Karela sap: Voeding, voordelen en hoe het te maken

karela sap

Karela sap is een drank gemaakt van een vrucht met een ruwe schil, genaamd bittere meloen.

Zoals de naam doet vermoeden, hebben de vrucht en zijn sap een bittere smaak die sommigen onsmakelijk vinden.

Karela sap is echter populair geworden vanwege de vele voordelen voor de gezondheid, waaronder een lagere bloeddruk en een betere gezondheid van de huid.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over karela sap, waaronder de voedingswaarde, de mogelijke voordelen voor de gezondheid en hoe je het maakt.

Wat is karela sap?

Karela sap wordt gemaakt van een vrucht genaamd bittere meloen, of Momordica charantia. Het ontleent zijn naam aan de vertaling van “bittere meloen” in Indiase talen.

De vrucht heeft een uitgesproken ruwe, hobbelige schil en komt over het algemeen voor in twee variëteiten – de Chinese en de Indiase bittere meloen.

De Chinese variant wordt bijna 20 cm groot en heeft een lichtgroene kleur. De schil heeft gladde, wratachtige oneffenheden.

De Indiase variant is met bijna 10 cm kleiner, heeft puntige uiteinden, een spitse schil en een donkergroene kleur.

Beide hebben wit vruchtvlees aan de binnenkant dat bitterder wordt naarmate de vrucht rijpt. Beide soorten kunnen worden gebruikt om karela sap te maken.

Volg het onderstaande recept om karela sap te maken. Het bestaat uit het mengen van rauwe bittere meloen met water. Sommige mensen vinden dat het toevoegen van een scheutje zout en een kneepje citroensap het lekkerder maakt.

De vrucht is een veelgebruikt ingrediënt in de keuken van subtropische gebieden zoals het Caribisch gebied, Afrika, Zuidoost-Azië en delen van China. Het sap is ook een populair gezondheidsmiddel in deze en andere delen van de wereld.

Voedingsinformatie

Karela sap zit boordevol belangrijke voedingsstoffen. Bijvoorbeeld, het mengen van 1 kop (93 gram) rauwe bittere meloen met 1/2 kop (118 ml) gefilterd water levert de volgende voedingsstoffen:

 • Calorieën: 16
 • Koolhydraten: 3,4 gram
 • Vezels: 2,6 gram
 • Eiwit: 0,9 gram
 • Vet: 0,2 gram
 • Vitamine C: 95% van de Referentie Dagelijkse Inname (ADH)
 • Foliumzuur: 17% van de ADH
 • Zink: 10% van de ADH
 • Kalium: 6% van de ADH
 • IJzer: 5% van de ADH
 • Vitamine A: 4% van de ADH
 • Natrium: 0 mg

Karela sap levert ruime hoeveelheden vitamine C, een antioxidant die een rol speelt bij het bevorderen van de immuniteit, de gezondheid van de hersenen en de genezing van weefsels.

Het is ook een geweldige bron van provitamine A. Dit is een stof die je lichaam omzet in vitamine A, die helpt bij het gezichtsvermogen en de gezondheid van de huid.

Bovendien levert elke 1 kop (93 gram) bittere meloen die je in je sap mengt ongeveer 8% van je dagelijkse behoefte aan vezels ter ondersteuning van een gezonde spijsvertering. Voedingsvezels kunnen ook helpen je bloedsuiker onder controle te houden.

Gezondheidsvoordelen van karela sap

De voordelen van karela sap gaan verder dan het voedingsprofiel.

Het wordt al lang aangeprezen om zijn verscheidenheid aan toepassingen en opgenomen in vele niet-westerse medicinale praktijken, zoals Ayurveda en Traditionele Chinese geneeskunde.

Kan de bloedsuikerspiegel helpen verlagen

Verschillende studies hebben aangetoond dat karela sap de bloedsuikerspiegel kan helpen beheersen.

Het bevat drie hoofdbestanddelen waarvan is aangetoond dat ze glucoseverlagende eigenschappen hebben – polypeptide-p, charantin, en vicine.

Van polypeptide-p wordt gedacht dat het op dezelfde manier werkt als insuline, een belangrijk hormoon dat de bloedsuikerspiegel helpt reguleren door de opname van suiker uit het bloed in de cellen en weefsels te vergemakkelijken.

Van Charantin en vicine is ook aangetoond dat ze de bloedsuikerspiegel verlagen. Het is momenteel echter onduidelijk hoe dit precies in je lichaam werkt.

Bovendien kunnen verschillende andere bestanddelen in karela sap helpen bij het beschermen en zelfs regenereren van cellen in de alvleesklier, het orgaan dat verantwoordelijk is voor de afgifte van insuline.

Een studie gaf 24 mensen 2 gram bitter meloen extract of een placebo elke dag gedurende 90 dagen. Degenen die het extract van de bittere meloen namen, ondervonden lagere niveaus van hemoglobine A1c (HbA1c), een indicator van de bloedsuikerspiegel op lange termijn.

Lagere HbA1c-waarden wijzen op een betere bloedsuikercontrole en een verminderd risico op het ontwikkelen van diabetes.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, zijn grotere studies nodig om precies te bepalen hoe bittere meloen of zijn sap kan worden gebruikt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Kan de gezondheid van de huid bevorderen

Karela sap wordt ook wereldwijd geconsumeerd als schoonheidsmiddel. Velen geloven dat het de gloed van je huid kan bevorderen.

Karela sap is een rijke bron van antioxidanten, waaronder vitamine C en provitamine A, die beide belangrijk zijn voor een gezonde huid en wondgenezing.

In een onderzoek ondervonden ratten die plaatselijk werden behandeld met bitter meloen extract een aanzienlijk snellere wondgenezing. Dit effect werd zelfs gezien bij ratten met diabetes.

In niet-westerse geneeskundige praktijken wordt karela sap gebruikt om de symptomen van psoriasis, eczeem en zweren te bestrijden. Deze toepassingen moeten echter formeel worden onderzocht in menselijke studies.

Hoewel bittere meloen en zijn sap een lange geschiedenis hebben in de volksgeneeskunde, is meer onderzoek nodig om te bepalen hoe ze de gezondheid van de huid kunnen beïnvloeden.

Andere potentiële voordelen voor de gezondheid

Karela sap kan verschillende andere gezondheidsvoordelen bieden, waaronder hulp bij gewichtsverlies.

Uit een onderzoek bleek dat 42 deelnemers die dagelijks 4,8 gram bittermeloen extract kregen, aanzienlijke hoeveelheden buikvet verloren. Na zeven weken hadden zij gemiddeld 1,3 cm van hun taille verloren.

Hoewel deze studie de exacte oorzaak van het gewichtsverlies niet kon vaststellen, is het duidelijk waarom karela sap een goede aanvulling kan zijn op een afslankkuur. Het bevat veel vezels, weinig calorieën en hydrateert.

Deze combinatie kan je helpen langer een vol gevoel te houden, omdat vezels langzamer door het spijsverteringskanaal gaan dan eenvoudige koolhydraten.

Aangezien het de honger op afstand houdt, kan het je ervan weerhouden voedsel te eten dat meer calorieën en minder voedingsstoffen bevat.

Verder blijkt uit enkele reageerbuis- en dierstudies dat sommige bestanddelen van karela sap kankerbestrijdende eigenschappen kunnen hebben.

Ten slotte blijkt uit dierstudies dat karela sap het HDL (goede) cholesterol kan verhogen, en het LDL (slechte) cholesterol en het totale triglyceridengehalte kan verlagen.

Nadelen van karela sap

Terwijl sommige mensen karela sap heerlijk vinden, kunnen anderen de bittere smaak ervan onsmakelijk vinden.

Bovendien is het misschien niet goed om te veel van dit sap te drinken, omdat dit kan leiden tot bijwerkingen als maagpijn, diarree en maagklachten. Toch is er niet genoeg wetenschappelijk bewijs om te bepalen hoeveel veilig is om te consumeren.

En omdat de langetermijneffecten niet bekend zijn, is het misschien niet voor iedereen geschikt.

Gezien de invloed op de bloedsuikerspiegel, moeten mensen met diabetes en mensen die medicijnen gebruiken hun arts raadplegen voordat ze beginnen met een karela-sapkuur.

Verder kan bitter meloen extract het endocriene systeem beïnvloeden, dat hormonen en voortplanting regelt. Daarom moeten vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven met hun zorgverlener praten voordat ze karela sap aan hun dagelijkse routine toevoegen.

Hoe maak je karela sap

Je kan karela sap gemakkelijk thuis maken. Alles wat je nodig hebt is rauwe bittere meloen, een blender of sapcentrifuge, en water.

Kies bittere meloenen die groter zijn, en vermijd die welke rijper zijn, met een licht oranje of rode tint. Op die manier vermijd je de scherpe smaak die doorgaans met deze vrucht wordt geassocieerd.

Om de smaak te verzachten kun je het vruchtvlees van de bittere meloen ongeveer 30 minuten laten weken in water met citroensap voordat je het mengt.

Karela sap

Ingrediënten

 • 1 bittere meloen
 • water of ander sap
 • citroensap, zout of honing (optioneel)

Aanwijzingen

 • Was de bittermeloen onder koud water.
 • Leg hem op een snijplank en snijd elk uiteinde eraf (schillen is niet nodig).
 • Snijd de meloen kruislings en in de lengte door. Je zou nu vier stukken moeten hebben.
 • Schep met een lepel de pitten uit elk stuk en gooi ze weg.
 • Leg het overgebleven groene vruchtvlees met de platte kant naar beneden op de snijplank. Snijd deze in middelgrote stukken.
 • Voeg water toe aan de blender om ongeveer één deel water op twee delen bittermeloen te krijgen. Je kan deze verhouding aanpassen aan je smaak, en je kunt het water desgewenst vervangen door een ander soort sap.
 • Doe de stukjes bittere meloen in de blender. Je kan ook een paar druppels citroensap en 1/2 theelepel (5 ml) honing of zout naar smaak toevoegen. Mix tot een gladde massa.
 • Giet over een zeef om de stukken fruit eruit te filteren. Druk met een houten lepel over de vaste stoffen om zoveel mogelijk sap eruit te zeven. Serveer direct of koel af.
 • Als je een sapcentrifuge hebt, kan je deze gebruiken in plaats van de blender. Voeg aan het eind gewoon water toe en sla de stap van het zeven van de vaste stoffen over.

Je kan ook andere ingrediënten in je karela sap mengen. Groene appel, komkommer, gember, ananas en aardbeien zijn populaire toevoegingen.

De conclusie

Karela sap is zeer voedzaam en wordt in verband gebracht met vele gezondheidsvoordelen, waaronder een betere gezondheid van de huid en controle van de bloedsuikerspiegel.

Aangezien het gemaakt is van bittere meloen, kan het een verworven smaak zijn. Als je het sap thuis maakt, kun je proberen andere vruchten en groenten toe te voegen om de scherpe smaak te verminderen.

Hoewel er meer onderzoek nodig is naar de gezondheidsvoordelen van karela sap, kan het veel belangrijke voedingsstoffen leveren en je gezondheid helpen optimaliseren als het met mate wordt geconsumeerd.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.