Moringa olie: gebruik en voordelen

Wat is moringaolie?

Moringa olie is afkomstig van de zaden van Moringa oleifera, een kleine boom die inheems is in het Himalaya gebergte. Vrijwel alle delen van de moringaboom, waaronder de zaden, wortels, schors, bloemen en bladeren, kunnen worden gebruikt voor voedings-, industriële of medicinale doeleinden.

Om deze reden wordt hij soms "de wonderboom" genoemd. Hij wordt ook wel de trommelstokboom genoemd, naar de vorm van zijn zaaddozen.

Moringazaden hebben een hoog oliegehalte en bevatten veel voedingsbestanddelen, waaronder enkelvoudig onverzadigde vetten, eiwitten, sterolen en tocoferolen. Moringa olie wordt geproduceerd door middel van een verscheidenheid aan industriële processen, waaronder solventextractie en koude persing.

Het is verkrijgbaar als essentiële olie en als bakolie. Het is ook een ingrediënt in haar- en huidproducten.

Moringa olie toepassingen en voordelen

Moringa olie wordt al sinds de oudheid gebruikt als een medicinaal volksmiddel en als een plaatselijk, cosmetisch ingrediënt. Vandaag de dag wordt moringa olie geproduceerd voor een breed scala aan persoonlijke en industriële toepassingen.

  • Bakolie. Moringa olie is rijk aan eiwitten en oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd, gezond vet. Wanneer het gebruikt wordt om te koken, is het een economisch, voedzaam alternatief voor duurdere oliën. Het wordt een wijdverspreid voedingsmiddel in voedselarme gebieden waar moringa bomen worden geteeld.
  • Plaatselijk reinigingsmiddel en vochtinbrenger. Het oliezuur in Moringa olie maakt het heilzaam bij uitwendig gebruik als een reinigingsmiddel, en als een vochtinbrenger voor huid en haar.
  • Cholesterol beheersing. Eetbare moringaolie bevat sterolen, waarvan is aangetoond dat ze LDL of "slecht" cholesterol verlagen.
  • Antioxidant. Bèta-sitosterol, een fytosterol dat in moringa-olie wordt aangetroffen, heeft mogelijk antioxiderende en antidiabetische voordelen, hoewel meer onderzoek nodig is om dit te bevestigen.
  • Anti-inflammatoire. Moringa olie bevat verschillende bioactieve verbindingen die antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben, zowel bij inname als bij uitwendig gebruik. Dit kan moringa olie heilzaam maken bij acne puistjes. Deze verbindingen omvatten tocoferolen, catechinen, quercetine, ferulinezuur, en zeatine.

Moringa olie producten

Moringa olie kan gevonden worden als:

  • Bakolie om te gebruiken bij het frituren en bakken.
  • Etherische olie voor uitwendig gebruik op huid en haar. Verdun altijd een etherische olie met een draagolie voor gebruik.
  • Een ingrediënt in huid- en haarverzorgingsproducten, zoals zeep, vloeibare reiniger, hydraterende toner, massageolie, shampoo, en haarconditioner.

Tips bij het kiezen van moringa olie

Moringa olie wordt ook wel behenolie of ben-olie genoemd, vanwege het gehalte aan beheninezuur.

  • Bepaal of het een draagolie of essentiële olie is. Kijk altijd of de olie die je koopt een dragerolie of een etherische olie is. Zoals met elke etherische olie, moet essentiële olie van moringa worden gemengd met een dragerolie voordat het plaatselijk wordt gebruikt. Moringa etherische olie mag niet eetbaar zijn en mag niet inwendig ingenomen worden.
  • Kies koudgeperste olie van levensmiddelenkwaliteit om mee te koken. Sommige vormen van moringa olie worden geproduceerd in grote partijen via solvent extractie, om te worden gebruikt als brandstof of als een smeermiddel voor machines. Als u van plan bent moringa olie te gebruiken om mee te koken of uitwendig op de huid, zoek dan naar een olie die koud geperst is, biologisch, en gelabeld voor die doeleinden.
  • Controleer hoe de olie is geproduceerd. Zoek ook naar een fabrikant die transparant is over de herkomst en productie van zijn product.
  • Kijk naar de kleur en helderheid van de olie. Zoek naar een olie die lichtgeel van kleur is met een lichte geur van pinda's. Sommige gebottelde merken kunnen weinig tot geen moringa olie bevatten.

Moringa olie voor haar en huid

Er zijn commercieel geproduceerde producten, zoals Herbal Essences Golden Moringa Oil voor haar, die gemakkelijk toegankelijke voordelen kunnen bieden.

Je kunt ook een oliebehandeling voor huid- of haarverzorging maken met essentiële moringaolie.

Voor haar

Ingrediënten

2 kopjes van een draagolie, zoals amandelolie, die vochtinbrengende eigenschappen heeft
5 tot 10 druppels moringa olie
5 tot 10 druppels van een heilzame essentiële olie, zoals lavendel of tea tree olie

Moringa kopen.

Gebruiksaanwijzing

  • Meng de oliën samen in een glazen kom of fles.
  • Breng aan op het haar, masseer in de wortels.
  • Bedek het haar en laat het een nacht intrekken.
  • Was en conditioneer het haar zoals gewoonlijk.

U kunt dit mengsel ook een paar seconden in de magnetron verwarmen voordat u het aanbrengt. Sommige mensen houden van de sterkere geur die de verhitting aan de oliën geeft.

Voor de huid

Gebruiksaanwijzing

  • Gebruik dezelfde ingrediënten als voor de haarbehandeling. Probeer te experimenteren met verschillende draagoliën en essentiële oliën om de geur te variëren.
  • Masseer zachtjes in je huid op het gezicht of lichaam.
  • Verwijder overtollig product met een tissue.

Moringa olie is relatief lang houdbaar, tot ongeveer 1 jaar. Bewaar een oliemengsel echter in glas bij kamertemperatuur, in een donkere ruimte, om te voorkomen dat het ranzig wordt.Moringa 60 capsules

Moringa bladeren vs. olie

De gehele moringa boom wordt gebruikt voor verschillende doeleinden. Houd in gedachten dat moringa olie uitsluitend afkomstig is van de zaden, niet van de bladeren of bloemen.

Sommige vermeende voordelen van moringa zijn niet afkomstig van de olie, maar van andere vormen, zoals het bladpoeder.

Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat moringabladeren gunstig kunnen zijn voor de bestrijding van diabetes. De bladeren kunnen ook antibacteriële eigenschappen hebben.

Inname van de schors, bladeren en bloemen van de moringaboom kan samentrekkingen van de baarmoeder veroorzaken die ernstig genoeg zijn om een miskraam te veroorzaken. Moringa olie is niet in verband gebracht met dit risico. Het is echter belangrijk om het gebruik van moringa olie met uw arts te bespreken, vooral tijdens de zwangerschap en in de periode dat u zwanger probeert te worden.

De voordelen

Moringa olie van levensmiddelenkwaliteit is een gezond, enkelvoudig onverzadigd vet dat rijk is aan eiwitten en andere verbindingen. Als een essentiële olie, heeft moringa voordelen voor het hydrateren en reinigen van de huid. Het kan ook worden gebruikt voor acne en als een vochtinbrengende haarbehandeling.

Bestel eenvoudig online, past door de brievenbus

Contact

Cognition Boosters
Laan van Nieuw Oost-Indië 125
2593 BM Den Haag
KVK: 56157525
BTW: NL002206620B79

 

 

Dagelijks: 9:00 - 18:00
Zondag: gesloten

Copyright 2021 Cognition Boosters ©  Alle Rechten Voorbehouden

De waardering van cognitionboosters.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.2/10 gebaseerd op 24 reviews.
Chat openen