5 opkomende voordelen van jeneverbessen

jeneverbes

De jeneverbesboom, Juniperus communis, is een groenblijvende struik die in vele delen van de wereld groeit, waaronder Noord-Amerika, Europa en Azië.

Hij produceert zaadkegels die algemeen bekend staan als jeneverbessen. Hoewel de kleur van de bessen varieert, zijn de meeste diep blauw. Hun aroma wordt vaak beschreven als houtachtig of kruidig.

Ze hebben een wrange, denneachtige smaak en worden vaak in kleine hoeveelheden gebruikt als specerij of smaakstof.

Deze kleine bessen worden al sinds de oudheid gebruikt voor culinaire en medicinale doeleinden, en huidig onderzoek suggereert dat ze verschillende gezondheidsvoordelen kunnen bieden.

Hier zijn 5 opkomende voordelen van jeneverbessen.

1. Rijk aan voedingsstoffen en krachtige plantaardige verbindingen

Hoewel de voedingsinformatie over jeneverbessen beperkt is, is bekend dat ze bepaalde vitaminen en een scala aan plantaardige verbindingen bevatten.

Zoals de meeste andere bessen zijn ze een goede bron van vitamine C, en leveren ze 10% van de Dagelijkse Waarde (DV) van deze in water oplosbare voedingsstof in een portie van 1 ons (28 gram).

Vitamine C is essentieel voor de gezondheid van het immuunsysteem, de collageensynthese en de bloedvatfunctie. Het werkt ook als een sterke antioxidant, die je cellen beschermt tegen schade veroorzaakt door onstabiele moleculen die vrije radicalen worden genoemd.

De bessen bevatten ook veel plantaardige verbindingen, waaronder flavonoïde antioxidanten, vluchtige oliën en coumarines, wat chemische verbindingen zijn met verschillende beschermende eigenschappen.

De vluchtige oliën in jeneverbessen bevatten stoffen die bekend staan als monoterpenen, waaronder limoneen, kamfer, en bèta-pineen. Van monoterpenen is aangetoond dat ze ontstekingsremmende, kankerbestrijdende, antioxiderende en antibacteriële eigenschappen hebben.

Cumarines en flavonoïde antioxidanten bieden ook een scala aan gezondheidsbevorderende effecten. Het consumeren van een dieet dat rijk is aan deze verbindingen kan de gezondheid bevorderen en kan beschermen tegen chronische aandoeningen, waaronder hart- en neurodegeneratieve ziekten.

2. Zorg voor anti-inflammatoire en antioxidant effecten

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten zijn belangrijk voor de gezondheid, omdat ze helpen jouw cellen te beschermen tegen schade die anders tot ziekte kan leiden.

Jeneverbessen zijn rijk aan essentiële oliën en flavonoïden die fungeren als krachtige antioxidanten en kunnen helpen ontstekingen te verminderen.

In een reageerbuisstudie werden meer dan 70 verbindingen gevonden in de essentiële olie van jeneverbessen, waarvan de monoterpenen alfa-pineen, bèta-pineen, myrceen, limoneen en sabineen het merendeel uitmaken. Al deze stoffen dragen bij tot de sterke antioxiderende werking van de olie.

Uit de studie bleek dat de olie de cellulaire schade in gistcellen verminderde door de activiteit van de enzymen catalase, glutathionperoxidase en superoxide dismutase te verhogen. De belangrijkste rol van deze enzymen is de cellen te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Een andere proefbuisstudie toonde aan dat de essentiële olie van jeneverbessen de ontsteking in menselijke huidcellen aanzienlijk verminderde, een effect dat de onderzoekers toeschreven aan de hoge concentratie monoterpenen van de olie.

Jeneverbessen zijn ook rijk aan de flavonoïden rutine, luteoline en apigenine, waarvan uit testbuis-, dier- en menselijke studies is gebleken dat ze als krachtige antioxidanten en ontstekingsremmers kunnen werken.

3. Kan antidiabetische eigenschappen hebben

Jeneverbessen werden in de traditionele geneeskunde gebruikt om diabetes te behandelen, en recente studies bevestigen dat ze mogelijk antidiabetische eigenschappen hebben.

Een studie bij ratten met diabetes toonde aan dat een supplementatie met jeneverbessenextract de bloedsuikerspiegel aanzienlijk verlaagde en het hartbeschermende HDL (goede) cholesterol verhoogde.

Een andere studie over de antidiabetische effecten van Chinees jeneverbessenextract toonde aan dat het de bloedsuikerspiegel, het cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte bij ratten met diabetes aanzienlijk verlaagde

Onderzoekers geloven dat deze antidiabetische effecten te danken zijn aan de hoge concentratie antioxidanten in de bessen.

Hoewel deze bevindingen veelbelovend zijn, is onderzoek bij mensen nodig om dit potentiële gezondheidsvoordeel te bevestigen.

4. Kan de gezondheid van het hart bevorderen

Jeneverbessen kunnen de gezondheid van het hart bevorderen door het HDL (goede) cholesterolgehalte te verbeteren en het hoge triglyceridengehalte te verlagen, evenals het LDL (slechte) en totale cholesterolgehalte.

Een studie bij ratten met diabetes toonde aan dat behandeling met jeneverbessenextract het totale cholesterol- en triglyceridengehalte met respectievelijk 57% en 37% verlaagde, vergeleken met een controlegroep.

Een andere studie bij ratten toonde aan dat extract van jeneverbessen ook het HDL (goede) cholesterolgehalte verhoogde.

Hoewel studies bij mensen ontbreken, toont onderzoek aan dat het eten van bessen een uitstekende manier is om risicofactoren voor hartziekten te verminderen.

Totdat er meer menselijk onderzoek naar de effecten van jeneverbessen op de gezondheid van het hart beschikbaar is, is het echter onbekend of het eten van deze bessen het risico op hartaandoeningen kan verminderen.

5. Antibacteriële en schimmelwerende activiteit

Testbuis- en dierstudies tonen aan dat jeneverbessen krachtige antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen hebben. Deze worden toegeschreven aan krachtige verbindingen in hun olie, waaronder sabineen, limoneen, myrceen, en alfa- en bèta-pineen.

In een reageerbuisstudie toonde de essentiële olie van jeneverbessen antibacteriële en schimmelwerende effecten aan tegen 16 soorten bacteriën, gisten, gistachtige schimmels en dermatofyten, een soort schimmel die op de huid groeit en ziekten als ringworm veroorzaakt.

De sterkste schimmeldodende activiteiten traden op tegen dermatofyten, evenals tegen Candida-soorten, die schimmelinfecties zoals mond- en gistinfecties veroorzaken.

Een andere test-buis studie toonde aan dat essentiële olie van jeneverbessen de activiteit van drie bacteriën die ernstige infecties bij mensen kunnen veroorzaken – M. gordonae, M. avium, en M. intracellulare – aanzienlijk remt.

Extracten van de bessen kunnen ook antibacteriële effecten hebben tegen veel bacteriën, waaronder Campylobacter jejuni, die vaak voedselvergiftiging veroorzaakt, en Staphylococcus aureus, een bacterie die huid-, long- en botinfecties kan veroorzaken.

Hoewel het duidelijk is dat jeneverbessen antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen hebben, zijn er studies bij mensen nodig om te onderzoeken of hun extract kan worden gebruikt om schimmel- of bacteriële infecties bij mensen te behandelen.

Gebruik van jeneverbessen

In tegenstelling tot andere bessen worden jeneverbessen meestal alleen in kleine hoeveelheden gebruikt om voedsel op smaak te brengen – en niet in grote porties gegeten.

Ze hebben een samentrekkende, dennenachtige smaak, waardoor ze een populair ingrediënt zijn voor het op smaak brengen van recepten en het infuseren van dranken.

Jeneverbessen worden bijvoorbeeld gebruikt om marinades en kruidenwrijven op smaak te brengen en geven gin zijn kenmerkende smaak.

Ze worden meestal gedroogd verkocht – in hun geheel of geplet – maar kunnen ook vers worden gekocht.

Bedenk wel dat er veel soorten jeneverbessen zijn, en dat ze niet allemaal eetbaar zijn. De bessen van de Juniperus communis worden het meest gebruikt in culinaire toepassingen.

De essentiële olie van jeneverbessen wordt ook gebruikt in aromatherapie en zou kalmerend werken. Houd in gedachten dat essentiële oliën niet moeten worden ingenomen.

Daarnaast kan jeneverbessenthee worden gekocht in theezakjes of thuis worden gezet met geplette jeneverbessen.

Dosering en voorzorgsmaatregelen

Supplementen en extracten van jeneverbessen zijn online en in bepaalde natuurvoedingswinkels te koop.

Omdat menselijke studies ontbreken, is het onduidelijk welke dosering het meest effectief is om de medicinale voordelen te benutten.

De meeste jeneverbessen supplementen raden aan om 1-6 gram per dag te nemen, verdeeld over meerdere doses.

Deze supplementen zijn niet geschikt voor kinderen en moeten worden vermeden door vrouwen die zwanger zijn, omdat jeneverbessen worden beschouwd als baarmoeder stimulerende middelen en in hoge doses een miskraam kunnen veroorzaken.

De supplementen kunnen ook een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen, zoals diuretica en psychiatrische medicijnen.

Bovendien stellen veel online bronnen dat geconcentreerde jeneverbessensupplementen de nieren kunnen beschadigen, hoewel er geen bewijs is dat deze beweringen ondersteunt.

Niettemin, gezien het gebrek aan onderzoek bij mensen waarop de veiligheid en effectiviteit van het nemen van jeneverbes supplementen kan worden gebaseerd, kan het het beste zijn om andere, grondig onderzochte natuurlijke behandelingsopties te kiezen.

Praat in elk geval altijd met je arts voordat je een nieuw supplement probeert.

De conclusie

Jeneverbessen zijn een populair ingrediënt in marinades, kruidenwrijven en speciale cocktails vanwege hun aromatische smaak.

Extracten van jeneverbessen hebben in dier- en proefbuisonderzoek vele gezondheidsvoordelen aangetoond. Het kan ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen hebben en de bloedsuikerspiegel en de risicofactoren voor hartziekten verlagen.

Door het gebrek aan onderzoek bij mensen naar de mogelijke medicinale effecten van jeneverbessen en hun supplementen, zijn hun veiligheid en effectiviteit echter grotendeels onbekend.

Daarom is het het beste om verse of gedroogde jeneverbessen in kleine hoeveelheden te gebruiken als culinair ingrediënt en te kiezen voor meer onderzochte alternatieven voor jeneverbessensupplementen.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.