7 Opkomende voordelen van Bacopa monnieri (Brahmi)

Ashwagandha

Bacopa monnieri, ook wel brahmi, waterhyssop, tijmbladige gratiola, en kruid van genade genoemd, is een belangrijke plant in de traditionele Ayurvedische geneeskunde.

Het groeit in natte, tropische omgevingen, en zijn vermogen om onder water te gedijen maakt het populair voor gebruik in aquaria.

Bacopa monnieri wordt al eeuwenlang gebruikt door Ayurvedische medici voor verschillende doeleinden, waaronder het verbeteren van het geheugen, het verminderen van angst, en het behandelen van epilepsie.

Onderzoek toont aan dat het de hersenfunctie kan stimuleren en angst en stress kan verlichten, naast andere voordelen.

Een klasse van krachtige verbindingen genaamd bacosiden in Bacopa monnieri wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor deze voordelen.

Hier zijn 7 opkomende voordelen van Bacopa monnieri.

Bacopa monnieri, ook wel brahmi, waterhyssop, tijmbladige gratiola, en kruid van genade genoemd, is een basisplant in de traditionele Ayurvedische geneeskunde.

Het groeit in natte, tropische omgevingen, en zijn vermogen om onder water te gedijen maakt het populair voor gebruik in aquaria.

Bacopa monnieri wordt al eeuwenlang door Ayurvedische medici gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder het verbeteren van het geheugen, het verminderen van angst, en het behandelen van epilepsie.

Onderzoek toont aan dat het de hersenfunctie kan stimuleren en angst en stress kan verlichten, naast andere voordelen.

Een klasse van krachtige verbindingen genaamd bacosiden in Bacopa monnieri wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor deze voordelen.

Hier zijn 7 opkomende voordelen van Bacopa monnieri.

2. Kan ontstekingen verminderen

Ontsteking is de natuurlijke reactie van uw lichaam om te helpen genezen en ziekte te bestrijden.

Echter, chronische, laag-niveau ontsteking is gekoppeld aan vele chronische aandoeningen, waaronder kanker, diabetes, en hart-en nierziekten.

In reageerbuisstudies bleek Bacopa monnieri de afgifte van ontstekingsbevorderende cytokinen te onderdrukken, dat zijn moleculen die een ontstekingsreactie van het immuunsysteem stimuleren.

Ook remde het in reageerbuis- en dierstudies enzymen, zoals cyclooxygenases, caspases en lipoxygenases – die allemaal een sleutelrol spelen bij ontsteking en pijn.

Bovendien had Bacopa monnieri in dierstudies ontstekingsremmende effecten die vergelijkbaar zijn met die van diclofenac en indomethacine – twee niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen die vaak worden gebruikt om ontstekingen te behandelen.

Toch is er meer onderzoek nodig om te bepalen of Bacopa monnieri ontstekingen bij mensen vermindert.

3. Kan de hersenfunctie stimuleren

Onderzoek suggereert dat Bacopa monnieri kan helpen de hersenfunctie te verbeteren.

Bijvoorbeeld, een studie bij muizen toonde aan dat suppletie met Bacopa monnieri hun ruimtelijk leren en vermogen om informatie vast te houden verbeterde.

Dezelfde studie toonde ook aan dat het de dendritische lengte en vertakking vergrootte. Dendrieten zijn delen van zenuwcellen in de hersenen die nauw verbonden zijn met leren en geheugen.

Bovendien werd in een 12 weken durende studie bij 46 gezonde volwassenen vastgesteld dat het dagelijks innemen van 300 mg Bacopa monnieri de snelheid van het verwerken van visuele informatie, de leersnelheid en het geheugen aanzienlijk verbeterde, vergeleken met de placebobehandeling.

Een andere studie van 12 weken bij 60 oudere volwassenen toonde aan dat het dagelijks innemen van 300 mg of 600 mg Bacopa monnieri extract het geheugen, de aandacht en het vermogen om informatie te verwerken verbeterde, in vergelijking met de placebobehandeling.

4. Kan helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen

Attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) is een neuro-ontwikkelingsstoornis die wordt gekenmerkt door symptomen zoals hyperactiviteit, impulsiviteit en onoplettendheid.

Interessant is dat onderzoek heeft aangetoond dat Bacopa monnieri kan helpen bij het verminderen van ADHD-symptomen.

Een onderzoek bij 31 kinderen in de leeftijd van 6-12 jaar toonde aan dat het dagelijks innemen van 225 mg Bacopa monnieri extract gedurende 6 maanden de ADHD-symptomen, zoals rusteloosheid, slechte zelfbeheersing, onoplettendheid en impulsiviteit bij 85% van de kinderen significant verminderde.

Een andere studie bij 120 kinderen met ADHD stelde vast dat het innemen van een kruidenmengsel dat 125 mg Bacopa monnieri bevatte, de aandacht, cognitie en impulscontrole verbeterde, vergeleken met de placebogroep.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn meer grootschalige studies naar de effecten van Bacopa monnieri op ADHD nodig voordat het kan worden aanbevolen als een behandeling.

5. Kan angst en stress voorkomen

Bacopa monnieri kan angst en stress helpen voorkomen. Het wordt beschouwd als een adaptogeen kruid, wat betekent dat het de weerstand van je lichaam tegen stress verhoogt.

Onderzoek suggereert dat Bacopa monnieri helpt stress en angst te verminderen door uw stemming te verhogen en het niveau van cortisol te verlagen, een hormoon dat nauw verbonden is met stressniveaus.

Een knaagdierstudie toonde aan dat Bacopa monnieri anti-angst effecten had die vergelijkbaar zijn met die van lorazepam (benzodiazepine), een voorgeschreven medicijn gebruikt om angst te behandelen (22Trusted Source).

Menselijke studies over Bacopa monnieri en angst tonen echter gemengde resultaten.

Twee 12 weken durende studies bij mensen toonden bijvoorbeeld aan dat het dagelijks innemen van 300 mg Bacopa monnieri de angst- en depressiescores bij volwassenen aanzienlijk verminderde, vergeleken met de placebobehandeling.

Een andere studie bij mensen wees echter uit dat een behandeling met Bacopa monnieri geen effect had op angst.

Meer grootschalige studies bij mensen zijn nodig om de effecten op stress en angst te bevestigen.

6. Kan helpen bij het verlagen van de bloeddruk

Hoge bloeddruk is een ernstig gezondheidsprobleem, omdat het uw hart en bloedvaten belast. Dit kan uw hart verzwakken en uw risico op hartaandoeningen verhogen.

Onderzoek suggereert dat Bacopa monnieri kan helpen om de bloeddruk binnen een gezond bereik te houden.

In een dierstudie verlaagde Bacopa monnieri zowel de systolische als de diastolische bloeddruk. Het deed dit door stikstofmonoxide vrij te maken, dat helpt de bloedvaten te verwijden, wat resulteert in een betere bloedstroom en een lagere bloeddruk.

Een andere studie toonde aan dat Bacopa monnieri de bloeddruk aanzienlijk verlaagde bij ratten die verhoogde bloeddrukwaarden hadden, maar het had geen effect bij ratten met normale bloeddrukwaarden.

Echter, een 12 weken durende studie bij 54 gezonde oudere volwassenen toonde aan dat het nemen van 300 mg Bacopa monnieri per dag geen effect had op de bloeddrukniveaus.

Op basis van de huidige bevindingen kan Bacopa monnieri de bloeddruk verlagen bij dieren met een hoge bloeddruk. Niettemin is meer menselijk onderzoek nodig om deze effecten te bevestigen.

7. Kan antikanker eigenschappen hebben

Testbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat Bacopa monnieri mogelijk antikanker eigenschappen heeft.

Van Bacosiden, de actieve klasse van verbindingen in Bacopa monnieri, is aangetoond dat ze agressieve hersentumorcellen doden en de groei van borst- en dikke darmkankercellen remmen in reageerbuisstudies.

Bovendien induceerde Bacopa monnieri de dood van huid- en borstkankercellen in dier- en reageerbuisstudies.

Onderzoek suggereert dat de hoge niveaus van antioxidanten en verbindingen zoals bacosiden in Bacopa monnieri verantwoordelijk kunnen zijn voor de kankerbestrijdende eigenschappen.

Houd in gedachten dat deze resultaten afkomstig zijn van testbuis- en dierstudies. Totdat er meer menselijke studies zijn over Bacopa monnieri en kanker, kan het niet worden aanbevolen als een behandeling.

Bijwerkingen van Bacopa monnieri

Hoewel Bacopa monnieri als veilig wordt beschouwd, kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken.

Het kan bijvoorbeeld spijsverteringssymptomen veroorzaken, waaronder misselijkheid, buikkrampen en diarree.

Verder wordt bacopa monnieri niet aanbevolen voor zwangere vrouwen, omdat geen studies de veiligheid van het gebruik ervan tijdens de zwangerschap hebben beoordeeld.

Ten slotte kan het een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, waaronder amitriptyline, een medicijn dat wordt gebruikt voor pijnbestrijding.

Als u medicijnen gebruikt, overleg dan met uw arts voordat u Bacopa monnieri gaat gebruiken.

Hoe neemt u Bacopa monnieri in?

Bacopa monnieri kan online en in natuurvoedingswinkels worden gekocht.

Het is verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder capsules en poeders, net zoals andere ayurvedische supplementen

Typische doseringen voor Bacopa monnieri extract in menselijke studies variëren van 300-450 mg per dag (39Trusted Source).

De aanbevolen dosering kan echter sterk variëren, afhankelijk van het product dat u koopt. Als u vragen heeft over de dosering, neem dan contact op met een gekwalificeerde gezondheidswerker om uw veiligheid te garanderen.

De poedervorm kan aan heet water worden toegevoegd om er een verzachtende thee van te maken. Het kan ook worden gemengd met ghee – een vorm van geklaarde boter – en aan warm water worden toegevoegd om een kruidendrank te maken.

Hoewel Bacopa monnieri voor de meeste mensen als veilig wordt beschouwd, moet u toch uw arts raadplegen voordat u het inneemt om zeker te zijn van uw veiligheid en het juiste gebruik.

De essentie

Bacopa monnieri is een oude Ayurvedische kruidenremedie voor vele kwalen.

Menselijke studies tonen aan dat het kan helpen de hersenfunctie te verbeteren, ADHD-symptomen te behandelen en stress en angst te verminderen. Bovendien hebben testbuis- en dierstudies aangetoond dat het antikanker eigenschappen kan bezitten en ontstekingen en de bloeddruk kan verlagen.

Hoewel deze potentiële gezondheidsvoordelen veelbelovend zijn, is meer onderzoek naar Bacopa monnieri nodig om de volledige effecten bij mensen te begrijpen.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.