Chlorofyl wat zijn de voordelen?

chlorofyl

Wat is chlorofyl?

Chlorofyl speelt een belangrijke rol in het groen en gezond maken van planten. Het heeft ook vitaminen, antioxidanten en therapeutische eigenschappen die je lichaam ten goede kunnen komen.

Je kan het zowel uit planten als uit supplementen halen, hoewel supplementen effectiever kunnen zijn. Dit komt omdat chlorofyl de spijsvertering niet lang genoeg overleeft om geabsorbeerd te worden.

Chlorofylsupplementen zijn eigenlijk chlorofyllin, dat koper bevat in plaats van magnesium. Wanneer doses chlorofylline worden ingenomen, kan het koper in plasma worden gedetecteerd, wat betekent dat absorptie heeft plaatsgevonden.

Gelukkig heeft chlorofyllin vergelijkbare eigenschappen als chlorofyl. Wanneer je chlorofyl supplementen zoekt, zal je merken dat de voordelen zijn:

 • het stimuleren van het immuunsysteem
 • het elimineren van schimmel in het lichaam
 • het ontgiften van je bloed
 • het reinigen van je darmen
 • het kwijtraken van nare geurtjes
 • het lichaam vitaliseren
 • het voorkomen van kanker

Echter, de onderzoeksresultaten zijn gemengd over de vraag of chlorofyl daadwerkelijk je gezondheid op deze manieren kan verbeteren. Grotere, meer rigoureuze studies zijn nodig om de potentiële voordelen van chlorofyl voor de gezondheid te evalueren.

Wat zijn de voordelen van chlorofyl?

Onderzoekers blijven onderzoeken hoe chlorofyl gunstig kan zijn voor de gezondheid en welzijn. Laten we een beetje verkennen van wat we tot nu toe weten.

1. Huid genezing

Chlorofylline heeft mogelijke effecten aangetoond om ontsteking en bacteriële groei in huidwonden te verminderen.

Een overzicht van onderzoek naar wondverzorging uit 2008 omvatte verschillende studies naar zalven die papaïne-ureum-chlorofyllin bevatten.

Hoewel uit afzonderlijke studies bleek dat deze zalf doeltreffender was dan andere behandelingen, merken de beoordelaars op dat grotere, beter gecontroleerde studies nodig zijn om deze bevindingen te bevestigen.

Chlorofyllin kan ook doeltreffend zijn voor andere huidaandoeningen, zoals blijkt uit de resultaten van twee pilotstudies. Een pilotstudie is een kleinschalige voorbereidende studie die wordt uitgevoerd voorafgaand aan een grotere studie of proef.

Een pilotstudie uit 2015van 10 mensen met acne en grote poriën zag huidverbetering wanneer topische chlorofyllinegel gedurende 3 weken werd gebruikt.

Een andere pilotstudie uit 2015, waarbij ook 10 mensen betrokken waren, vond dat het gebruik van topische chlorofyllin gedurende 8 weken de door de zon beschadigde huid verbeterde.

2. Bloed bouwer

Sommige mensen suggereren dat vloeibare chlorofyl je bloed kan opbouwen door de kwaliteit van rode bloedcellen te verbeteren.

Een pilot-studie uit 2004 suggereerde dat tarwegras, dat ongeveer 70% chlorofyl bevat, het aantal benodigde bloedtransfusies verminderde bij mensen met thalassemie, een bloedstoornis.

Het is echter belangrijk op te merken dat de auteurs van de studie niet concludeerden dat chlorofyl de reden was voor de verminderde behoefte aan transfusies.

Dr. Chris Reynolds, een klinisch expert in tarwegras, gelooft dat de voordelen waarschijnlijk van het tarwegras zelf komen en niet van het chlorofyl.

Het is onduidelijk hoe tarwegras de rode bloedcellen beïnvloedt. Maar men denkt dat chlorofyl vernietigd wordt tijdens de productie van tarwegras extract.

3. Ontgifting en kanker

Onderzoekers hebben gekeken naar het effect van chlorofyl en chlorofylline op kanker.

Een dierstudie in forel vond dat, afhankelijk van de dosis, chlorofyl de incidentie van levertumoren met 29 tot 63 procent en maagtumoren met 24 tot 45 procent verminderde.

Een studie uit 2018 beoordeelde het effect van chlorofyl op de groei van alvleesklierkankercellen.

Onderzoekers ontdekten dat het dagelijks innemen van orale chlorofyl de tumorgrootte aanzienlijk verminderde bij muizen die waren getransplanteerd met menselijke alvleesklierkankercellen.

Hoewel de resultaten van dierstudies veelbelovend zijn, zijn er pas onlangs proeven met mensen gedaan. Uit een kleine studie met vier vrijwilligers is gebleken dat chlorofyl de inname van aflatoxine kan beperken, een stof waarvan bekend is dat deze kanker veroorzaakt.

Dit komt overeen met een oude studie uit China waar de consumptie van chlorofyl bij elke maaltijd leidde tot een daling van 55 procent in aflatoxine biomarkers in vergelijking met placebo.

Dienovereenkomstig zal een klinische studie in China kijken naar de effecten van chlorofylline op leverkanker gedurende 20 jaar, volgens de International Business Times.

Er zijn ook proeven gepland om te onderzoeken hoe een chlorofyl-rijk dieet het risico op darmkanker kan beïnvloeden. Een dergelijk dieet zou inhouden dat de inname van bladgroenten zoals spinazie en peterselie wordt verhoogd.

Een haalbaarheidsstudie uit 2019 ontdekte echter dat de naleving van een dergelijk dieet lager was dan verwacht, met deelnemers die slechts 73,2 procent van de tijd aan de richtlijnen voldeden.

4. Gewichtsverlies

Een van de meest populaire claims geassocieerd met vloeibare chlorofyl is ondersteuning van gewichtsverlies. Onderzoek naar dit onderwerp is momenteel echter zeer beperkt.

Uit een onderzoek uit 2014 met 38 vrouwelijke deelnemers bleek dat degenen die eenmaal daags een groen plantmembraan-supplement innamen, dat chlorofyl bevatte, een groter gewichtsverlies hadden dan een groep die het supplement niet innam.

De onderzoekers suggereerden ook dat het supplement het schadelijke cholesterolgehalte verlaagde. Het mechanisme achter deze bevindingen, en of het chlorofyl betreft, is momenteel onbekend.

5. Een natuurlijke deodorant

Hoewel chlorofyllin sinds de jaren 1940 wordt gebruikt om bepaalde geuren te neutraliseren, zijn de studies verouderd en tonen gemengde resultaten.

De meest recente studie van mensen met trimethylaminuria, een aandoening die een visachtige geur veroorzaakt, vond dat chlorofyllin de hoeveelheid trimethylamines aanzienlijk verminderde.

Wat betreft beweringen dat chlorofylline een slechte adem vermindert, is er weinig bewijs om dit te ondersteunen.

 

Wat zijn de risico’s?

Natuurlijke chlorofyl en chlorofyllin staan niet bekend als giftig. Maar er zijn een aantal mogelijke bijwerkingen, waaronder:

 • spijsverteringsproblemen
 • diarree
 • groene, gele, of zwarte ontlasting, die kan worden verward met gastro-intestinale bloedingen
 • jeuk of een branderig gevoel, bij uitwendige toepassing

Onderzoekers hebben de effecten van het gebruik van chlorofyl bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven niet onderzocht.

Neem contact op met je arts voordat je het neemt. Het is ook mogelijk dat chlorofyl een negatieve wisselwerking heeft met medicijnen die je gebruikt.

Hoe chlorofyl supplementen te nemen

Je kan chlorofyl supplementen kopen bij de meeste:

natuurvoedingswinkels, drogisterijen, en natuurvoedingswinkels.

Als een supplement, chlorofyl komt in een paar verschillende vormen, waaronder:

 • tabletten
 • zalven
 • sprays
 • vloeistof

Volgens de Oregon State University ligt de gemiddelde dosering van chlorofylsupplementen tussen de 100 en 300 milligram (mg) per dag in drie verdeelde doses.

Chlorofyl supplementen zijn niet gereguleerd, en hun doseringen variëren. Overleg met je arts om te beslissen of je ze nodig heeft en welke dosering voor jou geschikt is.

Sommige mensen nemen chlorofyl op in hun dieet door een vloeibare vorm aan recepten toe te voegen. Je kan ook de poedervorm toevoegen aan water, sap of sauzen.

Praat altijd met je arts voordat je chlorofyl of andere kruiden of supplementen neemt. Ze kunnen onbedoelde bijwerkingen hebben, vooral als je al medicijnen gebruikt of bestaande gezondheidsproblemen heeft.

Natuurlijke chlorofyl

De blog Cook (almost) Anything laat zien hoe je je eigen vloeibare chlorofyl supplement kunt maken door gebruik te maken van peterselie en water. Drie ons peterselie maakt ongeveer 2 eetlepels chlorofyl. Hier vind je het recept.

Planten die vers en groen zijn, zijn waarschijnlijk een goede bron van chlorofyl. Dit betekent groenten en kruiden zoals:

 • tarwegras
 • groene bonen
 • spinazie
 • peterselie
 • rucola
 • erwten
 • prei

Volgens de Oregon State University bevat een kopje rauwe spinazie ongeveer 24 mg chlorofyl. Peterselie heeft ongeveer 19 mg per kopje. Je kan peterselie mengen met water om een “vloeibare chlorofyl” drank te maken.

Andere groenten bevatten gemiddeld 4 tot 15 mg per kopje.

Je beste bron van chlorofyl komt van groenten en kruiden die groen zijn, van binnen en van buiten.

Groenten zoals broccoli en asperges kunnen groen zijn aan de buitenkant, maar hun witachtige binnenkant geeft een kleinere hoeveelheid chlorofyl aan.

Tarwegras heeft chlorofyl-gerelateerde voordelen

Tarwegras kan een goede alternatieve-medicijn benadering zijn voor sommige aandoeningen.

Een review van tarwegras sap therapie vond dat het nuttig zou kunnen zijn voor mensen die:

 • bloedtransfusies
 • antikanker therapie
 • genezing van zweren
 • leverontgifting
 • laxeermiddelen
 • om tandbederf te voorkomen

Tarwegrasolie kan helpen bij de behandeling van littekens. Je kunt tarwegrasolie maken door tarwegras te roosteren tot het zwart wordt en dan de olie eruit te persen. Net als met chlorofyl is aanvullend onderzoek naar de potentiële gezondheidsvoordelen van tarwegras nodig.

Tarwegras zou verkrijgbaar moeten zijn bij je plaatselijke natuurvoedingswinkel of boerenmarkt.

Je kunt ook je eigen tarwegras planten. Een organische kit kost ongeveer $60 online. Tarwegraspoeder kan variëren van $12 tot $60, afhankelijk van de kwaliteit en waar je het koopt.

Ga online op zoek naar tarwegraspoeder.

Conclusie

Chlorofyl kan worden gevonden in planten of worden genomen als een supplement. Het kan verschillende voordelen voor de gezondheid hebben, zoals het verminderen van het risico op kanker en het helpen bij de genezing van de huid.

Onderzoek is momenteel echter beperkt. Aanvullende studies zijn nodig om deze potentiële voordelen te karakteriseren.

Je kan chlorofyl in je dieet opnemen door je inname van groenten zoals spinazie, peterselie, en rucola te verhogen. Chlorofyl supplementen zijn ook verkrijgbaar bij reformwinkels en drogisterijen.

Praat altijd eerst met je arts voordat je begint met een nieuw supplement.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.