9 indrukwekkende gezondheidsvoordelen van Chlorella

chlorella

Chlorella lijkt erg veel op spirulina. Alleen is spirulina gezonder voor jel. Echt heeft chlorella veel aandacht gekregen vanwege in de media.

Als supplement is het bovendien veelbelovend gebleken voor het verbeteren van het cholesterolgehalte en het afvoeren van gifstoffen uit het lichaam.

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over chlorella, inclusief wat het is, het onderzoek achter de gezondheidsclaims en hoe je het als supplement kunt nemen.

Wat is Chlorella?

Chlorella is een eencellige, groene zoetwater alg.

Er zijn meer dan 30 verschillende soorten, maar twee soorten – Chlorella vulgaris en Chlorella pyrenoidosa – worden het meest gebruikt in onderzoek.

Omdat Chlorella een harde celwand heeft die mensen niet kunnen verteren, moet je het als supplement nemen om de voordelen ervan te benutten.

Het is verkrijgbaar in capsule-, tablet-, poeder- en extractvorm.

Naast het gebruik als voedingssupplement wordt chlorella ook gebruikt als biodieselbrandstof.

Interessant is dat studies aantonen dat het veel voordelen voor de gezondheid kan hebben. Hier zijn er 9 van.

1. Zeer voedzaam

Chlorella’s indrukwekkende voedingsprofiel heeft ertoe geleid dat sommigen het een “super voedsel” noemen. Hoewel het exacte gehalte aan voedingsstoffen afhangt van de kweekomstandigheden, de gebruikte soort en hoe de supplementen worden verwerkt, is het duidelijk dat het verschillende heilzame voedingsstoffen bevat.

Deze omvatten:

Eiwit: Chlorella bestaat voor 50-60% uit proteïne. Bovendien is het een complete eiwitbron, wat betekent dat het alle negen essentiële aminozuren bevat.
Vitamine B12: Sommige chlorellavariëteiten kunnen ook vitamine B12 bevatten, maar meer studies zijn nodig.
IJzer en vitamine C: Chlorella kan een goede bron van ijzer zijn. Afhankelijk van het supplement kan het tussen de 6-40% van je dagelijkse behoefte leveren. Het is ook een uitstekende bron van vitamine C, die helpt ijzer te absorberen.
Andere antioxidanten: Deze kleine groene cellen leveren een breed scala aan antioxidanten.
Andere vitaminen en mineralen: Chlorella levert kleine hoeveelheden magnesium, zink, koper, kalium, calcium, foliumzuur en andere B-vitamines.
Omega-3s: Net als andere algen bevat chlorella enige omega-3’s. Slechts 3 gram chlorella levert 100 mg omega-3’s.
Vezels: In grote hoeveelheden kan chlorella een goede bron van vezels zijn. De meeste supplementen leveren echter niet eens 1 gram vezels per dosis.

2. Bindt Zware Metalen, Helpt Detox

Chlorella heeft de aandacht getrokken vanwege zijn vermogen het lichaam te helpen ontgiften. Dierstudies tonen aan dat het effectief is bij het helpen verwijderen van zware metalen en andere schadelijke verbindingen uit het lichaam.

Zware metalen omvatten enkele elementen die in kleine hoeveelheden essentieel zijn, zoals ijzer en koper, maar deze en andere zware metalen zoals cadmium en lood kunnen in grotere hoeveelheden giftig zijn.

Hoewel het zelden voorkomt dat mensen gevaarlijke hoeveelheden zware metalen in hun lichaam hebben, kunnen mensen aan zware metalen worden blootgesteld door vervuiling of bepaalde beroepen zoals mijnbouw.

Bij dieren is aangetoond dat algen, waaronder chlorella, de toxiciteit van zware metalen in de lever, hersenen en nieren verzwakken.

Bovendien is aangetoond dat chlorella helpt bij het verlagen van de hoeveelheid van andere schadelijke chemicaliën die soms in voedsel worden aangetroffen. Een daarvan is dioxine, een hormoonverstorende stof die dieren in de voedselvoorziening kan vervuilen.

Op basis van dit bewijsmateriaal lijkt het erop dat chlorella zou kunnen helpen het natuurlijke vermogen van je lichaam om gifstoffen op te ruimen te versterken.

3. Kan je immuunsysteem versterken

Uw immuunsysteem helpt u gezond te houden door infecties te bestrijden.

Het is een complex systeem dat bestaat uit meerdere mechanismen en cellen die in actie komen wanneer een indringer je lichaam binnendringt.

Chlorella blijkt de immuunrespons te versterken in zowel dierlijke als menselijke studies, hoewel het bewijs tot nu toe beperkt is.

In één kleine studie produceerden mannen meer antilichamen wanneer ze chlorella innamen dan wanneer ze een placebo innamen. Antilichamen helpen vreemde indringers in je lichaam te bestrijden, wat betekent dat deze bevinding veelbelovend is.

In een andere kleine, acht weken durende studie, vertoonden gezonde volwassenen die chlorella namen markers van verhoogde immuunactiviteit.

Desondanks zijn de bevindingen gemengd, waarbij sommige studies weinig tot geen effect laten zien.

Zo bleek uit één onderzoek dat chlorellasupplementen de immuunfunctie verbeterden bij deelnemers in de leeftijd van 50-55 jaar, maar niet bij die ouder dan 55.

Het is dus mogelijk dat chlorella immuunversterkende effecten heeft bij sommige bevolkingsgroepen en leeftijdsgroepen, maar niet bij iedereen. Meer en grootschaliger studies zijn nodig.

4. Kan helpen bij het verbeteren van het cholesterolgehalte

Verschillende studies hebben gesuggereerd dat chlorella supplementen kunnen helpen het cholesterol te verlagen.

Meer bepaald hebben verschillende studies aangetoond dat het innemen van 5-10 gram chlorella per dag het totale en LDL-cholesterol en de triglyceriden verlaagde bij mensen met een hoge bloeddruk en/of een licht verhoogd cholesterolgehalte.

Chlorella’s gehalte aan de volgende stoffen kan helpen bij het verbeteren van het bloedlipidengehalte:

Niacine: Een B-vitamine waarvan bekend is dat deze het cholesterolgehalte verlaagt.
Vezels: Een cholesterolverlagende stof.
Carotenoïden: Hebben aangetoond dat ze op natuurlijke wijze het cholesterol verlagen.
Antioxidanten: Helpen de oxidatie van LDL-cholesterol te voorkomen, waarvan bekend is dat het bijdraagt aan hartaandoeningen.

5. Werkt als een antioxidant

Chlorella bevat verschillende verbindingen die worden beschouwd als antioxidanten, waaronder chlorofyl, vitamine C, bètacaroteen, lycopeen en luteïne.

Deze antioxidanten kunnen helpen bij het bestrijden van veel chronische ziekten.

Sommige van deze antioxidanten lijken de productie van geavanceerde glycatie eindproducten (AGE’s), die veel van de complicaties van diabetes veroorzaken, te verminderen.

In dieren- en laboratoriumstudies heeft chlorella de manier waarop genen verouderen verstoord.

Ook heeft een onderzoek bij mensen aangetoond dat chlorellasupplementen de antioxidantniveaus verhogen bij chronische sigarettenrokers, een bevolkingsgroep met een hoger risico op oxidatieve schade.

Hoewel veel van dit onderzoek veelbelovend is, is het nog voorlopig.

6. Helpt de bloeddruk onder controle te houden

Chlorellasupplementen zouden de gezondheid van hart en nieren kunnen helpen bevorderen, wat essentieel is voor een normale bloeddruk.

In één onderzoek namen mensen met een licht verhoogde bloeddruk gedurende 12 weken dagelijks vier gram chlorella.

Aan het eind hadden deze mensen lagere bloeddrukwaarden dan deelnemers die de placebo namen.

Een andere kleine studie bij gezonde mannen toonde aan dat het nemen van chlorella supplementen gekoppeld was aan minder stijfheid van de slagaders, een factor die de bloeddruk beïnvloedt.

Een theorie om dit te verklaren is dat sommige van de voedingsstoffen van chlorella, waaronder arginine, kalium, calcium en omega-3’s, helpen de slagaders te beschermen tegen verharding.

7. Kan de bloedsuikerspiegel verbeteren

Sommige onderzoeken tonen aan dat chlorella kan helpen de bloedsuikerspiegel te verlagen.

Eén onderzoek toonde aan dat het nemen van chlorella gedurende 12 weken de nuchtere bloedsuikerspiegel verlaagde bij zowel gezonde personen als personen met een hoog risico op levensstijl-gerelateerde ziekten.

Andere studies hebben aangetoond dat suppletie met chlorella de bloedsuikercontrole verbetert en de insulinegevoeligheid verhoogt bij patiënten met niet-alcoholische vette leverziekte.

Er is nog niet genoeg onderzoek om te zeggen dat je chlorella moet nemen om de bloedsuikerspiegel te beheersen, maar het kan helpen in combinatie met andere therapieën.

8. Kan helpen bij het beheersen van aandoeningen aan de luchtwegen

Het beheersen van aandoeningen aan de luchtwegen zoals astma en chronische obstructieve longziekte (COPD) vereist vaak het beheersen van ontstekingen.

Chlorella heeft een aantal componenten die kunnen helpen ontstekingen te verminderen, waaronder de vele antioxidanten.

Uit één onderzoek bleek dat chlorellasupplementen de antioxidantstatus bij COPD-patiënten verbeterden, maar dat vertaalde zich niet in een verbetering van het ademhalingsvermogen.

Er zijn meer studies nodig om het echte effect op aandoeningen van de luchtwegen te bepalen, maar chlorella zou kunnen helpen bij ontstekingen.

9. Kan het aerobe uithoudingsvermogen verbeteren

Slechts één studie heeft gekeken naar het effect van chlorella op het aerobe uithoudingsvermogen, maar het toonde een positief effect.

Onderzoekers gaven een groep jonge volwassenen dagelijks zes gram chlorella of een placebo gedurende vier weken.

Aan het eind van de studie vertoonde de chlorellagroep een significant verbeterd vermogen om hun longen te verzadigen met zuurstof, wat een maat is voor het uithoudingsvermogen. De placebogroep ondervond geen veranderingen in het uithoudingsvermogen.

Dit effect kan worden toegeschreven aan het gehalte van chlorella aan aminozuren met vertakte ketens.

Vertakte-keten aminozuren zijn een verzameling van drie aminozuren waarvan in verschillende studies is gevonden dat ze de aerobe prestaties verbeteren.

Andere mogelijke voordelen

Veel andere mogelijke voordelen zijn voorgesteld, maar er is weinig onderzoek om deze claims te ondersteunen.

Hier zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsclaims:

Bevordert de gezondheid van de ogen: Chlorella bevat luteïne en zeaxanthine, twee carotenoïden die het oog beschermen en het risico op maculadegeneratie verlagen.
Ondersteunt de gezondheid van de lever: Van chlorellasupplementen is aangetoond dat ze markers van levergezondheid verbeteren bij mensen met leveraandoeningen. Het is echter niet duidelijk of er een voordeel is voor gezonde mensen.
Verbeterde spijsvertering: Veel bronnen beweren dat chlorella de spijsvertering vergemakkelijkt en een opgeblazen gevoel vermindert. Er zijn echter geen studies die deze voordelen hebben onderzocht.
Verlicht PMS: Anekdotisch bewijs zegt dat chlorella de symptomen van premenstrueel syndroom (PMS) kan verlichten. Het is misschien vergezocht, maar chlorella bevat calcium en B-vitaminen, waarvan beide zijn aangetoond dat ze PMS verminderen.
Hoewel er geen specifiek onderzoek is om deze beweringen te staven, zou de voedingsstoffeninhoud van chlorella, in theorie, deze voordelen kunnen hebben.

Mogelijke bezwaren

Chlorella is door de FDA beschouwd als “algemeen erkend als veilig”.

Er zijn echter een paar dingen die u in gedachten moet houden als u overweegt chlorella supplementen te gaan gebruiken:

Mogelijke bijwerkingen: Sommige mensen hebben misselijkheid en abdominaal ongemak ervaren.
Gebrek aan regelgeving: Sommige landen, waaronder de VS, reguleren supplementen niet, en je kunt er niet zeker van zijn dat je krijgt wat het etiket zegt.
Inconsistente producten: Het voedingsgehalte van chlorellasupplementen kan variëren, afhankelijk van de algensoort, de kweekomstandigheden en de verwerking.
Immuuneffecten: Aangezien chlorella het immuunsysteem beïnvloedt, is het mogelijk niet geschikt voor mensen met immunodeficiëntie of die medicijnen voor het immuunsysteem gebruiken.

Verder is het belangrijk om in gedachten te houden dat voedingssupplementen kunnen interageren met sommige medicijnen.
Hoewel chlorella over het algemeen als veilig wordt beschouwd en er weinig bijwerkingen zijn gemeld, is het wellicht niet voor iedereen geschikt.

Hoe te supplementeren met Chlorella

De huidige wetenschappelijke literatuur over Chlorella geeft geen specifieke dosering aan.

Dit komt omdat er onvoldoende bewijs is om de hoeveelheid te bepalen die nodig is om therapeutische effecten te zien.

Sommige studies hebben voordelen gevonden met 1,2 gram per dag, terwijl andere keken naar doses van 5-10 gram per dag.

De meeste supplementen geven een dagelijkse dosering van 2-3 gram aan, wat gezien het onderzoek ongeveer juist lijkt. Bovendien is het belangrijk om een kwaliteitssupplement te vinden. De beste manier om dit te doen is te zoeken naar een supplement dat een kwaliteitszegel heeft van een derde partij die het heeft getest.

Bovendien vermelden sommige productbeschrijvingen het testen op kwaliteitsgarantie, evenals de bron en de groeiomstandigheden van de chlorella.

Probeer chlorella supplementen te vinden van een supplementenmerk dat u vertrouwt. Er is een brede selectie beschikbaar op Amazon.

De conclusie

Chlorella is een algensoort met een grote voedingswaarde, omdat het een goede bron is van verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten.

In feite toont opkomend onderzoek aan dat het zou kunnen helpen om gifstoffen uit je lichaam te vervoeren en het cholesterol- en bloedsuikerniveau te verbeteren, naast andere gezondheidsvoordelen.

Voorlopig lijkt het geen kwaad te kunnen om chlorella supplementen te nemen, en ze zouden je gezondheid kunnen ondersteunen.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.