niemand in de medicijngroep stopte met het gebruik. Bij patiënten die Mucuna pruriens verdroegen, was de klinische respons vergelijkbaar met die van levodopa/carbidopa.

2) Mannelijke onvruchtbaarheid

Dopamine is een van de belangrijkste neurotransmitters voor seksueel gedrag en libido bij mannen. De effecten ervan zijn vrij duidelijk: een toename van het dopamineniveau in de hersenen verhoogt het libido, terwijl een afname van dopamine en soortgelijke neurotransmitters (catecholamines) het libido en de seksuele functie bij mannen vermindert.

Mucuna pruriens wordt algemeen gebruikt als een supplement voor mannelijke onvruchtbaarheid vanwege zijn dopamine-verhogende en antioxidant effecten. Weinig klinische studies ondersteunen echter het gebruik ervan voor mannelijke onvruchtbaarheid.

In één studie met 60 onvruchtbare mannen verbeterde Mucuna poeder (5 g/dag) het aantal, de beweeglijkheid en de algehele kwaliteit van de zaadcellen.

In twee andere studies met meer dan 250 onvruchtbare mannen, verhoogde Mucuna ook de testosteronspiegel, naast de verbetering van de spermakwaliteit. Het zou ook antioxidanten kunnen versterken en andere geslachts- en stresshormonen in balans kunnen brengen die verband houden met onvruchtbaarheid bij mannen. Grootschalige studies zijn nodig om deze bevindingen te bevestigen.

Bovendien zijn de effecten van Mucuna op de vruchtbaarheid bij gezonde, vruchtbare of subfertiele mannen onbekend. Alle bovengenoemde studies dienden Mucuna alleen toe aan onvruchtbare mannen.

3) Stress (gekoppeld aan onvruchtbaarheid)

Er is onvoldoende bewijs om te suggereren dat Mucuna pruriens stress vermindert, hoewel de eerste bevindingen veelbelovend lijken.

In één proef verminderde Mucuna pruriens zaadpoeder na 3 maanden psychologische stress en cortisolniveaus bij 60 onvruchtbare mannen. Onderzoekers geloven dat deze plant kan helpen beter om te gaan met stress, maar dit is beperkt tot onvruchtbare mannen en kan in verband worden gebracht met de vruchtbaarheidsbevorderende effecten.

4) Hoge Prolactinespiegels (gekoppeld aan onvruchtbaarheid)

Hoge waarden van follikelstimulerend hormoon (FSH) en prolactine geven aan dat de hypofyse niet goed functioneert en kunnen de functie van de teelballen aantasten en de vruchtbaarheid bij mannen verminderen.

Mucuna pruriens verlaagde de prolactine- en FSH-spiegels in twee klinische studies met meer dan 250 onvruchtbare mannen. Mucuna brengt deze hormonen waarschijnlijk in evenwicht door het dopaminegehalte te verhogen, waardoor de productie van prolactine en FSH wordt verminderd.

Hoge prolactinespiegels kunnen ook het gevolg zijn van lage schildklierhormonen, hypofysetumoren, psychiatrische medicijnen (zoals antipsychotica), of andere oorzaken. Of mucuna kan helpen bij het verminderen van licht verhoogde niveaus bij andere aandoeningen dan mannelijke onvruchtbaarheid is niet getest.

5) Slaap

Er is onvoldoende bewijs om te suggereren dat Mucuna pruriens de slaap verbetert.

In een studie met 18 personen verbeterde een combinatie van Mucuna pruriens met een ander tropisch kruid (Chlorophytum borivilianum) de slaapkwaliteit met 50% na ongeveer 4 weken.

Ondanks verschillende traditionele anekdotes over het vermogen van deze kruiden om de slaapkwaliteit te verbeteren, was dit de eerste menselijke studie om hun effecten te onderzoeken. Het is nog onbekend welk effect Mucuna alleen op de slaapkwaliteit zou kunnen hebben.

6) ADHD

Er is onvoldoende bewijs om te suggereren dat Mucuna pruriens de symptomen van autisme verbetert.

Het is bekend dat dopamine belangrijk is voor focus. In een studie van 85 kinderen en tieners met ADHD, verbeterde een combinatie van Mucuna pruriens met vitaminen, mineralen en andere supplementen (vitamine C, calcium citraat, vitamine B6, folaat, L-lysine, L-cysteïne, en selenium) de symptomen in 77% van de gevallen. Deze studie had echter een hoog risico op bias.

Bovendien was het de bedoeling dat het protocol en de supplementcombinatie die in deze studie werden gebruikt, op natuurlijke wijze serotonine en dopamine in de hersenen zouden verhogen. De bijdrage van Mucuna aan de waargenomen effecten is onbekend.

bewijsmateriaal voor:

Geen klinisch bewijs ondersteunt het gebruik van Mucuna pruriens voor een van de aandoeningen die in deze sectie worden vermeld.

Hieronder volgt een samenvatting van het bestaande op dieren en cellen gebaseerde onderzoek, dat als leidraad zou moeten dienen voor verdere onderzoeksinspanningen. Echter, de studies die hieronder worden vermeld, moeten niet worden geïnterpreteerd als ondersteuning van enig gezondheidsvoordeel.

7) Vergiftiging door slangengif

Extracten van Mucuna pruriens worden door Nigerianen traditioneel gebruikt om slangenvergiftiging te voorkomen.

Het poeder wordt door traditionele genezers voorgeschreven als voorbehandeling (profylactisch) voor slangenbeten. De genezers beweren dat iemand die de intacte zaden inslikt een jaar lang beschermd zal zijn tegen de gevolgen van een slangenbeet.

Er zijn geen klinische studies die dit staven, maar enkele studies in weefsels en dieren geven enkele vroege aanwijzingen.

In een studie op rattenharten, beschermde Mucuna poeder tegen de hart-beschadigende effecten van cobra gif. In een andere studie scheidden muizen die voorbehandeld waren met een Mucuna-extract meer antilichamen af tegen het gif van een adder.

Mucuna bevat een suikergebonden proteïne, vergelijkbaar met de proteïnen van het slangengif, die de produktie van antilichamen stimuleert.

Wetenschappers veronderstellen dat deze antilichamen gedurende lange perioden in het lichaam kunnen blijven en het immuunsysteem op gang kunnen brengen, vergelijkbaar met vaccins. Ze zouden een “kruisreactie” kunnen aangaan met het eigenlijke slangengif wanneer ze er eenmaal mee in contact komen, en zo mogelijk bescherming bieden tegen ernstige vergiftiging.

8) Stemming en geestelijke gezondheidseffecten

We hebben het veel vaker over serotonine en noradrenaline dan over dopamine als het gaat om depressie. Maar wetenschappers beginnen zich te realiseren dat dopamine, gewoonlijk geassocieerd met motivatie en gevoelens van beloning, een even belangrijke rol kan spelen.

Het is niet zozeer zo dat een laag dopaminegehalte in het algemeen een lage stemming kan veroorzaken. Het is eerder het tekort ervan in specifieke delen van de hersenen dat de symptomen kan veroorzaken.

Een laag dopaminegehalte in de emotionele (mesolimbische) centra van de hersenen kan leiden tot het onvermogen om plezier te voelen, wat vaak voorkomt bij depressie. Een laag dopaminegehalte in cognitieve (mesocorticale) gebieden kan een gebrek aan motivatie veroorzaken, waar mensen met een depressie vaak aan lijden [21].

Wetenschappers vermoeden dat de dopamine-verhogende werking van Mucuna pruriens extract de stemming en de symptomen van depressie bij muizen verbeterde. Het verminderde ook hun stressniveau, wat alle gewenste kenmerken van een goed antidepressivum vertoont.

Hoewel interessant, zijn deze resultaten beperkt tot dieren. Klinische studies zouden de effecten van Mucuna pruriens op het humeur bij mensen moeten bepalen.

9) Effecten op Parasieten en Microben

Mucuna pruriens wordt traditioneel gebruikt om parasitaire infecties te helpen bestrijden, maar klinische studies ontbreken volledig om dit gebruik te ondersteunen.

Volksgenezers beweren dat Mucuna een mild antiparasiticum is. Ze gebruiken het vaak naast andere parasietreinigingen/-behandelingen. Dergelijke beweringen en protocollen zijn niet bewezen.

Bij lammeren verminderden de zaden van Mucuna het aantal parasieten enigszins, maar de infectie werd er niet door gezuiverd. Bij geiten verbeterde het de spijsvertering, maar verminderde de parasieteninfectie niet. In cellen kon de zaadolie de parasieten verlammen, maar niet doden.

De bladeren van Mucuna pruriens zijn waarschijnlijk rijker aan potentieel antibacteriële verbindingen dan de zaden. De extracten van de bladeren van Mucuna waren actief tegen sommige bacteriën in cellen (waarschijnlijk vanwege hun hogere fenol- en tanninegehalte). We kunnen echter geen conclusies trekken uit cel-gebaseerde studies.

10) Aanvallen

Bij muizen verminderde een extract van de bladeren van Mucuna pruriens aanvallen. Het verminderde ook een soort spierstijfheid, catalepsie genaamd, die in verband wordt gebracht met toevallen, schizofrenie, en Parkinson [24].

Wetenschappers onderzoeken of het een anti-seizure werking heeft door het gemengde effect van zijn L-dopa, serotonine, en antioxidant bestanddelen. Verdere studies zijn nodig.

11) Diabetes

Mucuna pruriens bevat een inositol genaamd d-chiro-inositol, dat de effecten van insuline kan nabootsen en hoge suikerspiegels zou kunnen helpen verlagen. Een hoge dosis van de zaden verlaagde de bloedsuikerspiegel bij muizen.

12) Huidgezondheid

Dankzij zijn antioxiderende werking wordt onderzoek gedaan naar extracten van Mucuna pruriens om huidcellen te beschermen. Wetenschappers hopen crèmes en gels met Mucuna te zien voor huidziekten zoals psoriasis, dermatitis, en eczeem, maar er zijn veel meer studies nodig voordat dit werkelijkheid wordt.

Is Mucuna een Psychedelicum?

Fluweelachtige “magische” bonen bevatten inderdaad enkele tryptamine-verbindingen, die bekende psychedelica zijn. Hun concentratie is echter waarschijnlijk zeer laag in de meeste beschikbare supplementen. In sommige dierstudies had mucuna een milde hallucinogene en sedatieve activiteit.

Daarom is het theoretisch mogelijk – maar nog steeds niet bewezen – dat mucuna bonen milde ontspannende en psychedelische effecten kunnen hebben. Dierlijke en klinische studies zijn nodig om dit te bevestigen.

Sommige mensen melden “dromerige” gevoelens bij het nemen van mucuna, maar het is onbekend of mucuna daadwerkelijk deze eigenschappen heeft, wat het gehalte aan tryptamines en andere psychoactieve stoffen is, en welke effecten mogelijk zijn, totdat er meer studies komen.

Mucuna Pruriens Bijwerkingen & Veiligheid

De volgende bijwerkingen werden gerapporteerd in klinische studies [26]:

 • Misselijkheid
 • Abdominaal ongemak
 • Braken (zeldzaam)
 • Slapeloosheid (zeldzaam)

Ernstige bijwerkingen of veranderingen in bloedtestwaarden werden niet gemeld, maar kunnen niet worden uitgesloten.

Overdosering van Mucuna kan hoofdpijn, bewegingsstoornissen, vermoeidheid, tremoren, flauwvallen en dorst veroorzaken.

De veiligheid op lange termijn van Mucuna pruriens is nog niet vastgesteld.

Voorzichtig

Mucuna heeft een hoog gehalte aan L-dopa, dat het dopaminegehalte in de hersenen en het lichaam kan verhogen. Het verhogen van dopamine niveaus of het gebruik van L-dopa kan gevaarlijk zijn bij sommige mensen, waaronder die met de volgende aandoeningen :

 • Glaucoom
 • Hartritmestoornissen
 • Chronische zenuwpijn
 • Maagzweren (nu of in het verleden)
 • Psychose

Als u een van de bovenstaande aandoeningen heeft, vermijd dan Mucuna pruriens supplementen tenzij aanbevolen door een arts.

Vanwege hun lectinegehalte zijn mucuna bonen mogelijk niet geschikt voor mensen met bepaalde voedselovergevoeligheden.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.