Hoe lang duurt de immuniteit na COVID-19? Wat we weten

immuniteit covid

Voor degenen die herstellen van COVID-19, kan immuniteit tegen het virus ten minste 8 maanden duren en misschien langer, blijkt uit onderzoek.

Immuniteit kan op natuurlijke wijze ontstaan na het ontwikkelen van COVID-19 of door het krijgen van de COVID-19 vaccinatie.
Omdat de duur van de immuniteit na het ontwikkelen van COVID-19, of het krijgen van het vaccin onbekend is, moet het beoefenen van fysieke of sociale distantie en het dragen van een masker voortgezet worden om de verspreiding te stoppen.
Of je nu hersteld bent van COVID-19, het vaccin hebt gekregen of geen van beide hebt gekregen, inzicht in immuniteit en hoe lang dit duurt kan je belangrijke inzichten geven in hoe je veilig met anderen kunt omgaan tijdens de pandemie.

Ten eerste helpt het om te weten wat immuniteit betekent.

Er zijn twee soorten immuniteit: natuurlijke immuniteit en door vaccinatie veroorzaakte immuniteit.

Hoe natuurlijke immuniteit werkt na de ontwikkeling van COVID-19

Nadat een persoon een virus heeft opgelopen, houdt het immuunsysteem er een herinnering aan over.

De National Institutes of Health legt uit: “Immuuncellen en eiwitten die in het lichaam circuleren, kunnen de ziekteverwekker herkennen en doden als deze opnieuw wordt aangetroffen, waardoor bescherming wordt geboden tegen ziekte en de ernst van de ziekte wordt verminderd.”

De componenten van immuniteitsbescherming omvatten:

 • Antilichamen, dat zijn eiwitten die in het bloed circuleren en vreemde stoffen, zoals virussen, herkennen en neutraliseren.
 • Helper T-cellen helpen om ziekteverwekkers te herkennen.
 • Killer T-cellen doden ziekteverwekkers.
 • B-cellen maken nieuwe antilichamen wanneer het lichaam die nodig heeft.

Mensen die herstellen van COVID-19 blijken alle vier deze componenten te hebben. Specifieke informatie over wat dit betekent voor de immuunrespons en hoe lang de immuniteit aanhoudt, is echter niet duidelijk.

Volgens Lauren Rodda, PhD, en senior postdoctoraal fellow in immunologie aan de Universiteit van Washington School of Medicine, weten we niet zeker of mensen immuun zijn voor herinfectie, simpelweg omdat er nog niet genoeg studies zijn gedaan.

“Dit zou het bijhouden van de her-blootstelling van een aanzienlijk aantal mensen vereisen en bepalen of ze ziek worden,” vertelde Rodda.

De kennis op dit gebied blijft echter groeien naarmate nieuwe studies worden uitgevoerd.

Onlangs heeft een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science, aangetoond dat immuniteit tot 8 maanden kan aanhouden.

Volgens Shane Crotty, PhD, een professor aan het La Jolla Institute for Immunology in Californië die de studie mede leidde, heeft zijn team alle vier componenten van het immuungeheugen gemeten bij bijna 200 mensen die waren blootgesteld aan SARS-CoV-2, dat COVID-19 veroorzaakt, en waren hersteld.

De onderzoekers stelden vast dat de vier factoren ten minste 8 maanden na de besmetting met het virus bleven bestaan.

Dit is belangrijk omdat hieruit blijkt dat het lichaam SARS-CoV-2 kan “onthouden”. Als het virus opnieuw wordt aangetroffen, kunnen de B-geheugencellen snel antilichamen aanmaken om het virus te bestrijden.

Degenen die hersteld zijn van COVID-19 zouden maanden of misschien zelfs jaren immuniteit kunnen hebben, aldus de auteurs.

Vóór deze laatste studie, zei Rodda dat werk was gedaan door haar onderzoeksteam en anderen, waaruit bleek dat antilichamen gedurende ten minste 3 maanden worden behouden.

In de studie van haar team in het bijzonder, werd aangetoond dat dit zelfs gebeurt bij mensen die milde symptomen hebben.

Hun studie suggereerde ook dat de immuniteit veel langer zou kunnen aanhouden.

In een andere studie, gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, bestudeerden onderzoekers in IJsland 1.107 mensen die hersteld waren van COVID-19 en positief testten op de antilichamen.

Over een periode van 4 maanden stelden zij vast dat die COVID-19 antilichamen niet afnamen.

Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Immunity ontdekte dat mensen die herstellen van zelfs milde gevallen van COVID-19 antilichamen produceren gedurende ten minste 5 tot 7 maanden en veel langer zou kunnen duren.

Hun team heeft bijna 30.000 mensen in Arizona getest sinds 30 april 2020, kort nadat een bloedtest voor het nieuwe coronavirus was ontwikkeld.Immuniteit 60 capsules

Hoe door vaccinatie opgewekte immuniteit werkt

Momenteel zijn de twee vaccins die in de Verenigde Staten mogen worden gebruikt van Pfizer-BioNTech en Moderna. Het Moderna-vaccin is ongeveer 94 procent effectief in het voorkomen van COVID-19, en het Pfizer-BioNTech-vaccin is 95 procent effectief.

Beide vaccins werken door het lichaam te helpen immuniteit te ontwikkelen tegen het virus dat COVID-19 veroorzaakt, zonder dat je COVID-19 hoeft te krijgen.

Beide vaccins vereisen twee injecties met een tussenpoos van enkele weken om volledige bescherming te krijgen.

Wanneer je eenmaal volledig beschermd bent door het vaccin, beschikt je lichaam over een voorraad T-cellen en B-cellen die zullen onthouden hoe ze het virus in de toekomst moeten bestrijden, net zoals ze dat doen bij natuurlijke immuniteit.

Het duurt echter meestal een paar weken voordat het lichaam T-cellen en B-cellen aanmaakt na vaccinatie. Gedurende deze tijd is het mogelijk om het virus dat COVID-19 veroorzaakt op te lopen, totdat je lichaam bescherming kan bieden.

In een vraaggesprek met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zei Dr. Katherine O’Brien, professor aan de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health: “We zien een goede immuunrespons die binnen ongeveer twee weken na die eerste dosis begint. En het is echt de tweede dosis die dan die immuunrespons versterkt, en we zien de immuniteit nog sterker worden na die tweede dosis, opnieuw binnen een kortere periode na de tweede dosis.”

Onderzoekers weten nog steeds niet hoe lang de immuniteit van de vaccins aanhoudt en of vervolginjecties nodig zullen zijn, vooral om bescherming te bieden tegen nieuwe varianten van het COVID-19 virus.

Wat een positieve antistoftest betekent

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stelt dat “bijna alle immuuncompetente personen een immuunrespons zullen ontwikkelen na een SARS-CoV-2-infectie” en dat bij sommige mensen antilichamen kunnen worden gedetecteerd binnen de eerste week na het begin van de ziekte.

Er zijn echter verschillende tests op antilichamen, en zij detecteren alle verschillende componenten van de hierboven vermelde immuniteitsbescherming.

Sommige tests zoeken bijvoorbeeld naar antilichamen die het eiwit nucleocapsid herkennen, dat in het coronavirus wordt aangetroffen, terwijl andere zoeken naar antilichamen die beschermen tegen het coronavirus spike-eiwit (deze antilichamen worden opgewekt door het Moderna-vaccin).

Hoewel een positieve antilichaamtest aantoont dat je het virus dat COVID-19 veroorzaakt of het vaccin heeft gehad, geeft het nog geen duidelijk beeld van je immuniteit tegen het virus.

Dr. Steven Sperber, interim hoofd van de afdeling infectieziekten van het Hackensack University Medical Center, zei dat hij niet weet of het hebben van een positieve antilichaamtest betekent dat je immuun bent voor het virus.

Hij legde uit dat voor sommige infecties antilichamen bescherming kunnen bieden tegen herinfectie.

Bij anderen voorkomen ze misschien geen nieuwe infectie, maar kunnen de symptomen milder zijn.

In weer andere gevallen kunnen antilichamen helemaal geen bescherming bieden.

Ook kunnen sommige testresultaten “vals-positief” zijn. Dit gebeurt wanneer een persoon is blootgesteld aan een soortgelijk virus dat door de test is opgespoord, maar de antilichamen bieden geen bescherming tegen het nieuwe coronavirus.

Ten slotte, zei Sperber, weten we niet hoe lang de bescherming zal aanhouden.

Een studie gepubliceerd op 24 februari 2021 in het tijdschrift JAMA Internal Medicine, ontdekte echter dat mensen die positief testten op SARS-CoV-2 antilichamen op basis van commerciële antilichaamtesten, in de toekomst mogelijk een verminderd risico lopen op SARS-CoV-2 infectie.

De studie keek naar gegevens van meer dan 3,2 miljoen mensen in de Verenigde Staten met een SARS-CoV-2-antistoftest. Onderzoekers evalueerden het bewijs van SARS-CoV-2-infectie onder mensen met positieve versus negatieve testresultaten voor antilichamen.

Onderzoekers merkten op dat, hoewel de risicovermindering niet werd gezien in de eerste 30 dagen na een eerste antilichaamtest, deze duidelijk werd na 30 dagen en geleidelijk versterkte gedurende de observatieperiode van 90 dagen en daarna.

Wat je moet weten over de mogelijkheid van herinfectie en de noodzaak om beschermende maatregelen te blijven nemen
Gevallen van herinfectieTrouwde Bron met het nieuwe coronavirus zijn gemeld, maar blijven zeldzaam, volgens de CDC.

Hoewel infectie met het virus en het krijgen van gevaccineerd kan enige immuniteit te bieden, is het nog niet volledig begrepen voor herinfectie.

Studies zijn aan de gang om te begrijpen:

 • de waarschijnlijkheid van herinfectie
 • hoe vaak herinfectie voorkomt
 • hoe snel na de eerste infectie herinfectie kan plaatsvinden
 • wie een hoger risico lopen op een herinfectie
 • hoe ernstig gevallen van herinfectie zijn
 • wat herinfectie betekent voor de immuniteit van een persoon
 • of een persoon SARS-CoV-2 kan overdragen op andere mensen wanneer hij opnieuw besmet is

Totdat er meer bekend is, raadt de CDC aan om zich niet alleen te laten vaccineren, maar ook maskers te dragen, fysieke afstand te houden en vaak de handen te wassen om de blootstelling aan het virus te beperkenTrouwensbron of het verspreiden van het virus naar anderen.

Immuniteit verbeteren

Als je jouw immuniteit wil verbeteren, dan raden we je aan om Immuniteit Complex te gebruiken. Een supplement wat helpt bij het verbeteren van de immuniteit.

Klik hier om immuniteit complex te kopen

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.