Shilajit: Veroveraar van Bergen & Vernietiger van Zwakte

shilajit kleverig

De fascinerende kruidenstof die bekend staat als shilajit heeft diepgaande effecten op het fysieke lichaam en de geest, waaronder het vermogen tot levensverruiming. Deze dikke, zwartbruine, kleverige substantie wordt gemaakt van planten en organisch materiaal dat gedurende miljoenen jaren door vele lagen gesteente is ingesloten in de gebieden rond India, China, Tibet, Nepal, Pakistan, Centraal-Azië en Scandinavië. De extreme variaties van warm en koud weer in combinatie met de enorme druk van het gewicht van de bergen zorgt ervoor dat de mineraalrijke materie uit de rotsen vloeit. In sommige gebieden steken schorpioenen van een meter lang de rotsen en het gif dat verspreid wordt, zorgt ervoor dat de shilajit uit de rotsen vloeit. Er zijn vier verschillende soorten Shilajit: Koper (Tamra) dat blauw van kleur is, Zilver (Rajat) dat wit van kleur is, Goud (Sauvarna) dat rood van kleur is, en IJzer (Lauha) dat zwartachtig bruin van kleur is en de soort is die voor genezing wordt gebruikt.

Shilajit werd voor het eerst ontdekt door dorpelingen uit de Himalaya. Zij zagen hoe grote witte apen zich elke zomer verzamelden en naar de bergtoppen trokken. De apen werden vaak gezien terwijl ze een zachte, zwarte substantie aten waarvan de dorpelingen zich uiteindelijk realiseerden dat het uit het Himalaya gebergte kwam. De dorpelingen begonnen dit organisch materiaal te consumeren. Het duurde niet lang of zij realiseerden zich de verbazingwekkende genezende krachten van deze stof, zowel voor de lichamelijke als de geestelijke gezondheid, alsmede de verhoogde kracht van spieren en botten en de mogelijkheid van een langere levensduur.

Onderzoekers hebben plantaardige organismen gevonden in shilajit van meerdere soorten, waaronder: Trifolium repens, Euphorbia royleana, Pellia, Minium, Barbula, Stephenrencella-Anthoceros, Fissidens, Asterella, Plagiochasma, Thuidium, Marchantia en Dumortiera. Shilajit is gevonden in het Tibet-, Altai- en Kaukasusgebergte, alsmede in de regio Gilgit Baltistan in Noord-Pakistan, maar het wordt het meest aangetroffen in het Himalayagebergte. Er zijn veel verschillende namen voor deze teerachtige massa: silajit, salajeet, shilajeet, mumijo, momia, moomiyo, shargai, black asphaltum, asphaltum punjabianum (Latijn), mineral pitch of mineral wax (Engels), dorobi, barahshin, brag-shun of baraga shun, chao-tong, en wu ling zhi.

Shilajit bevat meer dan 85 natuurlijke ionische mineralen, alsmede fulvinezuur, humuszuur en dwingende fytonutriënten. Volgens Chakrapani Ayurveda Clinic & Research Center in India is de chemische samenstelling van fulvinezuur: “100% natuurlijke organische waterextractie uit 75 miljoen jaar oude aardse afzetting en bevat ongeveer 74 essentiële gecomplexeerde en opgeloste mineralen en sporenelementen. Het bevat 42% fulvinezuur vaste stoffen.” Andy Kahn schrijft in zijn rapport getiteld “Wat is Shilajit?”: “Het fulvinezuur in shilajit is in zijn meest natuurlijke en zuivere vorm. Fulvinezuur is nodig om de celwanden te verwijden en de mineralen diep in de cellen te transporteren.” Wat hij bedoelt met het verwijden van de celwanden is dat fulvinezuur de intracellulaire mineralenconcentraties verhoogt via vergemakkelijkt transport. Als we de vitaminen en mineralen die ons lichaam binnenkomen niet kunnen opnemen, krijgen onze weefsels een tekort en hebben we een gebrek aan energie, zowel lichamelijk als geestelijk. Deze tekorten kunnen het verouderingsproces versnellen, ook bekend als senescentie. Fulvinezuur zorgt ervoor dat de 85+ mineralen uit shilajit snel in de cellen van het lichaam kunnen komen en kan “effectief het leven van de cellen verlengen en ze voor een zeer lange tijd gezond houden.”

De belangrijkste chemische bestanddelen van shilajit zijn: humuszuur, fulvozuur, benzoëzuur, benzoaten en een hoge concentratie aan vitamine A-, B- en C-esters. Het bestaat voor 60-80% uit organisch materiaal, 20-40% uit mineraal materiaal en 5% uit sporenelementen. Shilajit bestaat hoofdzakelijk uit humusachtige stoffen die het eindresultaat zijn van de afbraak van plantaardig en organisch materiaal. Deze micro-organismen worden onderverdeeld in drie subcategorieën: huminen, humuszuren en fulvozuren op basis van hun oplosbaarheid in water en pH-waarde. Fulvinezuur is oplosbaar in water onder verschillende pH-waarden. Huminezuur is oplosbaar in water onder alkalische omstandigheden. Huminezuren zijn onder geen enkele pH-waarde oplosbaar in water.

Fulvinezuur heeft een zeer laag moleculair gewicht en een hoger zuurstofgehalte dan andere humuszuren, waardoor het zeer goed in het darmkanaal kan worden opgenomen en binnen enkele uren uit het lichaam wordt verwijderd. Het verhoogt de permeabiliteit van de biomembranen, waardoor andere actieve bestanddelen beter kunnen worden geabsorbeerd of geassimileerd door de celmembranen te sensibiliseren. Het bevat ook antioxidanten, ontstekingsremmende eigenschappen, geheugenversterkers, en anti-aggregatie van tau eiwitten die helpen bij de ziekte van Alzheimer. Hieronder volgen enkele andere moleculen die in shilajit worden aangetroffen: dibenzo-alfa-pyrones, aminozuren, sterolen, eldaginezuur, albuminen, aromatische carbonzuren, sommige vetzuren, gommen, triterpenen, benzocoumarines, latex, polyfenolen, harsen, fenolische lipiden en specifieke soorten polysacchariden en ligninen. De variatie in moleculaire bestanddelen wordt over het algemeen bepaald door de streek waaruit de shilajit wordt gewonnen en de bron van herkomst is nog steeds omstreden.

Gebruik over de hele wereld

Shilajit is een van de meest onberispelijke tonificerende en verjongende kruidenremedies die er bestaan, en daarom wordt het ook wel de veroveraar van bergen en vernietiger van zwakte genoemd. In de Charaka Samhita staat: “Er is geen geneesbare ziekte in het universum die niet effectief kan worden genezen door silajatu wanneer het op het juiste moment wordt toegediend, in combinatie met geschikte geneesmiddelen en door de voorgeschreven methode toe te passen. Wanneer het wordt toegediend aan een gezond persoon, met vergelijkbare condities, produceert het immense energie.”

Shilajit 60 capsules

The Yoga of Herbs van Dr. David Frawley en Dr. Vasant Lad zegt: “Shilajit bezit grote genezende krachten en wordt in staat geacht vele ziekten te behandelen, met name die van het verouderingsproces.” De indicaties voor shilajit in dit boek zijn: parasieten, diabetes, huidziekten, zwaarlijvigheid, krankzinnigheid, geelzucht, epilepsie, galstenen, astma, dysurie, menstruatiestoornissen, blaasontsteking, seksuele debiliteit, oedeem, aambeien, en nierstenen. Zij vermelden ook een voorzorgsmaatregel om shilajit niet te gebruiken bij koortsziekten, dat zijn aandoeningen die worden gekenmerkt door koorts.

The Way of Ayurvedic Herbs door Karta Purkh Singh Khalsa en Michael Tierra stellen dat shilajit uniek is omdat het een sterke ontgifter is en tegelijkertijd een ongelooflijke opbouwer van spieren en weefsels. Zij zeggen ook dat deze schat van genezing het beste is voor het versterken van de nieren en het urinewegstelsel. De opmerkelijke effecten gaan zelfs zo ver dat gal- en nierstenen erdoor worden opgelost.

Inname van Shilajit wordt aanbevolen tijdens verjongingstherapie die door Heer Punarvasu Atreya in de Charaka Samhita wordt beschreven als “…ambrosia en is heilzaam voor de goden, de zonen van Aditi. Het heeft onvoorstelbare en wonderbaarlijke (heilzame) effecten. Het bevordert het leven, houdt een positieve gezondheid in stand, behoudt de jeugd en geneest ziekelijke slaap, slaperigheid, fysieke zowel als mentale vermoeidheid, luiheid en zwakte. Het behoudt het juiste evenwicht tussen vata, kapha en pitta; het produceert stabiliteit, geneest traagheid van de spieren, stimuleert de enzymen die verantwoordelijk zijn voor de spijsvertering en de stofwisseling en brengt uitmuntendheid teweeg in glans, teint en stem. Door toediening van deze therapie herwonnen de grote wijzen zoals Cyavan enz. hun jeugd en waren zij het meest geliefd bij de vrouwen. Hun spieren werden compact, gelijkmatig en goed geproportioneerd. Hun lichamen werden compact en stabiel. Zij werden begiftigd met uitmuntende kracht, teint en zintuigen. Zij waren overal personen van onbetwistbare dapperheid. Zij ontwikkelden krachten van weerstand tegen ontberingen.”

Vata, pitta en kapha staan in de Ayurveda bekend als de drie dosha’s. Dr. Halpern zegt in zijn boek, Principes van Ayurvedische Geneeskunde: “De fysiologie van de mens wordt beheerst door drie hoofdkrachten, die algemeen bekend staan als de drie dosha’s.” Dosha betekent letterlijk schade toebrengen, wat in het lichaam gebeurt als ze niet goed functioneren. Als ze in evenwicht zijn, houden ze het lichaam gezond en werken alle systemen soepel.

De dosha’s weerspiegelen de drie basisfuncties van alle bestaan, waaronder: de kracht achter alle fysieke schepping met kapha, de kracht die het moeilijk heeft om de schepping in stand te houden met pitta, en de kracht die in principe de schepping vernietigt met vata. “Kapha-energie creëert alleen door nieuwe weefsels te bouwen. Pitta onderhoudt door het metabolisme te reguleren en vata vernietigt door de slijtage van actie en activiteit.” Elk individu heeft zijn eigen samenstelling van alle drie de dosha’s en dat maakt iedereen uniek. Dit wordt hun constitutie genoemd. Ayurvedische beoefenaars kijken naar de constitutie van het individu om te bepalen hoe zij het beste een onevenwichtige situatie kunnen behandelen.

Charaka Samhita stelt dat shilajit in een heet afkooksel moet worden genomen, samen met andere kruiden die vata verlichten, wat de kwaliteiten van zwaar, vochtig, dicht en verhit inhoudt. Charaka Samhita zegt verder dat shilajit gemengd met ijzer en ingenomen met melk een elixer is voor een lang leven en geluk. Het bevordert rijkdom, geheugen en intellect terwijl het stevigheid van het lichaam produceert en ziekten en het verouderingsproces voorkomt.

Ayurvedische Classificatie

De energetische kwaliteiten van kruiden worden ingedeeld in drie groepen die bekend staan als rasa, virya en vipaka. Rasa is de smaak die je ervaart en je eerste eerste reactie op de substantie. Er zijn zes smaken in de Ayurveda: zoet, zuur, zout, prikkelend, samentrekkend en bitter. Deze zes smaken kunnen de dosha’s verhogen of verlagen, wat een positief of negatief effect op het lichaam zal hebben. Dr. Halpern stelt in zijn boek Principes van Ayurvedische Geneeskunde: “Wanneer een persoon de juiste hoeveelheid van elke smaak consumeert, reageert het lichaam met de productie van gezonde weefsels en een normale fysiologie. Wanneer te veel of te weinig van een specifieke smaak wordt genomen, reageert het lichaam met een gebrekkige functie. Het resultaat is ziekte.” Virya betekent potentie en verwijst naar het verwarmende of verkoelende effect dat de stof op het lichaam zal hebben. Als het een warme virya heeft, zal het vata en kapha pacificeren terwijl het agni verhoogt. Als het een koele virya heeft, zal het pitta pacificeren en agni doen afnemen. Onze spijsvertering wordt tot stand gebracht door een kracht in ons lichaam die agni wordt genoemd.

De smaken die een warme virya hebben zijn scherp, zuur en zout. Afkoelende virya smaken zijn zoet, bitter en samentrekkend. Vipaka is het langetermijneffect dat de stof na de vertering op het lichaam heeft. De drie vipaka’s zijn zoet, zuur en scherp, maar mogen niet worden verward met de rasa-kwaliteiten omdat zij verschillende effecten hebben op het lichaam. Dr. Halpern beschrijft de drie vipaka’s met hun lange termijn effecten als volgt: “Stoffen met een zoete vipaka voeden het lichaam. Het zijn meestal alkalische stoffen die het speeksel verhogen. Ze helpen ook de eliminatie. Stoffen met een zoete vipaka hebben de neiging om kapha dosha te verhogen en vata en pitta doshas te pacificeren.

Stoffen met een zure vipaka verhogen de zuurgraad van het lichaam, verbeteren de werking van de spijsverteringsenzymen en bevorderen in het algemeen de spijsvertering. Ze zijn ook enigszins voedend en verhogen over het algemeen de weefsels van het lichaam. Ze verbeteren ook de eliminatie. Stoffen met een zure vipaka verhogen de pitta en kapha doshas en pacificeren de vata dosha. Stoffen met een prikkelende vipaka zijn zuiverend en verminderen de dhatus van het lichaam. Ze hebben de neiging de weefsels van het lichaam te vernauwen en uit te drogen. In de dikke darm kunnen ze de gasvorming doen toenemen. Stoffen met een prikkelende vipaka verhogen de vata en pitta doshas terwijl ze de kapha dosha pacificeren.” Wanneer Dr. Halpern vermeldt dat een stof een dosha zal verhogen, betekent dit dat het de dosha zal vitieren of een onevenwicht in het lichaam zal veroorzaken als het over een periode van tijd wordt gebruikt.

Volgens The Yoga of Herbs is de rasa van shilajit samentrekkend, prikkelend en bitter. De samentrekkende smaak heeft een koele virya en een prikkelende vipaka en de meest voorkomende kwaliteiten zijn droog en koel. Deze smaak zal pitta en kapha dosha pacificeren en vata dosha vitiating. De doordringende smaak heeft een warme virya en een doordringende vipaka en de voornaamste eigenschappen ervan zijn heet, droog, beweeglijk en licht. Deze smaak zal kapha pacificeren en pitta en vata vitieren. De bittere smaak heeft een koele virya en een doordringende vipaka en zijn voornaamste kwaliteiten zijn licht, droog, koel, en beweeglijk. Deze smaak zal pitta en kapha pacificeren terwijl hij vata sterk in vitine brengt. De virya van shilajit is warm en de vipaka is prikkelend. Het verwarmende effect vitiat pitta maar het is een prachtige stof om te gebruiken bij vata en kapha doshas.

Een van de oudste klassieke Ayurvedische tekstboeken getiteld Charaka Samhita beschrijft shilajit als verkoelend, bitter en zout; en prikkelend in vipaka van de steen die ijzer bevat. Er staat ook in dat shilajit de geur heeft van koeienurine.

Bespreking van de Onderzoek Literatuur

Een artikel geschreven door Cathy Wong, ND Alternatieve Geneeskunde Expert zegt “Shilajit wordt aangeprezen als een natuurlijke remedie voor de volgende gezondheidsproblemen: bloedarmoede, astma, chronische bronchitis, chronisch vermoeidheidssyndroom, diabetes, spijsverteringsstoornissen, eczeem, hoog cholesterol, osteoartritis, en colitis ulcerosa.” Het beschermt ook tegen osteoporose door de botten te versterken, verlicht angst, beschermt tegen stress, en kan zeer nuttig zijn bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer.

De Indiase Materia Medica stelt dat shilajit een laxeermiddel, een antiperiodicum, een febrifuge en een bitter maagtonicum is. Het wordt samen met neem-schors en zwarte peper gebruikt als een middel tegen koorts in de vorm van een aftreksel. [24] Een antiperiodicum is “een geneesmiddel dat het regelmatig terugkeren van symptomen voorkomt,” en febrifuge is een geneesmiddel dat gebruikt wordt om koorts te verminderen en dat ook bekend staat als een antipyreticum.

Een abstract van Pubmed stelt dat “De veiligheid van shilajit is goed gedocumenteerd op basis van dierlijke en menselijke studies. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat shilajit antioxiderende, ontstekingsremmende, adaptogene, immunomodulerende en antislipidemische eigenschappen vertoont. Dierlijke en menselijke studies wijzen uit dat shilajit de spermatogenese bevordert. Bovendien ondersteunen gegevens van dieren en mensen het gebruik van shilajit als een “revitalizer”, die fysieke prestaties verbetert en vermoeidheid verlicht door een verhoogde productie van adenosinetrifosfaat, dat de energiebron van het lichaam is. De belangrijkste bestanddelen in shilajit die verantwoordelijk zijn voor deze effecten lijken dibenzo-a-pyrones en fulvinezuur en hun derivaten te zijn”.

Een onderzoek naar de effecten van shilajit als anti-microbieel, anti-oxidant en anti-ulcerogeen op maagzweren bij ratten komt tot de conclusie dat het een sterke anti-microbiële werking heeft tegen: Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus subtillis, Escherichia coli, en Candida albicans. Het artikel vervolgt: “De aanwezigheid van polyfenolverbindingen zoals fulvozuren, triterpenoïden en benzoëzuur in shilajitmonsters hebben een antioxiderende werking, celherstellend en regenererend, speelden een zeer belangrijke rol bij de afname van zure pepsineafscheiding, celdeling, maagzweerindex, neiging tot toename van mucineafscheiding en koolhydraat/eiwitverhouding die een zeer belangrijke rol spelen als antioxiderende werking en ontstekingsremmend.”

Dit was met betrekking tot morfologische en histologische bevindingen van de maag. In dit gedeelte wordt ook vermeld dat de anti-angst en anti-stress effecten van shilajit, helpt bij de genezing van maagzweren, evenals de ontstekingsremmende werking bij het helpen van een snellere wondgenezing. De conclusie van deze studie luidt dat shilajit een anti-ulcerend, anti-oxidant, hypolipidenisch, regeneratief en herstellend effect heeft op door maagzweren geïnduceerde ratten. Het anti-ulcereffect kan te wijten zijn aan de combinatie van acties waaronder: anti-inflammatoire, anti-microbiële, anti-oxidant, anti-angst, anti-stress, genezende en regeneratieve effecten. Verder onderzoek naar de totale en volledige werking van shilajit is nodig voordat alle acties kunnen worden bevestigd.

Shilajit was een bestanddeel van een andere studie naar de effecten ervan op gedragssymptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) door regulering van de hypothalamus-hypofyse-bijnieras en de mitochondriale bio-energetica bij ratten. De belangrijkste bestanddelen van shilajit waren dibenzo-a-pyrones en fulvinezuur. De ratten werden gedwongen gedurende 21 opeenvolgende dagen 15 minuten te zwemmen om CVS op te wekken. De ratten kregen gedurende 21 dagen een behandeling met shilajit voordat ze werden blootgesteld aan de zwemoefeningen.

De gevolgen van CVS gedrag werden gemeten door immobiliteit en de klimperiode. De angstniveaus na CVS werden bepaald door middel van verhoogde plus doolhof (EPM) tests. “Shilajit keerde de CVS-geïnduceerde toename van de immobiliteitsperiode en de afname van het klimgedrag om en verminderde de angst in de EPM-test. De resultaten wijzen erop dat Shilajit de effecten van CVS in dit model verzacht, mogelijk door de modulatie van de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as en het behoud van de mitochondriale functie en integriteit. De omkering van CVS-geïnduceerde gedragssymptomen en mitochondriale bio-energetica door Shilajit geeft aan dat mitochondriën een potentieel doelwit zijn voor de behandeling van CVS.”

Shilajit werd gebruikt in een nieuw geneesmiddelpreparaat genaamd Mumiyo-Vitas bij patiënten met objectieve en subjectieve symptomen met obstructie van de urineblaas die prostaathyperplasie hadden. Deze studie bestond uit 38 patiënten die stadium I-II goedaardige prostaathyperplasie hadden. Zij kregen gedurende zes maanden één- tot tweemaal daags 0,2 gram Mimiyo-Vitas toegediend. “De effecten van het geneesmiddel op de urologische symptomatologie en de levenskwaliteit van patiënten met voortdurende mictiestoornissen, de functionele toestand van de detrusor vesicae, het prostaatvolume en de urethrale weerstand werden bestudeerd. De resultaten toonden therapeutische voordelen bij deze patiënten.

Bewerkte shilajit werd gebruikt in een onderzoek naar de veiligheid en spermatogene activiteit bij patiënten met een laag aantal zaadcellen, wat veel voorkomt bij mannelijke onvruchtbaarheid. 60 mannen namen deel aan deze evaluatie en zij hadden allen een spermatelling van minder dan 20 miljoen. Zij kregen gedurende 90 dagen twee keer per dag 100 mg capsules bewerkte shilajit na een grote maaltijd. Het totale luteïniserend hormoon, het follikelstimulerend hormoon (FSH), het semenogram en het serumtestosteron werden vóór en na de behandeling geregistreerd. Oxidatieve stress en het gehalte aan sperma en biochemische parameters voor de veiligheid werden eveneens geobserveerd.

De resultaten toonden aan dat “28 patiënten die de behandeling voltooiden een significante (P<0,001) verbetering vertoonden in spermia (+37,6%), totaal aantal zaadcellen (+61,4%), beweeglijkheid (12,4-17,4% na verschillende tijdsintervallen), normaal aantal zaadcellen (+18,9%) met gelijktijdige afname in pus en epitheliale celtelling vergeleken met de uitgangswaarde. Er werd een significante daling van het MDA-gehalte in het sperma (-18,7%) waargenomen.” MDA was de marker voor oxidatieve stress. “Serum testosteron (+23,5%; P < 0,001) en FSH (+9,4%; P < 0,5) niveaus namen significant toe.” De studie kwam ook tot de conclusie dat shilajit veilig te gebruiken was in die dosering.

Een andere studie werd gedaan naar de effecten van shilajit als vruchtbaarheidsmiddel bij mannelijke en vrouwelijke ratten. Men gaf shilajit oraal aan zeven weken oude ratten gedurende een totaal van zes weken. De mannelijke ratten hadden een significant hoger aantal zaadcellen in de testes en de bijballen. Er was ook een toename van het aantal zaadlobben in de testes van de behandelde ratten. De effecten van shilajit bij de vrouwelijke ratten werden waargenomen door de ovulatie-inducerende activiteit. Bij zeven van de negen ratten werd over een periode van vijf dagen de eisprong opgewekt. De resultaten toonden aan dat shilajit een positief effect heeft op de spermiogene en ovogene omstandigheden bij volwassen ratten.

Shilajit werd gebruikt in een onderzoek naar de effecten van intracraniële druk, hersenoedeem, en neurologische uitkomsten na een traumatisch hersenletsel bij ratten. Zij observeerden hoe shilajit de intracraniële druk (ICP), de doorlaatbaarheid van de bloed-hersenbarrière (BBB), hersenoedeem en neurologische uitkomsten na een hersentrauma beïnvloedde. De ratten kregen shilajit toegediend één, 24, 48, en 72 uur na het hoofdtrauma. De met shilajit behandelde groepen vertoonden een significante daling van het hersenwater. De intracraniële druk vertoonde ook een grote daling op 24, 48 en 72 uur na het trauma. Er was een verbetering van de neurologische resultaten bij de met shilajit behandelde groepen op vier, 24, 48 en 72 uur na het trauma. De conclusie van de studie luidt: “De huidige resultaten geven aan dat Shilajit kan leiden tot verbetering van de neurologische resultaten door vermindering van hersenoedeem, verstoring van BBB, en ICP na het TBI” (trauma hersenletsel).

Er werd een opmerkelijke studie uitgevoerd bij 20 patiënten met humaan immunodeficiëntievirus (HIV) en de effecten van het innemen van shilajit met anti-retrovirale therapie (ART). ART is een succesvolle behandeling die zowel de morbiditeit als de mortaliteit van HIV-infectie vermindert, maar ze is in veel landen niet toegankelijk en erg duur. Helaas is het een zeldzaamheid dat HIV zal worden geëlimineerd, en resistentie tegen het medicijn is een totale tegenslag bij het ondergaan van langdurige therapie. Shilajit is een rasayana, wat betekent dat het helpt bij de opbouw van een gezond immuunsysteem, wat zeer noodzakelijk is bij mensen die HIV-positief zijn. De conclusie van de effecten van Shilajit+ART bij HIV-patiënten toont aan dat zij “zowel klinisch als biochemisch beter reageerden op ART. De resultaten tonen aan dat Shilajatu de terugkerende resistentie van HIV tegen ART vermindert en de uitkomst van de therapie verbetert.”

Shilajit werd gebruikt in een studie naar zijn rol in de preventie van de ziekte van Alzheimer. “Studies suggereren dat shilajit en zijn actieve principe fulvinezuur, evenals een formule van shilajit met B-complex vitaminen, naar voren komen als nieuwe nutraceutical met potentiële toepassingen tegen deze hersenaandoening.” Nutraceuticals zijn belangrijk in de preventie van deze ziekte, samen met een gezond dieet en voedingssupplementen. Recent onderzoek van een andere studie toont aan dat fulvinezuur ook de zelfaggregatie van tau blokkeert. Dit opent veel deuren in de zoektocht naar preventie van de ziekte van Alzheimer. Deze studie stelt ook dat shilajit “een nutraceutisch product is met aangetoonde voordelen voor de menselijke gezondheid.”

Er worden veel voordelen toegeschreven aan shilajit op basis van: traditie, klassieke tekstboeken van Ayurveda, natuurlijk instinct van dieren, persoonlijke verslagen, en meest recent wetenschappelijke studies. Veel van de biochemische processen zijn gedefinieerd; maar de volledige effecten van shilajit op het menselijk organisme vereisen verder onderzoek. Er is hoop voor een veelbelovende toekomst in de geestelijke en lichamelijke levensduur van deze organische minerale hars uit het Himalaya gebergte.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.