Hoe verzorg je een aloe vera plant?

aloe vera plant verzorgen

De aloë vera plant is een gemakkelijke, aantrekkelijke vetplant die een prima kamergenoot vormt. Aloë vera planten zijn ook nuttig, omdat het sap van hun bladeren kan worden gebruikt om de pijn van schrammen en brandwonden te verlichten wanneer het plaatselijk wordt aangebracht.

Aloë vera is een vetplant van het geslacht Aloë. De plant is stengelloos of zeer kort gesteeld met dikke, groenachtige, vlezige bladeren die uitwaaieren vanaf de centrale stengel van de plant. De rand van het blad is getand met kleine tandjes.

Voordat je een aloë vera plant koopt, moet je er rekening mee houden dat je een plaats nodig hebt met helder, indirect zonlicht (of kunstmatig zonlicht). De plant houdt echter niet van langdurig direct zonlicht, omdat dit de plant te veel uitdroogt en de bladeren geel laat kleuren, waardoor ze niet meer geschikt zijn voor gebruik.

Bewaar de aloë vera plant in een pot bij een keukenraam voor periodiek gebruik, maar voorkom dat de plant direct in de zon staat.

Let op: De gel van aloë vera bladeren kan uitwendig worden gebruikt, maar mag niet worden ingenomen door mensen of huisdieren, aloe vera capsules zijn daarentegen wel geschrikt om in te nemen en hebben een hoop gezondheidsvoordelen. Als je aloe vera van de bladeren eet kan dit onaangename symptomen veroorzaken zoals misselijkheid of indigestie en kan in grotere hoeveelheden zelfs giftig zijn.

Het kiezen van de juiste pot

Het is belangrijk om het juiste type pot te kiezen. Een pot van terra-cotta of een soortgelijk poreus materiaal wordt aanbevolen, omdat de grond dan goed kan drogen tussen twee gietbeurten en omdat hij zwaar genoeg is om de plant niet te laten omvallen. Een plastic of geglazuurde pot kan ook worden gebruikt, maar deze zal meer vocht vasthouden.

Wanneer je een pot kiest, zorg er dan voor dat deze ten minste één drainagegat in de bodem heeft. Dit is belangrijk, want door het gat kan overtollig water weglopen. Aloë vera planten zijn winterhard, maar een gebrek aan goede drainage kan leiden tot rotting en verwelking, wat de meest voorkomende doodsoorzaak is bij deze plant.

Kies een bak die ongeveer even breed als diep is. Als uw aloë plant een stengel heeft, kies dan een bak die diep genoeg is om de hele stengel onder de grond te kunnen planten.

Aloë vera planten zijn vetplanten, dus gebruik een goed drainerende potgrond, zoals die gemaakt is voor cactussen en vetplanten. Gebruik geen tuinaarde. Een goede mix moet perliet, lavasteen, stukjes schors, of alle drie bevatten.

Een laag grind, kleibolletjes of ander “drainage”-materiaal op de bodem van de pot is niet nodig. Dit neemt alleen maar ruimte in beslag die de wortels anders zouden kunnen gebruiken. Een drainagegat is drainage genoeg!

(Optioneel) Om je aloë aan te moedigen nieuwe wortels te maken na het planten, bestuif je de stam van de plant met een wortelhormoon poeder. Wortelhormoon kun je vinden in een plaatselijk tuincentrum of bouwmarkt, of online kopen.

Het verplanten / verpotten van een aloe vera plant

Als uw aloë plant te groot is geworden, of gewoon een opknapbeurt nodig heeft, is het tijd om hem te verpotten. Dit is hoe:

Maak je pot klaar. Nadat u de nieuwe pot snel hebt afgespoeld (of goed geschrobd, als het een pot is die u al eerder hebt gebruikt) en goed hebt laten drogen, plaatst u een klein stukje gaas over het drainagegat; dit voorkomt dat de aarde uit de bodem valt en zorgt ervoor dat het water goed kan weglopen. Een dubbelgeslagen stuk keukenrol of krant kan ook in noodgevallen werken, hoewel deze na verloop van tijd stuk gaan.
Bereid uw plant voor. Haal de aloë vera plant uit zijn huidige pot en borstel overtollig vuil weg van de wortels, waarbij je voorzichtig te werk gaat om de wortels niet te beschadigen.
Als je plant jongen heeft, verwijder die dan nu. (Zie het gedeelte “Verzorging” op deze pagina voor instructies over het verwijderen en oppotten van de jongen).
Als uw plant een erg lange, spichtige stengel heeft die niet in de pot past, is het mogelijk om de stengel gedeeltelijk af te knippen. Let op: dit is riskant en kan de plant doden. Om de stengel te snoeien: Knip een deel van de stengel af, waarbij u zo veel mogelijk aan de plant laat zitten. Neem vervolgens de kale plant en zet hem op een warme plaats met indirect licht. Na enkele dagen zal er zich eelt vormen op de wond. Ga dan verder met de instructies voor het verpotten hieronder.
Plant uw plant. Vul de pot voor ongeveer een derde met een goed drainerende potgrond en plaats de plant vervolgens in de grond. Ga door met het vullen van de grond rond de plant, in gedachten houdend dat u ten minste ¾ inch ruimte moet laten tussen de bovenkant van de grond en de rand van de pot. De onderste bladeren van de aloë plant moeten ook net boven de grond rusten. Geef geen water na het planten.
Negeer je plant (tijdelijk). Nadat je je aloë in zijn nieuwe pot hebt gezet, geef je hem minstens een week geen water. Dit verkleint de kans op rotting en geeft de plant de tijd om nieuwe wortels te schieten. Totdat de plant geworteld en gelukkig lijkt, zet je hem op een warme plaats met helder maar indirect licht.

 

VERZORGING VAN EEN ALOË VERA PLANT
Verlichting: Plaats in helder, indirect zonlicht of kunstlicht. Een westelijk of zuidelijk raam is ideaal. Aloë die in weinig licht wordt gehouden, wordt vaak pootvormig.
Temperatuur: Aloë vera doen het het beste bij temperaturen tussen 55 en 80°F (13 en 27°C). De temperaturen van de meeste huizen en appartementen zijn ideaal. Van mei tot september kunt u uw plant zonder problemen buiten zetten, maar haal hem ‘s avonds wel weer naar binnen als de nachten koud zijn.
Bemesting: Spaarzaam bemesten (niet meer dan één keer per maand), en alleen in de lente en zomer met een uitgebalanceerde kamerplantenformule gemengd op ½ sterkte.
Verpotten: Verpot wanneer de wortels gebonden zijn, volg de instructies in “Planten,” hierboven.
ALOË VERA WATER GEVEN
Water geven is het moeilijkste deel om aloë vera gezond te houden, maar het is zeker geen raketwetenschap! De aloë is een vetplant die gewend is aan een droge omgeving, maar zijn dikke bladeren hebben toch voldoende water nodig.

Geef aloë vera planten diep water, maar niet te vaak. Met andere woorden, de grond moet vochtig aanvoelen na het water geven, maar moet eerst een beetje opdrogen voordat u weer water geeft. Als de grond te nat blijft, kunnen de wortels van de plant gaan rotten.
Om er zeker van te zijn dat u uw plant niet te veel water geeft, moet u het bovenste derde deel van de potgrond laten opdrogen tussen twee gietbeurten. Bijvoorbeeld, als uw plant in 6 inches potgrond staat, laat dan de bovenste 2 inches uitdrogen voordat u weer water geeft. (Gebruik uw vinger om de droogte van de grond te testen).
Over het algemeen moet u uw aloë plant in de lente en de zomer ongeveer elke 2-3 weken water geven en in de herfst en winter nog minder. Een vuistregel voor het besproeien in de herfst en winter is om de tijd tussen de besproeiingen ongeveer te verdubbelen (in vergelijking met uw besproeiingsschema in de zomer). Met andere woorden, als u in de zomer om de twee weken water geeft, geeft u in de winter om de vier weken water.
Wanneer u water geeft, kan er wat overtollig water uit de bodem van de pot lopen. Laat de pot in dit water staan, zodat de grond zoveel mogelijk absorbeert. Wacht 10-15 minuten en giet dan het resterende water weg.
VERWIJDEREN EN VERPLANTEN VAN ALOE VERA ZAAILINGEN (PUPS)
Volwassen aloë vera planten produceren vaak uitlopers – ook bekend als plantjes, pups, of “baby’s” – die kunnen worden verwijderd om een geheel nieuwe plant te produceren (een kloon van de moederplant, technisch gezien).

Zoek uit waar de uitlopers aan de moederplant vastzitten en scheid ze met een snoeischaar, schaar of scherp mes. Laat minstens een centimeter stengel aan de uitlopers zitten.
Laat de stengels enkele dagen uit de grond staan; hierdoor vormt zich eelt over de snede, wat helpt om ze tegen rot te beschermen. Houd de stengels gedurende deze tijd op een warme plaats met indirect licht.
Als de stekken eenmaal eelt hebben gevormd, verpot ze dan in een standaard potgrond voor vetplanten. De grond moet goed waterdoorlatend zijn.
Zet de nieuw gepotte pups op een zonnige plaats. Wacht ten minste een week met water geven en houd de grond aan de droge kant.

HOE KRIJGT U UW ALOË VERA IN BLOEI
Volwassen aloë vera planten produceren af en toe een hoge bloeikolf, een zogenaamde bloeiwijze, waaruit tientallen buisvormige gele of rode bloesems verschijnen. Dit voegt zeker een extra niveau van interesse toe aan de toch al mooie aloë!

Helaas is een bloei zelden haalbaar bij aloës die als kamerplant worden gehouden, omdat de plant bijna ideale omstandigheden nodig heeft om bloemen te produceren: veel licht, voldoende water, en het juiste temperatuurbereik. Vanwege deze eisen (vooral verlichting), worden aloë bloemen meestal alleen gezien op planten die het hele jaar door buiten worden gekweekt in warme klimaten.

Om uw aloë de beste kans op bloei te geven:

Geef hem zo veel mogelijk licht, vooral in de lente en de zomer. Aloë’s kunnen in de zomer in de volle zon worden gehouden, wanneer de temperatuur hoger is dan 21°C (70°F). Als de nachttemperaturen onder de 16°C dreigen te komen, haal de aloë dan naar binnen.
Opmerking: Verplaats je aloë niet meteen van binnen naar de volle zon; hij heeft tijd nodig om aan het intense licht te wennen, anders kan hij verbranden. Laat hem ongeveer een week in de halfschaduw staan voordat je hem naar een lichtere plek verplaatst.
Zorg ervoor dat de plant de juiste hoeveelheid water krijgt – genoeg om niet helemaal uit te drogen, maar niet genoeg om hem te verdrinken! Als de plant buiten wordt gehouden, zorg er dan voor dat hij niet constant nat wordt door de zomerregens.
Geef je aloë een goede rustperiode in de herfst en winter. Aloë bloeit meestal aan het eind van de winter of in het vroege voorjaar, dus als je ze een rustperiode geeft met minder vaak water geven en koelere temperaturen, kan dat ze stimuleren om te bloeien.
Wees niet verbaasd als hij nog steeds niet bloeit. Ondanks al onze inspanningen zijn de omstandigheden binnenshuis gewoon niet ideaal voor de meeste alo’s, dus wees niet verbaasd als de jouwe gewoon weigert te bloeien!
ZIEKTEN
Aloë vera planten zijn het meest vatbaar voor de gebruikelijke plagen in kamerplanten, zoals wolluis en schildluis.

 

Veel voorkomende ziekten zijn:

Wortelrot
Zachtrot
Schimmel stamrot
Bladrot
Vermijd overbewatering om te voorkomen dat deze ziekten zich ontwikkelen of verergeren.

OOGSTEN/BEWAREN
ALOEVERA GEL
Om gebruik te maken van de verzachtende eigenschappen van de aloë vera plant, verwijdert u een volgroeid blad van de plant en snijdt u het in de lengte door. Knijp de gel uit het blad en breng het aan op uw brandwond, of leg het geopende blad met de gel-kant naar beneden op de getroffen plek. Lees meer over de helende eigenschappen van aloë vera.

Neem de gel niet in, want dat kan misselijkheid en andere onaangename symptomen veroorzaken.

AANBEVOLEN SOORTEN
Bijzonder aantrekkelijke aloësoorten zijn:

Tiger of Partridge-Breasted Aloe (Aloe variegata) – Een compacte aloë die wordt gekenmerkt door korte, gladde bladeren met ongelijke witte strepen.
Lace Aloe (Aloe aristata) – Een kleine plant met witgevlekte, fijn gezaagde bladeren.
Blauwe aloë (Aloe glauca) – Een grotere aloësoort met zilverblauwe bladeren.
TROTS & WISDOM
Aloë vera siert een keukenplank met stille gratie en doet tegelijkertijd zijn werk als een zelfregenererende eerstehulpkit. Lees meer over de natuurlijke gezondheidsvoordelen van aloë vera.
Een van de bekendste toepassingen van aloë is het verzachten van de zonverbrande huid, en het kan ook worden gebruikt bij koortslip.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.