Top 12 gezondheidsvoordelen van het eten van druiven

druiven

Druiven worden al duizenden jaren geteeld en werden door verschillende oude beschavingen vereerd voor hun gebruik bij het maken van wijn.

Er zijn vele soorten druiven, waaronder groene, rode, zwarte, gele en roze. Ze groeien in trossen en zijn er in variëteiten met en zonder pitten.

Druiven worden geteeld in gematigde klimaten over de hele wereld, waaronder Zuid-Europa, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. De meeste druiven die in de VS worden geteeld, komen uit Californië.

Druiven bieden een schat aan gezondheidsvoordelen dankzij hun hoge gehalte aan voedingsstoffen en antioxidanten.

Hier zijn de top 12 gezondheidsvoordelen van het eten van druiven.

1. Boordevol voedingsstoffen, vooral vitamine C en K

Druiven zijn rijk aan verschillende belangrijke voedingsstoffen.

Een kopje (151 gram) rode of groene druiven bevat de volgende voedingsstoffen (1):

 • Calorieën: 104
 • Koolhydraten: 27,3 gram
 • Eiwit: 1,1 gram
 • Vet: 0,2 gram
 • Vezels: 1,4 gram
 • Vitamine C: 27% van de Dagelijkse Referentie Inname (ADH)
 • Vitamine K: 28% van de ADH
 • Thiamine: 7% van de ADH
 • Riboflavine: 6% van de ADH
 • Vitamine B6: 6% van de ADH
 • Kalium: 8% van de ADH
 • Koper: 10% van de ADH
 • Mangaan: 5% van de ADH

Een kopje (151 gram) druiven levert meer dan een kwart van de ADH voor vitamine K, een vetoplosbare vitamine die essentieel is voor de bloedstolling en gezonde botten.

Ze zijn ook een goede bron van vitamine C, een essentiële voedingsstof en krachtige antioxidant die nodig is voor de gezondheid van het bindweefsel.

2. Een hoog gehalte aan antioxidanten kan chronische ziekten voorkomen

Antioxidanten (zoals de ook in supplementen voorkomen) zijn verbindingen die bijvoorbeeld in planten voorkomen. Ze helpen de schade aan uw cellen te herstellen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen, dat zijn schadelijke moleculen die oxidatieve stress veroorzaken.

Oxidatieve stress wordt in verband gebracht met verschillende chronische ziekten, waaronder diabetes, kanker en hartziekten.

Druiven zijn rijk aan een aantal krachtige antioxidanten. In feite zijn er meer dan 1.600 heilzame plantaardige verbindingen geïdentificeerd in deze vrucht.

De hoogste concentratie antioxidanten wordt gevonden in de schil en de zaden. Om deze reden is het meeste onderzoek naar druiven gedaan met behulp van extracten van de zaden of de schil.

Rode druiven bevatten meer antioxidanten door de anthocyanen die ze hun kleur geven.

De antioxidanten in druiven blijven ook na de gisting aanwezig, waardoor rode wijn ook veel van deze stoffen bevat.

Een van de antioxidanten in deze vrucht is resveratrol, dat wordt geclassificeerd als een polyfenol.

Er zijn talrijke studies uitgevoerd naar de voordelen ervan, waaruit blijkt dat resveratrol beschermt tegen hartaandoeningen, de bloedsuikerspiegel verlaagt en bescherming biedt tegen de ontwikkeling van kanker.

Druiven bevatten ook vitamine C, bètacaroteen, quercetine, luteïne, lycopeen en ellaginezuur, die eveneens krachtige antioxidanten zijn.

3. Plantaardige verbindingen kunnen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker

Druiven bevatten veel nuttige plantaardige stoffen, die kunnen helpen beschermen tegen bepaalde vormen van kanker.

Resveratrol, een van de verbindingen die in deze vrucht wordt gevonden, is goed bestudeerd in termen van kankerpreventie en -behandeling.

Het is aangetoond dat het beschermt tegen kanker door ontstekingen te verminderen, te werken als een antioxidant en de groei en verspreiding van kankercellen in het lichaam te blokkeren.

De unieke combinatie van plantaardige verbindingen in druiven kan echter verantwoordelijk zijn voor hun anti-kanker voordelen. Naast resveratrol bevatten druiven ook quercetine, anthocyaninen en catechinen – die allemaal gunstige effecten kunnen hebben tegen kanker.

Van druivenextracten is aangetoond dat ze de groei en verspreiding van menselijke darmkankercellen blokkeren in reageerbuisstudies.

Bovendien toonde een studie bij 30 mensen boven de 50 aan dat het eten van 1 pond (450 gram) druiven per dag gedurende twee weken de risicomarkers voor darmkanker verminderde.

Studies hebben ook aangetoond dat druivenextracten de groei en verspreiding van borstkankercellen blokkeren, zowel in laboratorium- als muismodellen.

Hoewel studies over druiven en kanker bij mensen beperkt zijn, is een dieet met veel antioxidantrijke voedingsmiddelen, zoals druiven, in verband gebracht met een lager risico op kanker.

4. Weldadig voor de gezondheid van het hart op verschillende indrukwekkende manieren

Er zijn verschillende redenen waarom het eten van druiven goed is voor je hart.

Kan helpen de bloeddruk te verlagen

Een kopje (151 gram) druiven bevat 288 mg kalium, dat is 6% van de ADH (1).

Dit mineraal is nodig om de bloeddruk gezond te houden.

Een lage inname van kalium is in verband gebracht met een verhoogd risico op hoge bloeddruk, hartziekten en beroertes (19).

5. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen en beschermen tegen diabetes

Druiven bevatten 23 gram suiker per kopje (151 gram), waardoor je je kunt afvragen of ze een goede keuze zijn voor mensen met diabetes (1).

Ze hebben een lage glycemische index (GI) van 53, een maat voor hoe snel een voedingsmiddel de bloedsuikerspiegel verhoogt.

Bovendien kunnen verbindingen in druiven de bloedsuikerspiegel zelfs verlagen. In een 16 weken durend onderzoek bij 38 mannen, ondervonden degenen die 20 gram druivenextract per dag innamen een lagere bloedsuikerspiegel, vergeleken met een controlegroep.

Bovendien is aangetoond dat resveratrol de insulinegevoeligheid verhoogt, wat het vermogen van je lichaam om glucose te gebruiken kan verbeteren en zo de bloedsuikerspiegel kan verlagen.

Resveratrol verhoogt ook het aantal glucosereceptoren op celmembranen, wat een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel kan hebben.

Het beheren van uw bloedsuikerspiegel in de loop van de tijd is een belangrijke factor bij het verminderen van uw risico op diabetes.

6. Bevatten verschillende verbindingen die de gezondheid van de ogen ten goede komen

De plantaardige chemicaliën in druiven kunnen beschermen tegen veel voorkomende oogziekten.

In één onderzoek vertoonden muizen die druiven te eten kregen minder tekenen van schade aan het netvlies en hadden een betere netvliesfunctie vergeleken met muizen die geen druiven te eten kregen.

In een reageerbuisstudie bleek resveratrol netvliescellen in het menselijk oog te beschermen tegen ultraviolet A-licht. Dit kan het risico op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD), een veel voorkomende oogziekte, verlagen.

Volgens een overzichtsstudie kan resveratrol ook helpen beschermen tegen glaucoom, cataract en diabetische oogziekten.

Bovendien bevatten druiven de antioxidanten luteïne en zeaxanthine. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze verbindingen de ogen helpen beschermen tegen schade door blauw licht.

7. Kan het geheugen, de aandacht en de stemming verbeteren

Het eten van druiven kan de gezondheid van je hersenen ten goede komen en je geheugen een boost geven.

In een 12 weken durende studie bij 111 gezonde oudere volwassenen, verbeterde 250 mg van een druivensupplement per dag significant de scores op een cognitieve test die aandacht, geheugen en taal meet in vergelijking met de basiswaarden.

Een andere studie bij gezonde jonge volwassenen toonde aan dat het drinken van ongeveer 8 ounces (230 ml) druivensap zowel de snelheid van geheugen-gerelateerde vaardigheden als de stemming 20 minuten na consumptie verbeterde.

Studies bij ratten hebben aangetoond dat resveratrol het leren, het geheugen en de stemming verbeterde wanneer het gedurende 4 weken werd ingenomen.

Bovendien vertoonden de hersenen van de ratten tekenen van verhoogde groei en doorbloeding.

Resveratrol kan ook helpen beschermen tegen de ziekte van Alzheimer, hoewel studies bij mensen nodig zijn om dit te bevestigen.

8. Bevatten veel voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de gezondheid van de botten

Druiven bevatten veel mineralen die nodig zijn voor gezonde botten, waaronder calcium, magnesium, kalium, fosfor, mangaan en vitamine K.

Hoewel studies bij ratten hebben aangetoond dat resveratrol de botdichtheid verbetert, zijn deze resultaten niet bevestigd bij mensen.

In één onderzoek hadden ratten die 8 weken lang gevriesdroogd druivenpoeder te eten kregen een betere botabsorptie en -retentie van calcium dan ratten die het poeder niet kregen.

Op mensen gebaseerde studies naar het effect van druiven op de gezondheid van de botten ontbreken momenteel.

9. Kan beschermen tegen bepaalde bacteriën, virussen en gistinfecties

Van tal van verbindingen in druiven is aangetoond dat ze beschermen tegen bacteriële en virale infecties en deze bestrijden.

Druiven zijn een goede bron van vitamine C, die bekend staat om zijn gunstige invloed op je immuunsysteem.

Van druivenschilextract is aangetoond dat het beschermt tegen het griepvirus in reageerbuisstudies.

Bovendien stopten verbindingen in druiven de verspreiding van het herpesvirus, waterpokken en gistinfecties in reageerbuisstudies.

Resveratrol kan ook beschermen tegen door voedsel overgedragen ziekten. Wanneer het werd toegevoegd aan verschillende soorten voedsel, werd aangetoond dat het de groei van schadelijke bacteriën, zoals E. Coli voorkomt.

10. Kan veroudering vertragen en levensduur bevorderen

Plantaardige verbindingen gevonden in druiven kunnen veroudering en levensduur beïnvloeden.

Van Resveratrol is aangetoond dat het de levensduur verlengt bij verschillende diersoorten.

Deze verbinding stimuleert een familie van eiwitten, sirtuïnes genaamd, die in verband worden gebracht met een langere levensduur.

Een van de genen die resveratrol activeert is het SirT1-gen. Dit is hetzelfde gen dat wordt geactiveerd door caloriearme diëten, wat in verband is gebracht met een langere levensduur in dierstudies.

Resveratrol heeft ook invloed op verschillende andere genen die verband houden met veroudering en een langere levensduur.

11. Kan chronische ziekten voorkomen door ontsteking te verminderen

Chronische ontsteking speelt een sleutelrol in de ontwikkeling van chronische ziekten, zoals kanker, hartaandoeningen, diabetes, artritis en auto-immuunziekten, om er maar een paar te noemen.

Resveratrol is in verband gebracht met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen.

In een studie bij 24 mannen met het metabool syndroom – een risicofactor voor hartaandoeningen – verhoogde een druivenpoederextract dat overeenkomt met ongeveer 1,5 kopjes (252 gram) verse druiven het aantal ontstekingsremmende verbindingen in hun bloed.

Evenzo bleek uit een andere studie bij 75 mensen met hartaandoeningen dat het nemen van druivenpoederextract de niveaus van ontstekingsremmende stoffen verhoogde, vergeleken met een controlegroep.

Een studie bij ratten met inflammatoire darmziekte toonde aan dat druivensap niet alleen de tekenen van de ziekte verbeterde, maar ook de bloedspiegels van ontstekingsremmende verbindingen verhoogde.

12. Heerlijk, veelzijdig en gemakkelijk op te nemen in een gezond dieet

Druiven zijn gemakkelijk in te passen in een gezond dieet. Hier zijn een paar manieren waarop je ervan kunt genieten:

 • Eet druiven puur als snack.
 • Vries druiven in voor een koele traktatie.
 • Voeg gehakte druiven toe aan een groente- of kipsalade.
 • Gebruik druiven in een fruitsalade.
 • Voeg druiven of druivensap toe aan een smoothie.
 • Voeg druiven toe aan een kaasplankje als voorgerecht of dessert.
 • Drink 100% druivensap.

De kern van de zaak

Druiven bevatten verschillende belangrijke voedingsstoffen en krachtige plantaardige verbindingen die je gezondheid ten goede komen.

Hoewel ze suiker bevatten, hebben ze een lage glycemische index en lijken ze de bloedsuikerspiegel niet te verhogen.

Antioxidanten in druiven, zoals resveratrol, verminderen ontstekingen en kunnen helpen beschermen tegen kanker, hartaandoeningen en diabetes.

Druiven zijn gemakkelijk in je dieet op te nemen, of het nu vers, bevroren, als sap of wijn is.

Voor de meeste voordelen kies je verse, rode in plaats van witte druiven.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.