Hoe aloë vera te gebruiken om roos te verlichten

aloe vera voor haar

Roos is een veel voorkomende huidaandoening die ervoor zorgt dat je hoofdhuid jeukt en schilfert. Als je roos hebt, kun je witte huidschilfers op je haar en kleding zien, en je hoofdhuid kan soms jeuken, vooral bij koud of droog weer. Kun je Aloe vera gebruiken tegen roos?

Leven met chronische roos kan frustrerend zijn. Hoewel roos meestal geen ernstige bijwerkingen heeft, kan de aanhoudende jeuk ongemak veroorzaken of tot ontstekingen leiden als je te veel krabt.

Je zorgen maken of andere mensen roosschilfers op je haar en kleding kunnen zien, kan ook stress veroorzaken en de kwaliteit van je leven beïnvloeden.

Als je roos hebt, zijn er veel verschillende behandelingen die kunnen helpen. De behandelingen voor roos variëren van shampoos met medicijnen tot natuurlijke middelen, zoals aloë vera. Niet elke behandeling werkt goed voor iedereen, en het kan zijn dat je een paar verschillende behandelingen moet proberen voordat je er één vindt die voor jou werkt.

In dit artikel bekijken we hoe je aloe vera kunt gebruiken om roos te behandelen en ook andere natuurlijke middelen die je van die vervelende schilfers afhelpen.

De voordelen van aloë vera

Als je bekend bent met aloë vera, dan ken je het waarschijnlijk vooral van zijn primaire toepassing: behandeling van brandwonden en kleine wondjes. De gel in de lange, stekelige bladeren van deze vetplant voelt koel aan op de huid. Dit helpt om ontstekingen te verzachten en de pijn bij brandwonden te verlichten.

Aloë vera gel bevat ook vitaminen, mineralen, aminozuren en andere bestanddelen die de genezing bevorderen. Vanwege deze eigenschappen wordt aloë vera al honderden jaren gebruikt voor een verscheidenheid aan andere doeleinden dan wondgenezing.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat aloë vera kan helpen bij:

 • verlichting van brandend maagzuur
 • spijsvertering
 • diabetes type 2
 • huidverzorging

Volgens andere studies kan aloë vera ook een effectieve behandeling zijn voor seborrheic dermatitis, de aandoening die roos veroorzaakt.

Een kleine, gedateerde studie toonde aan dat deelnemers die werden behandeld met aloë vera een significante vermindering hadden van jeuk, schilfering, en de grootte van het gebied dat was aangetast door hun roos.

Uit een ander, meer recente studie die zich richtte op seborroïsch eczeem in het gezicht, bleek dat behandeling met aloë vera gel resulteerde in een verbetering van de symptomen met 80 procent bij bijna de helft van alle deelnemers. Er werd geen verergering van de symptomen gerapporteerd.

Er moeten echter nog meer studies worden gedaan om meer te weten te komen over de effecten van aloë vera op roos en hoe het precies werkt om de aandoening te behandelen.

Hoe aloë vera tegen roos kan helpen bestrijden

Gebaseerd op wat aan wetenschappelijk bewijs is ontdekt over aloë vera en zijn unieke eigenschappen, zou deze vetplant helpen bij roos vanwege zijn:

 • Hydraterende werking op de droge huid
 • Ontstekingsremmende werking die irritatie kan helpen verminderen
 • Enzymen die ontstekingen kunnen helpen verminderen wanneer ze op de huid worden aangebracht
 • Antioxiderende eigenschappen die celschade kunnen voorkomen

Aloë vera is mogelijk niet zo effectief bij ernstige roos. Als jouw roos ernstig is of je hoofdhuid erg ontstoken is, kan je het beste jouw arts raadplegen voordat je aloë vera gebruikt.Aloe Vera 60 capsules

Hoe kan je aloe vera tegen roos gebruiken?

Je kan jouw eigen aloë vera gel uit de bladeren halen als je een aloë vera plant hebt. Sommige supermarkten verkopen ook aloë vera bladeren.

Volg de volgende stappen om de gel uit de bladeren te halen:

 1. Gebruik een scherp of gekarteld mes om een groen blad van de plant af te snijden.
 2. Houd het blad rechtop (met de afgesneden kant naar beneden) en laat de gele vloeistof eruit druipen. Je kan het in een kopje of potje laten staan tot het is uitgelekt. Je hebt dit niet nodig om roos te behandelen, maar het heeft wel andere toepassingen.
 3. Snijd de bovenste laag van het blad voorzichtig weg. Je ziet de aloë vera gel eronder zitten.
 4. Snijd de randen van het aloë vera blad weg.
 5. Gebruik een mes, lepel of ander keukengerei om de gel van de overgebleven laag van het blad te schrapen.

Het is misschien gemakkelijker om het blad in stukken te snijden voordat je de buitenste bladeren wegsnijdt. Er is niet één juiste manier om dit te doen, dus zoek een veilige methode die voor jou werkt. Als je eenmaal je aloë vera gel hebt geoogst, kun je het in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren voor ongeveer een week. Je kan het ook invriezen om het vers te houden.

Je kan de aloë vera gel voor of na het wassen aanbrengen door de volgende stappen te volgen:

 • Breng de gel voorzichtig aan op je hoofd, onder je haar.
 • Laat de gel 30 minuten tot een uur zitten.
 • Gebruik een milde shampoo om de gel van je hoofdhuid te spoelen.
 • Herhaal dit proces 2 tot 3 keer per week, of zoals aanbevolen door jouw arts.

Als je regelmatig aloë vera op je haar gebruikt, kan het zijn dat je een ophoping krijgt. Dit is niet schadelijk voor jouw haar. Sommige mensen gebruiken aloë vera gel zelfs om hun haar te verzorgen na het wassen.

Is aloë vera veilig?

Aloë vera gel wordt over het algemeen als veilig beschouwd, maar sommige mensen kunnen een allergische reactie op de plant vertonen.

Als u aloë vera voor het eerst gebruikt, kunt u het beste eerst een kleine hoeveelheid gel op de binnenkant van uw elleboog of pols aanbrengen voor een patch-test.

Wanneer er allergisch voor bent, zul je waarschijnlijk binnen een paar uur een reactie zien, zoals roodheid, jeuk of een branderig gevoel. Als je allergisch bent voor uien of knoflook, kun je ook allergisch zijn voor aloë vera.

Als je inderdaad allergisch bent voor aloë vera, is het belangrijk om het niet op je hoofdhuid te gebruiken. De gel kan uw roos verergeren.

Aloë vera kan de absorptie van hydrocortison en andere steroïde crèmes door uw huid verhogen. Als u van plan bent hydrocortison en aloë vera op hetzelfde gebied te gebruiken, raadpleeg dan eerst een arts.

Andere geneesmiddelen die een wisselwerking kunnen hebben met aloë vera zijn onder andere:

 • Digoxine en digitoxine (geneesmiddelen die hartproblemen behandelen)
 • Furosemide (een geneesmiddel tegen het vasthouden van vocht)
 • Insuline
 • Geneesmiddelen die de bloedsuikerspiegel verlagen

Waar te vinden

Als je in het zuiden van Nederland woont, dan heb je misschien een aloë vera plant in je tuin staan, of ken je iemand die er één heeft.

Sommige supermarkten of natuurvoedingswinkels verkopen ook aloë vera bladeren. Zelf de gel extraheren is de beste manier om er zeker van te zijn dat de gel puur is en niet vermengd met andere ingrediënten.

Als u geen toegang heeft tot een aloë vera plant, of als u de gel niet zelf van de bladeren wilt oogsten, kunt u aloë vera gel online of bij uw plaatselijke drogist kopen.

Als u van plan bent om aloë vera gel te kopen, houd er dan rekening mee dat deze producten toegevoegde ingrediënten kunnen bevatten zoals lavendel, verdikkingsmiddelen, of medicijnen zoals lidocaïne. Deze ingrediënten helpen mogelijk niet tegen roos, dus probeer een gel te kiezen met zo min mogelijk toegevoegde ingrediënten.

Andere natuurlijke remedies tegen roos

Je hebt net gelezen dat je Aloe vera tegen roos kunt gebruiken. Verschillende soorten shampoos met medicinale werking kunnen helpen om roos te verlichten. Maar als je liever een natuurlijke remedie wilt proberen en aloë vera werkt niet voor jou, dan kun je de volgende opties bekijken.

Tea tree olie

Tea tree olie heeft schimmelwerende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van roos en andere huidaandoeningen. In een oudere studie zagen deelnemers die deze shampoo gebruikten die 5 procent tea tree olie bevatte al na vier weken significante verbeteringen in hun roos.

Probiotica

Onderzoek uit 2009 suggereert dat probiotica roos en andere huidaandoeningen kunnen verbeteren door te helpen de gevoeligheid van de huid te verminderen en de gezondheid van het huidimmuunsysteem te bevorderen.

Een recentere studie uit 2017 keek naar 60 mannen met roos. Degenen die bijna twee maanden een probioticum namen, zagen verbeteringen in hun roossymptomen.

Baking soda

Net als aloë vera, kan zuiveringszout ook werken als een antischimmel. Dus naast verlichting van jeuk, kan zuiveringszout roosschilfers helpen verwijderen en verdere schilfering helpen voorkomen.

Langdurig gebruik van zuiveringszout op je haar kan het beschadigen, dus het is het beste om zuiveringszout alleen te gebruiken voor tijdelijke verlichting.

Verlichting van stress

Als je last hebt van roos, merk je misschien dat je symptomen erger worden in tijden van stress. Roos ontstaat niet door stress, maar stress kan de jeuk en droogheid van de hoofdhuid doen toenemen. Sommige onderzoeken suggereren ook dat het opflakkeringen kan uitlokken.

Het is niet altijd mogelijk om stress uit je leven te bannen, maar door op een productieve en nuttige manier met stress om te gaan, kun je de effecten ervan wel verminderen.

Om de effecten van stress te helpen bestrijden, kan je overwegen om:

 • Meditatie, yoga, of ademhalingsoefeningen te doen
 • Één of andere vorm van lichaamsbeweging van minimaal 30 minuten per dag
 • tijd doorbrengen met geliefden of huisdieren
 • een dagboek bij te houden, door je gevoelens en gedachten op te schrijven
 • ontspannen met jouw favoriete hobby of activiteit
 • praten met een therapeut

De voordelen

Aloë vera wordt in veel culturen al eeuwenlang voor medicinale doeleinden gebruikt. Hoewel het vooral bekend is als een behandeling voor brandwonden en wondverzorging, heeft onderzoek aangetoond dat het veel andere voordelen kan hebben.

Ondanks dat er meer onderzoek gedaan moet worden, lijkt voorlopig onderzoek aan te tonen dat aloë vera eigenschappen heeft die kunnen helpen bij het verlichten van roos.

Hoewel aloë vera veilig is voor de meeste mensen, is het mogelijk om er een allergie of huidreactie op te krijgen. Zorg ervoor dat je een test uitvoert voordat je aloë vera voor de eerste keer gebruikt.

Praat met jouw arts als je aloë vera een paar weken hebt gebruikt en geen verbetering ziet. Niet alle behandelingen werken voor iedereen, dus het kan zijn dat je meer verlichting krijgt met een ander middel of met een medicinale shampoo tegen roos.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.