9 redenen waarom jasmijnthee goed voor je is

kopje kruiden thee

Jasmijnthee is een theesoort die geparfumeerd is met het aroma van bloesems van de jasmijnplant.

Het is meestal gebaseerd op groene thee, maar soms wordt in plaats daarvan zwarte of witte thee gebruikt.

Bloesems van gewone jasmijn (Jasminum officinale) of sampaguita (Jasminum sambac) worden samen met theebladeren opgeslagen of vermengd met opgeslagen thee, zodat het aroma kan trekken.

Omdat jasmijnthee meestal wordt gemaakt van groene theebladeren, biedt het veel van dezelfde krachtige gezondheidsvoordelen die je zou krijgen van het drinken van groene thee.

9 redenen waarom jasmijnthee goed is voor jouw gezondheid

Wij nemen producten op waarvan wij denken dat ze nuttig zijn voor onze lezers. Als je koopt via links op deze pagina, kunnen we een kleine commissie verdienen. Hier is ons proces.

1. Barstensvol antioxidanten

Jasmijnthee zit boordevol krachtige plantaardige verbindingen die bekend staan als polyfenolen.

Deze werken als antioxidanten in je lichaam en beschermen je cellen tegen schade door vrije radicalen. Studies hebben schade door vrije radicalen in verband gebracht met hartaandoeningen en verschillende vormen van kanker.

Jasmijnthee gemaakt van groene thee bevat veel polyfenolen, catechinen genaamd.

Een bijzonder krachtige catechine in groene thee is epigallocatechine gallate (EGCG), dat in verband is gebracht met vele voordelen, waaronder gewichtsverlies en verbeterde bloedsuikercontrole, evenals gezondheid van hart en mond.

Bovendien hebben catechinen uit groene thee zoals EGCG aangetoond ontstekingsremmende en bloedlipidenverlagende effecten te hebben, wat je risico op hartaandoeningen kan verlagen.

Jasmijnthee is rijk aan polyfenolen die als antioxidanten in je lichaam werken. Het bevat ook het krachtige polyfenol EGCG, dat in verband wordt gebracht met vele gezondheidsvoordelen zoals een verminderd risico op hartaandoeningen.

2. Kan helpen bij gewichtsverlies

Het drinken van jasmijnthee kan je helpen gewicht te verliezen door het versnellen van je stofwisseling.

In feite suggereert een review van verschillende studies dat groene thee – de meest voorkomende basis voor jasmijnthee – je stofwisseling met 4-5% kan versnellen en de vetverbranding met 10-16% kan verhogen.

Hoewel 4-5% misschien onbeduidend lijkt, kan het betekenen dat je 70-100 calorieën per dag extra verbrandt.

De vetverbrandende eigenschappen van jasmijnthee zijn gerelateerd aan het gehalte aan cafeïne en het polyfenol EGCG. Deze verbindingen kunnen ook elkaars vetverbrandende effecten versterken.

Thee op basis van groene thee kan helpen bij gewichtsverlies door je stofwisseling een boost te geven.

3. Kan je hart beschermen

Jasmijnthee is rijk aan polyfenolen, die kunnen helpen beschermen tegen hartaandoeningen.

In dier- en testbuisstudies is aangetoond dat theepolyfenolen het (slechte) LDL-cholesterol beschermen tegen oxidatie – een proces dat het risico op hartaandoeningen verhoogt.

Geoxideerd LDL-cholesterol is potentieel schadelijk, omdat het meer kans heeft om zich aan de wanden van je slagaders te hechten en plaques te vormen. Dit kan je bloedvaten vernauwen of verstoppen.

In een onderzoek verminderde suppletie met groene thee polyfenolen – wat ook voorkomt in jasmijnthee op basis van groene thee – de vorming van plaque tot 68% bij hamsters. Het verlaagde ook de risicofactoren voor hartziekten, zoals het LDL-cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte.

Ook andere studies leggen een verband tussen theeconsumptie en een lager risico op hartaandoeningen.

Zo ontdekte een analyse van 5 studies dat mensen die dagelijks 3 koppen (710 ml) of meer groene of zwarte thee dronken gemiddeld 21% minder kans hadden op hartaandoeningen.

Uit een andere studie bleek dat mensen die 1-3 koppen (237-710 ml) groene thee per dag dronken een 19% lager risico op hartaanvallen hadden en een 36% lager risico op beroertes, vergeleken met mensen die minder dan 1 kop (237 ml) per dag dronken.Polyfenolen uit jasmijnthee kunnen helpen beschermen tegen hartaandoeningen door te voorkomen dat LDL (slecht) cholesterol oxideert en mogelijk je slagaders verstopt.

4. Bevordert een goede mondgezondheid

Jasmijnthee is meestal gebaseerd op groene thee, die vol zit met catechinen. Catechinen zijn een groep polyfenolen die kunnen helpen beschermen tegen tandbederf – of gaatjes – door het doden van tandplakvormende bacteriën zoals Streptococcus mutans.

In een onderzoek bij 15 mensen stopte een oplossing met groene thee catechinen de zuurproductie van Streptococcus mutans wanneer deze op de tanden werd aangebracht. Te veel zuur kan het glazuur van je tanden – het harde oppervlak van je tanden – aantasten.

Een ander onderzoek bij 30 mensen wees uit dat het gebruik van een mondspoelmiddel op basis van groene thee en catechine gedurende 1 week net zo effectief was bij het verminderen van tandplak als een antiseptisch mondspoelmiddel.

En niet te vergeten, sommige onderzoeken suggereren dat jasmijnthee een slechte adem kan tegengaan door geur-veroorzakende bacteriën te verminderen.

Polyfenolen uit jasmijnthee kunnen helpen tandplakvormende bacteriën zoals Streptococcus mutans te neutraliseren. Daarnaast kan het een slechte adem tegengaan.

5. Kan de hersenfunctie stimuleren

Jasmijn thee heeft verschillende eigenschappen die de hersenfunctie kunnen helpen stimuleren.

Om te beginnen bevat het 15-60 mg cafeïne per kopje (237 ml) – afhankelijk van hoe lang de theeblaadjes trekken en welke theesoort als basis wordt gebruikt.

Cafeïne stimuleert je zenuwstelsel door de remmende neurotransmitter adenosine te blokkeren – een chemische stof die signalen doorgeeft tussen je hersenen en lichaam. Normaal gesproken helpt adenosine je lichaam te ontspannen.

Daarnaast verhoogt cafeïne de hersenactiviteit en helpt het bij het vrijkomen van andere stemmingsbevorderende neurotransmitters zoals dopamine en serotonine.

Collectief zorgt dit ervoor dat je je alerter en energieker voelt en het kortetermijngeheugen verbetert (18).

Jasmijnthee bevat ook het aminozuur L-theanine, dat de afgifte van gamma-aminoboterzuur (GABA) op gang brengt – een remmende neurotransmitter die je in een ontspannen en aandachtige toestand brengt.

Wanneer L-theanine en cafeïne samen worden ingenomen, lijken ze effectiever te zijn bij het stimuleren van de hersenfunctie. Jasmijnthee bevat cafeïne en L-theanine, die je kunnen helpen alerter en waakzamer te blijven. Plus, het kan het kortetermijngeheugen verbeteren.

6. Kan beschermen tegen de ziekte van Alzheimer en Parkinson

Jasmijnthee zit vol met krachtige polyfenolen, die je risico op Alzheimer en Parkinson kunnen verlagen.

In het bijzonder bevat jasmijnthee gemaakt van groene thee veel EGCG, dat ontstekingen kan onderdrukken en schade door vrije radicalen kan neutraliseren – twee belangrijke factoren die in verband worden gebracht met de progressie van de ziekte van Alzheimer en Parkinson.

Test-buis studies tonen aan dat EGCG voorkomt dat eiwitten in de hersenen verkeerd worden gevouwen en samenklonteren. Dit zou je risico op de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer kunnen verminderen, omdat verkeerd gevouwen eiwitten ontstekingen kunnen bevorderen en hersenzenuwen kunnen beschadigen.

Een review van 8 studies bij meer dan 5600 mensen ontdekte dat mensen die regelmatig thee zoals groene thee dronken – de meest voorkomende basis voor jasmijnthee – een 15% lager risico op de ziekte van Parkinson hadden dan niet-theedrinkers.

Een analyse van 26 studies bij meer dan 52.500 mensen koppelde de dagelijkse consumptie van theeën met een hoog EGCG-gehalte – zoals groene thee – aan een 35% lager risico op hersenaandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer.

Het drinken van groene thee – wat gewoonlijk de basis is voor jasmijnthee – is in verband gebracht met een lager risico op de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson.

7. Kan je risico op diabetes type 2 verlagen

Wereldwijd hebben meer dan 422 miljoen mensen diabetes.

Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm en treedt op wanneer je lichaam insuline niet effectief kan gebruiken. Insuline is een hormoon dat helpt suiker uit het bloed in de cellen te brengen.

Jasmijnthee gemaakt van groene thee kan je risico op diabetes type 2 verlagen. Het bevat de verbinding EGCG, die je lichaam kan helpen insuline effectiever te gebruiken en de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Een analyse van 17 studies bij 1.133 mensen toonde aan dat de consumptie van groene thee de nuchtere bloedsuikerspiegel en de insulinespiegel aanzienlijk verlaagde.

Een andere analyse van 12 studies bij meer dan 760.000 mensen wees uit dat het dagelijks drinken van 3 kopjes (710 ml) of meer thee gekoppeld was aan een 16% lager risico op diabetes type 2. Studies tonen aan dat het drinken van jasmijn groene thee je lichaam kan helpen efficiënter gebruik te maken van insuline en de bloedsuikerspiegel te verlagen. Dit kan helpen je risico op diabetes type 2 te verlagen.

8. Kan je risico op bepaalde kankers verminderen

Moringa is rijk aan antioxidanten die de schade door vrije radicalen helpen verminderen en mogelijk kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

Testbuis- en dierstudies hebben aangetoond dat polyfenolen – zoals de ECGC in groene thee – de grootte van tumoren verminderen, de dood van kankercellen stimuleren en de groei en verspreiding van kankercellen onderdrukken.

In een overzicht stopten groene thee polyfenolen de groei en verspreiding van blaaskankercellen en induceerden kankercelsterfte in dier- en reageerbuisonderzoek. Menselijke studies naar groene thee polyfenolen en blaaskanker lieten echter inconsistente resultaten zien.

Bovendien werd in een studie vastgesteld dat het dagelijks drinken van 10 kopjes groene thee (40,6 ounces of 1,2 liter) van Japanse grootte, aangevuld met tabletten met groene thee-extract, de terugkeer van darmkankercellen bij mensen met darmkanker met 51,6% verminderde.

Bovendien is het drinken van groene thee in verband gebracht met een lager risico op prostaat- en borstkanker.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, zijn meer studies van hoge kwaliteit bij mensen naar jasmijnthee en kankerrisico nodig voordat het met vertrouwen kan worden aanbevolen.

Uit dier-, proefbuis- en humaan onderzoek blijkt dat jasmijntheepolyfenolen de groei en verspreiding van kankercellen kunnen helpen onderdrukken – maar meer onderzoek op dit gebied is nodig.

9. Heerlijk en gemakkelijk toe te voegen aan je dieet

Jasmijnthee is niet alleen heel gezond, maar ook lekker en makkelijk toe te voegen aan je dieet. Het heeft een geurig bloemenaroma met een zoete, subtiele smaak.

De thee is te koop als theezakjes, losse blaadjes en parels. Toch is het het beste losse blaadjes of parels te kiezen, omdat theezakjes meestal gebroken blaadjes en andere ongewenste delen van de plant bevatten die de smaak van de thee kunnen beïnvloeden.

Om de blaadjes of parels te bereiden, doe je ze gewoon in een pot en voeg je heet water van 70-80°C (160-180°F) toe. Vermijd het gebruik van kokend water omdat dit de delicate smaak van de thee kan ruïneren. Laat de thee 3-5 minuten trekken, zeef hem dan en serveer.

Jasmijnthee is overal verkrijgbaar en kan worden gekocht bij je plaatselijke natuurvoedingswinkel of online.Jasmijnthee is heerlijk en heeft een zoete, subtiele en verfrissende smaak. Het is gemakkelijk te bereiden en kan bij plaatselijke natuurvoedingswinkels of online worden gekocht.Garcinia 60 capsules

Veiligheid en bijwerkingen

Over het algemeen is jasmijnthee ontzettend gezond met weinig tot geen bijwerkingen.

Het bevat echter wel cafeïne, wat voor sommige mensen problemen kan opleveren. Bijwerkingen van het innemen van te veel cafeïne zijn angst, rusteloosheid, kriebels en maagklachten.

Zwangere vrouwen moeten hun cafeïne-inname beperken, omdat het risico op een miskraam kan verhogen.

Jasmijnthee bevat ook catechinen, die het vermogen van je lichaam om ijzer uit voedsel te absorberen kunnen verminderen. In grote hoeveelheden kunnen catechinen het risico op bloedarmoede door ijzertekort verhogen.

Dit geldt echter vooral voor mensen met een verhoogd risico op ijzertekort, zoals zwangere vrouwen, jonge kinderen en mensen met dieetbeperkingen.

Dat gezegd hebbende, als je risico loopt op ijzertekort, overweeg dan jasmijnthee te drinken tussen de maaltijden door in plaats van bij de maaltijd – of wacht minstens een uur na het eten om de thee te drinken.

Jasmijnthee is over het algemeen veilig, maar mensen die gevoelig zijn voor cafeïne of mensen met een risico op ijzertekort moeten misschien op hun inname letten.

De conclusie

Jasmijnthee is een ongelooflijk gezonde thee, meestal op basis van groene of zwarte theebladeren.

Het zit boordevol antioxidanten en is in verband gebracht met vele indrukwekkende gezondheidsvoordelen.

Zo kan het drinken van jasmijnthee het risico op hartaandoeningen, mentale achteruitgang en bepaalde vormen van kanker verlagen. Het kan je ook helpen gewicht te verliezen, de mondhygiëne te verbeteren en de hersenfunctie te stimuleren.

Het beste van alles is dat jasmijnthee heerlijk is en gemakkelijk toe te voegen aan je dieet. Probeer de thee aan je dieet toe te voegen om van de indrukwekkende gezondheidsvoordelen te profiteren.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.