10 supplementen om de bloedsuiker te helpen verlagen

bloedsuiker prikken

Wetenschappers testen veel verschillende supplementen om te bepalen of ze helpen de bloedsuiker(spiegel) te verlagen.

Dergelijke supplementen kunnen gunstig zijn voor mensen met prediabetes of diabetes – met name type 2.

Na verloop van tijd kan het gebruik van een supplement naast diabetesmedicatie je arts in staat stellen je medicatiedosis te verlagen – hoewel supplementen de medicatie waarschijnlijk niet volledig kunnen vervangen.

Hier zijn 10 supplementen die kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

1. Kaneel

Kaneelsupplementen zijn gemaakt van kaneelpoeder of kaneelextract. Veel onderzoeken suggereren dat het helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen en diabetes beter onder controle te houden.

Toen mensen met prediabetes – wat betekent een nuchtere bloedsuikerspiegel van 100-125 mg/dl – gedurende drie maanden 250 mg kaneelextract voor het ontbijt en het avondeten innamen, ondervonden ze een 8,4% daling van de nuchtere bloedsuikerspiegel in vergelijking met degenen die een placebo innamen.

In een ander onderzoek van drie maanden zagen mensen met type 2-diabetes die 120 of 360 mg kaneelextract voor het ontbijt innamen, hun nuchtere bloedsuikerspiegel met respectievelijk 11% en 14% dalen in vergelijking met mensen die een placebo innamen.

Bovendien daalde hun hemoglobine A1C – een driemaandelijks gemiddelde van de bloedsuikerspiegel – met respectievelijk 0,67% of 0,92%. Alle deelnemers namen hetzelfde diabetesmedicijn tijdens het onderzoek.

Hoe het werkt: Kaneel kan de cellen van je lichaam helpen beter te reageren op insuline. Op zijn beurt laat dit suiker in je cellen toe, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt.

Innemen: De aanbevolen dosis kaneelextract is 250 mg tweemaal daags voor de maaltijd. Voor een gewoon kaneelsupplement (zonder kaneelextract) is 500 mg tweemaal daags wellicht het beste.

Voorzorgsmaatregelen: De gewone Cassia kaneelsoort bevat meer coumarine, een stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de lever. Ceylon kaneel bevat daarentegen weinig coumarine.

Samenvatting Kaneel

Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen door je cellen gevoeliger te maken voor insuline.

2. Amerikaanse ginseng

Van Amerikaanse ginseng, een variëteit die voornamelijk in Noord-Amerika wordt geteeld, is aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel na de maaltijd met ongeveer 20% verlaagt bij gezonde personen en personen met type 2 diabetes.

Bovendien, toen mensen met type 2 diabetes gedurende twee maanden 1 gram Amerikaanse ginseng 40 minuten voor het ontbijt, de lunch en het avondeten innamen, terwijl ze hun reguliere behandeling handhaafden, daalde hun nuchtere bloedsuikerspiegel met 10% in vergelijking met degenen die een placebo innamen.

Hoe het werkt: Amerikaanse ginseng kan de reactie van je cellen op en de afscheiding van insuline door je lichaam verbeteren .

Innemen: Neem 1 gram tot twee uur voor elke hoofdmaaltijd – als je het eerder neemt, kan je bloedsuiker te laag worden. Dagelijkse doses hoger dan 3 gram lijken geen extra voordelen te bieden.

Voorzorgsmaatregelen: Ginseng kan de effectiviteit van warfarine, een bloedverdunner, verminderen, dus vermijd deze combinatie. Het kan ook je immuunsysteem stimuleren, wat kan interfereren met immunosuppressieve medicijnen.

Samenvatting

tot 3 gram Amerikaanse ginseng per dag kan helpen bij het verlagen van de nuchtere bloedsuiker en
bloedsuiker na de maaltijd. Merk op dat ginseng kan interageren met warfarine en andere
medicijnen.

3. Probiotica

Schade aan je darmbacteriën – bijvoorbeeld door het nemen van antibiotica – wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op verschillende ziekten, waaronder diabetes (9).

Probiotica-supplementen, die heilzame bacteriën of andere microben bevatten, bieden talrijke gezondheidsvoordelen en kunnen de omgang van je lichaam met koolhydraten verbeteren.

In een review van zeven studies bij mensen met diabetes type 2 vertoonden degenen die minstens twee maanden probiotica slikten een daling van de nuchtere bloedsuikerspiegel met 16 mg/dl en een daling van A1C met 0,53% vergeleken met degenen die een placebo gebruikten.

Bij mensen die probiotica namen die meer dan één bacteriesoort bevatten, was de daling van de nuchtere bloedsuikerspiegel zelfs nog groter, namelijk 35 mg/dl.

Hoe het werkt: Dierstudies suggereren dat probiotica de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen door ontstekingen te verminderen en de vernietiging van alvleeskliercellen die insuline aanmaken te voorkomen. Er kunnen ook andere mechanismen een rol spelen.

Innemen: Probeer een probioticum met meer dan één heilzame soort, zoals een combinatie van L. acidophilus, B. bifidum en L. rhamnosus. Het is niet bekend of er een ideale mix van microben is voor diabetes.

Voorzorgsmaatregelen: Het is onwaarschijnlijk dat probiotica schadelijk zijn, maar in bepaalde zeldzame omstandigheden kunnen ze leiden tot ernstige infecties bij mensen met een sterk verminderd immuunsysteem (11).

Samenvatting Probiotische supplementen

Vooral die met meer dan één soort nuttige bacteriën bevatten – kunnen helpen de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C te verlagen.

4. Aloë Vera

Aloë vera kan ook helpen bij mensen die hun bloedsuiker proberen te verlagen.

Supplementen of sap gemaakt van de bladeren van deze cactusachtige plant kunnen helpen bij het verlagen van de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C bij mensen met prediabetes of diabetes type 2.

In een review van negen studies bij mensen met type 2 diabetes verlaagde suppletie met aloë gedurende 4-14 weken de nuchtere bloedsuikerspiegel met 46,6 mg/dl en A1C met 1,05%.

Mensen die een nuchtere bloedsuikerspiegel van meer dan 200 mg/dl hadden voordat ze aloë namen, ondervonden zelfs nog sterkere voordelen.

Hoe het werkt: Muisstudies wijzen erop dat aloë de insulineproductie in alvleeskliercellen kan stimuleren, maar dit is niet bevestigd. Verschillende andere mechanismen kunnen hierbij betrokken zijn.

Innemen: De beste dosis en vorm zijn onbekend. Gangbare doses die in studies zijn getest zijn 1.000 mg per dag in capsules of 2 eetlepels (30 ml) aloë sap per dag in gesplitste doses.

Voorzorgsmaatregelen: Aloë kan een wisselwerking hebben met verschillende medicijnen, dus overleg met je arts voordat je het gebruikt. Het mag nooit samen met het hartmedicijn digoxine worden ingenomen (15).

Aloë vera is bij ons online verkrijgbaar.

Samenvatting Capsules

Of sap gemaakt van aloëbladeren kan helpen bij het verlagen van de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C bij
bij mensen met prediabetes of diabetes type 2. Aloë kan echter een wisselwerking hebben met verschillende
medicijnen, met name digoxine.

5. Berberine

Berberine is geen specifiek kruid, maar eerder een bitter smakende verbinding die wordt genomen uit de wortels en stengels van bepaalde planten, waaronder goudsalade en phellodendron.

Een review van 27 studies bij mensen met diabetes type 2 stelde vast dat het nemen van berberine in combinatie met een dieet en leefstijlveranderingen de nuchtere bloedsuikerspiegel met 15,5 mg/dl en A1C met 0,71% verminderde in vergelijking met een dieet en leefstijlveranderingen alleen of een placebo.

De review merkte ook op dat berberine supplementen genomen naast diabetes medicatie hielpen de bloedsuikerspiegel meer te verlagen dan medicatie alleen.

Hoe het werkt: Berberine kan de insulinegevoeligheid verbeteren en de suikeropname uit je bloed in je spieren verbeteren, wat helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Inname: Een typische dosis is 300-500 mg die 2-3 keer per dag wordt ingenomen bij de hoofdmaaltijden.

Voorzorgsmaatregelen: Berberine kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken, zoals constipatie, diarree of winderigheid, die kunnen worden verbeterd met een lagere (300 mg) dosis. Berberine kan een wisselwerking hebben met verschillende medicijnen, dus raadpleeg je arts voordat je dit supplement inneemt.Aloe Vera 60 capsules

Samenvatting Berberine

Dat wordt gemaakt van de wortels en stengels van bepaalde planten, kan helpen bij het verlagen
nuchtere bloedsuiker en A1C. Bijwerkingen zijn onder andere spijsverteringsproblemen, die kunnen
verbeteren met een lagere dosis.

Opties voor gewichtsbeheersing zijn geëvolueerd
Doe onze quiz om meer te weten te komen over technieken en tips die je zal helpen je doelen te bereiken.

6. Vitamine D

Een tekort aan vitamine D wordt beschouwd als een potentiële risicofactor voor diabetes type 2.

In één onderzoek had 72% van de deelnemers met type 2 diabetes een tekort aan vitamine D aan het begin van het onderzoek.

Na twee maanden dagelijks een supplement van 4.500 IE vitamine D te hebben ingenomen, verbeterden zowel de nuchtere bloedsuikerspiegel als de A1C. In feite had 48% van de deelnemers een A1C die een goede bloedsuikercontrole liet zien, vergeleken met slechts 32% vóór het onderzoek.

Hoe het werkt: Vitamine D kan de functie van alvleeskliercellen die insuline maken verbeteren en de reactie van je lichaam op insuline verhogen.

Innemen: Vraag je arts om een vitamine D-bloedtest om de beste dosis voor je te bepalen. De actieve vorm is D3, of cholecalciferol, dus zoek naar deze naam op supplementenflessen (23).

Voorzorgsmaatregelen: Vitamine D kan milde tot matige reacties opwekken bij verschillende soorten medicijnen, dus vraag je arts of apotheker om advies (23).

Samenvatting

D-tekort komt vaak voor bij mensen met type 2 diabetes. Supplementen met vitamine D kan de algehele bloedsuikercontrole verbeteren, zoals blijkt uit onderzoek. Wees dat vitamine D een wisselwerking kan hebben met bepaalde medicijnen.

7. Gymnema

Gymnema sylvestre is een kruid dat in de Ayurvedische traditie in India wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes. De Hindoeïstische naam voor de plant – gurmar – betekent “suikervernietiger”.

In één studie ondervonden mensen met type 2 diabetes die dagelijks 400 mg gymnema bladextract namen gedurende 18-20 maanden een daling van 29% in nuchtere bloedsuikerspiegel. A1C daalde van 11,9% aan het begin van de studie tot 8,48%.

Verder onderzoek suggereert dat dit kruid kan helpen bij het verlagen van de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C bij type 1 (insuline-afhankelijke) diabetes en het verlangen naar zoetigheid kan verminderen door het onderdrukken van de zoet-smaak sensatie in je mond.

Hoe het werkt: Gymnema sylvestre kan de suikeropname in je darmen verminderen en de opname van suiker uit je bloed door de cellen bevorderen. Vanwege de invloed ervan op diabetes type 1 wordt vermoed dat Gymnema sylvestre op de een of andere manier de insulineproducerende cellen in je alvleesklier kan helpen.

Inname: De aanbevolen dosis is 200 mg Gymnema sylvestre-blad extract tweemaal per dag bij de maaltijd.

Voorzorgsmaatregelen: Gymnema sylvestre kan de bloedsuikereffecten van insuline versterken, dus gebruik het alleen onder begeleiding van een arts als je insuline-injecties gebruikt. Het kan ook de bloedspiegels van sommige geneesmiddelen beïnvloeden, en er is één geval van leverbeschadiging gemeld.

Samenvatting Gymnema

Sylvestre kan de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C verlagen bij zowel type 1 als type 2 diabetes, hoewel meer onderzoek nodig is. Als je insuline-injecties nodig heeft, is het essentieel om je arts te raadplegen voordat je dit supplement probeert.

8. Magnesium

Lage bloedspiegels van magnesium zijn waargenomen bij 25-38% van de mensen met diabetes type 2 en komen vaker voor bij degenen die hun bloedsuiker niet goed onder controle hebben.

In een systematische review gaven acht van de 12 studies aan dat het geven van magnesiumsupplementen gedurende 6-24 weken aan gezonde mensen of mensen met diabetes type 2 of prediabetes hielp om de nuchtere bloedsuikerspiegel te verlagen, vergeleken met een placebo.

Bovendien leidde elke verhoging van de magnesiuminname met 50 mg tot een daling van de nuchtere bloedsuikerspiegel met 3% bij degenen die aan de onderzoeken deelnamen met een laag magnesiumgehalte in het bloed.

Hoe het werkt: Magnesium is betrokken bij de normale insulinesecretie en insulinewerking in de weefsels van je lichaam

Innemen: Doseringen voor mensen met diabetes zijn meestal 250-350 mg per dag. Zorg ervoor dat je magnesium bij een maaltijd inneemt om de opname te verbeteren.

Voorzorgsmaatregelen: Vermijd magnesiumoxide, dat je risico op diarree kan verhogen. Magnesiumsupplementen kunnen een wisselwerking hebben met verschillende medicijnen, zoals sommige diuretica en antibiotica, dus raadpleeg je arts of apotheker voordat je het inneemt (31).

Samenvatting Magnesium

Tekort komt vaak voor bij mensen met diabetes type 2. Studies suggereren dat magnesiumsupplementen kunnen helpen je nuchtere bloedsuikerspiegel te verlagen.

9. Alfa-liponzuur

Alfa-liponzuur, of ALA, is een vitamine-achtige verbinding en krachtige antioxidant die in je lever wordt geproduceerd en in sommige voedingsmiddelen voorkomt, zoals spinazie, broccoli en rood vlees.

Toen mensen met type 2 diabetes gedurende zes maanden 300, 600, 900 of 1.200 mg ALA innamen naast hun gebruikelijke diabetesbehandeling, daalden de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C meer naarmate de dosis hoger werd.

Hoe het werkt: ALA kan de insulinegevoeligheid en de opname van suiker uit je bloed door je cellen verbeteren, hoewel het een paar maanden kan duren voordat je deze effecten ervaart. Het kan ook beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door hoge bloedsuikerspiegels.

Inname: Doses zijn over het algemeen 600-1.200 mg per dag, in verdeelde doses ingenomen voor de maaltijd.

Voorzorgsmaatregelen: ALA kan interfereren met therapieën voor hyperthyroïde of hypothyroïde ziekte. Vermijd zeer grote doses ALA als je vitamine B1 (thiamine) deficiëntie heeft of worstelt met alcoholisme.

Samenvatting ALA kan

Geleidelijk de nuchtere bloedsuikerspiegel en A1C helpen verlagen, met grotere effecten bij dagelijkse doses tot 1.200 mg. Het vertoont ook antioxiderende effecten die schade door hoge bloedsuikerspiegel kan verminderen. Toch kan het interfereren met therapieën voor schildklieraandoeningen.

10. Chroom

Een tekort aan chroom vermindert het vermogen van je lichaam om koolhydraten – omgezet in suiker – te gebruiken voor energie en verhoogt je insulinebehoefte (35).

In een review van 25 studies verlaagden chroom supplementen A1C met ongeveer 0,6% bij mensen met type 2 diabetes, en de gemiddelde daling in nuchtere bloedsuiker was ongeveer 21 mg/dl, vergeleken met een placebo.

Een kleine hoeveelheid bewijs suggereert dat chroom ook kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen bij mensen met type 1 diabetes.

Hoe het werkt: Chroom kan de effecten van insuline versterken of de activiteit ondersteunen van alvleeskliercellen die insuline produceren.

Inname: Een gebruikelijke dosis is 200 mcg per dag, maar doses tot 1.000 mcg per dag zijn getest bij mensen met diabetes en kunnen effectiever zijn. De vorm van chroompicolinaat wordt waarschijnlijk het best opgenomen.

Voorzorgsmaatregelen: Bepaalde geneesmiddelen – zoals maagzuurremmers en andere middelen die worden voorgeschreven tegen brandend maagzuur – kunnen de opname van chroom verminderen (35).

Samenvatting Chroom

Kan de insulinewerking in je lichaam verbeteren en de bloedsuikerspiegel verlagen bij mensen met type 2 diabetes – en mogelijk die met type 1 – maar het zal de ziekte niet genezen.

De conclusie die we hieruit kunnen trekken

Veel supplementen – waaronder kaneel, ginseng, andere kruiden, vitamine D, magnesium, probiotica en plantaardige verbindingen zoals berberine – kunnen helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Houd er rekening mee dat je andere resultaten kunt ervaren dan wat studies hebben gevonden, op basis van factoren zoals duur, kwaliteit van het supplement en je individuele diabetesstatus.

Bespreek supplementen met je arts, vooral als je medicijnen of insuline voor diabetes gebruikt. Sommige van de bovenstaande supplementen kunnen een wisselwerking met medicijnen hebben. Het risico kan verhogen dat je bloedsuiker te laag wordt.

In sommige gevallen kan het nodig zijn dat je arts de dosis van je diabetesmedicatie op een bepaald moment verlaagt.

Probeer slechts één nieuw supplement per keer en controleer je bloedsuiker regelmatig om eventuele veranderingen over meerdere maanden te volgen. Op die manier kunnen jij en je arts het effect bepalen.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.