fbpx

6 bewezen effecten van Ashwagandha

Ashwagandha is al een eeuwenoud medicinaal kruid, maar eigenlijk is het pas sinds de laatste jaren bekend geworden. Het wordt beschreven als een adaptogeen, dit houdt in dat het de stress in je lichaam kan beheren. Misschien klinkt dit eng, maar dat is één van de redenen waarom miljoenen mensen Ashawagandha gebruiken, het verlaagd namelijk je stress levels.

Ashwagandha biedt ook tal van andere voordelen voor je lichaam en hersenen.Zo kan het bijvoorbeeld de hersenfunctie stimuleren, de bloedsuikerspiegel en het cortisolniveau verlagen en de symptomen van angst en depressie bestrijden.

Hier zijn 12 voordelen van ashwagandha die door de wetenschap onderzoek worden ondersteund:

1. Is een oud geneeskrachtig kruid

Ashwagandha is één van de belangrijkste kruiden in de Ayurveda, een vorm van alternatieve geneeskunde gebaseerd op de Indische principes van natuurlijke genezing. Het wordt al meer dan 3000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren.

Ashwagandha betekend in Sanskriet: de geur van het paard, wat verwijst naar zowel de unieke geur van de plant als het vermogen om aan te sterken. De botanische naam van het plantje is Withania somnifera, maar het is ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Indiase ginseng en winterkersen.

De ashwagandha plant is een kleine struik met gele bloemen die voornamelijk groot in India en Noord-Afrika. Extracten, poeder van de wortel of de bladeren van de plant worden gebruikt voor de behandeling van verschillende aandoeningen.Veel van de voordelen voor de gezondheid worden toegeschreven aan de hoge concentratie withanolides, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen en tumorgroei tegengaan.

2. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

In verschillende studies is aangetoond dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Een proefbuisstudie toonde aan dat de hoeveelheid insuline in je lichaam uitbalanceert en de insulinegevoeligheid in de spiercellen verbeterde. Ook hebben verschillende studies bij mensen gesuggereerd dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen bij zowel gezonde mensen als mensen met diabetes.

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat ashwagandha vergelijkbare effecten heeft bij de mens, zit de kans er wel in dat dit zal worden bewezen.

4. Kan het cortisolniveau verminderen

Cortisol staat bekend als een stresshormoon omdat je nieren het loslaten als reactie op stress, maar ook als je bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Helaas kunnen in sommige gevallen de cortisolspiegels chronisch verhoogd worden, wat kan leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel en een verhoogde vetopslag in je buik.

Studies hebben aangetoond dat ashwagandha kan helpen om het cortisolgehalte te verlagen.

In een studie bij chronisch gestresste volwassenen hadden degenen die ashwagandha gebruikte een significant grotere verminderingen van cortisol, in vergelijking met de controlegroep. Degenen die de hoogste dosis innamen, ondervonden een vermindering van 30%.

5. Kan helpen bij het verminderen van stress en angst

Ashwagandha is misschien wel het meest bekend om zijn vermogen om stress te verminderen.

Onderzoekers hebben aangetoond dat het de stressroute in de hersenen van ratten blokkeert door het reguleren van chemische signalen in het zenuwstelsel.

Ook hebben verschillende gecontroleerde menselijke studies aangetoond dat het de symptomen kan verminderen bij mensen met stress en angststoornissen.

In een 60 dagen durende studie bij 64 mensen met chronische stress, rapporteerden de mensen in de groep die Ashwagandha tot zich namen een vermindering van 69% in angst en slapeloosheid, vergeleken met 11% in de placebogroep.

In een ander onderzoek van 6 weken meldde 88% van de mensen die ashwagandha namen een vermindering van de angst, vergeleken met 50% van de mensen die een placebo namen.

Cognition Boosters Ashwagandha heeft aangetoond dat het stress en angst vermindert in zowel dier- als menselijke studies.

Conclusie

Ashwagandha is een oud medicinaal kruid met meerdere voordelen voor de gezondheid.

Het kan angst en stress verminderen, depressie helpen bestrijden, de vruchtbaarheid bij mannen stimuleren en zelfs de hersenfunctie stimuleren.

Supplementeren met ashwagandha kan een gemakkelijke en effectieve manier zijn om je gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Leave a commentRecente beoordelingen

Contact

Cognition Boosters
Wijnhaven 6
2511 GA Den Haag
KVK: 56157525
BTW: NL002206620B79

06-40617318
info@cognitionboosters.com

Dagelijks: 9:00 - 18:00
Zondag: gesloten

Copyright 2020 Cognition Boosters ©  Alle Rechten Voorbehouden

 

De waardering van cognitionboosters.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.4/10 gebaseerd op 5 reviews.