Basilicum: Voeding, Gezondheidsvoordelen, Gebruik en Meer

basilicum

Basilicum is een smakelijk, bladgroen kruid dat oorspronkelijk uit Azië en Afrika komt.

Het behoort tot de muntfamilie, en er bestaan veel verschillende variëteiten.

Dit aromatische kruid is populair als smaakmaker in gerechten, maar wordt ook gebruikt in thee en supplementen die een reeks gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

In dit artikel van Cognition Boosters leest u alles wat u moet weten over basilicum, de voordelen en het gebruik ervan.

Meest voorkomende variëteiten

De wetenschappelijke naam van de basilicum die vaak wordt gekocht om mee te koken is Ocimum basilicum (afgekort O. basilicum).

Er zijn veel verschillende variëteiten van O. basilicum, waaronder:

Zoete basilicum: De meest geteelde, populaire basilicum, bekend om zijn gebruik in Italiaanse gerechten. Wordt vaak gedroogd verkocht in supermarkten. Heeft een zoethout-kruidnagelsmaak.

Struikbasilicum of Griekse basilicum: heeft een sterk aroma maar een milde smaak, zodat het kan worden vervangen door zoete basilicum. Vormt een compacte struik met kleine blaadjes en groeit goed in een pot.

Thaise basilicum: Heeft een anijs-licorijssmaak en wordt vaak gebruikt in Thaise en Zuidoost-Aziatische gerechten.
Kaneelbasilicum: Inheems in Mexico. Heeft een kaneelachtige smaak en geur. Wordt vaak geserveerd met peulvruchten of pittige, roergebakken groenten.

Sla basilicum: Heeft grote, gerimpelde, zachte bladeren met een zoethoutachtige smaak. Lekker in salades of in combinatie met tomaten en olijfolie.

De basilicum die vaak in supplementen en kruidenthee wordt gebruikt, is de heilige basilicum – soms tulsi genoemd – van de soort O. tenuiflorum, ook bekend als O. sanctum. Het wordt aan sommige Thaise gerechten toegevoegd omwille van zijn uitgesproken smaak.

Basilicum wordt het meest gebruikt in de keuken, maar er zijn ook andere soorten verkrijgbaar, met een iets ander smaakprofiel. De belangrijkste soort basilicum voor supplementen en kruidenthee is heilige basilicum, een verwante maar andere soort.

Voedingsstoffen en plantaardige verbindingen
Omdat recepten relatief kleine hoeveelheden basilicum vereisen, draagt dit kruid weinig vitaminen en mineralen bij in typische diëten.

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen van 1 eetlepel (ongeveer 2 gram) basilicum (2, 3):

Verse bladeren, fijngehakt Gedroogde bladeren, verkruimeld:

 • Calorieën 0,65
 • Vitamine A 3% van de ADH 4% van de ADH
 • Vitamine K 13% van de ADH 43% van de ADH
 • Calcium 0,5% van de ADH 4% van de ADH
 • IJzer 0,5% van de ADH 5% van de ADH
 • Mangaan 1,5% van de ADH 3% van de ADH

Hoewel gedroogde basilicum meer geconcentreerd is in voedingsstoffen, gebruik je er minder van in recepten vergeleken met verse. Daarom is geen van beide een belangrijke bron van de meeste voedingsstoffen – behalve vitamine K.

Basilicum levert ook heilzame plantaardige verbindingen die antioxiderende, ontstekingsremmende en andere gezondheidseigenschappen hebben.

Bovendien geven deze verbindingen basilicum zijn “essentie” – of uitgesproken aroma en smaak. Daarom worden oliën uit basilicum en andere planten essentiële oliën genoemd.

Omdat basilicum over het algemeen in kleine hoeveelheden wordt gebruikt, is de enige belangrijke voedingsstof die het levert vitamine K. Basilicum levert ook plantaardige verbindingen, die bijdragen tot het aroma, de smaak en de gezondheidsvoordelen.

Voordelen van basilicum voor de gezondheid

Basilicum is niet alleen een populaire volksremedie voor kwalen als misselijkheid en insectenbeten, maar wordt ook veel gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde, de Ayurvedische geneeskunde en andere holistische geneeswijzen.

Vandaag bestuderen wetenschappers de potentiële medicinale voordelen van basilicum. Extracten of essentiële oliën van basilicum, die geconcentreerde hoeveelheden van plantaardige verbindingen leveren, worden meestal getest in plaats van hele bladeren.

Testbuis- of dierstudies worden meestal gedaan om te bepalen of stoffen de moeite waard zijn om te ontwikkelen tot medicijnen en te testen op mensen.

Potentiële voordelen van Basilicum

Hieronder volgt een overzicht van de mogelijke voordelen van extracten van basilicum, voornamelijk gebaseerd op studies in muizen en reageerbuizen. Het is niet zeker of bij mensen dezelfde resultaten worden bereikt.

Voorlopige studies suggereren dat basilicum:

 • Verminderen geheugenverlies geassocieerd met stress en veroudering.
 • Verminder depressie gerelateerd aan chronische stress.
 • Vermindert schade door beroertes en ondersteunt het herstel, of het nu voor of vlak na een beroerte wordt gegeven.
 • Verbetert nuchtere bloedsuikerspiegel, cholesterol en triglyceriden.
 • Verlaagt de bloeddruk bij mensen met hypertensie.
 • Ontspant de bloedvaten en verdunt uw bloed, vergelijkbaar met aspirine.
 • Beschermen tegen de schade van aspirine aan uw darmen, met name het voorkomen van maagzweren.
 • Bepaalde vormen van kanker voorkomen, waaronder die van de borst, dikke darm en alvleesklier.
 • Verhogen de mentale alertheid bij inhalatie als aromatherapie.
 • Remmen de groei van bacteriën die tandbederf veroorzaken.

Heilig basilicum heeft een lange geschiedenis van gebruik voor vele kwalen, waaronder veel van de hierboven genoemde. Hoewel er weinig studies bij mensen beschikbaar zijn, zijn de resultaten bemoedigend.

Toen 60 mensen met diabetes type 2 gedurende drie maanden elke dag voor het ontbijt en het avondeten 250 mg van het extract van heilig basilicum innamen naast een diabetesmedicijn, hadden ze een daling van de gemiddelde bloedsuiker met 18% in vergelijking met degenen die alleen het medicijn innamen (34).

Bovendien, in een studie bij 158 mensen met ten minste drie symptomen van stress, was het nemen van 1.200 mg van het extract van de heilige basilicum dagelijks gedurende zes weken 39% effectiever in het verbeteren van algemene stresssymptomen dan een placebo.

Meer studies bij mensen zijn nodig om de effectiviteit en de dosering te verifiëren.

Zowel zoete als heilige basilicum hebben een lange geschiedenis van medicinaal gebruik. Een paar studies bij mensen suggereren voordelen voor bloedsuiker en stress, maar meer onderzoek is nodig.

Kopen, kweken en bewaren

Hoewel verse basilicum een sterkere smaak geeft, is gedroogde basilicum minder duur en handiger. U kunt basilicum ook bevroren in blokjes kopen in de diepvriesafdeling van winkels.

Zoete basilicum is het meest verspreid, maar u kunt ook andere soorten vinden op boerenmarkten of etnische markten, zoals Aziatische voedingswinkels. U kunt ook proberen uw eigen basilicum te kweken.

U kunt basilicum overal telen waar de nachttemperatuur minstens twee maanden boven de 60℉ (15,5℃) ligt. Basilicum is gevoelig voor kou en staat graag de hele dag in de zon.

U kunt basilicum kweken uit een zaadje dat u in de grond plant of uit een stengel die u van een andere plant hebt afgeknipt en in water legt tot de wortels beginnen te groeien. Basilicum gedijt het best in een tuin- of terraspot die goed kan uitlekken.

Oogst de basilicumblaadjes wanneer u ze nodig hebt, maar pluk ze niet gewoon van uw planten. Om de groei te bevorderen, snijdt u de stengel onderaan af, zodat er nog maar twee tot vier blaadjes aan de plant zitten.

Doe verse basilicumstengels in een pot met kraanwater om de bladeren een paar dagen vers te houden. Het is de vraag of u verse basilicum in de koelkast moet bewaren, aangezien koude temperaturen de blaadjes kunnen doen verkleuren.

Als u veel verse basilicum hebt, kunt u de blaadjes drogen en ze bewaren in een pot met een goed sluitend deksel. Verkruimel de blaadjes niet tot je ze nodig hebt, want zo blijven hun essentiële oliën, aroma en smaak behouden.

U kunt basilicum vers, gedroogd of bevroren kopen, maar verse basilicum heeft de beste smaak. Probeer het zelf te kweken als u tenminste een paar maanden de tijd hebt met warme nachttemperaturen. Om het een paar dagen te bewaren, kunt u de stengels in een pot met water doen.

Culinair gebruik

Basilicum geeft pit aan tomatengerechten, salades, courgettes, aubergines, vleeskruiden, vullingen, soepen, sauzen en meer.

Pesto – een romige, groene saus – is een van de populairste toepassingen van basilicum. Hij wordt meestal gemaakt van fijngestampte basilicum, knoflook, parmezaanse kaas, olijfolie en pijnboompitten, maar er zijn ook zuivelvrije versies verkrijgbaar. Probeer het ook eens als dip of als broodbeleg.

Basilicum is een goede aanvulling op andere kruiden en specerijen, zoals knoflook, marjolein, mosterd, oregano, paprika, peterselie, peper, rozemarijn en salie.

Als u verse basilicum hebt, neem dan alleen de blaadjes – niet de stengel. Over het algemeen is het het beste om verse basilicum pas in de laatste fase van het koken toe te voegen, omdat warmte de smaak en de heldergroene kleur kan verminderen (36).

Als een recept verse basilicum vereist, maar u alleen gedroogde hebt, gebruik dan slechts 1/3 van de hoeveelheid, omdat gedroogde basilicum geconcentreerder is.

Als u zonder recept kookt, gebruik dan de volgende hoeveelheden per 1 pond (450 gram) voedsel als een algemene richtlijn (2, 3):

Gedroogde basilicum Verse basilicum
Groenten, granen of peulvruchten 1,5 theelepel 2 eetlepels
Vlees, gevogelte of vis 2 theelepels 2,5 eetlepels
Gebakken producten 1,5 theelepels 2 eetlepels

Basilicum verlevendigt vele gerechten, waaronder pasta’s, salades en sauzen. Als u verse basilicum gebruikt, voeg deze dan pas aan het eind van het koken toe, omdat de smaak en kleur door de warmte minder worden. Gebruik ongeveer 1/3 van de hoeveelheid gedroogde basilicum in vergelijking met verse.Moringa 60 capsules

Veiligheid en bijwerkingen

Basilicum is over het algemeen veilig als het in kleine hoeveelheden wordt geconsumeerd, maar een paar voorzorgsmaatregelen zijn op zijn plaats.

Basilicumbladeren bevatten veel vitamine K, dat de bloedstolling bevordert. Een hoge inname zou bloedverdunnende medicijnen, zoals warfarine, kunnen verstoren (37).

Als je een bloedverdunner neemt, streef er dan naar om dagelijks consistente hoeveelheden vitamine K in te nemen, zodat je arts je medicatie kan reguleren. Het eten van voedsel dat veel basilicum bevat – zoals pesto – kan dit bemoeilijken.

Basilicum extracten – zoals die in supplementen – kunnen daarentegen uw bloed verdunnen, wat tot problemen kan leiden als u een bloedingsstoornis hebt of een operatie moet ondergaan.

Bovendien moeten mensen die bloeddrukverlagende medicijnen of diabetes medicijnen gebruiken voorzichtig zijn met basilicum supplementen omdat ze de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen. Uw arts moet mogelijk de dosis van uw medicijn verlagen.

Vermijd basilicum als u zwanger bent of probeert zwanger te worden. Dierstudies suggereren dat heilige basilicum supplementen een negatieve invloed kunnen hebben op sperma en weeën kunnen opwekken tijdens de zwangerschap. Risico’s tijdens borstvoeding zijn onbekend.

Hoewel basilicumallergieën zeldzaam zijn, zijn er een paar gevallen waargenomen bij mensen die reageerden op pesto.

Basilicum is over het algemeen veilig wanneer het in kleine hoeveelheden wordt ingenomen, maar bepaalde gezondheidsaandoeningen en geneesmiddelen nopen tot voorzichtigheid. Stelletjes die een zwangerschap nastreven, dienen basilicum-supplementen te vermijden.

De kern van de zaak

Basilicum is er in vele soorten. Hoewel dit kruid geen belangrijke voedingsstoffen aan uw dieet toevoegt, kan het uw maaltijden wel opleuken.

Hoewel basilicum meestal wordt toegevoegd aan kruidenthee en supplementen, suggereren studies dat zoete basilicum vergelijkbare gezondheidsvoordelen kan bieden, zoals stressreductie en bloedsuikercontrole.

Hou er wel rekening mee dat er meer studies bij mensen nodig zijn naar beide soorten basilicum.

Probeer basilicum zelf te kweken en voeg het toe aan sauzen, salades en soepen – uw smaakpapillen zullen u dankbaar zijn.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.