Inositol: gezondheidsvoordelen, bijwerkingen en dosering

Inositol, ook wel vitamine B8 genoemd, komt van nature voor in voedingsmiddelen zoals fruit, bonen, granen en noten.

Je lichaam kan ook inositol aanmaken uit de koolhydraten die je eet.

Onderzoek suggereert echter dat extra inositol in de vorm van supplementen tal van gezondheidsvoordelen kan hebben.

Dit artikel gaat dieper in op de voordelen, aanbevolen doseringen en mogelijke neveneffecten van inositol supplementen.

Wat is inositol?

Hoewel vaak aangeduid als vitamine B8, is inositol helemaal geen vitamine, maar eerder een soort suiker met verschillende belangrijke functies.

Inositol speelt een structurele rol in je lichaam als een belangrijk onderdeel van celmembranen.

Het beïnvloedt ook de werking van insuline, een hormoon dat essentieel is voor de bloedsuikercontrole. Bovendien beïnvloedt het chemische boodschappers in je hersenen, zoals serotonine en dopamine.

Geschat wordt dat een doorsnee dieet in de VS ongeveer 1 gram inositol per dag bevat. Rijke bronnen zijn granen, bonen, noten en vers fruit en groenten.

Supplementaire doses inositol zijn echter vaak hoger. Onderzoekers hebben de voordelen bestudeerd van doses tot 18 gram per dag - met veelbelovende resultaten en weinig bijwerkingen.

Kan voordelen hebben voor de geestelijke gezondheid

Inositol kan helpen bij het in balans brengen van belangrijke chemische stoffen in je hersenen, waaronder die waarvan wordt aangenomen dat ze je stemming beïnvloeden, zoals serotonine en dopamine.

Interessant is dat onderzoekers hebben ontdekt dat sommige mensen met depressie, angst en dwangstoornissen lagere niveaus van inositol in hun hersenen hebben.

Hoewel er meer onderzoek nodig is, suggereren verschillende studies dat inositol het potentieel heeft om een alternatieve behandeling te zijn voor geestelijke gezondheidsproblemen. Het lijkt ook minder bijwerkingen te hebben dan traditionele medicijnen.

Paniekstoornis

Hoewel het onderzoek nog beperkt is, kunnen inositol supplementen nuttig zijn bij de behandeling van paniekstoornis, een ernstige vorm van angst.

Mensen met een paniekstoornis hebben vaak last van paniekaanvallen, wat plotselinge gevoelens van intense angst zijn. Symptomen zijn een snelle hartslag, kortademigheid, duizeligheid, zweten en een tintelend of gevoelloos gevoel in de handen.

In een studie namen 20 personen met paniekstoornis gedurende 1 maand elke dag ofwel een 18 gram inositol supplement ofwel een gewoon angstmedicijn. Degenen die inositol namen hadden minder paniekaanvallen per week, vergeleken met mensen die de angstmedicatie namen.

Op dezelfde manier ervoeren personen in een 4-weekse studie minder en minder ernstige paniekaanvallen bij het nemen van 12 gram inositol per dag.

Depressie

Inositol kan de symptomen van depressie verbeteren, maar onderzoek heeft gemengde resultaten opgeleverd.

Een vroege studie toonde bijvoorbeeld aan dat het dagelijks innemen van 12 gram inositol gedurende 4 weken de symptomen verbeterde bij mensen met een depressie.

Daarentegen konden latere studies geen significante voordelen aantonen.

Al met al is er nog niet genoeg bewijs om te zeggen of inositol een echt effect heeft op depressie.

Bipolaire stoornis

Net als bij de andere psychische aandoeningen is het onderzoek naar de effecten van inositol en bipolaire stoornis beperkt. De resultaten van voorlopige studies lijken echter veelbelovend.

Bijvoorbeeld, een kleine studie bij kinderen met bipolaire spectrumstoornissen toonde verminderde symptomen van manie en depressie aan wanneer een combinatie van 3 gram omega-3 vetzuren en tot 2 gram inositol dagelijks werden ingenomen gedurende 12 weken.

Bovendien suggereren studies dat 3-6 gram inositol per dag kan helpen bij het verminderen van symptomen van psoriasis veroorzaakt door lithium, een veelgebruikt medicijn voor de behandeling van bipolaire stoornis.

Kan symptomen van polycysteus ovariumsyndroom verbeteren
Polycysteus ovarium syndroom (PCOS) is een aandoening die hormonale onevenwichtigheden veroorzaakt bij vrouwen, wat kan leiden tot onregelmatige menstruaties en onvruchtbaarheid. Gewichtstoename, hoge bloedsuikerspiegel en ongewenste cholesterol- en triglycerideniveaus zijn ook punten van zorg bij PCOS.

Inositolsupplementen kunnen de symptomen van PCOS verbeteren, vooral in combinatie met foliumzuur.

Klinische studies suggereren bijvoorbeeld dat dagelijkse doses inositol en foliumzuur kunnen helpen het triglyceridengehalte in het bloed te verlagen. Ze kunnen ook de insulinewerking verbeteren en de bloeddruk iets verlagen bij mensen met PCOS.

Bovendien bleek uit voorlopig onderzoek dat de combinatie van inositol en foliumzuur de ovulatie kan bevorderen bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen als gevolg van PCOS.

In één onderzoek induceerden 4 gram inositol en 400 mcg foliumzuur, dagelijks ingenomen gedurende 3 maanden, de eisprong bij 62% van de behandelde vrouwen.

Kan risicofactoren van het metaboolsyndroom helpen beheersen

Klinische studies suggereren dat inositolsupplementen gunstig kunnen zijn voor mensen met het metabool syndroom.

Het metabool syndroom is een groep aandoeningen die je risico op chronische ziekten verhogen, waaronder hartaandoeningen en diabetes type 2.

Specifiek worden vijf aandoeningen geassocieerd met het metabool syndroom.

  • Overtollig vet in de maagstreek
  • Hoge niveaus van triglyceriden in het bloed
  • Laag "goed" HDL-cholesterolgehalte
  • Hoge bloeddruk
  • Hoge bloedsuikerspiegel

In een klinische studie van een jaar bij 80 vrouwen met het metabool syndroom verminderde 2 gram inositol, tweemaal daags ingenomen, het triglyceridengehalte in het bloed met gemiddeld 34% en het totale cholesterolgehalte met 22%. Ook werden verbeteringen van de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel waargenomen.

Verbazingwekkend genoeg voldeed 20% van de vrouwen die inositolsupplementen innamen aan het eind van de studie niet langer aan de criteria voor het metabool syndroom.

Kan diabetes tijdens de zwangerschap voorkomen

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap te maken met een hoge bloedsuikerspiegel. Deze aandoening wordt zwangerschapsdiabetes (GDM) genoemd en compliceert elk jaar tot 10% van de zwangerschappen in de VS.

In dierstudies is inositol rechtstreeks in verband gebracht met de werking van insuline, een hormoon dat de bloedsuikerspiegel regelt.

Er is slechts een beperkt aantal studies beschikbaar over het supplement en GDM bij mensen. Sommigen suggereren echter dat een combinatie van 4 gram myo-inositol en 400 mcg foliumzuur kan helpen bij het voorkomen van GDM wanneer het dagelijks wordt ingenomen tijdens de zwangerschap.

Meer onderzoek is echter nodig, omdat andere studies niet dezelfde effecten hebben aangetoond .

Andere mogelijke voordelen

Inositol is bestudeerd als een potentiële behandelingsoptie voor vele aandoeningen.

Naast de reeds genoemde, suggereert onderzoek dat inositol nuttig kan zijn bij de volgende aandoeningen:

Ademhalingsnoodsyndroom: Bij premature baby's lijkt inositol nuttig te zijn bij de behandeling van ademhalingsproblemen als gevolg van onderontwikkelde longen.
Type 2 diabetes: Een voorlopige studie suggereert dat inositol en foliumzuur dagelijks ingenomen gedurende 6 maanden kan helpen bij de bloedsuikercontrole bij mensen met type 2 diabetes.
Obsessief-compulsieve stoornis (OCD): Een kleine studie suggereert dat 18 gram inositol dagelijks ingenomen gedurende 6 weken de symptomen van OCD kan verminderen.

Bijwerkingen en interacties

Inositol supplementen lijken goed te worden verdragen door de meeste mensen.

Er zijn echter milde bijwerkingen gemeld bij doses van 12 gram per dag of hoger. Deze omvatten misselijkheid, winderigheid, slaapproblemen, hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid.

Tot 4 gram inositol per dag is genomen door zwangere vrouwen in studies zonder nadelige effecten, hoewel meer onderzoek nodig is in deze populatie.

Er zijn ook niet genoeg studies om de veiligheid van de supplementen tijdens de borstvoeding vast te stellen. Moedermelk lijkt echter van nature rijk te zijn aan inositol.

Daarnaast is het onduidelijk of inositol supplementen veilig zijn voor langdurig gebruik. In de meeste studies werden inositol supplementen slechts een jaar of korter genomen.

Zoals met elk supplement, overleg met je arts voordat je inositol neemt.

Conclusie

Onderzoek suggereert dat inositol mensen kan helpen met geestelijke gezondheidsproblemen en metabole aandoeningen, zoals paniekstoornis, depressie, bipolaire stoornis, polycysteus ovarium syndroom, metabool syndroom en diabetes.

Het lijkt veilig te zijn voor de meeste mensen en slechts milde of eventuele bijwerkingen te veroorzaken in dagelijkse doses tot 18 gram.

Hoewel je voeding waarschijnlijk kleine hoeveelheden inositol bevat, kan het innemen van een supplement voor sommigen heilzaam blijken.

Bespreek het gebruik van supplementen altijd eerst met je arts.

Bestel eenvoudig online, past door de brievenbus

Contact

info@cognitionboosters.com

Cognition Boosters
Binckhorstlaan 123
2516 BA Den Haag
KVK: 56157525
BTW: NL002206620B79

 

 

Copyright 2022 Cognition Boosters ©  Alle Rechten Voorbehouden

De waardering van cognitionboosters.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 53 reviews.