Beste MCT olie

mct olie

Het is een populair supplement, maar wat is MCT-olie eigenlijk?

Simpel gezegd is MCT-olie olie rijk aan middellange-keten triglyceriden. MCT olie is een precursor van beta-hydroxybutyraat, wat een ketonlichaam (vetmolecuul) is dat het menselijk lichaam kan gebruiken voor energie.

De beste MCT-olie voor ketose is waarschijnlijk die met de hoogste hoeveelheid caprylzuur. Veel MCT oliën hebben echter bijna net zoveel caprinezuur als caprylzuur, dus als ketose je doel is, zul je deze willen overslaan ten gunste van een andere olie.

Voordat ik inga op deze round-up van de beste MCT oliën voor ketose, een belangrijk punt: pas op voor goedkopere oliën die hun caprylzuurgehalte niet expliciet vermelden. Er zijn honderden bedrijven die om je geld strijden door mengsels van C8, C10, en C12 aan te bieden, naast andere vulstoffen zoals maltodextrine (een suiker) en emulgatoren en dergelijke. Als een bedrijf niet duidelijk is over het feit dat hun olie zuiver C8 is, uit duurzame bronnen komt, en natuurlijk gedistilleerd en gezuiverd is zonder chemicaliën, ga dan uit de weg. De kans is groot dat de olie de hype niet waarmaakt en nadelige effecten kan veroorzaken zoals maag- en darmklachten.

#1. Nuton’s Brainfood Pure C8 MCT Olie

Nuton’s Brainfood Pure C8 MCT Oil (Bekijk prijs op Amazon) bestaat voor meer dan 95% uit caprylzuur, zonder laurinezuur. Deze non-GMO MCT olie wordt geleverd in een hoge BPA-vrije fles met een morsbestendige top vergelijkbaar met die van een olijfolie fles. De meeste andere MCT oliën worden geleverd in een shampoo-achtige plastic fles, wat leidt tot morsen en glibberige rommel.

Met een prijs van ongeveer $30 voor 33,8 fluid ounces ($0,97/fl. oz.) is Nuton’s Brainfood olie een stuk minder duur dan Bullet Proof Brain Octane en relatief goedkoop vergeleken met de meeste andere concurrenten. Dat is ondanks het feit dat Nuton MCT Olie in de VS wordt gemaakt van biologische kokosnoten uit Maleisië – het bedrijf beweert dat er 12 pond biologische kokosnoten worden gebruikt voor het maken van elke fles.

Net als de olie van Bullet Proof wordt Nuton olie op natuurlijke wijze gewonnen met behulp van een chemievrij stoomdestillatieproces. Het zuur wordt omgezet in olie met behulp van glycerine afkomstig van de biologische kokosnoten zelf. U kunt deze mengen in koffie, thee, soepen en smoothies of gebruiken om op lage temperatuur te koken of te bakken.

Waarom geef ik Nuton de eerste prijs voor beste MCT olie voor ketose? Nou, in tegenstelling tot Bullet Proof, is deze olie gemaakt met biologische kokosnoten en heeft die morsvrije bovenkant, naast het feit dat hij minder kost.

#2. Bullet Proof Brain Octane

Als je slechts van één bedrijf hebt gehoord dat MCT-olie maakt, dan is mijn gok dat het Bullet Proof is. Dit bedrijf, opgericht door David Asprey, gaf een moderne draai aan de oude traditie van yakboterdrankjes door Bullet Proof Coffee te ontwikkelen (en menig goed kopje koffie te verpesten, althans naar mijn mening). Tegenwoordig maakt Bullet Proof een reeks producten met MCT olie, waaronder een van de beste MCT oliën voor ketose, Bullet Proof’s Brain Octane Oil (Bekijk prijs op Amazon).

Deze olie is bijna 100% caprylzuur (rekening houdend met die glycerine moleculen die nodig zijn om het zuur om te zetten in olie). Het bevat geen laurine-, caprine- of caproenzuur. Omdat deze olie alleen gemaakt is met C8 MCT’s, wordt het snel omgezet in ketonen en gebruikt voor energie, waardoor je lichaam en hersenen een meer merkbare boost krijgen. Dankzij de milde, licht nootachtige smaak kun je het toevoegen aan salades, sushi, soepen en koffie, of het gewoon per lepel innemen.

Het zijn echter niet alleen het gehalte aan caprylzuur en de smaak die indruk op me maken. Brain Octane wordt ook geperst met behulp van een expeller, waarbij alleen druk wordt gebruikt, wordt geraffineerd en gezuiverd met behulp van water, hitte en druk, en wordt geproduceerd in de VS van 100% kokosolie.

Waarom zijn deze dingen belangrijk? Wel, omdat een groot aantal MCT oliën van mindere kwaliteit geproduceerd worden met problematische chemische oplosmiddelen zoals hexaan, geraffineerd worden met chemische versnellers, en in het buitenland gemaakt worden onder minder strenge productievoorschriften. Bovendien, tenzij MCT olie afkomstig is van geloofwaardig gecertificeerde duurzame palmpitolie, is de kans groot dat het bijdraagt aan de wijdverspreide vernietiging van het milieu, met name het leefgebied van wilde orang-oetans in Zuidoost-Azië.

De nadelen van Bullet Proof Brain Octane zijn dat het een stuk duurder is dan veel andere MCT oliën, namelijk $48,95 voor 32 fluid ounces ($1,53 / fl. Oz.) en dat het de reputatie heeft een beetje ‘druiperig’ te zijn, wat leidt tot een glibberige fles en mogelijke verspilling en morsen. De dop van de fles zelf is ook gevoelig voor problemen, glijden op de draad en leiden tot morsen. Mijn advies is om deze olie te decanteren in een glazen shilajit pot met een easy-pour potstop of in een ander herbruikbaar vat dat kan worden afgesloten maar dat gemakkelijker schenkt.

Dus, ondanks dat Bullet Proof Brain Octane veel te bieden heeft, is het niet mijn top keuze voor de beste MCT olie voor ketose. In plaats daarvan is mijn top keuze Nuton’s Brainfood Pure C8 MCT Olie (Bekijk prijs op Amazon).

#3. MiCkey T Eight MCT Olie

Zijn er nog andere kanshebbers voor de beste MCT oliën voor ketose? Een dichte runner up is MiCkey T Eight MCT Oil (Bekijk prijs op Amazon). Gemaakt in de VS van kokosolie en duurzame palmpitolie en bestaande uit bijna 100% caprylzuur, deze MCT olie is ook non-GMO, koosjer, en halal gecertificeerd. De palmpitolie is gecertificeerd RSPO (Round Table for Sustainable Palm Oil) en het bedrijf biedt een analysecertificaat om hun claims te ondersteunen. Oh, en ze leveren de MCT olie in een BPA-vrije fles.

#4. Schone MCT Olie

Clean MCT Oil (Bekijk prijs op Amazon) is een andere goede optie. Het kost $34.94 voor 32 fl. oz. in een plastic fles, of $42.99 voor dezelfde hoeveelheid in een glazen fles. Deze olie is gemaakt van non-GMO kokosnoten en bestaat voor bijna 100% uit C8 caprylzuur, zonder laurine- of caprinezuur of vulstoffen. De plastic fles is BPA-vrij en de flessen hebben een handige schenkdop. Clean MCT Oil is drievoudig stoomgedestilleerd in een chemievrij proces en het bedrijf beweert dat de kokosnoten van duurzame oorsprong zijn, en dat het product in de VS wordt gemaakt.

#5. Kiss My Keto MCT Oil Softgels

En ten slotte, als je de vloeibare olie onsmakelijk vindt of onhandig voor reizen of gebruik op het werk, overweeg dan Kiss My Keto’s MCT Oil Softgels (Bekijk prijs op Amazon). De MCT olie is afkomstig van biologische kokosnoten en wordt gewonnen in een chemisch-vrij proces. Het is echter ingekapseld in gelatine, wat betekent dat het niet veganistisch of vegetarisch is. De aanbevolen dosering is 3 capsules tot vijf keer per dag en je kunt de softgels doorslikken of in een warme drank doen, waarna de capsule oplost en de olie vrijkomt.

De MCT-olie zelf bestaat voor 55-63% uit caprylzuur (C8) en voor 37-45% uit caprinezuur (C10) – ik vond drie verschillende percentages die door het bedrijf voor hetzelfde product werden vermeld, wat niet veel vertrouwen wekt. Hoe dan ook, dit is geen pure C8 olie, wat betekent dat het niet zo ketogeen is als pure MCT olie vloeistoffen met caprylzuur. Toch lijkt het een van de beste MCT softgel opties te zijn voor ketose, omdat het vrij is van laurinezuur, ten gunste van de sneller omgezette MCT’s.

Dezelfde mensen die Clean MCT Oil maken, maakten vroeger ook 100% C8 capsules, maar die lijken van de markt verdwenen te zijn. Als reisvriendelijke MCT olie is wat je zoekt, en je bent onvermurwbaar over het gebruik van pure C8, dan wil je misschien eens kijken naar Bullet Proof’s Brain Octane Go Packs (Bekijk prijs op Amazon). Elk pakje bevat 1 eetlepel van hun C8 MCT olie. Dat maakt de Go Packs een handige draagbare optie als je al gewend bent om die hoeveelheid in te nemen. Anders wilt u misschien een clip gebruiken om het zakje te hersluiten en het een paar dagen mee te laten gaan terwijl u onderweg bent.

Hoe zit het met de voordelen van MCT-olie voor de hersenen?

Sommige mensen kiezen ervoor om MCT-olie niet als antimicrobieel middel of voor gewichtsverlies te gebruiken, maar om de gezondheid van de hersenen te helpen ondersteunen bij een ketogeen dieet. Bullet Proof’s Brain Octane Oil (Bekijk prijs op Amazon) bestaat bijna volledig uit caprylzuur en beweert het beste te zijn voor zowel ketose als het stimuleren van de gezondheid van de hersenen. Zoals je hieronder zult zien, is dit echter niet mijn top keuze voor de beste MCT olie voor ketose.

Het gevoel van mentale scherpte dat soms wordt ervaren na het nemen van MCT olie kan een resultaat zijn van een snellere energie conversie in de hersenen. Door de hersenen aan te moedigen om bij voorkeur vetten te verbranden, zou MCT-olie ons kunnen helpen om de inzinking in energie te voorkomen die velen van ons voelen na het eten van een koolhydraatrijke maaltijd of snack.

In één onderzoek hielp 30 g MCT-olie met een mengsel van caprylzuur (55%) en caprinezuur (35%) bij het compenseren van glucosetekorten in de hersenen bij mensen met milde tot matige Alzheimer die een ketogeen dieet volgden. Helaas wijzen vroege studies erop dat cognitieve verbeteringen van MCT-supplementen niet zo diepgaand zijn bij mensen met APOE4-variaties.1 2 Voor meer over Alzheimer en dieet, zie deze blogpost.

Wat betreft het verbeteren van de stemming, daar is de jury nog niet over uit. In een kleine studie met slechts 28 gezonde volwassenen zagen onderzoekers bijvoorbeeld een trend in de richting van, maar geen duidelijke aanwijzing dat MCT olie de stemming of de tijd tot ketose verbeterde.11 Mijn mening hierover is dat, als je opties een koolhydraatarm ketogeen dieet zonder MCT olie of met een goede MCT olie zijn, je hersenen veel gelukkiger zullen zijn met het supplement. Wat betreft het gebruik van de MCT olie als supplement naast een gewoon niet-ketogeen dieet, betwijfel ik of je veel van een hersenboost zult zien.

Zijn er mogelijke nadelen van MCT olie?

Als je een meer heterogene, natuurlijke MCT olie wilt nemen die niet is gefilterd om puur caprylzuur te bevatten, zul je er meer van moeten nemen om in ketose te komen. Het mooie van iets als Brain Octane is dat je in ketose kunt komen met een veel kleinere dosis.

Houd er ook rekening mee dat MCT olie in hoge doses of elke dag je LDL cholesterol kan verhogen tot ongewenste niveaus (zie de Retterstøl studie voor meer hierover). U kunt ook onaangename gastro-intestinale bijwerkingen ervaren, zoals diarree, of zelfs darmincontinentie. Voor meer, zie onze post over MCT-olie bijwerkingen.

Hoe neemt u MCT-olie?

Als u net begint met het innemen van MCT-olie, kunt u het beste de eerste paar dagen 1 theelepel per dag innemen en daarna opschalen naar 1 eetlepel per dag. Als dit geen onaangename bijwerkingen geeft, kunt u het opvoeren tot 2 eetlepels per dag. De dosis hangt ook af van het MCT-gehalte van de olie, d.w.z. hoeveel laurinezuur en caprinezuur er eventueel in zit.

Veel mensen nemen hun MCT-olie direct van de lepel. Anderen voegen het toe aan een smoothie of sapje of gebruiken het in een sladressing of over ander voedsel. Als u kokosolie gebruikt in plaats van een MCT-oliesupplement, kunt u misschien koken met de olie. U kunt MCT-olie ook toevoegen aan koffie.

 

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.