7 bewezen gezondheidsvoordelen van ginseng

ginseng

Ginseng wordt al eeuwenlang in de traditionele Chinese geneeskunde gebruikt.

Deze langzaam groeiende, korte plant met vlezige wortels kan op drie manieren worden ingedeeld, afhankelijk van hoe lang hij wordt geteeld: vers, wit of rood.

Verse ginseng wordt vóór 4 jaar geoogst, terwijl witte ginseng tussen 4 en 6 jaar wordt geoogst en rode ginseng na 6 jaar of langer wordt geoogst.

Er zijn vele soorten van dit kruid, maar de meest populaire zijn Amerikaanse ginseng (Panax quinquefolius) en Aziatische ginseng (Panax ginseng).

Amerikaanse en Aziatische ginseng verschillen in hun concentratie van actieve bestanddelen en effecten op het lichaam. Aangenomen wordt dat Amerikaanse ginseng ontspannend werkt, terwijl de Aziatische variant een opwekkend effect heeft.

Ginseng bevat twee belangrijke bestanddelen: ginsenosiden en gintonine. Deze verbindingen vullen elkaar aan om gezondheidsvoordelen te bieden.

Hier zijn 7 evidence-based gezondheidsvoordelen van ginseng.

1. Krachtige antioxidant die ontstekingen kan verminderen

Ginseng heeft gunstige antioxidant en anti-inflammatoire eigenschappen.

Sommige reageerbuisstudies hebben aangetoond dat ginsengextracten en ginsenosideverbindingen ontstekingen kunnen remmen en de antioxidantcapaciteit in cellen kunnen verhogen.

Uit een reageerbuisstudie bleek bijvoorbeeld dat extract van Koreaanse rode ginseng ontstekingen verminderde en de antioxidantwerking verbeterde in huidcellen van mensen met eczeem.

Ook bij mensen zijn de resultaten veelbelovend.

Een studie onderzocht de effecten van het innemen van 2 gram Koreaanse rode ginseng extract door 18 jonge mannelijke atleten drie keer per dag gedurende zeven dagen.

Bij de mannen werden vervolgens de niveaus van bepaalde ontstekingsmarkers getest na het uitvoeren van een inspanningstest. Deze niveaus waren significant lager dan in de placebogroep, en hielden tot 72 uur na de test aan (8Trusted Source).

Er moet echter worden opgemerkt dat de placebogroep een ander medicinaal kruid kreeg, dus deze resultaten moeten met een korreltje zout worden genomen en er zijn meer studies nodig.

Tenslotte werden in een grotere studie 71 postmenopauzale vrouwen gevolgd die gedurende 12 weken dagelijks 3 gram rode ginseng of een placebo innamen. Antioxidant activiteit en oxidatieve stress markers werden toen gemeten.

Onderzoekers concludeerden dat rode ginseng oxidatieve stress kan helpen verminderen door de antioxidant enzymactiviteit te verhogen.

2. Kan de hersenfunctie verbeteren

Ginseng zou kunnen helpen bij het verbeteren van hersenfuncties zoals geheugen, gedrag en stemming.

Sommige testbuis- en dierstudies tonen aan dat componenten in ginseng, zoals ginsenosides en verbinding K, de hersenen zouden kunnen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

In één studie werden 30 gezonde mensen gevolgd die gedurende vier weken dagelijks 200 mg Panax ginseng consumeerden. Aan het eind van de studie vertoonden zij verbetering in geestelijke gezondheid, sociaal functioneren en stemming.

Deze voordelen waren echter na 8 weken niet meer significant, wat suggereert dat de effecten van ginseng bij langdurig gebruik zouden kunnen afnemen.

Een andere studie onderzocht hoe een eenmalige dosis van 200 of 400 mg Panax ginseng de mentale prestaties, mentale vermoeidheid en bloedsuikerspiegel beïnvloedde bij 30 gezonde volwassenen voor en na een mentale test van 10 minuten.

De dosis van 200 mg, in tegenstelling tot de dosis van 400 mg, was effectiever bij het verbeteren van de mentale prestaties en de vermoeidheid tijdens de test.

Het is mogelijk dat ginseng de opname van bloedsuiker door de cellen bevorderde, wat de prestaties zou kunnen hebben verbeterd en de mentale vermoeidheid zou kunnen hebben verminderd. Het is echter niet duidelijk waarom de lagere dosis effectiever was dan de hogere.

Een derde studie toonde aan dat het dagelijks innemen van 400 mg Panax ginseng gedurende acht dagen de kalmte en de wiskundige vaardigheden verbeterde.

Bovendien vonden andere studies positieve effecten op de hersenfunctie en het gedrag bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

3. Kan Erectiele disfunctie verbeteren

Onderzoek heeft aangetoond dat ginseng een nuttig alternatief kan zijn voor de behandeling van erectiestoornissen (ED) bij mannen.

Het lijkt erop dat bestanddelen in ginseng kunnen beschermen tegen oxidatieve stress in bloedvaten en weefsels in de penis en kunnen helpen de normale functie te herstellen.

Bovendien hebben studies aangetoond dat ginseng de productie van stikstofmonoxide kan bevorderen, een verbinding die de spierontspanning in de penis verbetert en de bloedcirculatie verhoogt.

Uit één onderzoek bleek dat mannen die werden behandeld met Koreaanse rode ginseng een verbetering van 60% hadden in de symptomen van ED, vergeleken met een verbetering van 30% door een medicijn dat wordt gebruikt om ED te behandelen.

Bovendien toonde een andere studie aan dat 86 mannen met ED significante verbeteringen hadden in erectiele functie en algehele tevredenheid na het nemen van 1.000 mg oud ginsengextract gedurende 8 weken.

 

Er zijn echter meer studies nodig om definitieve conclusies te trekken over de effecten van ginseng op ED.

4. Kan het immuunsysteem versterken

Ginseng kan het immuunsysteem versterken.

Sommige studies naar de effecten op het immuunsysteem hebben zich gericht op kankerpatiënten die een operatie of chemotherapiebehandeling ondergingen.

Een studie volgde 39 mensen die herstellende waren van een operatie voor maagkanker, en behandelde hen met 5.400 mg ginseng per dag gedurende twee jaar.

Interessant was dat deze mensen aanzienlijke verbeteringen vertoonden in hun immuunfuncties en dat de symptomen minder vaak terugkwamen.

Een andere studie onderzocht het effect van rode ginseng extract op markers van het immuunsysteem bij mensen met gevorderde maagkanker die na de operatie chemotherapie ondergingen.

Na drie maanden hadden degenen die rood ginsengextract innamen betere markers voor het immuunsysteem dan degenen in de controle- of placebogroep.

Bovendien suggereerde een studie dat mensen die ginseng nemen tot 35% meer kans hebben om ziektevrij te leven gedurende vijf jaar na een curatieve operatie en tot 38% meer overlevingskans hebben in vergelijking met mensen die het niet nemen.

Het lijkt erop dat ginsengextract ook het effect van vaccinaties tegen ziekten als griep zou kunnen versterken.

Hoewel deze studies verbeteringen aantonen in markers van het immuunsysteem bij mensen met kanker, is er meer onderzoek nodig om de werkzaamheid van ginseng aan te tonen bij het verhogen van de weerstand tegen infecties bij gezonde mensen.

5. Kan potentiële voordelen tegen kanker hebben

Ginseng kan nuttig zijn bij het verminderen van het risico op bepaalde kankers.

Van de ginsenosiden in dit kruid is aangetoond dat ze helpen ontstekingen te verminderen en antioxidant bescherming bieden.

De celcyclus is het proces waarbij cellen normaal gesproken groeien en zich delen. Ginsenosiden zouden deze cyclus kunnen bevorderen door abnormale celproductie en groei te voorkomen.

Een review van verschillende studies concludeerde dat mensen die ginseng nemen mogelijk een 16% lager risico hebben op het ontwikkelen van kanker.

Bovendien suggereerde een observationele studie dat mensen die ginseng nemen minder kans hebben om bepaalde soorten kanker te ontwikkelen, zoals lip-, mond-, slokdarm-, maag-, colon-, lever- en longkanker, dan degenen die het niet nemen.

Ginseng kan ook helpen de gezondheid van patiënten die chemotherapie ondergaan te verbeteren, bijwerkingen te verminderen en het effect van sommige behandelingsmedicijnen te versterken.

Hoewel studies naar de rol van ginseng bij kankerpreventie enige voordelen laten zien, blijven ze niet overtuigend.

6. Kan vermoeidheid bestrijden en het energieniveau verhogen

Van ginseng is aangetoond dat het helpt tegen vermoeidheid en energie bevordert.

Verschillende dierstudies hebben bepaalde componenten in ginseng, zoals polysacchariden en oligopeptiden, in verband gebracht met lagere oxidatieve stress en een hogere energieproductie in cellen, wat vermoeidheid zou kunnen helpen bestrijden.

In een vier weken durend onderzoek werden de effecten onderzocht van het geven van 1 of 2 gram Panax ginseng of een placebo aan 90 mensen met chronische vermoeidheid.

Degenen die Panax ginseng kregen, ervoeren minder fysieke en mentale vermoeidheid, evenals verminderingen in oxidatieve stress, dan degenen die de placebo kregen.

Een andere studie gaf 364 overlevenden van kanker die vermoeidheid ervoeren 2.000 mg Amerikaanse ginseng of een placebo. Na acht weken hadden degenen in de ginsenggroep aanzienlijk minder last van vermoeidheid dan degenen in de placebogroep.

Bovendien suggereerde een review van meer dan 155 studies dat ginseng supplementen niet alleen vermoeidheid kunnen helpen verminderen, maar ook fysieke activiteit kunnen verbeteren.

7. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

Ginseng lijkt gunstig te zijn bij de controle van de bloedsuikerspiegel bij mensen zowel met als zonder diabetes.

Van Amerikaanse en Aziatische ginseng is aangetoond dat het de alvleeskliercelfunctie verbetert, de insulineproductie stimuleert en de opname van bloedsuiker in weefsels verbetert.

Bovendien tonen studies aan dat ginsengextracten helpen door antioxidantbescherming te bieden die vrije radicalen vermindert in de cellen van mensen met diabetes.

Een studie beoordeelde de effecten van 6 gram Koreaanse rode ginseng, samen met de gebruikelijke anti-diabetische medicatie of dieet, bij 19 mensen met type 2 diabetes.

Interessant is dat ze in staat waren om de bloedsuikerspiegel goed onder controle te houden gedurende de 12 weken durende studie. Ze hadden ook een 11% daling van de bloedsuikerspiegel, een 38% daling van de nuchtere insuline en een 33% toename van de insulinegevoeligheid.

Een andere studie toonde aan dat Amerikaanse ginseng de bloedsuikerspiegel hielp verbeteren bij 10 gezonde mensen nadat ze een test met suikerhoudende dranken hadden uitgevoerd.

 

Het lijkt erop dat gefermenteerde rode ginseng nog effectiever zou kunnen zijn bij de bloedsuikercontrole. Gefermenteerde ginseng wordt geproduceerd met behulp van levende bacteriën die de ginsenosiden omzetten in een gemakkelijker te absorberen en krachtigere vorm.

In feite heeft een studie aangetoond dat het nemen van 2,7 gram gefermenteerde rode ginseng per dag effectief was bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het verhogen van de insulinespiegel na een testmaaltijd, in vergelijking met een placebo.

Gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet

Ginseng wortel kan op vele manieren geconsumeerd worden. Het kan rauw gegeten worden of je kan het licht stomen om het zachter te maken.

Het kan ook in water gestoofd worden om er thee van te maken. Voeg hiervoor heet water toe aan vers gesneden ginseng en laat het een paar minuten trekken.

Ginseng kan ook worden toegevoegd aan diverse recepten zoals soepen en roerbakgerechten. En het extract is te vinden in poeder-, tablet-, capsule- en olievorm.

Hoeveel je moet nemen hangt af van de conditie die je wilt verbeteren. Over het algemeen wordt een dagelijkse dosis van 1-2 gram rauwe ginseng wortel of 200-400 mg extract aangeraden. Het is het beste om te beginnen met een lagere dosering en deze in de loop van de tijd te verhogen.

Zoek naar een standaard ginseng extract dat 2-3% totale ginsenosiden bevat, en consumeer het voor de maaltijd om de absorptie te verhogen en de volledige voordelen te krijgen.

Veiligheid en mogelijke bijwerkingen

Onderzoek heeft uitgewezen dat ginseng veilig is en geen ernstige bijwerkingen zou moeten hebben.

Mensen die diabetesmedicijnen gebruiken moeten echter hun bloedsuikerspiegel nauwlettend in de gaten houden wanneer ze ginseng gebruiken, om er zeker van te zijn dat deze waarden niet te laag worden.

Daarnaast kan ginseng de effectiviteit van antistollingsmedicijnen verminderen.

Overleg daarom met uw arts voordat u ginseng gaat gebruiken.

Vanwege het gebrek aan veiligheidsstudies wordt ginseng niet aanbevolen voor kinderen of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven.

Ten slotte zijn er aanwijzingen dat langdurig gebruik van ginseng de effectiviteit ervan in het lichaam kan verminderen.

Om de voordelen te maximaliseren, moet je ginseng in cycli van 2-3 weken nemen met een pauze van een of twee weken ertussen.

De kern van de zaak

Ginseng is een kruidensupplement dat al eeuwenlang in de Chinese geneeskunde wordt gebruikt.

Het wordt algemeen aangeprezen om zijn antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Het zou ook kunnen helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en heeft voordelen bij sommige vormen van kanker.

Bovendien kan ginseng het immuunsysteem versterken, de hersenfunctie verbeteren, vermoeidheid tegengaan en de symptomen van erectiestoornissen verbeteren.

Ginseng kan rauw of licht gestoomd worden geconsumeerd. Het kan ook gemakkelijk aan uw dieet worden toegevoegd in de vorm van extract, capsules of poeder.

Of je nu een bepaalde aandoening wilt verbeteren of gewoon je gezondheid een boost wilt geven, ginseng is zeker het proberen waard.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.