De beste nootropics bij angst

angst

Als je last hebt van angst (of het nu een klein geval is of een slopende) weet dan dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is.

Ik herinner me een dag waarop ik me ongelofelijk hopeloos en depressief voelde en de hele dag online zocht naar manieren om uit mijn angstige “funk” te komen. Dat leidde me naar het konijnenhol van supplementen. Hoewel er massa’s supplementen bestaan die de slaap bevorderen, wilde ik geen supplement nemen dat me de hele dag moe zou maken. Omdat ik bijna 11 uur per dag werk, had ik een supplement nodig dat mijn focus en concentratie bevorderde en tegelijkertijd mijn angst- en stressniveau omlaag bracht.

Vandaag ga ik mijn bevindingen delen en welke nootropics hebben gewerkt om mijn angst op afstand te houden en mijn cognitieve vermogens te verhogen…

Zeg gewoon nee tegen cafeïne

De grootste veroorzaker van mijn angstgevoelens was cafeïne. Ik had geen idee hoeveel ik eigenlijk consumeerde totdat ik het op een dag opschreef – 2 kopjes in de ochtend, 1 in de middag, en een energiedrankje voor het sporten. Dat is meer dan 400 mg cafeïne per dag.

Cafeïne werkt door de hersenen te verleiden zich eraan te binden in plaats van aan adenosine (dat kalmte en vermoeidheid bevordert). Daarom drinken veel mensen het meteen ‘s morgens – om wakker te worden. Het verhoogt ook de adrenaline productie, wat de hartslag en de bloedstroom verhoogt, en je meer energie geeft. Wat meer is, het verhoogt het dopamine niveau, waardoor je je gelukkig voelt.

Dat klinkt allemaal geweldig, toch? Niet helemaal…

Cafeïne verhoogt ook de cortisolproductie, het hormoon dat ervoor zorgt dat je je gestrest voelt. Hierdoor kun je je angstig gaan voelen en reeds bestaande angsten tot nieuwe hoogten laten stijgen.

De belangrijkste conclusie: houd je cafeïne niveaus zo laag mogelijk als je angstig bent. Dat is de reden waarom alle nootropics die ik in dit artikel noem geen cafeïne bevatten. Want hoewel cafeïne een geweldige manier kan zijn om je energieniveau te verhogen, is het de stress niet waard.

Nootropics die angst bestrijden en de focus verhogen

Het hele punt van het nemen van nootropics is om je mentale vaardigheden te helpen verbeteren. Echter, voor mensen met angst kan het nemen van de verkeerde supplementen leiden tot nog meer angst en stress. Waarom? Sommige nootropics leggen meer nadruk op het verhogen van het energieniveau (door het gebruik van stimulerende middelen, die stress/angst kunnen verhogen) dan op het daadwerkelijk verhogen van de focus en concentratie.

Hieronder staan nootropics die ik gebruik wanneer ik mijn cognitie wil verbeteren en tegelijkertijd rustig wil blijven…

Bacopa Monnieri

Als een van mijn favoriete nootropics, is van dit supplement aangetoond dat het het geheugen verbetert en angst vermindert. Dit maakt het de perfecte nootropic voor degenen die op zoek zijn om hun angst te verminderen en toch mentaal scherp te blijven. Je vindt Bacopa Monnieri in veel nootropica die vandaag de dag op de markt zijn.

Rhodiola Rosea

Net als Bacopa verhoogt Rhodiola Rosea het geheugen (en de concentratie) en verlaagt het angstniveaus. Bovendien is aangetoond dat het de serotonine-niveaus verhoogt, de activiteit van het parasymatische zenuwstelsel (waardoor het lichaam kan vertragen), en de activiteit van het sympathische zenuwstelsel (het verlagen van de hartslag, de vecht-of-vlucht-reactie, en de ademhaling) vermindert. Hoewel er onderzoek is gedaan naar Rhodiola Rosea om te begrijpen wat het doet, is het nog steeds onduidelijk waarom het op deze manier werkt.

L-Theanine

Heb je je ooit afgevraagd waarom de effecten van groene thee en koffie niet hetzelfde zijn? Ze bevatten allebei cafeïne (zij het in verschillende hoeveelheden). Dat komt omdat groene thee L-Theanine bevat. Studies tonen aan dat L-Theanine de negatieve effecten van cafeïne (stress en angst) kan verminderen, terwijl het je toch energie en focus geeft. Dus als je absoluut cafeïne moet hebben, probeer dan een supplement dat L-Theanine en cafeïne bevat.

Ashwagandha

Ashwagandha heeft niet alleen een kalmerende werking, maar werkt ook ontstekingsremmend, helpt mensen met neurologische aandoeningen en ondersteunt zelfs een laag aantal witte bloedcellen. Een studie toonde aan dat het werkt als een krachtige manier om angst te behandelen door het verlagen van cortisol niveaus (in vergelijking met een placebo-groep).

Mijn favoriete avond supplementen tegen angst

Hoewel het technisch gezien geen nootropics zijn, vind ik dat de volgende supplementen me helpen te ontspannen en me in de juiste stemming brengen voordat ik naar bed ga. Hierdoor kan ik beter uitrusten en word ik fris wakker, in plaats van moe en angstig.

Kamille: Gewoonlijk gedronken in thee, is kamille een van mijn favoriete supplementen om ‘s nachts te gebruiken. Het bevordert de kalmte en stelt me in staat om te ontspannen vlak voor het slapen gaan.
KAVA: Dit is een van de meest gebruikte supplementen om angst te helpen behandelen. Ik heb het gebruikt voor grote presentaties waarbij ik me gestrest voelde en het hield mijn angstniveau zeker laag.
Melatonine: Melatonine is een slaapmiddel dat meestal vlak voor het slapengaan wordt gebruikt om je te helpen je moe te voelen. Ik gebruik het af en toe als ik een diepe slaap nodig heb. Een nadeel vind ik dat het me levendige en soms stressvolle dromen bezorgt.
Tulsi: Tulsi is ook een supplement wat goed kan helpen wanneer je angst hebt. Tulsi zorgt er namelijk voor dat je weer een heldere geest hebt en weer goed kan nadenken. Ook bij stress of angst.

Laatste gedachten

Ongeacht je angstniveaus, moet je een medische professional raadplegen voordat je supplementen neemt. Als je het gevoel hebt dat je angst niveaus bereikt die je niet onder controle hebt, praat dan met vrienden en familie over behandelingsmogelijkheden. Hier zijn nog enkele andere manieren om je angstgevoelens te verminderen.

Als je nog andere nootropica kent die helpen bij angst, laat dan hieronder een reactie achter!

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.