9 verrassende voordelen van kerriepoeder

kerriepoeder

Kerriepoeder is een mengsel van specerijen met een heldere gouden tint en een complexe smaak. Het kan worden gemaakt met een verscheidenheid aan specerijen, meestal met inbegrip van kurkuma, koriander, komijn, fenegriek, en chili peper. Andere gebruikelijke toevoegingen zijn gember, zwarte peper, mosterdzaad, kerrieblaadjes, en venkelzaad. Kerriepoeder kan een verscheidenheid aan voordelen bieden als gevolg van de vele gezonde specerijen die het bevat. Hier delen wij van Cognition Boosters 9 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van kerriepoeder.

1. Potente anti-inflammatoire eigenschappen

Omdat kerriepoeder vol zit met specerijen zoals kurkuma, koriander en chilipeper, is het geen wonder dat is aangetoond dat deze kruiderij ontstekingsremmende voordelen biedt.

Kurkuma, een van de belangrijkste specerijen in het mengsel, bevat een pigment genaamd curcumine. Curcumine staat bekend om zijn vermogen om ontstekingen te bestrijden door het reguleren van ontstekingseiwitten, zoals interleukine-6 (IL-6) en tumornecrosefactor-alfa (TNF-alfa).

Zowel menselijk als dierlijk onderzoek heeft aangetoond dat kurkuma en geïsoleerde curcumine de symptomen verlichten van ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis, osteoartritis en inflammatoire darmziekten.

Andere specerijen die vaak in kerriepoeder voorkomen, waaronder chilipeper en koriander, hebben ook ontstekingsremmende effecten.

Chilipepers bevatten een verbinding genaamd capsaïcine die werkt als een krachtige anti-inflammatoire kracht.

Koriander wordt al sinds de oudheid gebruikt als ontstekingsremmer in de traditionele geneeskunde, en onderzoek bij knaagdieren suggereert dat behandeling met deze specerij de symptomen van inflammatoire darmziekten kan verminderen.

Toch zijn er meer studies nodig om dit effect bij mensen te bevestigen.

Kerriepoeder bevat een verscheidenheid aan ontstekingsremmende specerijen, waaronder kurkuma, koriander, en chilipoeder.

2. Kan de hartgezondheid verbeteren

Het consumeren van kerriepoeder kan de gezondheid van het hart op verschillende manieren ten goede komen. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de kruidenmix de bloeddoorstroming kan stimuleren en de werking van de bloedvaten kan verbeteren, wat op zijn beurt het risico op hartaandoeningen kan verlagen.

Een kleine studie bij 14 mannen toonde aan dat het eten van 180 gram kerriepoeder de bloedstroom in de arteria brachialis – de belangrijkste bloedtoevoer naar de arm – verbeterde in vergelijking met een controlemaaltijd. Dit werd toegeschreven aan het hoge gehalte aan antioxidanten van kerrie.

Uit een andere studie bij meer dan 100.000 mensen bleek dat mensen die 2 tot 3 keer per maand tot 1 keer per week gerechten op basis van kerriepoeder aten, significant lagere triglyceridenwaarden hadden dan mensen die minder dan 1 keer per maand kerrie aten.

Bovendien hebben studies bij mensen aangetoond dat supplementen met kurkuma en curcumine het cholesterolgehalte bij mensen kunnen verlagen, hoewel deze resultaten afkomstig waren van supplementen met hoge doses die hoger waren dan de hoeveelheden die doorgaans worden aangetroffen in voedingsmiddelen die met kerriepoeder zijn gekruid.

Bovendien blijkt uit onderzoek dat het consumeren van kerrie gunstige effecten kan hebben op de bloeddruk, maar daar is meer onderzoek voor nodig.

Omdat hoge bloeddruk, triglyceride, en cholesterol niveaus risicofactoren zijn voor hart-en vaatziekten, kan het eten van kerriepoeder helpen bij het verbeteren van de gezondheid van het hart.

Er is echter meer onderzoek nodig naar hoe kerriepoeder de gezondheid van het hart positief kan beïnvloeden en de risicofactoren voor hartziekten kan verlagen.

Het eten van kerriepoeder kan de gezondheid van het hart ten goede komen doordat het de risicofactoren voor hartziekten, zoals een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte, verlaagt en de doorbloeding verbetert. Daarom is hoort dit ook bij een voordelen van kerriepoeder.

3. Kan kankerwerende effecten hebben

Veel van de specerijen in kerriepoeder hebben antikanker eigenschappen. Talrijke reageerbuisonderzoeken hebben aangetoond dat met name kurkuma bepaalde kankercellen kan bestrijden.

Curcumine, de belangrijkste actieve stof in kurkuma, staat bekend om zijn krachtige kankerbestrijdende eigenschappen. Het induceert de dood van kankercellen en remt de verspreiding van kankercellen door specifieke signaalwegen in het lichaam te onderdrukken.

Volgens dier- en reageerbuisonderzoek kan curcumine verschillende kankersoorten bestrijden, waaronder die van de prostaat, borst, dikke darm en hersenen.

Menselijke studies hebben ook veelbelovende resultaten gehad. Een studie bij 126 mensen met dikkedarmkanker toonde bijvoorbeeld aan dat een supplementatie met 1.080 mg curcumine per dag gedurende 30 dagen de dood van kankercellen verhoogde en ontstekingen verminderde.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat andere kerriepoeder specerijen, zoals chilipepers, koriander en komijn, ook krachtige antikanker effecten kunnen hebben.

Hoewel het huidige onderzoek naar de antikanker effecten van kerriepoeder veelbelovend is, zijn meer studies bij mensen nodig.

Sommige onderzoeken suggereren dat kerriepoeder krachtige antikanker eigenschappen zou kunnen hebben, maar meer studies zijn nodig.

4. Bevat krachtige antioxidanten

Antioxidanten zijn verbindingen die celschade helpen voorkomen die wordt veroorzaakt door reactieve moleculen die bekend staan als vrije radicalen.

Te veel vrije radicalen in je lichaam kunnen leiden tot oxidatieve stress, een aandoening die geassocieerd wordt met chronische aandoeningen zoals hart-en vaatziekten, kanker en mentale achteruitgang. Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten kan de effecten van oxidatieve stress verminderen en je ziekterisico verkleinen.

Kerriepoeder bevat een overvloed aan antioxidanten, zoals curcumine, quercetine, pineen, luteïne, zeaxanthine, en cuminal.

Een kleine studie bij 17 mannen toonde aan dat het eten van maaltijden met 6-12 gram kerriepoeder de allantoïne – een marker van oxidatieve stress – aanzienlijk verminderde in vergelijking met het eten van maaltijden zonder kerriepoeder.

Daarom kan het toevoegen van antioxidant-rijk kerriepoeder aan maaltijden helpen oxidatieve stress en ziekterisico’s te verminderen.

Sommige onderzoeken suggereren dat het consumeren van kerriepoeder oxidatieve stress kan helpen verminderen, waardoor het ziekterisico wordt verlaagd.

5–9. Andere voordelen

Naast de hierboven genoemde potentiële voordelen, kan de consumptie van dit smaakvolle kruidenmengsel de gezondheid op de volgende manieren verbeteren.

Kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen. Een studie bij meer dan 100.000 mensen toonde aan dat degenen die matige hoeveelheden curry consumeerden een significant lagere bloedsuikerspiegel hadden dan degenen die minder dan eens per maand curry aten.

Kan de gezondheid van de hersenen verbeteren. Menselijk en dierlijk onderzoek heeft aangetoond dat curcumine, de belangrijkste verbinding in kurkuma, markers van mentale achteruitgang aanzienlijk kan verbeteren en het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer kan verminderen.

Kan het gevoel van verzadiging verbeteren. In een onderzoek meldden mannen die maaltijden aten met 6 of 12 gram kerriepoeder significant minder honger en verlangen om te eten, vergeleken met degenen die een controlemaaltijd aten.
Antischimmel en antibacteriële eigenschappen. Kerriepoeder bevat koriander en komijn, twee specerijen waarvan in reageerbuisstudies is aangetoond dat ze schimmelwerende en antibacteriële effecten hebben.

Kan de spijsvertering bevorderen. Studies bij knaagdieren hebben aangetoond dat curcumine je spijsverteringsstelsel kan helpen naar behoren te functioneren en de symptomen van spijsverteringsstoornissen kan verlichten, hoewel meer onderzoek bij mensen nodig is.

Houd in gedachten dat deze voordelen van kerriepoeder meestal gerelateerd zijn aan individuele componenten van kerriepoeder en niet aan het specerijenmengsel zelf. Meer onderzoek naar het gebruik van kerriepoeder om de gezondheid te bevorderen is nodig.

Voordelen van kerriepoeder

Het consumeren van kerriepoeder kan de gezondheid van de hersenen en de spijsvertering bevorderen, het gevoel van volheid verbeteren, de bloedsuikerspiegel verlagen en een antibacteriële werking hebben. Meer onderzoek bij mensen is echter nodig om deze potentiële voordelen van kerriepoeder te bevestigen.

Hoe kerriepoeder aan je dieet toevoegen
Omdat kerriepoeder een mengsel van specerijen is, kan het worden gebruikt om tal van gerechten op smaak te brengen.

Kerriepoeder heeft een unieke, warme smaak die zowel zoet als hartig kan zijn. Dit is afhankelijk van de exacte mix van specerijen die door de fabrikant wordt gebruikt.

Bedenk dat er niet één vast kerriepoederrecept is en dat de gebruikte specerijen kunnen variëren. Sommige versies kunnen pittig zijn door het gebruik van hete pepers, terwijl andere mild zijn.

Als je eenmaal een kerriepoeder hebt gevonden dat je smaakpapillen bevalt, probeer het dan toe te voegen aan gerechten zoals marinades, aardappelsalades, gebraad, stoofschotels en soepen. Dit veelzijdige kruidenmengsel kan worden gebruikt om alles op smaak te brengen, van groenten tot eieren, dus wees niet bang om te experimenteren.

Omdat kerriepoeder meestal kurkuma bevat, geeft het een gouden tint aan je recepten.

Kerriepoeder is veelzijdig en kan worden toegevoegd aan een aantal gerechten zoals soepen, vleesrecepten en stoofschotels.

De essentie

De combinatie van specerijen in kerriepoeder maakt deze smaakmaker een geweldige manier om smaak en voedingswaarde aan je gerechten toe te voegen.

Het kruidenmengsel is rijk aan ontstekingsremmende stoffen en de consumptie ervan kan helpen oxidatieve stress te verminderen, de gezondheid van het hart te bevorderen en de bloedsuikerspiegel te verbeteren, naast andere potentiële voordelen.

Het beste is dat kerriepoeder een uitstekende toevoeging is aan een breed scala van recepten. Probeer het eens toe te voegen aan je favoriete gerecht voor een gezonde kick van smaak en kleur.

Kerriepoeder is overal verkrijgbaar in supermarkten, maar je kan ook een ruime keuze aan producten online vinden.Ashoka 60 capsules

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.