7 manieren om je hersenen gezond te houden

grijze stof hersenen

Roken, diabetes en hoge bloeddruk kunnen een tol eisen van uw hersenen. Hier zijn dingen die kunnen helpen.

De conditie van je bloedvaten kan veel bepalen over de gezondheid van je hersenen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Onderzoekers van de Universiteit van Edinburgh ontdekten dat verschillende factoren, waaronder roken, hoge bloeddruk en diabetes – allemaal aandoeningen die uw bloedvaten aantasten of vasculaire risicofactoren – ook uw hersenen kunnen schaden.

Na verloop van tijd kunnen deze factoren leiden tot aantasting van de hersenen en het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie verhogen.

In deze nieuwe studie, die op 11 maart is gepubliceerd, is gekeken naar de MRI-scans van de hersenen van 9.772 mensen tussen de 44 en 79 jaar.

De onderzoekers, onder leiding van Simon Cox, PhD, een senior onderzoeksmedewerker aan het Centrum voor Cognitieve Veroudering en Cognitieve Epidemiologie van de Universiteit van Edinburgh, onderzochten de verbanden tussen zeven vasculaire risicofactoren – roken, hypertensie, polsdruk, diabetes, [hoog cholesterolgehalte], body mass index (BMI), en taille-heup ratio – en structuren van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor complex denken. Het is bekend dat deze gebieden verslechteren naarmate dementie zich ontwikkelt.

Om de impact van deze vasculaire risicofactoren op de hersenen te bepalen, vergeleken de onderzoekers hersenscans van mensen met een vergelijkbare hoofdomtrek, leeftijd en geslacht.

Ze ontdekten dat roken, hoge bloeddruk en diabetes de drie vasculaire risicofactoren waren met de meest consistente verbanden met hersenatrofie en verlies van zowel grijze als witte hersenmassa.

Alle risicofactoren, behalve een hoog cholesterolgehalte, werden in verband gebracht met een zekere mate van achteruitgang van de gezondheid van de hersenen.

Vasculaire risico’s verhogen de gezondheidsrisico’s voor de hersenen

De onderzoekers konden de hersenscans gebruiken om precies te kwantificeren hoeveel hersenmaterie er verloren gaat wanneer deze vasculaire risicofactoren aanwezig zijn.

Mensen met het hoogste vasculaire risico hadden ongeveer 18 milliliter (ml), of bijna 3 procent, minder volume grijze stof in vergelijking met mensen zonder de risicofactoren.

Grijze stof is hersenweefsel aan de oppervlakte van de hersenen waarin zich de meeste neuronen bevinden. Neuronen sturen boodschappen door uw hersenen naar uw lichaam. Als ze verzwakt zijn, vertragen uw reacties en uw verwerking.

Bovendien toonden deze scans aan dat personen met een vasculair risico anderhalf keer zoveel schade hadden aan hun witte stof in vergelijking met mensen zonder dat risico.

Witte stof zit dieper in de hersenen dan grijze stof. Het neemt van nature af met de leeftijd, maar eerder onderzoek heeft aangetoond dat verlies van witte stof verband houdt met tragere denkprocessen en verminderd executief functioneren. Vasculaire risicofactoren kunnen dit verlies versnellen.

Uit de studie bleek ook dat de schade aan de hersenen niet gelijkmatig over de hele hersenen was verdeeld. Integendeel, specifieke gebieden werden vaker aangetast door de atrofie, en deze gebieden hebben belangrijke gevolgen voor de cognitieve gezondheid.

“De aangetaste gebieden waren vooral die gebieden waarvan bekend is dat ze verband houden met onze complexere denkvaardigheden en met de gebieden die veranderingen vertonen bij dementie en de ‘typische’ ziekte van Alzheimer,” zei Cox. “Hoewel de verschillen in hersenstructuur over het algemeen vrij klein waren, zijn dit slechts een paar mogelijke factoren van een potentieel enorm aantal dingen die de hersenveroudering kunnen beïnvloeden.”

Alle waargenomen beschermende voordelen van een jongere leeftijd worden teniet gedaan wanneer deze vasculaire risicofactoren aanwezig zijn, ontdekten de onderzoekers ook.

“We ontdekten dat een hoger vasculair risico samenhangt met een slechtere hersenstructuur, zelfs bij volwassenen die verder gezond waren,” zei Cox in een verklaring. “Deze verbanden waren net zo sterk voor mensen op middelbare leeftijd als voor mensen op latere leeftijd, en de toevoeging van elke risicofactor verhoogde de grootte van het verband met een slechtere gezondheid van de hersenen.”

“Het maakt niet uit op welke leeftijd, ons gedrag heeft invloed op de gezondheid van ons lichaam en onze hersenen,” vertelde Dr. David A. Merrill, PhD, neuroloog en geriatrisch psychiater bij Providence Saint John’s Health Center in Santa Monica, Californië, aan Healthline.

“Dit betekent dat jongere volwassenen zich bewust moeten zijn van het belang om geen ongezonde gewoonten aan te nemen zoals roken, lichamelijke inactiviteit, overeten of ongezond eten. Zelfs bij jongere volwassenen kunnen ongezonde gewoonten een tol eisen op de structurele integriteit van de hersenen en de verbindingen,” zei Merrill.

“Dit is een zeer belangrijke studie, die dient als een wake-up call voor alle patiënten die cardiovasculaire risicofactoren hebben, zoals roken, hoge bloeddruk, hoge polsdruk, diabetes en obesitas,” vertelde Guy L. Mintz, directeur van cardiovasculaire gezondheid en lipidologie in het Sandra Atlas Bass Heart Hospital van Northwell Health in Manhasset, New York, aan Healthline. “Deze studie toonde aan dat deze risicofactoren geassocieerd zijn met het krimpen van de hersenen. De oorzaak van dit type hersenbeschadiging is hoogstwaarschijnlijk schade aan de bloedvaten.”

Hoewel deze studie geen verband legde tussen de veranderingen in hersengrootte en hersenmassa en veranderingen in denkvermogen – toekomstige studies van deze groep kunnen die vraag beantwoorden – wijst ze wel op het belang van preventie van vasculaire risicofactoren met veranderingen in levensstijl en traditionele medische benaderingen wanneer dat nodig is.

Veranderingen in levensstijl beschermen het hart – en de hersenen

“Het is nooit te laat om de gezondheid van je hersenen te verbeteren,” vertelde Lainey Younkin, MS, RD, LDN, geregistreerd diëtist en oprichter van Lainey Younkin Nutrition, aan Healthline. Deze tips kunnen helpen om uw fysieke gezondheid, uw hersengezondheid en uw cognitieve vaardigheden te verbeteren.

Beweeg meer

Streef naar 150 minuten of meer aerobe lichaamsbeweging per week. Als u niet regelmatig beweegt, hoeft u zich geen zorgen te maken.

Merrill wees erop dat uit een onderzoek bleek dat sedentaire oudere volwassenen die een jaar lang regelmatig wandelden, significante verbeteringen in geheugenprestaties vertoonden die ook verband hielden met de groei van geheugengebieden in de hersenen.

Spieren opbouwen

Van aërobe lichaamsbeweging in combinatie met krachttraining, minstens twee keer per week, is aangetoond dat het de gezondheid van het hart verbetert, aldus Merrill. “We weten nu dat deze activiteiten naar alle waarschijnlijkheid ook de gezondheid van de hersenen verbeteren,” zei hij.

Eet een hart-gezond dieet

“Naast het eten van hersenversterkende voedingsmiddelen zoals bosbessen, noten en vette vis, moet je minder diepvriesmaaltijden, afhaalmaaltijden, vleeswaren en kaas eten, die tot de hoogste natriumbronnen in het Amerikaanse dieet behoren en de bloeddruk kunnen opdrijven,” zei Younkin.

Ze voegde eraan toe dat er duidelijke richtlijnen zijn voor hoe je elke maaltijd moet benaderen.

“Streef ernaar om de helft van je bord niet-zetmeelrijke groenten te maken en een kwart van je bord hele granen,” zei ze. “De toename van vezels en afname van ‘lege’ koolhydraten zal je helpen een gezond gewicht te behouden en je bloedsuiker stabiel te houden.”

Wees meer bedachtzaam

Angst en stress eisen een tol op je geestelijke gezondheid, maar ze kunnen ook invloed hebben op je fysieke gezondheid en die van je hersenen. Regelmatig mediteren of mindfulness beoefenen kan helpen het risico op verslechtering van de vasculaire gezondheid te verminderen.

Slaap vast

Slechte of onvoldoende slaap wordt in verband gebracht met een verslechterende gezondheid en vasculaire risicofactoren, waaronder hoge bloeddruk en gewichtstoename.

Uw hersenen hebben die “vrije” uren nodig om neuronen en synapsen op te ruimen en herinneringen aan te maken. Als u geen goede slaap krijgt, wordt de gezondheid van uw hersenen en uw fysieke gezondheid aanzienlijk beïnvloed.

Gebruik je hersenen

“Door cognitief actief te blijven met sociale activiteiten, zoals het bijwonen van een boekenclub of het volgen van kooklessen, kan men de ontwikkeling van geheugenverlies en de daarmee gepaard gaande depressie bij het ouder worden vertragen of afremmen,” aldus Merrill.

Let op je bloeddruk

Controleer uw bloeddruk regelmatig, of ten minste elke zes maanden. Let op tekenen van een sluipende stijging.

“Deze studie geeft aan dat de richtlijnen voor hoge bloeddruk van 2017, waarin staat dat hoge bloeddruk nu wordt gedefinieerd als een bloeddruk hoger dan 130/90, op het geld zit,” zei Mintz. “De nieuwe richtlijnen voor hoge bloeddruk zullen ons helpen om mensen op jongere leeftijd te herkennen die het risico lopen op een levenslange hoge bloeddruk.”

De onderste steen boven

Onderzoek dat een slechte lichamelijke gezondheid in verband brengt met een verslechterende gezondheid van de hersenen neemt toe. Dit onderzoek toont aan dat vasculaire risicofactoren de gezondheid van de hersenen kunnen aantasten, waardoor het denkvermogen kan vertragen en zelfs kan leiden tot veranderingen die lijken op de ziekte van Alzheimer en dementie.

Veel van deze vasculaire risicofactoren zijn echter te voorkomen.

“Deze studie heeft een sterke boodschap voor de volksgezondheid,” zei Mintz. “Patiënten kunnen zichzelf helpen.”

Een gezonde levensstijl kan u helpen risicofactoren zoals hoge bloeddruk, diabetes en obesitas te voorkomen. Als u al een of meer van deze risicofactoren heeft, kunt u misschien veranderingen in uw levensstijl aanbrengen die de aandoeningen kunnen omkeren en de gezondheid van uw hersenen kunnen helpen verbeteren.

 

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.