30 natuurlijke manieren om polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) te helpen behandelen

pcos

Dingen om te overwegen

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is de meest voorkomende endocriene aandoening bij Amerikaanse vrouwen in de vruchtbare leeftijd. De symptomen omvatten:

 • cysten in de eierstokken
 • onregelmatige menstruatie
 • acne
 • dunner wordend haar
 • gewichtstoename

Onderzoekers zeggen de oorzaken van PCOS zijn ingewikkeld, maar insulineresistentie en hormoonregulatie zijn sleutelfactoren.

Het is mogelijk dat je deze factoren kunt beheersen en je symptomen kunt verlichten door je levensstijl te veranderen en voedingssupplementen te gebruiken, maar er is geen pasklare aanpak voor de behandeling.

Je moet altijd met je arts overleggen voordat je een alternatieve behandeling probeert. Hij of zij kan de mogelijke dosering, bijwerkingen en wisselwerkingen met je bespreken.

Dieet veranderingen

Het eten van de juiste voedingsmiddelen en het vermijden van bepaalde ingrediënten kan je helpen jouw symptomen onder controle te houden. Een voedzaam dieet kan helpen bij het reguleren van je hormonen en je menstruatiecyclus. Het eten van bewerkte, sterk geconserveerde voedingsmiddelen kan bijdragen aan ontstekingen en insulineresistentie.

Het draait allemaal om volwaardige voeding

Volwaardige voeding is vrij van kunstmatige suikers, hormonen en conserveringsmiddelen. Deze voedingsmiddelen zijn zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke, onbewerkte staat. Fruit, groenten, volle granen en peulvruchten zijn volwaardige voedingsmiddelen die je aan je dieet kunt toevoegen.

Zonder hormonen en conserveringsmiddelen kan je endocriene systeem je bloedsuiker beter reguleren.

Zorg voor een evenwichtige koolhydraat- en eiwitinname

Koolhydraten en eiwitten hebben beide invloed op je energie en hormoonspiegels. Het eten van eiwitten stimuleert je lichaam om insuline aan te maken. Onbewerkte, koolhydraatrijke voedingsmiddelen kunnen de insulinegevoeligheid verbeteren. In plaats van een koolhydraatarm dieet te proberen, kun je je beter richten op het binnenkrijgen van voldoende gezonde eiwitten.

Plantaardige eiwitbronnen, zoals noten, peulvruchten en volle granen, zijn de beste bron van eiwitten.

Streef naar anti-inflammatoire

PCOS wordt door één studie omschreven als een laag niveau van chronische ontsteking. Het toevoegen van ontstekingsremmende voedingsmiddelen aan je dieet kan helpen je symptomen te verlichten.

Overweeg het mediterrane dieet als een optie. Olijfolie, tomaten, bladgroenten, vette vis zoals makreel en tonijn, en noten bestrijden allemaal ontstekingen.

Verhoog je ijzerinname

Sommige vrouwen met PCOS hebben last van hevig bloedverlies tijdens hun menstruatie. Dit kan leiden tot ijzertekort of bloedarmoede. Als jouw arts bij je een van beide aandoeningen heeft vastgesteld, bespreek dan met hem of haar hoe je jouw ijzerinname kunt verhogen. Hij of zij kan je aanraden om ijzerrijke voedingsmiddelen zoals spinazie, eieren en broccoli aan je dieet toe te voegen.

Je moet jouw ijzerinname niet verhogen zonder eerst met je arts te overleggen. Te veel ijzer kan je risico op complicaties vergroten.

Verhoog je magnesium inname

Amandelen, cashewnoten, spinazie en bananen zijn PCOS-vriendelijke voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium.

Voeg wat vezels toe om de spijsvertering te helpen
Een dieet met veel vezels kan je spijsvertering verbeteren. Linzen, limabonen, broccoli, spruitjes, peren en avocado’s zijn allemaal rijk aan vezels.

Stop met koffie

Cafeïnegebruik kan in verband worden gebracht met veranderingen in het oestrogeenniveau en het hormoongedrag. Probeer je energie op te peppen met een cafeïnevrij alternatief, zoals een kruidenthee. De probiotische eigenschappen van kombucha kunnen ook nuttig zijn.

En als je niet zonder een cafeïneboost kunt, neem dan groene thee. Van groene thee is aangetoond dat het de insulineresistentie verbetert. Het kan ook helpen bij gewichtsbeheersing bij vrouwen met PCOS.

Overweeg sojaproducten

Voordat je meer soja aan je dieet toevoegt, moet je je arts vragen naar het laatste onderzoek. Soja werkt als oestrogeen in je lichaam. Dit kan helpen de hormonen in balans te houden als je PCOS hebt. Maar er zijn ook aanwijzingen dat het toevoegen van soja aan je dieet je hormoonsysteem kan verstoren.

Mensen met een familiegeschiedenis van oestrogeen-gerelateerde kankers, zoals sommige vormen van borstkanker, moeten sojaproducten vermijden. Als je arts het toevoegen van soja aan je dieet goedkeurt, kan je denken aan sojamelk, tofu, miso en tempeh.

Supplementen

Supplementen beweren te helpen bij de hormoonregeling, insulineresistentie en ontstekingen die met PCOS gepaard gaan.

Het is zo dat supplementen  niet worden gereguleerd door de U.S. Food and Drug Administration (FDA). Praat met je arts voordat je een supplement neemt. Sommige supplementen kunnen namelijk interfereren met andere voorgeschreven PCOS behandelingen en medicijnen.

Inositol

Inositol is een B-vitamine die kan helpen de insulineresistentie te verbeteren. Het blijkt ook te helpen bij de vruchtbaarheid in sommige gevallen van PCOS.

Chroom

Chroom supplementen kunnen je body mass index verbeteren, wat kan helpen bij PCOS. Ze kunnen ook de insulineresistentie stabiliseren door je lichaam te helpen bij de stofwisseling van suiker.

Kaneel

Kaneel is afkomstig van de bast van kaneelbomen. Van kaneelextract is aangetoond dat het een positief effect heeft op de insulineresistentie. Kaneel kan ook de menstruatie reguleren voor vrouwen met PCOS.

Kurkuma

Het actieve ingrediënt in kurkuma heet curcumine. Kurkuma kan veelbelovend zijn voor het verlagen van de insulineresistentie en als ontstekingsremmer.

Zink

Zink is een spoorelement dat de vruchtbaarheid en jouw immuunsysteem kan stimuleren. Overmatige of ongewenste haargroei en alopecia kunnen worden verbeterd met zinksupplementen.

Je kanook rood vlees, bonen, noten en zeevruchten eten om meer zink in je voeding te krijgen.

Teunisbloemolie

Teunisbloemolie wordt gebruikt om te helpen bij menstruatiepijn en onregelmatige menstruatie. Het kan ook het cholesterolgehalte en oxidatieve stress verbeteren, die beide in verband worden gebracht met PCOS.

Koop nu teunisbloemolie.

Gecombineerde vitamine D en calcium
Vitamine D is een hormoon dat van vitaal belang is voor je endocriene systeem. Een tekort aan vitamine D komt veel voor bij vrouwen met PCOS. Vitamine D en calcium kunnen onregelmatige menstruaties verbeteren en je helpen met ovuleren.

Levertraan

Levertraan bevat vitamine D en A, evenals grote hoeveelheden omega-3-vetzuren. Deze zuren kunnen helpen de menstruatie regelmatig te laten verlopen en helpen vet rond je middel kwijt te raken.

Berberine

Berberine is een kruid dat in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt om te helpen bij insulineresistentie. Als je PCOS hebt, kan berberine je metabolisme stimuleren en de endocriene reacties van je lichaam in balans brengen.

Adaptogene kruiden

Wanneer je lichaam insuline niet kan reguleren, kan het zich in je lichaam ophopen en hogere niveaus van mannelijke geslachtshormonen, androgenen genaamd, veroorzaken. Adaptogene kruiden beweren dat ze je lichaam helpen deze hormonen in balans te brengen. Sommige adaptogene kruiden zouden ook andere symptomen van PCOS, zoals een onregelmatige menstruatie, kunnen verlichten.

Wees voorzichtig en overleg met je arts voordat je een kruidensupplement neemt, want hun claims zijn niet beoordeeld door de FDA.

Maca wortel

De wortel van de maca plant is een traditioneel kruid dat wordt gebruikt om de vruchtbaarheid en het libido te verhogen. Macawortel kan helpen de hormonen in balans te brengen en het cortisolniveau te verlagen. Het kan ook helpen bij de behandeling van depressie, wat een symptoom van PCOS kan zijn.

Ashwagandha

Ashwagandha wordt ook wel “Indiase ginseng” genoemd. Het kan helpen de cortisolspiegels in balans te brengen, wat stress en symptomen van PCOS zou kunnen verbeteren.Ashwagandha 60 capsules

Heilig basilicum

Heilig basilicum, ook wel tulsi genoemd, pakt chemische en metabolische stress aan. Het wordt ook wel de “koningin der kruiden” genoemd. Heilig basilicum kan helpen je bloedsuiker te verlagen, gewichtstoename te voorkomen en je cortisolspiegel te verlagen.

Koop tulsi nu.

Zoethoutwortel

De wortel van de zoethoutplant bevat een verbinding genaamd glycyrrhizine, die verschillende unieke eigenschappen heeft. Zoethoutwortel is voorgesteld als een ontstekingsremmend middel. Het helpt bij de stofwisseling van suiker en de hormoonhuishouding.

Tribulus terrestris

Van Tribulus terrestris is aangetoond dat het helpt de ovulatie te stimuleren en een gezonde menstruatie te ondersteunen. Het kan ook het aantal cysten in de eierstokken verminderen.

Chasteberry

Chasteberry wordt al eeuwenlang gebruikt om te helpen bij reproductieve aandoeningen. Het kan sommige symptomen van PMS verbeteren, maar het effect op de vruchtbaarheid vereist meer onderzoek.

Probiotica

Probiotica helpen niet alleen bij de spijsvertering en de darmgezondheid. Ze kunnen een belangrijke rol spelen bij de behandeling van PCOS. Ze kunnen ook ontstekingen verminderen en geslachtshormonen zoals androgeen en oestrogeen reguleren.

Overweeg probiotica-supplementen te nemen en probiotische voedingsmiddelen te eten, zoals kimchi en kombucha.

Zorg voor een gezond gewicht

Een gezond gewicht kan helpen de insulineresistentie te verminderen, je menstruatie te reguleren en het risico op aandoeningen die gepaard gaan met PCOS te verkleinen.

Als je overgewicht hebt, suggereren sommige studies geleidelijk gewichtsverlies door middel van een caloriearm dieet als veelbelovende eerstelijnsbehandeling voor PCOS.

Breng je lichaamsbeweging in balans

Lichaamsbeweging is belangrijk om een gezond gewicht te behouden. Maar te veel beweging kan je hormonen verstoren, dus praat met je arts over een gezonde balans.

Zachte oefeningen met weinig impact, zoals yoga of pilates, kunnen gedurende langere tijd worden beoefend. Zwemmen en lichte aerobics zijn ook aan te bevelen. Intervaltraining met hoge intensiteit en lange-afstandslopen kunnen ook helpen de symptomen van PCOS te verbeteren.

Praat met je arts over het soort training waar je het meeste baat bij heeft.

Zorg voor een goede slaaphygiëne

Slaap beïnvloedt je stressniveaus en helpt bij het reguleren van cortisol om je hormonen in balans te houden. Maar slaapstoornissen komen twee keer zo vaak voor bij vrouwen met PCOS. Om je slaaphygiëne te verbeteren:

 • Streef naar acht tot tien uur slaap per nacht.
 • Zorg voor een regelmatige bedtijdroutine.
 • Vermijd stimulerende middelen en rijk, vet voedsel voor het slapengaan.
 • Verminder stress
 • Vermindering van stress kan cortisol reguleren. Veel van de hierboven genoemde strategieën, zoals yoga, voldoende slaap en minder cafeïne, kunnen bijdragen aan lagere stressniveaus.

Wandelingen in de buitenlucht en ruimte in je leven creëren voor ontspanning en zelfzorg kunnen ook verminderen hoe gestrest je zich voelt.

Beperk of vermijd hormoonontregelaars

Hormoonontregelaars zijn chemische stoffen of ingrediënten die de natuurlijke hormonale reacties van je lichaam verstoren of blokkeren.

Sommige hormoonontregelaars bootsen vrouwelijke en mannelijke geslachtshormonen na, waardoor verwarring ontstaat in jouw voortplantingssysteem. Dit kan het risico op PCOS-symptomen vergroten.

Ze worden vaak aangetroffen in ingeblikt voedsel, zeep en make-up. Veel voorkomende hormoonverstorende stoffen zijn:

 • dioxines
 • ftalaten
 • pesticiden
 • BPA
 • glycol-ethers
 • Overweeg acupunctuur

Er is genoeg onderzoek om te pleiten voor acupunctuur als alternatieve behandeling voor PCOS. Acupunctuur kan helpen PCOS door:

 • het verhogen van de bloedtoevoer naar je eierstokken
 • het verminderen van cortisol niveaus
 • te helpen bij gewichtsverlies
 • Je gevoeligheid voor insuline te verbeteren
 • Wees voorzichtig

Wees op je hoede voor supplementen en andere therapieën die grote claims maken. Hoewel er redelijk wat onderzoek is gedaan naar natuurlijke behandelingen voor PCOS, is er nog steeds meer concrete informatie nodig om veel alternatieve geneeswijzen te ondersteunen.

Je moet altijd je arts raadplegen voordat je met een alternatieve therapie begint. Sommige behandelingen die beweren wondermiddelen voor PCOS te zijn, kunnen in feite je vruchtbaarheid beïnvloeden of tot andere complicaties leiden.

Wees vooral op je hoede voor:

 • progestine die het moeilijker voor je kunnen maken om zwanger te worden
 • systemische enzymtherapieën
 • supplementen en kruiden die beloven “alles te genezen” en “onmiddellijke resultaten” te geven
 • Overleg met je arts
 • Als je een van de bovenstaande natuurlijke behandelingsopties voor PCOS overweegt, werk dan samen met je arts om een behandelplan op te stellen.

Hoewel kruidensupplementen en alternatieve therapieën kunnen helpen bij de behandeling van PCOS, zijn ze geen vervanging voor een aangepaste, voortdurende dialoog met je arts over je symptomen.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.