De 14 beste Nootropics

nootropic capsules

Nootropics en smart drugs zijn natuurlijke of synthetische stoffen die kunnen worden ingenomen om de mentale prestaties bij gezonde mensen te verbeteren.

Ze hebben aan populariteit gewonnen in de huidige zeer competitieve samenleving en worden meestal gebruikt om het geheugen, de focus, creativiteit, intelligentie en motivatie te stimuleren.

Hier is een blik op de 14 beste nootropics en hoe ze de prestaties verbeteren.

1. Cafeïne

Cafeïne is de meest geconsumeerde psychoactieve stof in de wereld.

Het zit van nature in koffie, cacao, thee, kola noten en guarana en wordt toegevoegd aan veel frisdrank, energiedrankjes en medicijnen. Het kan ook als supplement worden ingenomen, alleen of in combinatie met andere stoffen.

Cafeïne werkt door het blokkeren van adenosine-receptoren in je hersenen, waardoor je je minder moe voelt.

Een lage tot matige cafeïne-inname van 40-300 mg verhoogt je alertheid en aandacht en verlaagt je reactietijd. Deze doses zijn vooral effectief voor mensen die vermoeid zijn.

2. L-Theanine

L-theanine is een natuurlijk voorkomend aminozuur dat voorkomt in thee, maar het kan ook als supplement worden ingenomen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat het nemen van 200 mg L-theanine een kalmerend effect heeft, zonder slaperigheid te veroorzaken.

Zelfs een inname van slechts 50 mg – de hoeveelheid die in ongeveer twee koppen gezette thee zit – blijkt de alfagolven in de hersenen te verhogen, die in verband worden gebracht met creativiteit.

L-theanine is zelfs nog effectiever wanneer het samen met cafeïne wordt ingenomen. Om deze reden worden ze vaak samen gebruikt in prestatieverhogende supplementen. Bovendien komen ze allebei van nature voor in thee.

3. Creatine

Creatine is een aminozuur, dat je lichaam gebruikt om eiwitten aan te maken.

Het is een populair supplement voor bodybuilding dat de spiergroei bevordert, maar ook goed is voor je hersenen.

Nadat het is geconsumeerd, komt creatine je hersenen binnen waar het zich bindt met fosfaat, waardoor een molecuul ontstaat dat je hersenen gebruiken om hun cellen snel van brandstof te voorzien.

Deze verhoogde beschikbaarheid van energie voor je hersencellen wordt in verband gebracht met een verbeterd kortetermijngeheugen en redeneervermogen, vooral bij vegetariërs en zwaar gestresste mensen.

Studies tonen aan dat het veilig is om 5 gram creatine per dag te nemen zonder negatieve effecten. Grotere doses zijn ook effectief, maar onderzoek naar de veiligheid ervan op lange termijn is niet beschikbaar.

4. Bacopa Monnieri

Bacopa monnieri is een oud kruid dat in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om de hersenfunctie te verbeteren.

Verschillende studies hebben aangetoond dat Bacopa monnieri supplementen de informatieverwerking in uw hersenen kunnen versnellen, reactietijden kunnen verminderen en het geheugen kunnen verbeteren.

Bacopa monnieri bevat actieve verbindingen genaamd bacosiden, die uw hersenen beschermen tegen oxidatieve stress en de signalering in uw hippocampus verbeteren, een gebied van uw hersenen waar herinneringen worden verwerkt.

De effecten van Bacopa monnieri zijn niet onmiddellijk merkbaar. Daarom moeten doses van 300-600 mg gedurende enkele maanden worden genomen voor maximaal voordeel.

5. Rhodiola Rosea

Rhodiola rosea is een adaptogeen kruid dat je lichaam helpt om effectiever met stress om te gaan.

Verschillende studies hebben aangetoond dat Rhodiola rosea supplementen (net zoals ashwagandha poeder) de stemming kunnen verbeteren en gevoelens van burn-out kunnen verminderen bij zowel angstige als zeer gestresste personen.

Het nemen van kleine dagelijkse doses Rhodiola rosea heeft aangetoond dat het mentale vermoeidheid vermindert en gevoelens van welzijn verhoogt bij studenten tijdens stressvolle examenperiodes.

Meer onderzoek is nodig om de optimale dosering te bepalen en beter te begrijpen hoe het kruid deze effecten veroorzaakt.

6. Panax Ginseng

Panax ginseng wortel is een oude medicinale plant die wordt gebruikt om de hersenfunctie te stimuleren.

Van het nemen van een enkele dosis van 200-400 mg Panax ginseng is aangetoond dat het de vermoeidheid van de hersenen vermindert en de prestaties op moeilijke taken zoals mentale wiskundeproblemen aanzienlijk verbetert.

Het is echter onduidelijk hoe Panax ginseng de hersenfunctie stimuleert. Het zou te wijten kunnen zijn aan zijn sterke ontstekingsremmende effecten, die helpen uw hersenen te beschermen tegen oxidatieve stress en de hersenfunctie verbeteren.

Sommige studies op langere termijn hebben aangetoond dat uw lichaam zich aan ginseng kan aanpassen, waardoor het na enkele maanden gebruik minder effectief wordt. Daarom is er meer onderzoek nodig naar de nootropische effecten op de lange termijn.

7. Ginkgo Biloba

Extracten van de bladeren van de Ginkgo biloba boom kunnen ook positieve effecten hebben op uw hersenen.

Van Ginkgo biloba-supplementen is aangetoond dat ze het geheugen en de mentale verwerking verbeteren bij gezonde oudere volwassenen wanneer ze zes weken lang dagelijks worden ingenomen.

Het nemen van Ginkgo biloba vóór een zeer stressvolle taak vermindert ook stress-gerelateerde hoge bloeddruk en verlaagt de niveaus van cortisol, een soort stresshormoon.

Er wordt verondersteld dat sommige van deze voordelen te wijten kunnen zijn aan een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen na het supplementeren met Ginkgo biloba.

Hoewel deze resultaten veelbelovend zijn, hebben niet alle studies gunstige effecten aangetoond. Meer onderzoek is nodig om de potentiële voordelen van Ginkgo biloba op uw hersenen beter te begrijpen.

8. Nicotine

Nicotine is een natuurlijk voorkomende chemische stof die in veel planten voorkomt, vooral in tabak. Het is een van de verbindingen die sigaretten zo verslavend maken.

Het kan ook geconsumeerd worden via nicotinekauwgom of geabsorbeerd worden door je huid via een nicotinepleister.

Studies tonen aan dat nicotine nootropische effecten kan hebben, zoals een verbeterde alertheid en aandacht, vooral bij mensen met een van nature slecht aandachtsvermogen.

Er is ook ontdekt dat het de motoriek verbetert. Bovendien wordt het kauwen van nicotinekauwgom in verband gebracht met een betere snelheid en vloeiendheid van het handschrift.

Deze stof kan echter verslavend zijn en is dodelijk in hoge doses, dus voorzichtigheid is geboden.

Vanwege het risico op verslaving wordt nicotine niet aanbevolen. Het gebruik van nicotine is echter gerechtvaardigd als u probeert te stoppen met roken.

9. Noopept

Noopept is een synthetische smart drug die kan worden gekocht als een supplement.

In tegenstelling tot sommige van de natuurlijke nootropica, kunnen de effecten van Noopept worden gevoeld binnen enkele minuten, in plaats van uren, dagen of weken, en duren meestal enkele uren.

Dierstudies hebben aangetoond dat Noopept versnelt hoe snel de hersenen herinneringen vormen en ophalen door het stimuleren van niveaus van brain-derived neurotrophic factor (BDNF), een verbinding die de groei van hersencellen bevordert.

Menselijk onderzoek heeft uitgewezen dat deze slimme drug mensen helpt sneller te herstellen van hersenletsel, maar er zijn meer studies nodig om te begrijpen hoe het kan worden gebruikt als een nootropicum bij gezonde volwassenen.

10. Piracetam

Piracetam is een andere synthetische nootropische molecule die erg lijkt op Noopept in structuur en functie.

Het is aangetoond dat het het geheugen verbetert bij mensen met leeftijdsgebonden mentale achteruitgang, maar lijkt niet veel voordeel te hebben bij gezonde volwassenen.

In de jaren 1970 suggereerden een paar kleine, slecht opgezette studies dat piracetam het geheugen bij gezonde volwassenen zou kunnen verbeteren, maar deze bevindingen zijn niet gerepliceerd.

Hoewel piracetam op grote schaal beschikbaar is en gepromoot wordt als een smart drug, ontbreekt onderzoek naar de effecten ervan.

11. Phenotropil

Phenotropil, ook bekend als phenylpiracetam, is een synthetische smart drug die op grote schaal beschikbaar is als een vrij verkrijgbaar supplement.

Het is qua structuur vergelijkbaar met piracetam en Noopept en helpt de hersenen te herstellen van verschillende verwondingen zoals beroerte, epilepsie en trauma.

Eén studie bij ratten wees uit dat fenotropil het geheugen licht verbeterde, maar onderzoek om het gebruik ervan als smart drug bij gezonde volwassenen te ondersteunen is niet beschikbaar.

12. Modafinil (Provigil)

Modafinil, algemeen verkocht onder de merknaam Provigil, is een receptgeneesmiddel dat vaak wordt gebruikt om narcolepsie te behandelen, een aandoening die oncontroleerbare slaperigheid veroorzaakt.

De stimulerende effecten zijn vergelijkbaar met die van amfetamines of cocaïne. Toch suggereren dierstudies dat het een lager risico op afhankelijkheid heeft.

Verschillende studies hebben aangetoond dat modafinil het gevoel van vermoeidheid aanzienlijk vermindert en het geheugen verbetert bij volwassenen met een slaaptekort.

Het verbetert ook het executief functioneren, oftewel het vermogen om je tijd en middelen goed te beheren om je doelen te bereiken.

Hoewel modafinil sterke nootropische effecten lijkt te hebben, is het in de meeste landen alleen op recept verkrijgbaar.

Zelfs wanneer het wordt voorgeschreven, is het belangrijk om dit medicijn op verantwoorde wijze te gebruiken om negatieve bijwerkingen te voorkomen.

Hoewel modafinil over het algemeen als niet-verslavend wordt beschouwd, zijn er bij hoge doseringen gevallen van afhankelijkheid en ontwenning gemeld.

13. Amfetaminen (Adderall)

Adderall is een voorgeschreven medicijn dat sterk stimulerende amfetamines bevat.

Het wordt meestal voorgeschreven om aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) en narcolepsie te behandelen, maar het wordt steeds vaker genomen door gezonde volwassenen om de aandacht en focus te verbeteren.

Adderall werkt door het verhogen van de beschikbaarheid van de chemische stoffen in de hersenen dopamine en noradrenaline binnen uw prefrontale cortex, een gebied van je hersenen dat het werkgeheugen, aandacht en gedrag controleert.

De amfetaminen in Adderall zorgen ervoor dat mensen zich wakkerder, oplettender en optimistischer voelen. Ze verminderen ook de eetlust.

Een review van 48 studies wees uit dat Adderall het vermogen van mensen om hun gedrag te controleren aanzienlijk verbeterde en het kortetermijngeheugen verbeterde.

Afhankelijk van de dosis en het type pil dat wordt voorgeschreven, duren de effecten tot 12 uur.

Het is belangrijk op te merken dat deze drugs niet zonder bijwerkingen zijn.

Adderall wordt op grote schaal misbruikt op college campussen, met sommige enquêtes geven aan dat tot 43% van de studenten stimulerende drugs gebruiken zonder een recept.

De bijwerkingen van Adderall misbruik omvatten angst, lage geslachtsdrift en zweten.

Recreatief Adderall misbruik kan ook leiden tot meer ernstige bijwerkingen, zoals een hartaanval, vooral wanneer gemengd met alcohol.

Het bewijs dat Adderall de mentale prestaties verbetert is sterk, maar het moet alleen worden genomen zoals voorgeschreven.

14. Methylfenidaat (Ritalin)

Ritalin is een ander voorgeschreven medicijn dat wordt gebruikt om de symptomen van ADHD en narcolepsie te beheersen.

Net als Adderall is het een stimulerend middel en verhoogt het de dopamine- en noradrenalineconcentraties in je hersenen. Het bevat echter geen amfetamines.

Bij gezonde volwassenen verbetert Ritalin het kortetermijngeheugen, de informatieverwerkingssnelheid en de aandacht.

Het wordt over het algemeen goed verdragen, maar kan een tegenovergesteld effect hebben en het denken belemmeren als een te hoge dosis wordt genomen.

Net als Adderall wordt Ritalin veel misbruikt, vooral door mensen tussen de 18 en 25 jaar.

De meest voorkomende bijwerkingen van Ritalin zijn slapeloosheid, buikpijn, hoofdpijn en verlies van eetlust.

Het kan ook hallucinaties, psychose, toevallen, hartritmestoornissen en hoge bloeddruk veroorzaken, vooral wanneer het in hoge doses wordt ingenomen.

Ritalin is een krachtig stimulerend middel dat alleen moet worden ingenomen zoals voorgeschreven en nauwlettend moet worden gecontroleerd op misbruik.

De kern van de zaak

Nootropics en smart drugs verwijzen naar natuurlijke, synthetische en voorgeschreven stoffen die de mentale functie verbeteren.

Receptplichtige smart drugs, zoals Adderall en Ritalin, hebben de sterkste en meest significante effecten op het geheugen en de aandacht.

Synthetische nootropische supplementen zoals Noopept en piracetam zijn op grote schaal beschikbaar, maar onderzoek naar hun effectiviteit bij gezonde volwassenen ontbreekt.

Veel natuurlijke nootropics worden gebruikt in de alternatieve geneeskunde, maar hun effecten zijn meestal subtieler en trager werkend. Ze worden soms in combinatie genomen om hun effectiviteit te vergroten.

Het gebruik van nootropics en smart drugs is in opkomst in de huidige maatschappij, maar er is meer onderzoek nodig om de voordelen ervan beter te begrijpen.

Vanwege het risico op verslaving wordt nicotine niet aanbevolen. Het gebruik van nicotine is echter gerechtvaardigd als u probeert te stoppen met roken.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.