12 Krachtige Ayurvedische kruiden en specerijen met gezondheidsvoordelen

verschillende kruiden

Ayurveda is een traditioneel Indiaas systeem van geneeskunde. Het is gericht op het behoud van gezondheid en welzijn door de geest, het lichaam en de geest in balans te houden en ziekte te voorkomen in plaats van te behandelen.

Om dit te doen, wordt een holistische benadering gebruikt die een combinatie is van dieet, lichaamsbeweging en veranderingen in levensstijl.

Ayurvedische kruiden en specerijen zijn ook een belangrijk onderdeel van deze benadering. Er wordt gedacht dat ze uw lichaam beschermen tegen ziekten en een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden. Denk hierbij aan een betere spijsvertering en een betere geestelijke gezondheid.

Hier zijn 12 Ayurvedische kruiden en specerijen met wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen.

1. Ashwagandha

Ashwagandha (Withania somnifera) is een kleine houtachtige plant die oorspronkelijk uit India en Noord-Afrika komt. De wortel en bessen worden gebruikt om een zeer populair Ayurvedisch geneesmiddel te produceren.

Het wordt beschouwd als een adaptogeen, wat betekent dat het verondersteld wordt het lichaam te helpen beter met stress om te gaan. Onderzoek heeft aangetoond dat het de hoeveelheid cortisol verlaagt, een hormoon dat je bijnieren produceren als reactie op stress.

Er zijn ook aanwijzingen dat ashwagandha leidt tot minder angst en een betere slaap bij mensen met stress en angststoornissen.

Bovendien toont onderzoek aan dat ashwagandha de spiergroei, het geheugen en de vruchtbaarheid van mannen kan verbeteren, en ook de bloedsuikerspiegel kan verlagen. Er zijn echter grotere studies nodig om deze voordelen te bevestigen.Ashwagandha 60 capsules

Ten slotte zijn er aanwijzingen dat het kan helpen ontstekingen te verminderen en uw immuunsysteem te stimuleren, hoewel er meer studies nodig zijn.

2. Boswellia

Boswellia, ook bekend als Indiase wierook of olibanum, wordt gemaakt van de hars van de Boswellia serrata boom. Het staat bekend om zijn gemakkelijk herkenbare kruidige, houtachtige aroma.

Onderzoek suggereert dat het bijzonder effectief kan zijn bij het verminderen van ontstekingen door het voorkomen van het vrijkomen van ontstekingsveroorzakende stoffen die bekend staan als leukotriënen.

In reageerbuis- en dierstudies lijkt boswellia even effectief te zijn als niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s). Maar met minder bijwerkingen.

Menselijke studies leggen een verband tussen boswellia en verminderde pijn, verbeterde mobiliteit en een groter bewegingsbereik bij mensen met osteoartritis en reumatoïde artritis. Het kan ook helpen bij het voorkomen van mondinfecties en het bestrijden van gingivitis.

Bovendien kan het de spijsvertering verbeteren bij mensen met colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn, evenals de ademhaling bij mensen met chronische astma.

3-5. Triphala

Triphala is een Ayurvedisch middel dat bestaat uit de volgende drie kleine geneeskrachtige vruchten:

amla (Emblica officinalis, of Indiase kruisbes)
bibhitaki (Terminalia bellirica)
haritaki (Terminalia chebula)
Testbuis- en dierstudies tonen aan dat triphala ontstekingen veroorzaakt door artritis kan verminderen, alsook de groei van bepaalde soorten kanker kan voorkomen of beperken.

Het kan ook functioneren als een natuurlijk laxeermiddel, dat constipatie, buikpijn en winderigheid vermindert. Terwijl het de frequentie en consistentie van de stoelgang verbetert bij mensen met darmstoornissen.

Daarnaast suggereert een beperkt aantal onderzoeken dat een mondwater met triphala de opbouw van tandplak kan verminderen, tandvleesontsteking kan verminderen en de groei van bacteriën in de mond kan tegengaan.

Brahmi

Brahmi (Bacopa monieri) is een belangrijk kruid in de Ayurvedische geneeskunde.

Volgens testbuis- en dierstudies blijkt brahmi sterke ontstekingsremmende eigenschappen te hebben die net zo effectief zijn als gewone NSAID’s.

Studies linken het ook aan verbeteringen in leersnelheid, aandacht, geheugen en informatieverwerking, evenals verminderde symptomen van attention deficit hyperactivity disorder (ADHD), zoals onoplettendheid, impulsiviteit, slechte zelfbeheersing, en rusteloosheid.

Sommige studies suggereren verder dat brahmi adaptogene eigenschappen kan hebben, wat betekent dat het kan helpen bij het verbeteren van het vermogen van je lichaam om te gaan met stress en angst. Echter, meer onderzoek is nodig voordat sterke conclusies kunnen worden getrokken.

7. Komijn

Komijn is een specerij afkomstig uit het Middellandse Zeegebied en Zuidwest-Azië. Het wordt gemaakt van de zaden van de Cuminum cyminum plant, die bekend staan om hun kenmerkende aardse, nootachtige en kruidige smaak.

Studies hebben deze Ayurvedische specerij ook in verband gebracht met verminderde symptomen van het prikkelbare darm syndroom (IBS), zoals buikpijn en een opgeblazen gevoel.

Bovendien kan komijn beschermen tegen diabetes type 2 door de bloedsuikerspiegel te verlagen en de insulinegevoeligheid te verbeteren. Het kan ook beschermen tegen hartaandoeningen door het verhogen van HDL (goede) cholesterol terwijl het triglyceriden en LDL (slechte) cholesterol verlaagt.

Komijn lijkt ook antimicrobiële eigenschappen te bezitten die het risico op bepaalde door voedsel overgedragen infecties kunnen verminderen. Toch zijn er meer studies nodig om dit te bevestigen.

8. Kurkuma

Kurkuma, de specerij die curry zijn karakteristieke gele kleur geeft, is een andere populaire Ayurvedische remedie.

Curcumine, de belangrijkste werkzame stof, heeft krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen. Testbuisonderzoek toont aan dat het even effectief of zelfs effectiever kan zijn dan sommige ontstekingsremmende medicijnen – zonder al hun bijwerkingen.

Kurkuma kan ook helpen beschermen tegen hartaandoeningen, deels door de bloeddoorstroming net zo effectief te verbeteren als lichaamsbeweging of bepaalde farmaceutische medicijnen. Eén studie suggereert verder dat het net zo effectief zou kunnen zijn als Prozac, een medicijn dat vaak wordt gebruikt om depressie te behandelen.

Bovendien kunnen verbindingen in kurkuma helpen de hersenfunctie te behouden door de hersenniveaus van brain-derived neurotrophic factor (BDNF) te verhogen. Lage niveaus van BDNF zijn in verband gebracht met aandoeningen als Alzheimer en depressie.

De meeste studies hebben echter zeer grote hoeveelheden curcumine gebruikt, terwijl kurkuma slechts ongeveer 3% van deze verbinding bevat. Dus zijn er waarschijnlijk grotere hoeveelheden nodig dan die gevonden in kurkuma om deze gezondheidsvoordelen te bereiken, en zulke grote doses kunnen maagklachten veroorzaken.

9. Zoethoutwortel

Zoethoutwortel, afkomstig van de Glycyrrhiza glabra plant, komt oorspronkelijk uit Europa en Azië en neemt een centrale plaats in binnen de Ayurvedische geneeskunde.

Testbuis- en menselijke studies suggereren dat zoethoutwortel kan helpen ontstekingen te verminderen en virussen en bacteriën te bestrijden. Het lijkt ook verlichting te bieden bij keelpijn en de mondhygiëne te bevorderen door bescherming te bieden tegen gaatjes en Candida.

Dit Ayurvedische kruid kan ook helpen bij het voorkomen of beheersen van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, oprispingen en maagzweren.

De enige studies naar deze wortel zijn echter over het algemeen klein, en er is meer onderzoek nodig om deze voordelen te bevestigen.

10. Gotu kola

Gotu kola (Centella asiatica), of “het kruid van een lang leven”, is een ander populair Ayurvedisch middel. Het wordt gemaakt van een smaakloze, geurloze plant met waaiervormige groene bladeren die groeit in en rond water.

Een kleine studie suggereert dat gotu kola supplementen het geheugen van mensen kunnen verbeteren nadat ze een beroerte hebben gehad.

Gotu Kola 60 capsules

Bovendien rapporteerden in één onderzoek mensen met een gegeneraliseerde angststoornis minder stress, angst en depressie nadat ze hun antidepressiva 60 dagen lang hadden vervangen door gotu kola.

Er zijn ook aanwijzingen dat het kruid kan helpen striae te voorkomen, spataderen te verminderen, wonden sneller te laten genezen. En de symptomen van eczeem en psoriasis te verminderen. Meer onderzoek is echter nodig.

Dierstudies suggereren verder dat dit Ayurvedische kruid gewrichtspijn kan verlichten. Maar meer studies zijn nodig om dit effect te bevestigen.

11. Bittere meloen

Bittere meloen (Momordica charantia) is een tropische klimplant die nauw verwant is aan courgette, pompoen, komkommer en courgette. Het wordt beschouwd als een hoofdbestanddeel van de Aziatische keuken en zit vol met voedingsstoffen en krachtige antioxidanten.

Onderzoek suggereert dat bittere meloen de bloedsuikerspiegel kan helpen verlagen en de afscheiding van insuline kan bevorderen. Het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stabiel houden van de bloedsuikerspiegel.

Als u insuline gebruikt om uw bloedsuikerspiegel te beheersen. Raadpleeg dan uw arts voordat u bittermeloen toevoegt aan uw dagelijkse routine. Zo voorkom je een gevaarlijke bloedsuiker stijging.

Dierstudies suggereren verder dat het de triglyceride- en LDL (slechte) cholesterolwaarden kan verlagen. Hoewel studies bij mensen nodig zijn om dit te bevestigen.

12. Kardemom

Kardemom (Elettaria cardamomum), dat ook wel de “koningin der specerijen” wordt genoemd, maakt al sinds de oudheid deel uit van de Ayurvedische geneeskunde.

Onderzoek suggereert dat kardemompoeder kan helpen de bloeddruk te verlagen bij mensen met een verhoogde bloeddruk. Er zijn ook aanwijzingen dat het inhaleren van essentiële kardemomolie de opname van zuurstof in de longen tijdens het sporten kan verhogen.

Bovendien suggereert onderzoek in de reageerbuis en bij dieren dat kardemom kan helpen beschermen tegen Helicobacter pylori bacteriën. Een veel voorkomende oorzaak van maagzweren. En de grootte van maagzweren met ten minste 50% kan verminderen of ze zelfs kan uitroeien.

Voorzorgsmaatregelen

Ayurvedische kruiden en specerijen worden over het algemeen als veilig beschouwd wanneer ze worden geconsumeerd in hoeveelheden die gewoonlijk worden gebruikt om voedsel te bereiden of op smaak te brengen. De meeste studies die de voordelen van Ayurvedische kruiden en specerijen aantonen. Gebruiken echter supplementen met doses die veel hoger zijn dan die doses.

Supplementen met zulke hoge doses zijn mogelijk niet geschikt voor kinderen, vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Mensen met bekende medische aandoeningen of mensen die medicijnen gebruiken.

Daarom is het noodzakelijk om uw arts te raadplegen voordat u Ayurvedische supplementen aan uw dieet toevoegt.

Het is ook vermeldenswaard dat de inhoud en kwaliteit van Ayurvedische producten niet gereguleerd zijn. Sommige Ayurvedische preparaten kunnen Ayurvedische kruiden en specerijen mengen met mineralen. Metalen of edelstenen, waardoor ze mogelijk schadelijk zijn.

Zo bleek uit een recente studie dat 65% van de onderzochte Ayurvedische producten lood bevatte. Terwijl 32-38% ook kwik en arsenicum bevatte. Waarvan sommige concentraties tot enkele duizenden malen hoger waren dan de veilige dagelijkse limiet.

Een ander onderzoek meldde dat tot 40% van de mensen die Ayurvedische preparaten gebruiken verhoogde niveaus van lood of kwik in hun bloed hadden.

Daarom moeten mensen die geïnteresseerd zijn in Ayurvedische preparaten deze alleen kopen van gerenommeerde bedrijven die idealiter hun producten laten testen door een derde partij.

Waar het op neerkomt

Ayurvedische kruiden en specerijen zijn al eeuwenlang een integraal onderdeel van de traditionele Indiase geneeskunde.

Een toenemende hoeveelheid wetenschappelijk bewijs ondersteunt hun vele voorgestelde gezondheidsvoordelen. Waaronder bescherming tegen diabetes type 2 en hartaandoeningen.

Het toevoegen van kleine hoeveelheden van deze kruiden en specerijen kan dus helpen om zowel uw maaltijden op smaak te brengen als uw gezondheid te bevorderen.

Grote doses zijn echter niet voor iedereen geschikt, dus vraag advies aan uw arts voordat u Ayurvedische supplementen aan uw gezondheidsschema toevoegt.

En vergeet niet dat Ayurveda een holistische benadering van gezondheid hanteert, die ook lichamelijke activiteit, voldoende slaap, stressmanagement en het dagelijks eten van een verscheidenheid aan groenten en fruit omvat.

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij WebwinkelKeur Reviews is 8.9/10 gebaseerd op 85 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.