De Definitieve Gids voor Ashwagandha

De moderne geneeskunde is begonnen met het ontdekken van een hele reeks voordelen van oude kruiden en remedies die voorheen onbewezen bleven door de wetenschap. Eeuwenlang hebben medicijndeskundigen uit de oude wereld kruiden en groenten gebruikt om zalfjes, theeën en andere verbindingen te maken om het lichaam en de geest te genezen en te behandelen.

Een van die oude geneesmiddelen is de plant ashwagandha. Ashwagandha is over de hele wereld bekend onder vele namen: Gifkruid, nachtschade, Indiase ginseng, winterkers, en nog veel meer. Het staat erom bekend dat het kan helpen bij de behandeling van meer dan een dozijn veel voorkomende kwalen en ziekten. Dat is de reden waarom zovelen massaal gebruik maken van deze natuurlijke remedie.

Als je geïnteresseerd bent in organische en natuurlijke behandelingen voor veel voorkomende ziekten, dan is ashwagandha wellicht het supplement voor jou. Dus, zonder verder uitstel, laten we eens duiken in wat het precies is, wat het kan doen, en hoe je het voor jezelf kunt gebruiken.

Dit is je definitieve gids voor ashwagandha geschreven door Cognition Boosters.

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha is een struikachtige plant die groeit in de regio van Zuid-Azië – met name in India. Het is een kleine groenblijvende plant met kleine bessen die op kleine rode bolletjes lijken. De plant zelf is niet eetbaar en is in feite nogal gevaarlijk om te eten. De wortel is echter waar alle voedingswaarde en medicinale waarde uit gehaald wordt.

Bij ashwagandha wordt de wortel geëxtraheerd en gedroogd om te worden vermalen tot een fijn poeder voor medicinaal gebruik. Hierdoor kan het op verschillende manieren worden gebruikt, hoewel het tegenwoordig het meest gangbaar is om het poeder in capsules te stoppen en deze in te nemen als een regulier supplement of vitamine.

De naam ‘ashwagandha’ betekent in het sanskriet ‘geur van een paard’. Niet bepaald een verleidelijke naam, maar de wortel zelf is zeer goed, wees gerust. In het algemeen staat dit oude geneesmiddel al lang bekend als een geschenk van de aarde om het lichaam op vele wonderbaarlijke manieren te helpen genezen. De moderne geneeskunde leert echter bij en heeft bewezen dat het helemaal geen wonder is – het is wetenschap.

Dus, wat kan ashwagandha precies voor je doen? Laten we het eens hebben over de voordelen die al zijn bewezen door medische onderzoekers en deskundigen.

De voordelen van Ashwagandha

Ashwagandha heeft veel toepassingen, maar het staat in de Ayurvedische geneeskunde vooral bekend als een Rasayana. Dit is een term die wordt gebruikt om een geneesmiddel te beschrijven dat jeugdigheid en algehele gezondheid en welzijn bevordert. Het staat erom bekend dat het de vitaliteit en mentale alertheid helpt verbeteren en bepaalde psychische aandoeningen zoals angst en depressie vermindert. Het gaat echter een beetje dieper dan dit.

Ashwagandha voor Diabetes

Ashwagandha staat erom bekend dat het helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel bij mensen die problemen hebben met het produceren van natuurlijke insuline. Het kan mensen met diabetes helpen hun symptomen en ziekte te beheersen. Een bepaalde studie toonde aan dat het kruid kan helpen bij het bevorderen van de insulinesecretie en als gevolg daarvan een verbeterde insulinegevoeligheid in spierweefsel.

Dit onderzoek geeft aan dat degenen die ashwagandha in hun dagelijkse voeding implementeren een evenwichtiger niveau van insulineproductie en -opname in hun lichaam kunnen hebben. Dit is uitstekend nieuws voor diegenen die worstelen met ernstige diabetes en dagelijks hun insuline- en bloedsuikerspiegel zorgvuldig moeten beheren.

Let op: ashwagandha is geen vervanging voor diabetesmedicatie die door een arts is voorgeschreven. Het is echter wel bewezen dat het kan helpen bij de behandeling van symptomen en problemen die gerelateerd zijn aan de ziekte.

Ashwagandha voor Cortisol regulatie

Veel mensen over de hele wereld hebben problemen met hun cortisolspiegel. Cortisol is een stresshormoon dat problemen met de bloedsuikerspiegel kan veroorzaken, evenals het vasthouden van vet, vooral rond de buik. Dit hormoon wordt geproduceerd wanneer de bloedsuikerspiegel te laag wordt, of wanneer het stressniveau erg hoog is. Dit komt omdat cortisol door de bijnieren wordt geproduceerd bij stress.

Ashwagandha staat erom bekend dat het tot 30% van de cortisolproductie kan verminderen, volgens een studie die over het kruid is uitgevoerd. Dit is een verbluffende hoeveelheid voor degenen die hard werken om hun cortisol niveaus te verlagen en hun buikvet opslag en bloedsuikerspiegel te reguleren.

Ashwagandha tegen stress

Een van de meest bekende toepassingen van ashwagandha is het verminderen van stress en angst. Dit is vooral waarom het bekend staat als een ‘wellness’ kruid. Bij regelmatig gebruik helpt het om een gevoel van geluk en algehele kalmte te bevorderen. Dit is echter niet allemaal pseudo-wetenschap. Het wordt ondersteund door echt onderzoek en gegevens.

Een onderzoek met controlegroepen die zowel ashwagandha als een placebo gebruikten, toonde aan dat degenen die ashwagandha regelmatig gebruikten aanzienlijk minder last hadden van stress en angst. Vergelijkbare onderzoeken lieten soortgelijke resultaten zien. In deze gevallen toonde het onderzoek aan dat degenen die ashwagandha gebruikten tot 69% minder angst vertoonden, minder stress hadden en ‘s nachts minder last hadden van slapeloosheid.

Deze studies werden uitgevoerd over meerdere maanden, en toonden aan dat de lange termijn voordelen van ashwagandha buitengewoon waren. Dit ondersteunt het reeds bekende feit dat ashwagandha geweldig is voor een gelukkiger en meer ‘angstvrije’ levensstijl voor diegenen die lijden aan gegeneraliseerde angst en chronische stress stoornissen.

Ashwagandha tegen Depressie

Op een vergelijkbare manier als hierboven beschreven, staat ashwagandha ook bekend als een middel tegen depressie. Hier is het onderzoek iets beperkter, maar het bestaat wel. In hetzelfde onderzoek dat werd uitgevoerd om vermindering van stress en angst te testen, was een van de deelnemers aan het onderzoek ook gediagnosticeerd met klinische depressie. Dit lid meldde ook een vermindering van symptomen die verband houden met depressie en depressieve gedachtenpatronen.

Dit is een goed voorteken voor mensen die worstelen met zowel klinische als seizoensgebonden depressies. De bestanddelen van ashwagandha kunnen helpen om een aantal van de meest dramatische effecten van depressie te verminderen, en een meer algemeen gevoel van vrede en welzijn te bevorderen. Dit is tenslotte het oudste gebruik van het kruid – zoals is opgemerkt.

Ashwagandha voor mannelijke vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid bij mannen is een onderwerp dat door velen van ons onbesproken blijft. Veel mannen schamen zich voor hun vruchtbaarheid, en geven er de voorkeur aan hun problemen niet te bespreken of te onderzoeken. Dit kan worden verergerd door stress, en leiden tot een lager aantal zaadcellen en verminderde potentie van hun sperma. Dit is een gebied waar ashwagandha bewezen heeft te helpen.

Van ashwagandha is bewezen dat het helpt bij de vruchtbaarheid bij mannen. Er zijn veel studies geweest die aantoonden dat ashwagandha meetbare voordelen heeft voor de mannelijke vruchtbaarheid. Maar in dit specifieke onderzoek werd vastgesteld dat 75 mannen binnen de geteste groep verhoogde testosteronniveaus vertoonden, en verhoogde niveaus van gezond sperma. Dit toonde aan dat een hogere drempel voor vruchtbaarheid gezondheid werd bereikt bij het regelmatig nemen van ashwagandha onder mannen.

Deze gegevens toonden ook aan dat veel van de mannen hogere niveaus van antioxidanten in hun systeem aantoonden, en als gevolg daarvan gezonder sperma in het algemeen hadden. Als het gaat om de vruchtbaarheid van mannen en de gezondheid van hun voortplantingssysteem, is ashwagandha een geweldige aanvulling op een dagelijks voedingspatroon. Vooral voor mannen die dagelijks te maken hebben met veel stress.

Ashwagandha voor spiermassa

Ashgawandha heeft ook bewezen te helpen bij het opbouwen van een sterker lichaam en een dichtere spiermassa productie. Gelijkaardige controle studies als hierboven vermeld toonden aan dat dagelijkse inname van ashwagandha de spiermassa drastisch kan doen toenemen.

Mannen die dagelijks meer dan 750mg ashwagandha poeder innamen, toonden een significante toename in spiermassa tijdens het sporten. Ook was er sprake van een vermindering van het lichaamsvetpercentage en een algehele krachttoename. Dit toont aan dat ashwagandha poeder geweldig is als trainingssupplement om sterkere en beter gedefinieerde spieren te helpen produceren – bij mannen in het bijzonder.

Ashwagandha voor de Hersenfunctie

Een gezonde hersenfunctie is de sleutel tot een lang en voorspoedig leven. Dat is een van de belangrijkste redenen waarom velen ashwagandha in de eerste plaats nemen. Van dit kruid is bekend dat het helpt bij het produceren van een gezonde hersenfunctie en het behoud van cognitieve vermogens bij mensen die ouder worden, gewond zijn geraakt, of lijden aan ziekten die de mentale capaciteit beïnvloeden.

De krachtige antioxiderende eigenschappen van ashwagandha staan erom bekend de hersenen te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Dit helpt bij het bevorderen van een gezonde celproductie in de hersenen en kan zelfs beschadigde cellen in de hersenen herstellen.

Eén studie in het bijzonder toonde aan dat regelmatige doses van ashwagandha wortel het geheugen en de algemene cognitieve functies bij volwassenen verbeterden. Dit is een enorme openbaring voor mensen die kampen met geheugenverlies als gevolg van ouderdom of andere cognitieve belemmerende aandoeningen. Ashwagandha kan je, simpel gezegd, helpen om je geheugenfuncties te herstellen en je geest langer scherp te houden.

Ashwagandha voor Sport

Omdat ashwagandha goed is voor het verbeteren van spierkracht en -dichtheid, is ashwagandha geweldig voor sporters en sportliefhebbers. De voordelen houden daar echter niet op. In feite tonen andere studies aan dat ashwagandha geweldig is voor het verbeteren van motorische vaardigheden en functies.

In dit onderzoek vertoonden mannen die dagelijks een dosis van ongeveer 500 mg ashwagandha wortel innamen, verhoogde prestaties in reactietijd en fijne motoriek. Dit toonde aan dat ze meer aanleg hadden voor fijne taken die kleine lichaamsbewegingen en snelle reactietijden vereisten. Deze toepassing wordt vaak gebruikt in de sport, waar men snel moet kunnen reageren en snel met het lichaam moet kunnen omgaan.

Ashwagandha voor ontstekingen

Ashwagandha is ook een goede behandeling voor mensen die lijden aan chronische ontstekingen of aandoeningen die daar het gevolg van zijn. Er zijn proeven gedaan met ratten waaruit bleek dat ashwagandha in staat was om ontstekingen te verminderen bij mensen met artritis en andere ontstekingsgerelateerde aandoeningen. Dit werkt omdat ashwagandha helpt bij de productie van cellen die natuurlijke doders zijn van ontstekingen die ontstekingen in de huid en gewrichten veroorzaken.

Voor mensen die lijden aan artrose, reumatoïde artritis en algemene ontstekingen in de gewrichten, is ashwagandha een bewezen behandeling. Dagelijkse doses van zelfs kleine hoeveelheden ashwagandha supplementen kunnen helpen de pijn te verminderen, en het dagelijks leven een stuk gemakkelijker te maken voor de mobiliteit.

Ashwagandha voor hart gezondheid

Zoals we weten, kan ashwagandha helpen bij het verminderen van problemen die gerelateerd zijn aan stresshormonen zoals cortisol. Het kan ook helpen om stress en angst te verminderen bij degenen die daaraan lijden. Dit zijn twee belangrijke factoren die bijdragen aan stress op het hart en beginnende hartaandoeningen.

Cortisol draagt direct bij aan een verhoogd cholesterolgehalte. Dit kan leiden tot blokkades in het hart, wat leidt tot hartaanvallen en andere hartgerelateerde problemen. Verlaging van het cholesterolgehalte is dan ook een neveneffect van regelmatig gebruik van ashwagandha. Maar ashwagandha helpt ook bij het reguleren van bloedsuiker en bloeddruk, die ook in belangrijke mate bijdragen aan een ongezonde hartfunctie.

Er is niet zo veel hard onderzoek gedaan naar de voordelen van ashwagandha gebruik en de hartfunctie. We weten echter dat wat ashwagandha kan doen, bij volmacht helpt om de hartfunctie te verbeteren. Dit is een goed voorteken voor degenen die met deze problemen worstelen en op zoek zijn naar hulp om de cardiovasculaire gezondheid te bevorderen, zowel op de lange als op de korte termijn.

Bijkomende voordelen van Ashwagandha

De voordelen die hierboven genoemd zijn, zijn slechts een kleine greep uit wat potentieel een veel grotere lijst is. Ashwagandha kan in verband gebracht worden met de behandeling van een lange lijst van ziekten en symptomen die met ziekten samenhangen. Hier zijn slechts een paar andere gebieden waar ashwagandha heilzaam kan zijn:

  • Behandeling van de ziekte van Parkinson.
  • Verbetering van symptomen die verband houden met hersenbeschadiging.
  • Behandeling van maagzweren.
  • Verbetering van de werking van het immuunsysteem.
  • Behandeling van fibromyalgie.
  • behandeling van tumoren
  • Behandeling van ADHD en andere cognitieve stoornissen.

Ashwagandha staat zowel in de moderne geneeskunde als in de oude Ayurvedische geneeskunde bekend om het bevorderen van welzijn en gezondheid. Het is een algemeen kruid dat ervoor kan zorgen dat diegenen die het gebruiken zich beter voelen op een groot aantal manieren. Simpel gezegd, het is geweldig voor je!

Hoe neem je Ashwagandha

Nu we weten op welke manieren ashwagandha je gezondheid kan verbeteren, laten we eens bespreken hoe je het kunt innemen. Over het algemeen wordt ashwagandha oraal ingenomen als een capsule supplement. Dit is de verpulverde vorm van de wortel die is ingekapseld in een standaard medicinale capsule.

Zoals bij de meeste supplementen hangt het van je behoefte en je lichaamsmassa af hoeveel je moet nemen. De meest gangbare aanbevolen dosering is tussen de 250 – 600mg ashwagandha wortel per dag. Dit kan gedaan worden met capsules, extracten, etc,.

Over het algemeen bevatten ashwagandha capsules tussen de 250 – 1.500mg ashwagandha. Dit is afhankelijk van de winkel waar je het koopt en de potentie die je koopt. Het is altijd het beste om het zekere voor het onzekere te nemen en lagere doses te nemen als je het in je dieet gaat gebruiken. Je kunt je dagelijkse dosis geleidelijk verhogen op basis van hoe je je voelt en de resultaten die je boekt.

Ashwagandha is ongelooflijk veilig om in te nemen en dagelijks te doseren. Voor de meeste mensen die het nemen, is het een onderdeel van hun dagelijkse supplementenroutine om te helpen bij welzijn en gezondheid op afstand. Echter, er zijn altijd risico’s van bepaalde bijwerkingen bij het nemen van een supplement – zelfs als ze volledig natuurlijk zijn zoals ashwagandha is.

Laten we het eens hebben over een aantal van de bijwerkingen die je kunt ondervinden als je ashwagandha dagelijks inneemt.

Mogelijke Bijwerkingen van Ashwagandha

Ashwagandha is zeer veilig om dagelijks in te nemen, zoals we hierboven al zeiden. Echter, de lange termijn effecten van ashwagandha zijn niet helemaal bekend door gebrek aan onderzoek. Daarom wordt aangeraden om ashwagandha niet langer dan 90 dagen per dag in te nemen. Je moet altijd een pauze van 2 – 4 weken inlassen voordat je weer met de dagelijkse inname begint.

Hoge doses of langdurig gebruik van ashwagandha kunnen problemen met de maag veroorzaken (misselijkheid, overgeven, diarree), evenals mogelijke leverproblemen – hoewel dit uitzonderlijk onwaarschijnlijk is. Ashwagandha kan ook problemen veroorzaken bij mensen die schildklierproblemen hebben of schildkliermedicatie gebruiken.

Het is belangrijk om met ashwagandha te stoppen als je zwanger wordt of borstvoeding geeft. Je moet ook van tevoren een arts raadplegen als je van plan bent ashwagandha in te nemen. Dit is om er zeker van te zijn dat je geen medicijnen gebruikt die een negatieve invloed kunnen hebben op het kruid wanneer je het regelmatig inneemt.

Over het algemeen is ashwagandha volkomen veilig en heilzaam om in te nemen. Wees alleen voorzichtig, en neem ashwagandha niet langer dan 90 dagen achter elkaar zonder een pauze om te reinigen. Afgezien daarvan is het innemen van ashwagandha als supplement, zowel oraal als uitwendig, heel gemakkelijk in te voeren in je dagelijkse routine.

Waarom Ashwagandha nemen?

Het nemen van kruidengeneesmiddelen kan een beetje een ‘sprookje’ lijken voor degenen die er niet in thuis zijn. Dit komt omdat holistische en biologische remedies vaak overkomen als onbewezen of zonder wetenschappelijke ondersteuning van de medische gemeenschap. Dit is echter niet het geval bij veel moderne toepassingen van kruidengeneesmiddelen.

Naarmate het medisch onderzoek vordert, wordt het onderzoek naar natuurlijke geneeswijzen steeds populairder. Dit helpt ons om beter te begrijpen hoe natuurlijke remedies werken in plaats van ‘of’ ze werken. Kruidengeneesmiddelen zoals ashwagandha worden al duizenden jaren gebruikt in de Ayurvedische geneeskunde in India. Het zijn alleen de moderne wetenschappelijke verklaringen die precies bewijzen hoe het werkt.

Ondanks al het moderne onderzoek naar ashwagandha, is het nog steeds belangrijk om het volledig te begrijpen en de verwachtingen te temperen. Het is maar al te gemakkelijk om aan te nemen dat iets zo heilzaam als ashwagandha een perfecte oplossing is voor elk probleem. Dat is echter nooit het geval – er bestaan geen ‘wondermiddelen’ in de wereld.

Ashwagandha is geen supplement dat zonder voorzichtigheid of onderzoek gebruikt moet worden. Het is volkomen veilig om in te nemen, maar je moet niet verwachten dat het wonderen verricht. Het kan en zal vaak een veel gezonder gevoel in het leven en de dagelijkse activiteiten bevorderen. Maar het zal geen vervanging zijn voor meer specifieke of moderne medicijnen voor ernstige medische aandoeningen.

Over het algemeen wenden de meeste mensen zich tot ashwagandha voor een natuurlijk alternatief voor behandelingen die ze ontoereikend of onwenselijk hebben gevonden. Moderne farmaceutische middelen kunnen agressieve chemicaliën bevatten die onaangename bijwerkingen hebben en zelfs helemaal niet voor je werken. Natuurlijke remedies zijn een relatief risicoloze manier om bepaalde mentale en fysieke kwalen te behandelen bij diegenen die op zoek zijn naar iets nieuws – zonder alle bijwerkingen.

Ashwagandha is een uitstekend gezondheids- en welzijnssupplement. Het kan je gezonder, gelukkiger, sterker en pijnvrijer laten voelen in je dagelijkse leven. Het is een geweldige manier om de manier waarop je het leven ervaart te verbeteren op een volledig natuurlijke manier. Dat is de reden waarom zoveel mensen over de hele wereld – al een paar duizend jaar – zich tot ashwagandha wenden voor een algemeen gevoel van welzijn en gezondheid in hun leven.

Laatste gedachten

Het nemen van supplementen dient altijd te gebeuren met toestemming van je huisarts. Als je denkt dat ashwagandha je kan helpen in je dagelijks leven, dan moet je je arts vragen of je het aan je dieet kunt toevoegen. Ashwagandha is een natuurlijke manier om stress te verminderen, lichaamsfuncties te verbeteren, en het meeste uit het leven te halen. Het is echt een verbazingwekkend kruid dat de wereld aan ons allen heeft gegeven!

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.