Vlierbessen: voordelen en gevaren

vlierbes

Vlierbes is een van de meest gebruikte medicinale planten ter wereld.

Van oudsher gebruikten inheemse volkeren het om koorts en reuma te behandelen, terwijl de oude Egyptenaren het gebruikten om hun teint te verbeteren en brandwonden te genezen.

In vele delen van Europa wordt de plant nog steeds verzameld en in de volksgeneeskunde gebruikt.

Tegenwoordig wordt vlierbes meestal ingenomen als een supplement om verkoudheid en griep te behandelen.

De rauwe bessen, schors en bladeren van de plant staan er echter ook om bekend giftig te zijn en maagproblemen te veroorzaken.

Dit artikel gaat dieper in op:

  • vlierbes
  • het bewijs dat de gezondheidsclaims ondersteunt
  • de gevaren van het eten ervan

Wat is vlierbes?

Vlierbes verwijst naar verschillende variëteiten van de Sambucusboom, een bloeiende plant die behoort tot de Adoxaceae-familie.

De meest voorkomende soort is Sambucus nigra, ook bekend als de Europese vlierbes of zwarte vlier. Deze boom komt oorspronkelijk uit Europa, maar wordt ook in vele andere delen van de wereld gekweekt.

S. nigra wordt tot 9 meter hoog en heeft trossen kleine witte of crèmekleurige bloemen die vlierbloesems worden genoemd. De bessen zitten in kleine zwarte of blauw-zwarte trossen.

De bessen zijn vrij zuur en moeten worden gekookt om te kunnen worden gegeten. De bloemen hebben een delicaat muskaataroma en kunnen rauw of gekookt worden gegeten.

Andere variëteiten zijn de Amerikaanse vlier, dwergvlier, blauwe vlierbes, danewort, vlier met rode vruchten en antilopenborstel.

Verschillende delen van de vlierbesboom zijn door de geschiedenis heen gebruikt voor medicinale en culinaire doeleinden.

Historisch werden de bloemen en bladeren gebruikt voor pijnbestrijding, zwellingen, ontstekingen, het stimuleren van de urineproductie, en het opwekken van zweten. De schors werd gebruikt als diureticum, laxeermiddel en om braken op te wekken.

In de volksgeneeskunde worden de gedroogde bessen of het sap gebruikt voor de behandeling van griep, infecties, ischias, hoofdpijn, tandpijn, hartpijn en zenuwpijn, en ook als laxeer- en diureticum.

Bovendien kunnen de bessen worden gekookt en gebruikt voor het maken van sap, jam, chutneys, taarten en vlierbessenwijn. De bloemen worden vaak gekookt met suiker om een zoete siroop te maken of verwerkt in thee.

Gezondheidsvoordelen van vlierbessen

Er zijn veel voordelen van vlierbessen bekend. Niet alleen zijn ze voedzaam, maar ze kunnen ook helpen bij verkoudheid en griep, de gezondheid van het hart ondersteunen, en ontstekingen en infecties bestrijden, naast andere voordelen.

Rijk aan voedingsstoffen

Vlierbessen zijn een caloriearm voedingsmiddel boordevol antioxidanten.

Een kopje (145 gram) verse bessen bevat 106 calorieën, 26,7 gram koolhydraten, en minder dan 1 gram elk van vet en eiwit.

Plus, ze hebben veel nutritionele voordelen. Vlierbessen zijn:

Hoog in vitamine C. Er zijn 52 mg vitamine C per kopje fruit, wat goed is voor 57% van de dagelijkse waarde.
Hoog in voedingsvezels. Vlierbessen bevatten 10 gram vezels per kopje verse bessen, ongeveer 36% van de dagelijkse waarde.
Een goede bron van fenolzuren. Deze verbindingen zijn krachtige antioxidanten die kunnen helpen bij het verminderen van schade door oxidatieve stress in het lichaam.
Een goede bron van flavonolen. Vlierbessen bevatten de antioxidant flavonolen quercetine, kaempferol, en isorhamnetine. De bloemen bevatten tot 10 keer meer flavonolen dan de bessen.
Rijk aan anthocyanen. Deze verbindingen geven de vrucht zijn karakteristieke donkere zwartpaarse kleur en zijn een sterke antioxidant met ontstekingsremmende effecten.
De exacte voedingssamenstelling van vlierbessen hangt af van:

de variëteit van de plant
de rijpheid van de bessen
milieu- en klimaatomstandigheden
Daarom kunnen porties variëren in hun voedingswaarde.

Kan verkoudheid en griep symptomen verbeteren

Van extracten en aftreksels van zwarte vlierbessen is aangetoond dat ze helpen de ernst en duur van griep te verminderen.

Commerciële preparaten van vlierbessen voor de behandeling van verkoudheid zijn er in verschillende vormen, waaronder vloeistoffen, capsules, zuigtabletten en gummies.

Uit een onderzoek uit 2004 onder 60 mensen met griep bleek dat bij degenen die vier keer per dag 15 ml vlierbessensiroop innamen, de symptomen in 2 tot 4 dagen verbeterden, terwijl het bij de controlegroep 7 tot 8 dagen duurde voordat de symptomen verbeterden.

Verder bleek uit een onderzoek onder 312 luchtreizigers die drie keer per dag capsules met 300 mg vlierbessenextract innamen, dat degenen die ziek werden korter ziek waren en minder ernstige symptomen hadden.

Verdere grootschalige studies zijn nodig om deze resultaten te bevestigen en te bepalen of vlierbessen ook een rol kunnen spelen bij het voorkomen van griep.

Merk op dat het meeste onderzoek alleen is uitgevoerd op commerciële producten. Er is weinig informatie over de veiligheid of werkzaamheid van zelfgemaakte remedies.

Rijk aan antioxidanten

Tijdens de normale stofwisseling kunnen reactieve moleculen vrijkomen die zich in het lichaam kunnen opstapelen. Dit kan oxidatieve stress veroorzaken en kan leiden tot ziekten zoals diabetes type 2 en kanker.

Antioxidanten zijn natuurlijke bestanddelen van voedingsmiddelen, waaronder sommige vitaminen, fenolzuren en flavonoïden, die in staat zijn deze reactieve moleculen te helpen verwijderen. Onderzoek suggereert dat diëten met veel antioxidanten chronische ziekten kunnen helpen voorkomen.

De bloemen, vruchten en bladeren van de vlierbesplant zijn uitstekende bronnen van antioxidanten. Een van de anthocyanen in de bessen heeft bijvoorbeeld 3,5 keer de antioxidantwerking van vitamine E.

Uit een onderzoek waarin 15 verschillende soorten bessen werden vergeleken en een ander onderzoek waarin wijnsoorten werden vergeleken, bleek dat vlierbes een van de meest effectieve antioxidanten is.

Daarnaast bleek uit één onderzoek dat de antioxidantstatus bij mensen verbeterde 1 uur na het drinken van 400 mL vlierbessensap. Uit een ander onderzoek bij ratten bleek dat vlierbessenextract hielp ontstekingen en oxidatieve weefselschade te verminderen.

Hoewel vlierbessen in het laboratorium veelbelovende resultaten hebben laten zien, is het onderzoek bij mensen en dieren nog beperkt. Over het algemeen heeft de consumptie ervan in de voeding slechts een klein effect op de antioxidantstatus.

Bovendien kan de verwerking van vlierbessen, zoals extractie, verhitting of persen, hun antioxidantwerking verminderen.

Daarom kunnen producten zoals siropen, sappen, thee en jam minder gunstige effecten hebben dan sommige resultaten uit laboratoriumstudies.

Kan goed zijn voor de gezondheid van het hart

Vlierbessen kunnen positieve effecten hebben op een aantal markers voor de gezondheid van hart en bloedvaten.

Studies hebben aangetoond dat vlierbessensap het vetgehalte in het bloed kan verlagen en het cholesterolgehalte kan verlagen. Bovendien blijkt een dieet met veel flavonoïden zoals anthocyaninen het risico op hartaandoeningen te verminderen.

Een onderzoek bij 34 mensen die gedurende 2 weken driemaal daags 400 mg vlierbessenextract (overeenkomend met 4 ml sap) kregen toegediend, vond echter geen significante verlaging van het cholesterolgehalte.

Een ander onderzoek bij muizen met een hoog cholesterolgehalte toonde echter aan dat een dieet met zwarte vlierbessen de hoeveelheid cholesterol in de lever en de aorta verminderde, maar niet in het bloed.

Uit verder onderzoek bleek dat ratten die voedsel kregen dat polyfenolen bevatte die geëxtraheerd waren uit vlierbessen, een verlaging van de bloeddruk hadden.

Bovendien kunnen vlierbessen het urinezuurgehalte in het bloed verlagen. Verhoogd urinezuur wordt in verband gebracht met een verhoogde bloeddruk en negatieve effecten op de gezondheid van het hart.

Wat meer is, vlierbessen kunnen de insulinesecretie verhogen en de bloedsuikerspiegel verbeteren. Aangezien diabetes type 2 een belangrijke risicofactor is voor hart- en vaatziekten, is het beheer van de bloedsuikerspiegel belangrijk bij het voorkomen van deze aandoeningen.

Uit een onderzoek bleek dat vlierbessenbloesems het enzym alfa-glucosidase (α-glucosidase) remmen, wat de bloedsuikerspiegel kan helpen verlagen. Ook onderzoek bij ratten met diabetes die vlierbessen kregen toegediend, toonde een verbeterde controle van de bloedsuikerspiegel

Ondanks deze veelbelovende resultaten is een directe vermindering van hartaanvallen of andere symptomen van hartaandoeningen nog niet aangetoond, en verdere studies bij mensen zijn nodig.

Andere voordelen voor de gezondheid

Er zijn vele andere voordelen van vlierbessen gerapporteerd, hoewel voor de meeste hiervan beperkt wetenschappelijk bewijs is:

Bestrijdt schadelijke bacteriën. Vlierbessen blijken de groei van bacteriën zoals Helicobacter pylori te remmen en kunnen de symptomen van sinusitis en bronchitis verbeteren.
Kan het immuunsysteem ondersteunen. Bij ratten bleken de vlierbessenpolyfenolen de immuunafweer te ondersteunen door het aantal witte bloedcellen te verhogen.
Kan beschermen tegen UV-straling. Een huidproduct met vlierbessenextract bleek een zonbeschermingsfactor (SPF) van 9,88 te hebben.
Kan het urineren verhogen. Vlierbessenbloesems bleken de frequentie van urineren en de hoeveelheid zoutuitscheiding bij ratten te verhogen.
Kan antidepressieve eigenschappen hebben. Uit één onderzoek bleek dat muizen die 544 mg vlierbessenextract per pond (1.200 mg per kg) kregen toegediend, hun prestaties en gemoedstoestand hadden verbeterd.

Hoewel dit interessante resultaten zijn, is verder onderzoek bij mensen nodig om te bepalen of de effecten echt significant zijn.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat er geen gestandaardiseerde methode is om het aantal bioactieve bestanddelen zoals anthocyanen in deze commerciële producten te meten.

Een studie toonde aan dat afhankelijk van de methode die gebruikt wordt om anthocyanen te meten, een supplement kan claimen 762 mg/L te bevatten, maar in werkelijkheid slechts 4 mg/L bevat. Daarom kan het moeilijk zijn om de effecten van de momenteel beschikbare producten te bepalen.

Gezondheidsrisico’s en bijwerkingen

Hoewel vlierbessen een aantal veelbelovende potentiële voordelen hebben, zijn er ook een aantal gevaren verbonden aan de consumptie ervan.

De schors, de onrijpe bessen en de zaden bevatten kleine hoeveelheden stoffen die lectines worden genoemd en die maagproblemen kunnen veroorzaken als er te veel van wordt gegeten.

Daarnaast bevat de vlierbesplant stoffen die cyanogene glycosiden worden genoemd, die onder bepaalde omstandigheden cyanide kunnen afgeven. Dit is een toxine die ook voorkomt in abrikozenpitten en amandelen.

Er is 3 mg cyanide per 100 gram verse bessen en 3-17 mg per 100 gram verse bladeren. Dit is slechts 3% van de geschatte fatale dosis voor een persoon van 130 pond (60 kg).

Commerciële preparaten en gekookte bessen bevatten echter geen cyanide, dus er zijn geen meldingen van dodelijke slachtoffers door het eten hiervan. Symptomen van het eten van ongekookte bessen, bladeren, schors of wortels van de vlierbes zijn misselijkheid, braken en diarree.

Er is één melding van acht mensen die ziek werden na het drinken van het sap van vers geplukte bessen, inclusief de bladeren en takken, van de vliersoort S. mexicana. Zij ervoeren misselijkheid, braken, zwakte, duizeligheid, gevoelloosheid, en verdoving.

Gelukkig kunnen de giftige stoffen die in de bessen zitten veilig verwijderd worden door ze te koken. De takken, schors en bladeren mogen echter niet gebruikt worden bij het koken of bij het persen van sap.

Als u de bloemen of bessen zelf verzamelt, zorg er dan voor dat u de plant correct hebt geïdentificeerd als Amerikaanse of Europese vlierbes, omdat andere soorten vlierbessen giftiger kunnen zijn. Zorg er ook voor dat u eventuele schors of bladeren verwijdert voor gebruik.

Vlierbessen worden niet aanbevolen voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar, en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Hoewel er geen negatieve effecten zijn gemeld bij deze groepen, zijn er niet genoeg gegevens om te bevestigen dat het veilig is.

De conclusie

Hoewel vlierbessen in verband worden gebracht met veelbelovende gezondheidsvoordelen, is het meeste onderzoek alleen uitgevoerd in een laboratoriumomgeving en niet uitgebreid getest bij mensen.

Daarom kan vlierbes niet worden aanbevolen voor een bepaald gezondheidsvoordeel.

Redelijk bewijs ondersteunt het gebruik van vlierbessen om de duur en de ernst van griepsymptomen te helpen verminderen.

Ook kan het de gezondheid van het hart ondersteunen, de antioxidantstatus verbeteren en heeft het een aantal anti-kanker-, anti-diabetes- en anti-inflammatoire effecten.

Bovendien is vlierbes een smaakvolle aanvulling op een gezond dieet en een goede bron van vitamine C, vezels en antioxidanten.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.