Is Canola-olie gezond? Alles wat je moet weten

canola olie

Canola-olie is een plantaardige olie die in talloze voedingsmiddelen voorkomt.

Veel mensen hebben canola-olie uit hun dieet geschrapt vanwege bezorgdheid over de gezondheidseffecten en de productiemethoden.

Toch kun je je afvragen of je canola-olie het beste kunt gebruiken of vermijden.

In dit artikel leest u of canola-olie goed of slecht voor u is.

Wat is canola-olie?

Canola (Brassica napus L.) is een oliehoudend gewas dat door kruising van planten is ontstaan.

Wetenschappers in Canada ontwikkelden een eetbare versie van de koolzaadplant, die – op zichzelf – toxische verbindingen bevat, genaamd erucazuur en glucosinolaten. De naam “canola” komt van “Canada” en “ola”, dat olie aanduidt.

Hoewel de canolaplant er identiek uitziet als de koolzaadplant, bevat hij andere voedingsstoffen en is zijn olie veilig voor menselijke consumptie.

Sinds het ontstaan van de canolaplant hebben plantenveredelaars vele variëteiten ontwikkeld die de zaadkwaliteit hebben verbeterd en tot een hausse in de productie van canolaolie hebben geleid.

De meeste canola-gewassen zijn genetisch gemodificeerd (GMO) om de oliekwaliteit te verbeteren en de plant toleranter te maken voor herbiciden.

In feite is meer dan 90% van de in de Verenigde Staten geteelde canola genetisch gemodificeerd.

Canola-gewassen worden gebruikt voor de productie van canola-olie en canola-meel, dat algemeen wordt gebruikt als diervoeder.

Canola-olie kan ook worden gebruikt als brandstofalternatief voor diesel en als bestanddeel van artikelen die met weekmakers worden gemaakt, zoals banden.

Hoe wordt het gemaakt?

Er zijn vele stappen in het productieproces van canola olie.

Volgens de Canola Council of Canada omvat dit proces de volgende stappen:

Zaadreiniging. Canola-zaden worden gescheiden en gereinigd om onzuiverheden zoals plantenstengels en vuil te verwijderen.
Zaadbehandeling en schilfering: De zaden worden voorverwarmd tot ongeveer 95℉ (35℃), en vervolgens “gevlokt” door rollenmolens om de celwand van het zaad te scheuren.

Zaden koken. De zaadvlokken worden gekookt in een reeks met stoom verhitte fornuizen. Gewoonlijk duurt dit verhittingsproces 15-20 minuten bij 176-221℉ (80°-105°C).

Persen. Vervolgens worden de gekookte canola zaadvlokken geperst in een reeks schroefpersen of expellers. Hierdoor wordt 50-60% van de olie uit de vlokken verwijderd, zodat de rest op een andere manier kan worden geëxtraheerd.

Solventextractie. De resterende zaadschilfers, die 18-20% olie bevatten, worden verder afgebroken met een chemische stof genaamd hexaan om de rest van de olie te verkrijgen.

Desolventiseren. De hexaan wordt vervolgens van het canolameel ontdaan door het een derde keer te verhitten op 203-239℉ (95-115°C) door middel van stoomblootstelling.

Verwerking van de olie. De geëxtraheerde olie wordt geraffineerd met verschillende methoden, zoals stoomdestillatie, blootstelling aan fosforzuur, en filtratie door zuur-geactiveerde klei.

Bovendien ondergaat canola-olie die tot margarine en shortening wordt verwerkt hydrogenatie, een verder proces waarbij waterstofmoleculen in de olie worden gepompt om de chemische structuur ervan te veranderen.

Dit proces maakt de olie vast bij kamertemperatuur en verlengt de houdbaarheid, maar creëert ook kunstmatige transvetten, die verschillen van de natuurlijke transvetten die voorkomen in voedingsmiddelen zoals zuivel en vleesproducten.

Kunstmatige transvetten zijn schadelijk voor de gezondheid en worden op grote schaal in verband gebracht met hartaandoeningen, waardoor veel landen het gebruik ervan in voedingsproducten hebben verboden (5Trusted Source).

Voedingsstoffen

Net als de meeste andere oliën, is canola geen goede bron van voedingsstoffen.

Een eetlepel (15 ml) canola-olie levert (6Trusted Source):

  • Calorieën: 124
  • Vitamine E: 12% van de Dagelijkse Referentie Inname (ADH)
  • Vitamine K: 12% van de ADH

Afgezien van vitamine E en K bevat canola-olie geen vitaminen en mineralen.

Vetzuursamenstelling

Canola wordt vaak aangeprezen als een van de gezondste oliën, vanwege het lage gehalte aan verzadigde vetten.

Hier is de vetzuursamenstelling van canola olie:

Verzadigd vet: 7%
Enkelvoudig onverzadigd vet: 64%
Meervoudig onverzadigd vet: 28%
De meervoudig onverzadigde vetten in canola olie omvatten 21% linolzuur – meer bekend als omega-6 vetzuur – en 11% alfa-linoleenzuur (ALA), een type omega-3 vetzuur afkomstig van plantaardige bronnen.

Veel mensen, vooral diegenen die een plantaardig dieet volgen, zijn afhankelijk van bronnen van ALA om het niveau van de omega-3 vetten DHA en EPA te verhogen, die essentieel zijn voor de gezondheid van hart en hersenen.

Hoewel je lichaam ALA kan omzetten in DHA en EPA, toont onderzoek aan dat dit proces zeer inefficiënt is. Toch heeft ALA ook voordelen, omdat het het risico op breuken kan verminderen en kan beschermen tegen hartaandoeningen en diabetes type 2.

Het is belangrijk om op te merken dat de verhittingsmethoden die worden gebruikt tijdens de productie van canola, evenals verhittingsmethoden zoals frituren, een negatieve invloed hebben op meervoudig onverzadigde vetten zoals ALA.

Bovendien kan canola olie tot 4,2% transvetten bevatten, maar de niveaus zijn zeer variabel en meestal veel lager.

Kunstmatige transvetten zijn zelfs in kleine hoeveelheden schadelijk, wat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ertoe heeft aangezet om op te roepen tot een wereldwijde eliminatie van kunstmatige transvetten in voedsel tegen 2023.

Mogelijke nadelen

Canola is het op één na grootste oliegewas ter wereld. Het gebruik ervan in voedingsmiddelen blijft toenemen.

Omdat canola een van de meest populaire vetbronnen in de commerciële voedingsindustrie is geworden, is de bezorgdheid over de gevolgen voor de gezondheid toegenomen.

Hoog in Omega-6 vetten

Een nadeel van canola-olie is het hoge gehalte aan omega-6 vetten.

Net als omega-3 vetten zijn omega-6 vetten essentieel voor de gezondheid en vervullen ze belangrijke functies in je lichaam.

Moderne diëten hebben echter de neiging om extreem hoog te zijn in omega-6 vetten – te vinden in veel geraffineerde voedingsmiddelen – en laag in omega-3 vetten uit volwaardige voeding, waardoor een onbalans ontstaat die leidt tot verhoogde ontstekingen.

Terwijl de meest gezonde verhouding tussen de inname van omega-6 en omega-3 vetten 1:1 is, wordt de gemiddelde westerse voeding geschat op ongeveer 15:1.

Deze onevenwichtigheid wordt in verband gebracht met een aantal chronische aandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer, obesitas en hartziekten.

De verhouding omega-6 tot omega-3 van canola-olie is 2:1, wat misschien niet bijzonder onevenredig lijkt.

Maar omdat canola-olie in zo veel voedingsmiddelen voorkomt en meer omega-6 dan omega-3 bevat, wordt het beschouwd als een belangrijke bron van omega-6 in de voeding.

Voor een evenwichtiger verhouding moet u bewerkte voedingsmiddelen die rijk zijn aan canola- en andere oliën vervangen door natuurlijke, volwaardige bronnen van omega-3, zoals vette vis.

Meestal GMO

GMO-voedsel heeft genetisch materiaal dat is gemanipuleerd om bepaalde eigenschappen te introduceren of te elimineren.

Gewassen waar veel vraag naar is, zoals maïs en koolzaad, zijn bijvoorbeeld genetisch gemanipuleerd om beter bestand te zijn tegen herbiciden en ongedierte.

Hoewel veel wetenschappers GMO-voedsel veilig achten, bestaat er veel bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor het milieu, de volksgezondheid, de besmetting van gewassen, eigendomsrechten en de voedselveiligheid.

Meer dan 90% van de canola-gewassen in de Verenigde Staten en Canada zijn genetisch gemanipuleerd.

Hoewel GMO-voedsel al tientallen jaren is goedgekeurd voor menselijke consumptie, bestaan er weinig gegevens over de mogelijke gezondheidsrisico’s ervan, waardoor veel mensen ze mijden.

Sterk geraffineerd

De productie van canola-olie gaat gepaard met hoge verhitting en blootstelling aan chemicaliën.

Canola wordt beschouwd als een chemisch geraffineerde olie en doorloopt fases – zoals bleken en ontgeuren – die een chemische behandeling met zich meebrengen.

In feite staan geraffineerde oliën – waaronder canola-, soja-, maïs- en palmoliën – bekend als geraffineerde, gebleekte en ontgeurde (RBD) oliën.

Raffinage vermindert aanzienlijk de voedingsstoffen in oliën, zoals essentiële vetzuren, antioxidanten en vitaminen.

Hoewel er ongeraffineerde, koudgeperste canola-oliën bestaan, is de meeste canola op de markt sterk geraffineerd en mist het de antioxidanten die in ongeraffineerde oliën zoals extra vierge olijfolie zitten.

Kan het de gezondheid schaden?

Hoewel canola-olie een van de meest gebruikte oliën in de voedingsmiddelenindustrie is, bestaan er relatief weinig langetermijnstudies naar de gezondheidseffecten ervan.

Bovendien worden veel studies naar de vermeende gezondheidsvoordelen gesponsord door de canola-industrie.

Er zijn echter aanwijzingen dat canola-olie een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid.

Verhoogde ontsteking

Verschillende dierstudies linken canola olie aan verhoogde ontsteking en oxidatieve stress.

Oxidatieve stress verwijst naar een onevenwicht tussen schadelijke vrije radicalen – die ontstekingen kunnen veroorzaken – en antioxidanten, die schade door vrije radicalen voorkomen of vertragen.

In een studie werd bij ratten die een dieet met 10% canola-olie kregen, een daling van verschillende antioxidanten en een stijging van het “slechte” LDL-cholesterolgehalte vastgesteld, vergeleken met ratten die sojaolie kregen.

Bovendien verminderde het dieet met canola-olie de levensduur aanzienlijk en leidde het tot een aanzienlijke verhoging van de bloeddruk.

Een andere recente studie bij ratten toonde aan dat verbindingen die gevormd worden tijdens het verhitten van canola-olie bepaalde ontstekingsmarkers verhogen.

Effect op geheugen

Dierstudies wijzen ook uit dat canola-olie het geheugen negatief kan beïnvloeden.

Uit een onderzoek bij muizen bleek dat chronische blootstelling aan een canolarijk dieet resulteerde in significante schade aan het geheugen en een aanzienlijke toename van het lichaamsgewicht.

In een studie van een jaar werden 180 oudere volwassenen willekeurig toegewezen aan ofwel een controledieet rijk aan geraffineerde oliën – waaronder canola – ofwel een dieet dat alle geraffineerde oliën verving door 20-30 ml extra olijfolie van de eerste persing per dag.

Met name de hersenfuncties van de deelnemers in de olijfoliegroep verbeterden.

Invloed op de gezondheid van het hart

Hoewel canola-olie wordt gepromoot als een hart-gezond vet, betwisten sommige studies deze claim.

In een onderzoek uit 2018 rapporteerden 2.071 volwassenen hoe vaak ze specifieke soorten vet gebruikten om te koken.

Onder deelnemers met overgewicht of obesitas hadden degenen die meestal canola-olie gebruikten om te koken, meer kans op het metabool syndroom dan degenen die het zelden of nooit gebruikten.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.