12 Bewezen Gezondheidsvoordelen van Ashwagandha

 

Ashwagandha is een eeuwenoud geneeskrachtig kruid.

Het is geclassificeerd als een adaptogeen, wat betekent dat het je lichaam kan helpen met stress om te gaan.

Ashwagandha biedt ook tal van andere voordelen voor je lichaam en hersenen.

Het kan bijvoorbeeld de hersenfunctie stimuleren, de bloedsuikerspiegel en cortisolspiegel verlagen, en symptomen van angst en depressie helpen bestrijden.

Hier zijn 12 voordelen van ashwagandha die worden ondersteund door de wetenschap.

1. Is een eeuwenoud geneeskrachtig kruid

Ashwagandha is een van de belangrijkste kruiden in de Ayurveda, een vorm van alternatieve geneeskunde gebaseerd op Indiase principes van natuurlijke genezing.

Het wordt al meer dan 3.000 jaar gebruikt om stress te verlichten, het energieniveau te verhogen en de concentratie te verbeteren.

Ashwagandha is Sanskriet voor geur van het paard, wat verwijst naar zowel de unieke geur als het vermogen om kracht te verhogen.

De botanische naam is Withania somnifera, en het is ook bekend onder verschillende andere namen, waaronder Indiase ginseng en winterkers.

De ashwagandha-plant is een kleine struik met gele bloemen die oorspronkelijk uit India en Noord-Afrika komt. Extracten of poeder van de wortel of de bladeren van de plant worden gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen te behandelen.

Veel van de voordelen voor de gezondheid worden toegeschreven aan de hoge concentratie van withanoliden, waarvan is aangetoond dat ze ontstekingen en tumorgroei tegengaan.

Ashwagandha is een prominent kruid in de Indiase Ayurvedische geneeskunde en is een populair supplement geworden vanwege de gezondheidsvoordelen.

2. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen

In verschillende onderzoeken is aangetoond dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Een reageerbuisstudie wees uit dat het de insulinesecretie verhoogde en de insulinegevoeligheid in spiercellen verbeterde .

Verschillende studies bij mensen hebben aangetoond dat het de bloedsuikerspiegel kan verlagen, zowel bij gezonde mensen als bij mensen met diabetes.

In een 4-weeks onderzoek bij mensen met schizofrenie, hadden degenen die werden behandeld met ashwagandha een gemiddelde verlaging van de nuchtere bloedsuikerspiegel van 13,5 mg/dL, vergeleken met 4,5 mg/dL bij degenen die een placebo kregen.

In een kleine studie bij 6 mensen met diabetes type 2 verlaagde een supplementatie met ashwagandha gedurende 30 dagen de nuchtere bloedsuikerspiegel. De studie bevatte echter geen controlegroep, waardoor de resultaten twijfelachtig zijn. Beperkt bewijs suggereert dat ashwagandha de bloedsuikerspiegel verlaagt door zijn effecten op de insulinesecretie en -gevoeligheid.Ashwagandha 120 capsules

3. Zou antikanker eigenschappen kunnen hebben

Uit dier- en proefbuisonderzoek is gebleken dat withaferin – een verbinding in ashwagandha – helpt bij het induceren van apoptose, de geprogrammeerde dood van kankercellen.

Het belemmert ook de groei van nieuwe kankercellen op verschillende manieren.

Ten eerste wordt verondersteld dat withaferin de vorming van reactieve zuurstofsoorten (ROS) in kankercellen bevordert, waardoor hun functie wordt verstoord. Ten tweede kan het ervoor zorgen dat kankercellen minder resistent worden tegen apoptose.

Dierstudies suggereren dat het kan helpen bij de behandeling van verschillende soorten kanker, waaronder borst-, long-, colon-, hersen- en eierstokkanker.

In één studie vertoonden muizen met eierstoktumoren die werden behandeld met withaferine alleen of in combinatie met een anti-kankermedicijn een vermindering van de tumorgroei met 70-80%. De behandeling voorkwam ook de verspreiding van de kanker naar andere organen.

Hoewel er geen bewijs is dat ashwagandha vergelijkbare effecten heeft bij mensen, is het huidige onderzoek bemoedigend.

Uit dier- en reageerbuisonderzoek is gebleken dat withaferin, een bioactieve stof in ashwagandha, het afsterven van tumorcellen bevordert en mogelijk effectief is tegen verschillende soorten kanker.

4. Kan het cortisolniveau verlagen

Cortisol staat bekend als een stresshormoon, omdat je bijnieren het vrijgeven als reactie op stress, maar ook wanneer je bloedsuikerspiegel te laag wordt.

Helaas kan in sommige gevallen de cortisolspiegel chronisch verhoogd raken, wat kan leiden tot een hoge bloedsuikerspiegel en verhoogde vetopslag in de buik.

Studies hebben aangetoond dat ashwagandha kan helpen de cortisolspiegel te verlagen.

In een onderzoek bij chronisch gestreste volwassenen vertoonden degenen die ashwagandha innamen significant grotere cortisolverlagingen in vergelijking met de controlegroep. Bij degenen die de hoogste dosis innamen, was de daling gemiddeld 30%.

Ashwagandha supplementen kunnen helpen bij het verlagen van cortisolspiegels bij chronisch gestreste personen.

5. Kan stress en angst helpen verminderen

Ashwagandha is misschien wel het meest bekend om zijn vermogen om stress te verminderen.

Onderzoekers hebben gerapporteerd dat het de stress pathway in de hersenen van ratten blokkeerde door chemische signalen in het zenuwstelsel te reguleren.

Ook hebben verschillende gecontroleerde studies bij mensen aangetoond dat het de symptomen kan verminderen bij mensen met stress en angststoornissen.

In een 60-daags onderzoek bij 64 mensen met chronische stress, rapporteerden de mensen in de groep die ashwagandha innamen een vermindering van 69% in angst en slapeloosheid, gemiddeld, vergeleken met 11% in de placebogroep.

In een ander 6 weken durend onderzoek meldde 88% van de mensen die ashwagandha innamen een vermindering van angst, vergeleken met 50% van de mensen die een placebo innamen.

Ashwagandha heeft aangetoond stress en angst te verminderen in zowel dierlijke als menselijke studies.

6. Kan symptomen van depressie verminderen

Hoewel het niet grondig is onderzocht, suggereren een paar studies dat ashwagandha depressies kan helpen verlichten.

In één gecontroleerd 60-daags onderzoek bij 64 gestreste volwassenen, rapporteerden degenen die 600 mg ashwagandha extract met hoge concentratie per dag innamen een vermindering van 79% in ernstige depressie, terwijl de placebogroep een toename van 10% rapporteerde.

Echter, slechts één van de deelnemers aan deze studie had een voorgeschiedenis van depressie. Om deze reden is de relevantie van de resultaten onduidelijk.

Het beperkte beschikbare onderzoek suggereert dat ashwagandha depressie kan helpen verminderen.

7. Kan spiermassa en kracht verhogen

Onderzoek heeft aangetoond dat ashwagandha de lichaamssamenstelling kan verbeteren en de kracht kan vergroten.

In een onderzoek om een veilige en effectieve dosering voor ashwagandha te bepalen, namen gezonde mannen die 750-1.250 mg verpulverde ashwagandha wortel per dag namen na 30 dagen meer spierkracht.

In een andere studie hadden degenen die ashwagandha innamen een significant grotere toename in spierkracht en -omvang. Ook werd hun afname in lichaamsvetpercentage meer dan verdubbeld, vergeleken met de placebogroep.

Van ashwagandha is aangetoond dat het de spiermassa vergroot, het lichaamsvet vermindert en de kracht bij mannen vergroot.

8. Kan ontstekingen verminderen

Verschillende dierstudies hebben aangetoond dat ashwagandha helpt ontstekingen te verminderen.

Studies bij mensen hebben aangetoond dat het de activiteit van natuurlijke killercellen verhoogt, wat immuun cellen zijn die infecties bestrijden en je helpen gezond te blijven.

Het is ook aangetoond dat het ontstekingsmarkers verlaagt, zoals C-reactief proteïne (CRP). Deze marker wordt in verband gebracht met een verhoogd risico op hartaandoeningen.

In een gecontroleerde studie had de groep die dagelijks 250 mg gestandaardiseerd ashwagandha-extract nam, een gemiddelde daling van 36% in CRP, vergeleken met een daling van 6% in de placebogroep (3).

Van ashwagandha is aangetoond dat het de activiteit van natuurlijke killercellen verhoogt en markers van ontsteking verlaagt.

9. Kan cholesterol en triglyceriden verlagen

Naast de ontstekingsremmende effecten kan ashwagandha ook helpen de gezondheid van het hart te verbeteren door het cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen.

Dierstudies hebben aangetoond dat het de niveaus van deze bloedvetten aanzienlijk verlaagt.

Een onderzoek bij ratten wees uit dat het de totale cholesterol en triglyceride niveaus verlaagde met respectievelijk 53% en bijna 45%.

Hoewel gecontroleerde studies bij mensen minder dramatische resultaten hebben gerapporteerd, hebben zij enkele indrukwekkende verbeteringen van deze markers waargenomen.

In een 60-daags onderzoek bij chronisch gestreste volwassenen vertoonde de groep die de hoogste dosis gestandaardiseerd ashwagandha-extract nam, een gemiddelde daling van 17% in LDL (slecht) cholesterol en een daling van 11% in triglyceriden (3).

Ashwagandha kan helpen het risico op hartaandoeningen te verminderen door het cholesterol- en triglyceridengehalte te verlagen.

10. Kan de hersenfunctie verbeteren, inclusief het geheugen

Testbuis- en dierstudies suggereren dat ashwagandha geheugen- en hersenfunctieproblemen veroorzaakt door verwonding of ziekte kan verzachten.

Onderzoek heeft aangetoond dat het antioxidantwerking bevordert die zenuwcellen beschermt tegen schadelijke vrije radicalen.

In een studie werd bij ratten met epilepsie die behandeld werden met ashwagandha de aantasting van het ruimtelijk geheugen bijna volledig teruggedraaid. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door een vermindering van oxidatieve stress.

Hoewel ashwagandha van oudsher in de Ayurvedische geneeskunde wordt gebruikt om het geheugen te verbeteren, is er op dit gebied nog maar weinig onderzoek bij mensen gedaan.

In een gecontroleerde studie rapporteerden gezonde mannen die dagelijks 500 mg van het gestandaardiseerde extract innamen significante verbeteringen in hun reactietijd en taakprestaties, vergeleken met mannen die een placebo kregen.

Een ander onderzoek van 8 weken bij 50 volwassenen toonde aan dat inname van 300 mg ashwagandha-wortelextract tweemaal daags het algemeen geheugen, taakprestaties en aandacht significant verbeterde.

Ashwagandha supplementen kunnen de hersenfunctie, het geheugen, de reactietijd en het vermogen om taken uit te voeren verbeteren.

11. Is veilig voor de meeste mensen en overal verkrijgbaar

Ashwagandha is een veilig supplement voor de meeste mensen, hoewel de lange termijn effecten onbekend zijn.

Sommige mensen kunnen het echter beter niet nemen, zoals zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Mensen met auto-immuunziekten kunnen ashwagandha beter niet gebruiken, tenzij ze toestemming hebben van een arts. Dit geldt ook voor mensen met aandoeningen als reumatoïde artritis, lupus, Hashimoto’s thyroiditis, en type 1 diabetes.

Daarnaast moeten mensen die medicijnen gebruiken voor schildklieraandoeningen voorzichtig zijn met het gebruik van ashwagandha, omdat het bij sommige mensen de schildklierhormoonspiegel kan verhogen.

Het kan ook de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk verlagen. Als je het neemt zou het dus kunnen dat de medicatiedosering aangepast moet worden.

De aanbevolen dosering van ashwagandha is afhankelijk van het soort supplement. Extracten zijn effectiever dan ruwe ashwagandha wortel of bladpoeder. Denk eraan de instructies op de etiketten te volgen.

Gestandaardiseerd wortelextract wordt meestal een- of tweemaal daags ingenomen in capsules van 450-500 mg.

Het wordt aangeboden door verschillende supplementenfabrikanten en is verkrijgbaar bij verschillende winkels, waaronder natuurvoedingswinkels en vitamineshops.

Er is ook een grote keuze aan supplementen van hoge kwaliteit online beschikbaar.

Hoewel ashwagandha veilig is voor de meeste mensen, kunnen sommige mensen het beter niet gebruiken. Tenzij ze daarvoor toestemming hebben van hun arts. Het gestandaardiseerde wortelextract wordt meestal één of twee keer per dag ingenomen in capsules van 450-500 mg.

De conclusie

Ashwagandha is een eeuwenoud geneeskrachtig kruid met meerdere gezondheidsvoordelen.

Het kan angst en stress verminderen, depressie helpen bestrijden, de vruchtbaarheid en de mannelijkheid bij mannen stimuleren. Bovendien kan het zelfs de hersenfunctie verbeteren.

Supplementen met ashwagandha kunnen een makkelijke en effectieve manier zijn om je gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Goed getest: Moringa en Castor oliën

Winkelwagen
De waardering van cognitionboosters.com bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.9/10 gebaseerd op 75 reviews.

Weet u zeker dat u uw winkelmandje wilt verlaten?

Vul hieronder uw e-mailadres in om uw winkelmandje op te slaan voor later.