Definitieve gids voor Lion’s Mane

lion's mane

Oude kruidenremedies en -supplementen worden tegenwoordig steeds populairder als aanvulling op moderne geneeskunde en gezondheidszorgbehandelingen, of als een op zichzelf staande aanvulling naast een gezond en evenwichtig dieet en levensstijl. Al eeuwenlang worden kruiden, paddenstoelen en andere natuurlijke ingrediënten door mensen over de hele wereld gebruikt voor medicinale behandelingen.

Eén zo’n geneesmiddel dat al sinds de oudheid bestaat, is leeuwenmanen. Dit is een soort geneeskrachtige paddestoel die al lang in de traditionele Chinese geneeskunde wordt gebruikt en tegenwoordig in supplementvorm verkrijgbaar is. Wetenschappelijk onderzoek naar leeuwenmanen heeft uitgewezen dat het een aantal gezondheidsvoordelen heeft voor degenen die het innemen, waaronder antioxidanten.

Wat is leeuwenmanen?

Leeuwenmanen, ook bekend als yamabushitake, zijn witte paddenstoelen die hun naam te danken hebben aan het feit dat ze, wanneer ze groeien, lijken op de manen van een leeuw. De paddenstoel groeit in heel Europa, Azië en Noord-Amerika, meestal op hardhouten bomen die aan het rotten zijn. In China, Japan, India en Korea worden ze zowel medicinaal als culinair gebruikt.

Je kunt deze paddenstoelen gekookt, rauw, gedroogd of in thee consumeren, en hun extracten zijn vaak te vinden in een reeks van kruiden-gezondheidssupplementen die je over de toonbank kunt kopen. Ze hebben een zeevrucht-achtige smaak die vaak wordt vergeleken met kreeft of krab.

Lion’s mane paddestoelen kunnen zeer heilzaam zijn voor verschillende delen van het lichaam, met name het hart, de hersenen en de darmen, vanwege de bioactieve stoffen die ze bevatten. In de Chinese geneeskunde wordt leeuwenmanen al eeuwenlang gebruikt voor een reeks geestesbevorderende voordelen, zoals het helpen verbeteren van het geheugen en het verbeteren van de cognitieve functie.

Dus, hoe kan leeuwenmanen precies goed zijn voor uw gezondheid?

Laten we een aantal van de vele door onderzoek gesteunde gezondheidsvoordelen van deze paddenstoel bespreken.

De voordelen van Lion’s Mane:

Lion’s mane kan worden gebruikt in de keuken, maar het wordt voornamelijk gebruikt als een medicinale stof, vooral in Aziatische landen. Het wordt vaak gebruikt als supplement, in een thee, of in maaltijden voor zijn brein-versterkende voordelen, waaronder een beter geheugen en cognitieve functie. Dat is echter niet alles waar leeuwenmanen bij kunnen helpen als u op zoek bent naar een natuurlijk supplement om uw gezondheid te verbeteren. Enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van leeuwenmanen om te overwegen zijn:

1. Lion’s Mane Tegen Depressie en Angst:

Recente studies tonen aan dat leeuwenmanen een aantal ontstekingsremmende effecten heeft die kunnen helpen om milde symptomen van depressie en angst te verminderen. Verder onderzoek heeft aangetoond dat deze paddenstoel effectief kan zijn bij de regeneratie van hersencellen en nuttig kan zijn bij het verbeteren van de gezondheid en functie van de hippocampus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor emotionele reacties en het verwerken van herinneringen. Onderzoekers geloven dat het feit dat leeuwenmanen kunnen leiden tot een verbeterde gezondheid en functie van de hippocampus de reden is waarom het kan helpen angstig en depressief gedrag te verminderen. Uit een onderzoek onder vrouwen in de menopauze bleek dat het dagelijks eten van koekjes met leeuwenmanenzwammen leidde tot verminderde gevoelens van angst en irritatie.

2. Lion’s Mane en bescherming tegen dementie:

Naarmate we ouder worden, zal ons geestelijk functioneren meestal verslechteren, wat te wijten is aan het feit dat het vermogen van de hersenen om te groeien en nieuwe verbindingen te vormen, typisch afneemt met de leeftijd. Studies hebben aangetoond dat leeuwenmantel paddenstoelen erinacines en hericenonen bevatten; twee verbindingen die de groei van hersencellen kunnen stimuleren. Bovendien hebben verdere dierstudies uitgewezen dat leeuwenmanen effectief kunnen zijn bij de bescherming tegen de ziekte van Alzheimer, een degeneratieve hersenziekte met als belangrijkste symptoom progressief geheugenverlies.

Hoewel er nog geen studies zijn geweest die aantonen of leeuwenmanen al dan niet effectief zijn voor de bescherming tegen dementie of de ziekte van Alzheimer bij mensen, suggereren de dierstudies wel dat het de hersenen lijkt te stimuleren en het mentale functioneren zal verbeteren.

Eén studie bij oudere volwassenen toonde aan dat de dagelijkse consumptie van drie gram leeuwenmanenpoeder gedurende een periode van vier maanden het mentale functioneren aanzienlijk verbeterde. Deze voordelen stopten echter met de supplementatie, wat suggereert dat het continu moet worden ingenomen om de voordelen te zien. Het vermogen van leeuwenmanen om de hersenen te beschermen tegen Alzheimer-gerelateerde schade en de groei van zenuwen te bevorderen, zou een deel van de voordelen die het heeft op de gezondheid van de hersenen kunnen verklaren.

3. Leeuwenmanen en bescherming tegen kanker:

Voorlopige studies hebben positieve resultaten opgeleverd die suggereren dat leeuwenmanen enige bescherming zouden kunnen bieden tegen kanker.

In een studie uit 2011, gepubliceerd in Food & Function, werden menselijke cellen getest om aan te tonen dat leeuwenmanen doeltreffend zouden kunnen zijn om leukemiecellen in het lichaam te verminderen of zelfs te verwijderen. Uit een andere studie uit 2011 bleek dat het extract van leeuwenmanen effectief was in het verminderen van de grootte van kwaadaardige darmtumoren bij muizen. De bevindingen van deze studie suggereerden dat leeuwenmantel een effectieve behandeling zou kunnen zijn voor het verminderen van darmkanker tumoren, door het verhogen van de activiteit in bepaalde cellen die betrokken zijn bij de immuunrespons. Bovendien suggereren verdere studies dat het extract van leeuwenmantel effectief zou kunnen zijn bij het verminderen van de verspreiding van darmkankercellen naar de longen.

Er moet echter rekening mee worden gehouden dat deze studies zijn uitgevoerd op dieren en dat proeven op mensen nodig zijn om tot een definitieve conclusie te komen over de vraag of leeuwenmanen al dan niet kunnen helpen om kanker bij mensen te verminderen of te voorkomen.

4. Lion’s Mane en herstel van letsels aan het zenuwstelsel:

Uw zenuwstelsel bestaat uit uw hersenen, ruggenmerg, en andere zenuwen die door het lichaam lopen. Samen werken ze aan het verzenden van signalen die al uw lichaamsfuncties besturen. Verwondingen aan de hersenen of het ruggenmerg kunnen dan ook verwoestend en levensveranderend zijn; ze kunnen vaak leiden tot verlies van mentale functies of verlamming en het kan lang duren voor ze genezen zijn of in sommige gevallen leiden tot onomkeerbare schade.

Sommige studies van leeuwenmanen hebben echter aangetoond dat deze paddenstoel effectief zou kunnen zijn in het versnellen van de hersteltijd van dit soort verwondingen omdat het de groei en het herstel van zenuwcellen kan stimuleren.

Bij toediening aan ratten met letsel aan het zenuwstelsel is aangetoond dat leeuwenmanen de hersteltijd met 23-41% verkorten. Verdere studies suggereren dat het ook effectief zou kunnen zijn in het verminderen van de ernst van de hersenbeschadiging die wordt ervaren na een beroerte. Toen het onmiddellijk na een beroerte aan ratten werd toegediend, hielp manen van leeuwen om ontstekingen in de hersenen te verminderen en verminderde het de omvang van de verwondingen in de hersenen met meer dan 40%.

Maar nogmaals, hoewel deze resultaten hoopgevend zijn, zijn er nog geen studies uitgevoerd bij mensen om te bepalen of de paddenstoel hetzelfde effect zou hebben op verwondingen aan het menselijk zenuwstelsel.

5. Lion’s Mane en verminderd risico op hartaandoeningen:

Er zijn verschillende risicofactoren voor hartziekten, waaronder grote hoeveelheden geoxideerd cholesterol, overgewicht, hoge triglyceriden, en een verhoogde neiging tot het ontwikkelen van bloedstolsels. Er is onderzoek gedaan naar leeuwenmanen dat suggereert dat het extract enkele van deze risicofactoren kan beïnvloeden en kan leiden tot een lager risico op hartaandoeningen.

Onderzoek bij ratten en muizen heeft uitgewezen dat leeuwenmanen effectief kunnen zijn bij het verlagen van het triglyceridengehalte en het verbeteren van de vetstofwisseling. In een onderzoek met ratten die een vetrijk dieet kregen en vervolgens dagelijks een dosis leeuwenmanen kregen, werd vastgesteld dat hun triglyceridengehalte tot 27% daalde en dat ze na 28 dagen meer dan 40% minder gewicht aankwamen.

Verdere studies in reageerbuisjes hebben resultaten opgeleverd die erop wijzen dat het extract van leeuwenmanen ook kan helpen de oxidatie van cholesterol in de bloedbaan te voorkomen, waardoor het risico op hartziekten verder wordt verminderd. Geoxideerde cholesterolmoleculen hechten zich namelijk vaak aan de wanden van slagaders, waardoor deze verharden en het risico op zowel een beroerte als een hartaanval toeneemt.

Lion’s mane paddenstoelen blijken ook een verbinding te bevatten die bekend staat als hericenone B, die het risico op bloedstolsels kan verlagen en het risico op het krijgen van een beroerte of hartaanval verder kan verlagen.

6. Lion’s Mane en Verminderde Ontsteking en Oxidatieve Stress:

Oxidatieve stress en chronische ontsteking worden verondersteld de kern te zijn van veel moderne ziekten, waaronder auto-immuunziekten, kanker en hartaandoeningen. Onderzoek heeft uitgewezen dat leeuwenmanen krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende verbindingen bevatten die de gevolgen van deze aandoeningen kunnen verminderen.

Een studie die de antioxidant voordelen van veertien verschillende paddenstoelensoorten onderzocht, kwam tot de conclusie dat leeuwenmanen de op drie na hoogste antioxidant activiteit hebben en beval het aan als een goede antioxidant bron in de voeding. Daarnaast is in verschillende dierstudies aangetoond dat knaagdieren die leeuwenmanenextract toegediend kregen, minder ontstekingsmarkers en oxidatieve stress hadden, waardoor het bijzonder nuttig is bij de behandeling van beroertes, leverschade of inflammatoire darmziekten. Aangezien is aangetoond dat leeuwenmanen de hoeveelheid ontsteking verminderen die door vetweefsel wordt vrijgegeven, kunnen ze ook effectief zijn bij het verminderen van enkele van de gezondheidsrisico’s die gewoonlijk met obesitas worden geassocieerd.

7. Lion’s Mane en verbetering van het immuunsysteem:

Een sterk immuunsysteem is essentieel voor het beschermen van het lichaam tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers die ziekten veroorzaken. Omgekeerd zal een verzwakt immuunsysteem uw lichaam een hoger risico geven op het ontwikkelen van een reeks infectieziekten.

Uit dieronderzoek is gebleken dat de leeuwenmantelpaddenstoel de immuniteit kan verbeteren door de activiteit van het intestinale immuunsysteem te verhogen, wat het lichaam beschermt tegen ziekteverwekkers die via de neus of mond de darm binnendringen. Onderzoek suggereert dat deze effecten gedeeltelijk te danken zijn aan gunstige veranderingen in de darmbacteriën die het immuunsysteem stimuleren. Uit een onderzoek is gebleken dat het dagelijks toedienen van een extract van leeuwenmantel de levensduur van muizen die met een dodelijke dosis salmonella waren geïnjecteerd, bijna vier keer verlengde.

8. Lion’s Mane en de behandeling van diabetes symptomen:

Diabetes is een ziekte die optreedt wanneer het lichaam niet langer het vermogen heeft om de bloedsuikerspiegel correct te controleren, wat leidt tot een constant verhoogde bloedsuikerspiegel als gevolg. Deze chronisch hoge bloedsuikerspiegel kan vaak leiden tot een reeks complicaties, zoals verlies van gezichtsvermogen, zenuwschade aan handen en voeten, en nieraandoeningen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de leeuwenmantelpaddenstoel gunstig kan zijn voor het beheersen van diabetes door de bloedsuikerspiegel in het lichaam beter onder controle te houden en een aantal bijwerkingen van de aandoening te verminderen. Er zijn verschillende dierstudies uitgevoerd die hebben aangetoond dat leeuwenmanen kunnen leiden tot een aanzienlijke verlaging van de bloedsuikerspiegel bij muizen met diabetes, zelfs wanneer deze een lage dagelijkse dosis krijgen.

Een van de manieren waarop leeuwenmanen effectief zijn in het verlagen van de bloedsuikerspiegel is door het blokkeren van de activiteit van het alpha-glucosidase enzym, dat koolhydraten afbreekt in de dunne darm. Wanneer dit enzym geblokkeerd is, kan het lichaam koolhydraten niet meer zo efficiënt verteren en absorberen, wat kan leiden tot een lagere bloedsuikerspiegel.

Studies hebben ook uitgewezen dat leeuwenmanen ook effectief kunnen zijn bij het verminderen van diabetische zenuwpijn in de voeten en handen. Muizen met diabetische zenuwbeschadiging kregen gedurende zes weken dagelijks extracten van leeuwenmanen toegediend, waardoor de bloedsuikerspiegel daalde, de pijn aanzienlijk afnam en het gehalte aan antioxidanten toenam.

9. Lion’s Mane en bescherming van het spijsverteringskanaal tegen zweren:

Zweren kunnen overal in het spijsverteringskanaal ontstaan, inclusief de dunne en dikke darm en de maag. Maagzweren zijn meestal het gevolg van twee belangrijke factoren: beschadiging van de slijmlaag van de maag en overgroei van een bacterie die bekend staat als H. pylori. Beschadiging van de slijmlaag van de maag kan vaak het gevolg zijn van langdurig gebruik van niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals ibuprofen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat leeuwenmanen een effectief supplement zouden kunnen zijn om de ontwikkeling van maagzweren te voorkomen door de groei van H. pylori te verminderen en het maagslijmvlies extra te beschermen tegen beschadiging.

Er zijn verschillende reageerbuisstudies geweest die de effectiviteit van leeuwenmanen tegen de groei van H. pylori hebben aangetoond, maar het is de moeite waard om op te merken dat er nog geen studies zijn geweest die hebben aangetoond of het al dan niet dezelfde effecten in de maag zal hebben. Bovendien bleek uit een dierstudie dat het extract van leeuwenmantel effectief was bij het voorkomen van maagzweren die door alcohol worden veroorzaakt, zonder dat er bijwerkingen waren in vergelijking met andere behandelingen.

Het bleek ook effectief te zijn bij het verminderen van ontstekingen en het voorkomen van schade aan het weefsel in andere delen van de darmen, waardoor het een behandeling is die het overwegen waard is voor inflammatoire darmziekten. Uit een onderzoek bij mensen met colitis ulcerosa bleek dat dagelijkse inname van een paddenstoelensupplement dat 14% leeuwenmanen bevatte, al na drie weken de symptomen en de levenskwaliteit aanzienlijk verbeterde. Lion’s Mane had echter niet hetzelfde effect op patiënten met de ziekte van Crohn.

Bijkomende voordelen van leeuwenmanen:

In aanvulling op het bovenstaande zijn er nog meer studies die suggereren dat leeuwenmanen effectief kunnen zijn bij het verminderen van het risico op de ziekte van Parkinson, en een hoog cholesterolgehalte in het lichaam kunnen verlagen. Naast het feit dat het een effectief supplement is om te nemen voor een verbeterde cognitieve functie, geheugen en geestelijke gezondheid, is van leeuwenmanen aangetoond dat het verschillende risicofactoren voor ernstige ziekten zoals beroerte, kanker en hartziekten verbetert.

Het is echter de moeite waard om in gedachten te houden dat veel van de tot nu toe uitgevoerde studies dierstudies waren, en dat er meer onderzoek nodig is om te bepalen of het supplement dezelfde positieve effecten bij mensen zal hebben.

Hoe Lion’s Mane in te nemen:

Lion’s mane kan in verschillende vormen worden ingenomen. Het wordt meestal gedroogd en verwerkt tot een voedingssupplement, maar het kan in zijn geheel worden geconsumeerd of in een thee worden geweekt. Er is geen aanbevolen portiegrootte voor leeuwenmanen, omdat de dosering varieert afhankelijk van de reden waarom je het neemt. De meeste deskundigen raden aan om leeuwenmanen één of twee keer per dag te nemen, hoewel dit kan variëren afhankelijk van de manier waarop u het supplement neemt en waarvoor u het neemt.

Als u leeuwenmanen neemt om de cognitieve functies te verbeteren, wordt 3-5 mg per dag als veilig en effectief beschouwd. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat 3-5 mg per dag effectief is voor het verhogen van de productie van neurale groeifactoren. 2,0 gram per dag van leeuwenmanen over een periode van vier weken is veilig en effectief gebleken voor mensen die de symptomen van angst, depressie of stress willen verminderen.

Mogelijke bijwerkingen van leeuwenmanen:

Leeuwmanen wordt gezien als een veilig voedingssupplement dat over het algemeen goed door het lichaam wordt verdragen. Er zijn verschillende studies die hebben aangetoond dat het een niet-toxisch supplement en voedingsbron is. In één onderzoek werd de toxiciteit van leeuwenmanen getest door analyse van een waterige oplossing met leeuwenmanenextract, waaruit bleek dat er geen cytotoxiciteit was. Er zijn verschillende klinische studies geweest waaruit bleek dat leeuwenmanen geen toxische bijwerkingen hebben bij ratten, zelfs niet wanneer ze in hoge doses worden toegediend.

Het is echter wel het overwegen waard dat personen met paddenstoelallergieën enkele bijwerkingen van leeuwenmanen kunnen ondervinden. Er zijn enkele geïsoleerde gevallen bekend van personen die bijwerkingen hebben ondervonden, waaronder een man die een allergische reactie kreeg met acute ademhalingsproblemen terwijl hij het supplement vier maanden lang had gebruikt. In een ander geval meldde een man contactdermatitis als gevolg van beroepsmatige blootstelling aan leeuwenmanen, die opklaarde nadat het contact met de paddenstoel ophield.

Het is belangrijk het gebruik onmiddellijk te staken en contact op te nemen met uw arts als u allergische reacties krijgt, zoals ademnood of een jeukende en branderige huid, bij het gebruik van producten en supplementen met leeuwenmanen.

Het is ook belangrijk om op de hoogte te zijn van mogelijke interacties die leeuwenmanen kunnen hebben met andere medicijnen. Praat met uw arts als u momenteel medicijnen voorgeschreven krijgt en overweegt om leeuwenmanen supplementen te gaan gebruiken. Sommige medicijnen waar leeuwenmanen een wisselwerking mee kunnen hebben zijn bloedsuikerverlagende medicijnen en antistollingsmiddelen. Het wordt ook aangeraden om geen leeuwenmanen supplementen te nemen als u zwanger bent of borstvoeding geeft, omdat er niet genoeg informatie beschikbaar is over het gebruik ervan.

Waarom zou u Lion’s Mane nemen?

Met zo veel bewezen en potentiële voordelen voor de gezondheid, samen met weinig bijwerkingen bij degenen die niet al een bestaande paddenstoel allergie hebben, is het gemakkelijk te zien waarom leeuwenmanen steeds populairder wordt als supplement.

Als u overweegt dit supplement te nemen, zijn er vele redenen om dit te doen, waaronder verminderde ontsteking in het lichaam, wat leidt tot een betere algehele gezondheid, verlaging van het risico op ernstige gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen en beroertes, verbeterde hersenfunctie en geestelijke gezondheid, waaronder verlaging van het risico op dementie en de ziekte van Alzheimer, en vermindering van de nadelige gezondheidseffecten op het lichaam die worden veroorzaakt door obesitas.

Patiënten met kanker kunnen ook baat hebben bij het nemen van leeuwenmanen supplementen vanwege het vermogen om tumoren te verminderen, maar het is belangrijk om de optie te bespreken met uw primaire zorgverlener, omdat er een mogelijkheid is dat leeuwenmanen kunnen interageren met andere medicijnen tegen kanker.

Final Thoughts:

Hoewel leeuwenmanen al eeuwenlang als een gezondheidssupplement wordt gebruikt en er verschillende veelbelovende dier- en proefbuisstudies zijn die suggereren dat het effectief kan zijn in het helpen verminderen van de symptomen en het verbeteren van een reeks van gezondheidsaandoeningen, wordt het nog steeds beschouwd als te vroeg om het aan te bevelen als een stand-alone behandeling voor een bepaalde gezondheidstoestand.

Als u overweegt om leeuwenmanen te gebruiken voor een chronische gezondheidstoestand, is het belangrijk om uw arts te raadplegen voordat u het supplement gaat gebruiken, omdat het zelf behandelen van een chronische aandoening met leeuwenmanen kan betekenen dat u de standaardzorg uitstelt of vermijdt, of dat het gebruik van het supplement naast andere medicijnen waar het een wisselwerking mee kan hebben, ernstige gevolgen kan hebben.

Wanneer u op zoek bent naar het juiste manen van leeuwen supplement voor u, vermijd dan alles wat ongefundeerde beweringen bevat zoals de belofte van gewichtsverlies of een verbeterde gezondheid van de hersenen, want hoewel het meeste onderzoek veelbelovend is, is het beperkt gebleven tot dierstudies en er is nog steeds behoefte aan meer onderzoek bij mensen.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.