Hoe gebruik je verse aloë vera?

aloe vera gebruiken

Wat is aloë vera?

Aloë vera is een geneeskrachtige plant die al duizenden jaren wordt gebruikt voor de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen. Het is meestal veilig om aloe vera direct van de plant te gebruiken maar je kunt het ook in gel vorm kopen of oraal innemen.

Aloë vera crèmes, gels en zalven bevatten de heldere gel van de aloë bladen. Deze producten kunnen plaatselijk worden aangebracht om diverse huidaandoeningen te behandelen. Aloë wordt verkocht in capsule- of vloeibare vorm om inwendig in te nemen ter bevordering van gezondheid en welzijn.

Lees verder om te leren hoe je aloë vera gebruikt en wat de mogelijke voordelen en risico’s zijn.Aloe Vera 60 capsules

Hoe de plant te oogsten

Het is relatief eenvoudig om een aloë plant te oogsten voor gel en sap. Je hebt een volwassen plant nodig die minstens een paar jaar oud is. Dit zorgt voor een hogere concentratie van de actieve ingrediënten.

Je moet ook een paar weken wachten voordat je bladeren van dezelfde plant afknipt. Als je van plan bent om vaak aloë te oogsten, kan je beter verschillende planten aanschaffen, zodat je kan rouleren.

De aloë vera plant oogsten:

 • Verwijder 3-4 bladeren per keer, kies dikke bladeren van de buitenste delen van de plant.
 • Zorg ervoor dat de bladeren gezond zijn en vrij van schimmel of beschadigingen.
 • Snijd ze dicht bij de stengel af. De meeste heilzame voedingsstoffen zitten aan de basis van de bladeren.
 • Vermijd de wortels.
 • Was en droog de bladeren.
 • Snijd de stekelige randen af met een mes.
 • Scheid met een mes of je vingers de binnenste gel van de buitenkant van het blad. De binnenste gel is het deel van de aloë die je zal gebruiken.
 • Laat het gele sap uit het blad lopen. Dit is de latex van de aloë vera. Als je van plan bent de latex te gebruiken, kan je dit opvangen in een bakje. Als je niet van plan bent om de latex te gebruiken, kun je het weggooien.
 • Snijd de aloë gel in plakjes of blokjes.

Als je gladde aloë gel wilt, kun je na het scheiden van de aloë van het buitenste deel van het blad, de aloë in een blender doen en vervolgens de substantie zeven om de pulp te verwijderen.

Hoe verse aloe vera gel gebruiken

Je kan verse aloë gel direct op je huid aanbrengen of een recept volgen om een zelfgemaakt schoonheidsproduct te maken. Het kan ook worden toegevoegd aan voedsel, smoothies en drankjes.

Om aloë sap te maken, gebruik je 1 kopje vloeistof voor elke 2 eetlepels aloë gel. Voeg eventueel andere ingrediënten toe, zoals fruit, en gebruik een blender of keukenmachine om je drankje te mixen.

Als je van plan bent om de verse plakjes aloë gel te consumeren, zijn ze in de koelkast een paar dagen houdbaar, maar het beste is om ze zo snel mogelijk te consumeren. Je kan aloë vera gel altijd in de vriezer bewaren als je het niet meteen wilt gebruiken.

Hoe kan je aloë vera gebruiken?

Er zijn tal van manieren waarop je aloë vera kan gebruiken, zowel uitwendig als inwendig.

1. Geneest brandwonden

Vanwege de verzachtende, vochtinbrengende en verkoelende eigenschappen wordt aloë vera vaak gebruikt om brandwonden te behandelen.

Uit een onderzoek uit 2013 met 50 deelnemers bleek dat mensen die aloë vera gel gebruikten om oppervlakkige en gedeeltelijke dikte brandwonden te behandelen betere resultaten lieten zien dan de groep die een 1 procent zilversulfadiazine crème gebruikte.

De aloë vera groep toonde een snellere wondgenezing en pijnverlichting. Bovendien had aloë vera het voordeel dat het niet duur was.

Meer onderzoek is nodig, maar het beschikbare bewijs suggereert dat aloë gel gunstig kan zijn voor de genezing van brandwonden.

Als je een zonnebrand of een andere milde brandwond hebt, breng dan een paar keer per dag aloë vera aan op de plek. Als je een ernstige brandwond hebt, zoek dan medische hulp voordat je aloë aanbrengt.

2. Verbetert de spijsvertering

Het consumeren van aloë vera kan je spijsverteringskanaal ten goede komen en helpen bij het verzachten en genezen van maagkwalen, waaronder het prikkelbare darmsyndroom (IBS).

Een review uit 2018 keek naar drie studies met 151 mensen. Resultaten van de studies toonden aan dat aloë vera de symptomen van IBS aanzienlijk verbeterde in vergelijking met een placebo. Er werden geen nadelige effecten gerapporteerd, hoewel meer onderzoek nodig is met behulp van een grotere studieomvang.

Daarnaast kan aloë vera helpen de groei van de H. pylori bacterie te remmen, die in het spijsverteringskanaal voorkomt en kan leiden tot maagzweren.

Houd er rekening mee dat dit advies alleen geldt voor aloë vera. Andere aloëplanten kunnen giftig zijn en mogen niet inwendig worden ingenomen.

3. Bevordert de mondgezondheid

Aloë vera tandpasta en mondwater zijn natuurlijke opties voor het verbeteren van de mondhygiëne en het verminderen van tandplak.

Resultaten van een studie uit 2017 ontdekten dat mensen die een aloë vera tandpasta gebruikten significante verbeteringen vertoonden in hun mondgezondheid.

De studie omvatte 40 adolescenten die werden verdeeld in twee groepen. Elke groep gebruikte ofwel tweemaal daags een aloë vera tandpasta of een traditionele tandpasta met triclosan.

Na 30 dagen bleek de aloë tandpasta effectiever dan de triclosan tandpasta in het verlagen van het niveau van candida, tandplak, en gingivitis.

Mensen die de aloë vera tandpasta gebruikten vertoonden een betere algemene mondhygiëne zonder nadelige effecten te ondervinden.

4. Verwijdert acne

Het gebruik van verse aloë op je gezicht kan helpen om acne te verhelpen. Je kunt ook aloëproducten kopen die speciaal voor acne zijn ontwikkeld, zoals reinigingsmiddelen, toners en crèmes. Deze kunnen het extra voordeel hebben dat ze ook andere effectieve ingrediënten bevatten.

Acneproducten op basis van aloë kunnen minder irriterend zijn voor de huid dan traditionele acnebehandelingen.

Uit een klein onderzoek uit 2014 bleek dat een crème die conventionele acne-medicatie combineerde met aloë vera gel significant effectiever was dan acne-medicatie alleen of een placebo bij de behandeling van milde tot matige acne.

In deze studie werden verbeteringen gezien in lagere niveaus van ontsteking en minder laesies in de groep die de combinatiecrème gebruikte over een periode van acht weken.

5. Verlicht anale fissuren

Als je anale kloven hebt, kan het aanbrengen van een aloë vera crème op het getroffen gebied meerdere malen gedurende de dag helpen de genezing te bevorderen.

Een studie uit 2014 vond dat het gebruik van een crème met aloë vera sap poeder effectief was bij de behandeling van chronische anale fissuren. Mensen gebruikten de aloë crème drie keer per dag gedurende zes weken.

Er werden verbeteringen aangetoond op het gebied van pijn, bloedingen bij afscheiding, en wondgenezing. Deze resultaten waren significant verschillend van die van de controlegroep. Hoewel dit onderzoek veelbelovend is, zijn verdere studies nodig om dit onderzoek uit te breiden.

Is aloë vera veilig?

Het is voor de meeste mensen veilig om aloë vera uitwendig te gebruiken voor kleine huidproblemen. Over het algemeen wordt het goed verdragen, hoewel huidirritaties en allergische reacties mogelijk zijn. Gebruik aloë vera nooit bij ernstige snijwonden of brandwonden.

Let goed op hoe je lichaam op aloë reageert. Merk op of u gevoeligheden of bijwerkingen ervaart. Gebruik geen aloë als je allergisch bent voor knoflook, uien, of tulpen. Vermijd het gebruik van aloë vera binnen twee weken voor een geplande operatie.

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en kinderen jonger dan 12 jaar dienen het oraal gebruik van aloë vera te vermijden.

Volg zorgvuldig de doseringsinformatie bij het inwendig gebruik van aloë vera gel of latex. Beperk het gebruik tot kleine perioden. Neem na een paar weken gebruik een pauze van ten minste een week. Koop altijd van een gerenommeerd merk om de veiligheid en kwaliteit te waarborgen.

Het laxerende effect van aloë vera latex kan diarree en buikkrampen veroorzaken. Deze effecten kunnen de absorptie van orale geneesmiddelen belemmeren en hun werkzaamheid verminderen.

Neem aloë vera niet inwendig in als je de volgende aandoeningen heeft:

 • aambeien
 • nieraandoeningen
 • nieraandoening
 • hartaandoening
 • ziekte van Crohn
 • colitis ulcerosa
 • darmobstructie
 • diabetes

Mogelijke bijwerkingen van aloë vera zijn:

 • nierproblemen
 • bloed in de urine
 • laag kaliumgehalte
 • spierzwakte
 • diarree
 • misselijkheid of maagpijn
 • verstoring van het elektrolytenevenwicht

Praat met je arts voordat je aloë vera gebruikt als je ook de volgende medicijnen gebruikt, omdat aloë vera een wisselwerking met deze medicijnen kan hebben:

 • waterpillen (diuretica)
 • kruiden en supplementen
 • corticosteroïden
 • digoxine (Lanoxin)
 • warfarine (Coumadin, Jantoven)
 • sevofluraan (Ultane)
 • stimulerende laxeermiddelen
 • diabetesmedicijnen
 • anticoagulantia

Hoe verzorg je een aloe vera plant?

Je kan aloë planten vinden in tuincentra, bloemenwinkels en zelfs online. Ze zijn meestal vrij gemakkelijk te kweken, mits ze voldoende zonlicht en warmte krijgen.

Aloë planten hebben ongeveer zes tot acht uur zonlicht per dag nodig. Jongere planten hebben minder direct zonlicht nodig dan meer volwassen planten. Aloë planten worden meestal in warmere klimaten gekweekt, maar ze kunnen ook binnenshuis worden gekweekt tijdens koudere maanden.

Geef je aloë plant water wanneer de grond droog is voor ongeveer twee centimeter onder het oppervlak. Je kan je vinger gebruiken om te bepalen hoe droog de grond is.

Afhankelijk van jouw klimaat, moet je misschien een keer per week water geven of zelfs minder. Geef altijd minder water om te voorkomen dat je te veel water geeft, waardoor de uiteinden van de aloë-bladeren bruin kunnen verkleuren.

Zorg ervoor dat jouw bloempot op de bodem afvoergaatjes heeft, zodat overtollig water eruit kan lopen.

Houd de gezondheid van je plant in de gaten, zodat je eventuele problemen kunt opmerken en adequaat kunt behandelen.

De voordelen van aloe vera

Aloë vera planten zijn relatief eenvoudig te verzorgen en te verwerken, en er zijn veel mogelijke toepassingen voor de plant.

Aloë is over het algemeen veilig voor de meeste mensen, maar als je een onderliggende gezondheidstoestand heeft of medicijnen of kruiden gebruikt, praat dan met jouw arts voordat je aloë vera gebruikt, omdat het kan reageren met andere medicijnen en stoffen.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.